PL
|
EN
Nowa wersja platformy, zawierająca wyłącznie zasoby pełnotekstowe, jest już dostępna.
Przejdź na
https://bibliotekanauki.pl
Szukaj
Przeglądaj
Pomoc
O nas
Preferencje
Polski
English
Język
Widoczny
[Schowaj]
Abstrakt
10
20
50
100
Liczba wyników
Numer - szczegóły
Adres strony
Kopiuj
Czasopismo
Żywność: nauka - technologia - jakość
Rocznik
14 (2007)
Tom
---
Numer
nr 6 (55)
Identyfikatory
Okładka
Zawartość wolumenu
nr 6 (55)
artykuł:
Wpływ procesów technologicznych na zmiany alergenności żywności
(
Wróblewska B.
,
Szymkiewicz A.
,
Jędrychowski L.
), s. 7-19
artykuł:
Właściwości przeciwnowotworowe kapusty białej
(
Kusznierewicz B.
,
Piasek A.
,
Lewandowska J.
,
Śmiechowska A.
,
Bartoszek A.
), s. 20-34
artykuł:
The Role of Vegetable Nutrition Sources in the Prevention of Civilization Diseases
(
Kajaba I.
,
Dandar A.
,
Surówka K.
,
Cejpek K.
,
Augustin J.
), s. 35-47
artykuł:
Spożycie mięsa a choroby cywilizacyjne
(
Migdał W.
), s. 48-61
artykuł:
Antyoksydanty w profilaktyce i terapii cukrzycy typu II
(
Rosołowska-Huszcz D.
), s. 62-70
artykuł:
Nadwaga i otyłość u dzieci i młodzieży
(
Sikorska-Wiśniewska G.
), s. 71-80
artykuł:
Postawy konsumentów wobec prozdrowotnej wartości żywności
(
Babicz-Zielińska E.
,
Zabrocki R.
), s. 81-89
artykuł:
Krajowy rynek produktów wzbogaconych w witaminy i składniki mineralne wobec wymagań prawnych UE
(
Ratkovska B.
,
Kunachowicz H.
,
Przygoda B.
), s. 90-99
artykuł:
Musy owocowe jako źródło naturalnych przeciwutleniaczy
(
Szajdek A.
,
Borowska E. J.
,
Borowski J.
,
Saczuk B.
), s. 100-108
artykuł:
Aktywność przeciwutleniająca wybranych odmian śliwek (Prunus domestica) uprawianych w kraju
(
Walkowiak-Tomczak D.
,
Biegańska-Marecik R.
,
Reguła J.
), s. 109-115
artykuł:
Zmiany jakości przechowywanych syropów z owoców żurawiny (Vaccinium oxycoccus L.) i brusznicy (Vaccinium vitis-idaea L.) otrzymanych różnymi metodami
(
Michalczyk M.
,
Macura R.
,
Złobecki A.
), s. 116-126
artykuł:
Przeżywalność szczepu probiotycznego w napoju bananowo-mlecznym w zależności od dodatku różnych prebiotyków
(
Jałosińska M.
), s. 127-137
artykuł:
Prognozowanie wzrostu i przeżywalności bakterii probiotycznych w fermentowanym soku marchwiowy
(
Trząskowska M.
,
Kołożyn-Krajewska D.
,
Goryl A.
), s. 138-148
artykuł:
Zawartość fosforanów inozytolu w suchych i ekstrudowanych nasionach fasoli (Phaseolus vulgaris L.)
(
Korus J.
), s. 149-158
artykuł:
Zmiany zawartości wybranych składników żywności w produktach otrzymanych z nasion roślin strączkowych pod wpływem obróbki biotechnologicznej
(
Gumienna M.
,
Czarnecka M.
,
Czarnecki Z.
), s. 159-169
artykuł:
Boczniak ostrygowaty (Pleurotus ostreatus) jako źródło ß-d-glukanów
(
Augustín J.
,
Jaworska G.
,
Dandár A.
,
Cejpek K.
), s. 170-176
artykuł:
Porównanie zawartości witamin B1 i B2 w mrożonkach i sterylizowanych konserwach z boczniaka, borowika i pieczarki
(
Jaworska G.
