PL
|
EN
Nowa wersja platformy, zawierająca wyłącznie zasoby pełnotekstowe, jest już dostępna.
Przejdź na
https://bibliotekanauki.pl
Szukaj
Przeglądaj
Pomoc
O nas
Preferencje
Polski
English
Język
Widoczny
[Schowaj]
Abstrakt
10
20
50
100
Liczba wyników
Tom - szczegóły
Adres strony
Kopiuj
Tytuł artykułu
49
Czasopismo
Zeszyty Naukowe. Przegląd Hodowlany
Wydawca
-
Rocznik
2000
Identyfikatory
Zawartość wolumenu
49
artykuł:
Ocena stosowania dwóch lub czterech okresów żywieniowych w chowie kurczat brojlerów
(
Rutkowski A.
,
Wiaz M.
,
Fratczak M.
)
artykuł:
Analiza dwudziestu sekwencji mikrosatelitarnych w 3-pokoleniowej rodzinie referencyjnej kur nieśnych
(
Olszewski R.
,
Wardecka B.
,
Jaszczak K.
,
Zieba G.
,
Rosochacki S.
)
artykuł:
Ubytki masy ciała i jakość mięsa po transporcie do rzeźni indyków otrzymujących w okresie odchowu dodatek węgla drzewnego i czosnku
(
Wojcik A.
,
Majewska T.
,
Sowinska J.
,
Iwanczuk-Czernik K.
)
artykuł:
Wpływ mineralnego preparatu wiążącego mikotoksyny na niski i wysoki udział ochratoksyny A w żywieniu kurcząt
(
Grajewski J.
)
artykuł:
Jakość jaj bażantów łownych w zależności od barwy skorupy
(
Krystianiak S.
,
Kontecka H.
,
Wezyk S.
)
artykuł:
Częstotliwość pobierania nasienia od gęsiorów białych włoskich a ilościowe i jakościowe cechy nasienia pobieranego w ciągu całego sezonu reprodukcyjnego
(
Lukaszewicz E.
)
artykuł:
Ocena przydatności owsa nagiego w żywieniu młodych przepiórek rzeźnych
(
Tarasewicz Z.
,
Piech M.
,
Szczerbinska D.
,
Danczak A.
)
artykuł:
Jakość mięsa indyków żywionych mieszankami o zróżnicowanym stopniu utlenienia tłuszczu
(
Karpinska M.
,
Jankowski J.
,
Zdunczyk Z.
,
Borowski J.
,
Juskiewicz J.
,
Koncicki A.
)
artykuł:
Wpływ dodatku mieszanki ziołowej na skład chemiczny mięsa kurcząt brojlerów
(
Wezyk S.
,
Poltowicz K.
,
Sosnowka-Czajka E.
)
artykuł:
Wpływ temperatury lęgu na rozwój zarodków gęsich i jakość piskląt
(
Badowski J.
,
Pakulska E.
,
Bielinska H.
,
Rosinski A.
)
artykuł:
Jęczmień o różnej zawartości beta-glukanu i skrobi w żywieniu kurcząt brojlerów
(
Koreleski J.
,
Swiatkiewicz S.
,
Hadula E.
)
artykuł:
Skład tkankowy i wartośc użytkowa podudzi indyczych
(
Batura J.
,
Bojarska U.
)
artykuł:
Wstępne badania nad morfometrią przewodu pokarmowego grzywacza Columba palumbus
(
Szczepanczyk E.
,
Betlejewska K.
)
artykuł:
Związki między aktywnością aminotransferaz i fosfataz w surowicy krwi a jakością mięsa kaczek
(
Wawro K.
,
Wilkiewicz-Wawro E.
,
Krasnodebska-Depta A.
,
Koncicki A.
)
artykuł:
Porównanie masy mięśni piersiowych i wymiarów klatki piersiowej u kaczek piżmowych oraz mieszańców kaczora piżmowego z kaczkami mięsnymi typu pekin od 2 do 14 tygodnia życia
(
Gorski J.
,
Witak B.
,
Biesiada-Drzazga B.
)
artykuł:
Wpływ pochodzenia i wieku mieszańców międzygatunkowych kaczek na grubość mięśni piersiowych
(
Biesiada-Drzazga B.
,
Gorski J.
,
Witak B.
)
artykuł:
Wpływ rodzaju tłuszczu dodawanego do mieszanki na proporcje kwasów tłuszczowych w tuszkach kurcząt
(
Mieczkowska A.
,
Smulikowska S.
,
Swiech E.
)
artykuł:
Wartość biologiczna wylęgowych jaj kaczek z grup zachowawczych
(
Ksiazkiewicz J.
,
Kisiel T.
)
artykuł:
Porównanie gęsi domowych pochodzenia europejskiego i azjatyckiego pod względem bloków heterochromatynowych w makrochromosomach
(
Wojcik E.
,
Andraszek K.
,
Smalec E.
)
artykuł:
Wpływ rodzaju podłoża na znoszenie jaj poza gniazdami
(
Ruthendorf A.
,
Sobczak J.
,
Waligora T.
)
artykuł:
Wpływ dodatków paszowych na obraz morfologiczny narządów wewnętrznych kurcząt brojlerów
(
Szarek J.
,
Fabczak J.
,
Zimnoch L.
,
Koncicki A.
)
artykuł:
Wpływ długo- i krótkotrwałego podawania nadtlenków lipidowych oraz stresu termicznego na wyniki odchowu indyków
(
Zdunczyk Z.
,
Jankowski J.
,
Juskiewicz J.
,
Koncicki A.
,
Faruga A.
)
artykuł:
Reakcje indyków żywionych mieszankami o zróżnicowanym stopniu utlenienia tłuszczu na zakażenie wirusem krwotocznego zapalenia jelit
(
Koncicki A.
,
Krasnodebska-Depta A.
,
Zdunczyk Z.
,
Jankowski J.
,
Mazur-Gonkowska B.
,
Guiro S.
)
artykuł:
Badania wstępne nad zamrażaniem nasienia gęsiorów gęgawych (Anser anser)
(
Lukaszewicz E.
,
Chrzanowska M.
,
Jerysz A.
,
Chelmonska B.
)
artykuł:
Przydatność polimorfizmu DNA genomowego i wewnątrz powtarzających sie sekwencji Xho-Xho do różnicowania genetycznego kur o dużej i małej produkcji jaj
(
Plucienniczak G.
,
Plucienniczak A.
,
Bednarczyk M.
)
artykuł:
Efektywność odchowu indyków rzeźnych żywionych paszą z dodatkiem mieszanki ziołowej Biostrong 500
(
Faruga A.
,
Puchajda H.
)
artykuł:
Efektywność stosowania różnych stymulatorów wzrostu w żywieniu indyków
(
Jankowski J.
,
Dawid E.
,
Pudyszak K.
)
artykuł:
Ocena wartości pokarmowej mieszanki paszowej z udziałem koncentratu sylimaryny 80% w odchowie kurcząt brojlerów
(
Gornowicz E.
)
artykuł:
Wpływ owsa nagiego na nieśność przepiórek i cechy jakościowe jaj
(
Kosieradzka I.
,
Fabijanska M.
,
Michalska E.
,
Lozicki A.
)
artykuł:
Zawartość składników mineralnych w tuszkach i mięśniach indyków
(
Bojarska U.
,
Batura J.
,
Markiewicz K.
)
artykuł:
Wpływ inhibitora aromatazy na poziom hormonów płciowych w osoczu krwi kur nieśnych
(
Sechman A.
,
Rzasa J.
,
Mika M.
,
Proszkowiec M.
,
Sirek R.
)
artykuł:
Próba określenia możliwości wykorzystania odłowionych bażantów do celów reprodukcyjnych
(
Nowaczewski S.
,
Krystianiak S.
,
Kontecka H.
,
Torgowski J.
)
artykuł:
Identyfikacja zależności między minisatelitarnymi markerami DNA a loci kontrolującymi cechy ilościowe u gęsi
(
Zawadzka M.
,
Jaszczak K.
,
Rabsztyn A.
)
artykuł:
Wpływ dodatku Polfamixu E na niektóre cechy jaj przepiórek japońskich
(
Lepek G.