,
Biernacka A.
,
Wybraniec S.
,
Bernaś E.
), s. 177-185
artykuł:
Zmiany zawartości witaminy C w bulwach ziemniaka podczas gotowania i przetwarzania na produkty smażone i suszone
(
Rytel E.
,
Lisińska G.
), s. 186-197
artykuł:
Właściwości funkcjonalne skrobi modyfikowanych wzbogaconych jonami miedzi
(
Śmigielska H.
,
Lewandowicz G.
), s. 198-209
artykuł:
Zastosowanie substancji słodzących w wyrobach ciastkarskich
(
Górecka D.
,
Korczak J.
,
Borowska-Parus A.
), s. 210-218
artykuł:
Możliwości stosowania kultur starterowych do produkcji pieczywa pszenno-jęczmiennego
(
Kawka A.
,
Rausch P.
,
Świerczyński J.
), s. 219-233
artykuł:
Badania nad zastosowaniem do produkcji pieczywa składników mineralnych otrzymanych po nanofiltracji serwatki
(
Ceglińska A.
,
Pluta A.
,
Skrzypek J.
,
Krawczyk P.
), s. 234-241
artykuł:
Wpływ czasu przechowywania na mikroflorę jogurtów z dodatkiem nasion amarantusa i ziaren owsa
(
Sady M.
,
Domagała J.
,
Grega T.
,
Kalicka D.
), s. 242-250
artykuł:
Technika SPME jako użyteczne narzędzie do konstruowania aromagramów serów z przerostem pleśni
(
Berezińska A.
,
Obiedziński M. W.
), s. 251-257
artykuł:
Wpływ Bifidobacterium lactis na udział kwasu linolowego o wiązaniach sprzężonych w tłuszczu modelowych serów dojrzewających
(
Bzducha A.
,
Obiedziński M. W.
), s. 258-267
artykuł:
Jakość odżywek białkowo-węglowodanowych i preferencje konsumenckie osób o zwiększonej aktywności fizycznej
(
Bączkowicz M.
,
Fortuna T.
,
Ogonek J.
), s. 268-276
artykuł:
Skład chemiczny i parametry tekstury wybranych mięśni tuczników rasy polskiej białej zwisłouchej ubijanych w różnym wieku
(
Migdał W.
,
Wojtysiak D.
,
Palka K.
,
Natonek-Wiśniewska M.
,
Duda I.
,
Nowocień A.
), s. 277-284
artykuł:
Charakterystyka jakości mięsa wieprzowego o zróżnicowanej zawartości tłuszczu śródmięśniowego
(
Czarniecka-Skubina E.
,
Przybylski W.
,
Jaworska D.
,
Wachowicz I.
,
Urbańska I.
,
Niemyjski S.
), s. 285-294
artykuł:
Trwałość mikrobiologiczna homogenizowanych kiełbas drobiowych
(
Węsierska E.
), s. 295-303
artykuł:
Badania nad zdolnością wybranych kultur starterowych bakterii mlekowych do przeżywania w modelowym soku żołądkowym oraz wiązania cholesterolu w tych warunkach
(
Ziarno M.
,
Margol B.
), s. 304-314
artykuł:
Żywienie a chroniczne choroby niezakaźne w opinii konsumentów żywności niekonwencjonalnej
(
Drobnica L.
,
Cebulak T.
,
Pieczonka W.
), s. 315-326
artykuł:
Udział posiłków przedszkolnych w całkowitym pokryciu zapotrzebowania na energię i składniki odżywcze na przykładzie wybranej stołówki
(
Leszczyńska T.
,
Sikora E.
,
Kręcina K.
,
Pysz K.
), s. 327-334
artykuł:
Zwyczaje żywieniowe wybranej grupy dzieci 11-12-letnich z Białegostoku
(
Kołłajtis-Dołowy A.
,
Matysiuk E.
,
Boniecka E.
), s. 335-342
artykuł:
Zawartość witamin z grupy B w całodziennych racjach pokarmowych młodzieży gimnazjalnej
(
Lizoń M.
,
Bieżanowska-Kopeć R.
,
Leszczyńska T.
,
Bodziarczyk I.
), s. 343-351
rozwiń roczniki
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.