,
Pudyszak K.
)
artykuł:
Kształtowanie się niektórych cech użytkowych mieszańców pochodzących z obustronnego krzyżowania gęsi białych włoskich z gęśmi gęgawymi
(
Chrzanowska M.
,
Chelmonska B.
)
artykuł:
Przydatność wytworów epidermalnych do diagnozowania stopnia skażenia organizmów wybranych ptaków blaszkodziobych (Anseriformes) metalami ciężkimi
(
Ligocki M.
)
artykuł:
Porównanie umięśnienia oraz wymiarów zoometrycznych nóg u kaczek piżmowych oraz mieszańców (piżmowy x typu pekin) od 2 do 14 tygodnia odchowu
(
Witak B.
,
Gorski J.
,
Biesiada-Drzazga B.
)
artykuł:
Mikrostruktura m. pectoralis superficialis gęsi biłgorajskich, białych kołudzkich i ich mieszańców
(
Pudyszak K.
,
Puchajda H.
,
Klosowska D.
,
Elmianowska-Wenda G.
,
Faruga A.
)
artykuł:
Wpływ żywienia kur mieszankami zawierającymi nasiona roślin oleistych na skład lipidów żółtka
(
Niemiec J.
,
Stepinska M.
,
Swierczewska E.
,
Riedel J.
,
Boruta A.
)
artykuł:
Wpływ zastosowanej dezynfekcji jaj na wyniki wylęgu piskląt gęsich
(
Puchajda H.
,
Lepek G.
,
Mroz E.
,
Pudyszak K.
)
artykuł:
Wpływ dodatku witaminy C do paszy na wyniki wylęgowości i wybrane wskaźniki hematologiczne jednodniowych kacząt
(
Kontecka H.
,
Ksiazkiewicz J.
,
Nowaczewski S.
,
Kisiel T.
)
artykuł:
Poziom białka i względna zawartość frakcji białkowych surowicy krwi jednodniowych piskląt sussex i mieszanców rhode island red x sussex
(
Witkowski A.
,
Wojcik A.
,
Rupec Z.
)
artykuł:
Ocena ekspresji genów Luc i GFP w komórkach blastodermalnych kury in vitro
(
Bednarczyk M.
,
Sochanik A.
,
Lakota P.
,
Siewk M.
)
artykuł:
Współzależność między niektórymi wskaźnikami krwi a umięśnieniem kaczek piżmowych
(
Wilkiewicz-Wawro E.
,
Wawro K.
,
Krasnodebska-Depta A.
,
Koncicki A.
)
artykuł:
Dystanse genetyczne między wybranymi rasami i rodami kur nieśnych
(
Brodacki A.
,
Zieba G.
)
artykuł:
Wpływ wieku i ilościowo ograniczonego żywienia na jakość tuszek brojlerów
(
Wilkiewicz-Wawro E.
,
Bochno R.
,
Michalik D.
,
Wawro K.
)
artykuł:
Ultrastruktura przedowulacyjnych pęcherzyków jajnikowych gęsi
(
Wojtysiak D.
)
artykuł:
Detekcja efektów plejotropowych genów głównych w populacjach zachowawczych kur
(
Szwaczkowski T.
,
Szydlowski M.
,
Dobek A.
,
Molinski K.
,
Cywa-Benko K.
)
artykuł:
Wpływ poziomu tłuszczu w mieszance i czasu rozpoczęcia pierwszego karmienia na tempo resorpcji woreczka żółtkowego, zmiany aktywności enzymatycznej w trzustce i rozwój przewodu pokarmowego u kurczat
(
Wertelecki T.
,
Jamroz D.
)
artykuł:
Polimorfizm białek żółtka i białka jaja a masa ciała i masa jaja kur
(
Brodacki A.
,
Tarkowski J.
,
Jedo A.
)
artykuł:
Badanie poziomu trijodotyroniny w surowicy krwi perlic domowych otrzymujących preparat Digest Acid
(
Rajs R.
,
Boguslawska M.
,
Karska M.
)
artykuł:
Koncentracja kwasów tłuszczowych w żółtku jaj kur mieszańców o różnych allotypach lipoprotein surowicy krwi
(
Rapacz J. M.
,
Janik A.
,
Kapkowska E.
)
artykuł:
Wpływ ziemniaków parowanych w dawce pokarmowej na cechy mięsne 12-tygodniowych gęsi
(
Bernacki Z.
)
artykuł:
Wpływ wieku kur na wyniki reprodukcyjne ich potomstwa
(
Sokolowicz Z.
,
Herbut E.
)
artykuł:
Wpływ masy ciała gęsi białych kołudzkich w 38. tygodniu życia na wyniki reprodukcji w pierwszym okresie nieśności
(
Miaskowska K.
,
Badowski J.
,
Bielinska H.
)
artykuł:
Rozmieszczenie chromu w tkankach kurcząt brojlerów po zastosowaniu dodatku do paszy trójwartościowego chromu w formie organicznej
(
Arkuszewska E.
,
Zarski T. P.
)
artykuł:
Charakterystyka składu chemicznego jaj emu
(
Pudyszak K.
)
artykuł:
Wpływ 2-godzinnego obniżania temperatury na wyniki odchowu kurcząt brojlerów
(
Sosnowka-Czajka E.
,
Herbut E.
,
Pietras M.
)
artykuł:
Kontrola wylęgowości jaj 3-letnich bażantów łownych
(
Majewska D.
,
Wnukiewicz A.
,
Romaniszyn K.
)
artykuł:
Określenie wpływu długości odchowu na wybrane cechy tuszki i mięsa kurcząt brojlerów
(
Poltowicz K.
)
artykuł:
Wpływ różnych dawek enzymów hydrolizujących NSP na wartość paszy dla indyków rzeźnych
(
Mikulski D.
,
Faruga A.
,
Majewska T.
,
Pomianowski J. F.
,
Jankowski J.
,
Mikulska M.
)
artykuł:
Ocena chimeryzmu kur na podstawie różnych kryteriów
(
Bednarczyk M.
,
Lakota P.
,
Siwek M.
,
Czekalski P.
)
artykuł:
Równania regresji do przyżyciowego określania zawartości mięśni piersiowych u kurcząt brojlerów
(
Michalik D.
,
Bochno R.
,
Wilkiewicz-Wawro E.
,
Lewczuk A.
)
artykuł:
Wpływ enzymów paszowych na wartość energetyczną koncentratu energetyczno-białkowego dla kurcząt brojlerów
(
Smulikowska S.
,
Mieczkowska A.
)
artykuł:
Wpływ barwy światła na wyniki lęgu jaj kurzych i przepiórczych
(
Chelmonska B.
,
Gwara T.
,
Dymkowska B.
)
artykuł:
Wpływ genotypu na efektywność odchowu i wartość rzeźną indyków typu ciężkiego
(
Puchajda H.
,
Faruga A.
,
Klosowska D.
,
Majewska T.
)
artykuł:
Wpływ kwasu trawiennego na niektóre wskaźniki przemiany azotowej we krwi perlic domowych w okresie ich wzrostu i rozwoju
(
Boguslawska M.
,
Karska M.
,
Rajs R.
)
artykuł:
Wpływ iniekcji roztworu o różnej zawartości oligosacharydów do komory powietrznej jaja na wylęgowość i parametry odchowu kurcząt rzeźnych
(
Rutkowski A.
,
Lisowski M.
,
Czekalski P.
,
Wiaz M.
,
Gulewicz P.
,
Gulewicz K.
,
Bednarczyk M.
)
artykuł:
Wstępne badania nad zastosowaniem dodatku żwirku krzemowego, węgla drzewnego, popiołu z drzew liściastych i Humokarbowitu w żywieniu indorów rzeźnych Big 6
(
Majewska T.
,
Siwik T.
)
artykuł:
Poziom cholesterolu w jajach rodzimych ras kur
(
Cywa-Benko K.
,
Krawczyk J.
,
Wezyk S.
)
artykuł:
Jakość tłuszczów zapasowych czterech rodów doświadczalnych gęsi
(
Karpinska M.
,
Batura J.
)
artykuł:
Wpływ zawartości cynku w paszy na jakość nasienia indorów
(
Glogowski J.
,
Jankowski J.
,
Suszynska-Rzoska E.
,
Demianowicz W.
,
Ciereszko A.
)
artykuł:
Wpływ pochodzenia dawcy komórek blastodermalnych na wyniki wylęgu chimer
(
Lakota P.
,
Siwek M.
,
Bednarczyk M.
)
artykuł:
Odległości fenotypowe między grupami kaczek wyznaczone na podstawie zmienności obrazu frakcji białkowych surowicy krwi
(
Smalec E.
,
Wojcik E.
,
Andraszek K.
,
Ksiazkiewicz J.
)
artykuł:
Wpływ zastosowania różnych mieszanek prestarter na rozwój układu pokarmowego, resorpcję woreczka żółtkowego i wyniki odchowu indorów
(
Majewska T.
,
Jankowski J.
,
Siwik T.
,
Puchajda H.
,
Pudyszak K.
,
Mikulski D.
)
artykuł:
Wpływ żywienia kurcząt mieszankami różniącymi sie zawartością białka na wyniki produkcyjne, skład tkankowy tuszek i skład chemiczny mięsa
(
Swierczewska E.
,
Niemiec J.
,
Mroczek J.
,
Siennicka A.
,
Grzybowska A.
,
Grochalska D.
)
artykuł:
Pomoc podczas klucia a wyniki wychowu strusi afrykańskich
(
Horbanczuk J. O.
,
Sales J.
,
Hayes J.
,
Celeda T.
,
Wojcik A.
,
Zieba G.
,
Kawka P.
)
artykuł:
Opłacalność odchowu kurcząt brojlerów w 1999 roku
(
Sokolowicz Z.
,
Ruda M.
)
artykuł:
Wyniki lęgów jaj emu (Dromaius novaehollandiae) w zależności od czasu ich przechowywania
(
Majewska D.
)
artykuł:
Wybrane wskaźniki krwi kaczek piżmowych, typu pekin i ich mieszańców oraz ocena efektów heterozji
(
Wawro K.
,
Wilkiewicz-Wawro E.
,
Prusinowska I.
,
Koncicki A.
,
Krasnodebska-Depta A.
)
artykuł:
Obraz ultrastrukturalny wątroby indyków żywionych krótko- lub długotrwale dietą zawierającą utleniony tłuszcz
(
Szarek J.
,
Zdunczyk Z.
,
Przezdziecka D.
,
Andrzejewska A.
,
Koncicki A.
,
Jankowski J.
)
artykuł:
Wpływ pochodzenia i wieku mieszańców międzygatunkowych kaczek na powierzchnię przekroju poprzecznego mięśni piersiowych
(
Gorski J.
,
Witak B.
,
Biesiada-Drzazga B.
)
artykuł:
Charakterystyka zmian w pokroju ciała szóstego pokolenia stada zachowawczego gęsi biłgorajskich
(
Faruga A.
,
Puchajda H.
,
Pudyszak K.
,
Lepek G.
)
artykuł:
Analiza mitotycznych i mejotycznych chromosomów gęsi
(
Andraszek K.
,
Wojcik E.
,
Smalec E.
)
artykuł:
Charakterystyka właściwości funkcjonalnych jaj emu
(
Pomianowski J.
,
Pudyszak K.
)
artykuł:
Wpływ różnych źródeł wapnia na jakość jaj i wyniki lęgu u gęsi
(
Pakulska E.
,
Bielinska H.
,
Badowski J.
,
Koreleski J.
,
Bednarczyk M.
)
artykuł:
Wpływ stresu środowiskowego na wskaźniki hormonalne, biochemiczne i immunologiczne indyków rzeźnych
(
Kowalski A.
,
Jakubowski K.
,
Jedlinska-Krakowska M.
)
artykuł:
Poziom wapnia w paszy a wydajność towarowych kur nieśnych w okresie od 21. do 72. tygodnia życia
(
Rachwal A.
)
artykuł:
Wpływ krótkotrwałych zmian temperatury na produkcyjność i wskaźniki fizjologiczne kurcząt brojlerów
(
Sosnówka-Czajka E.
)
artykuł:
Wpływ rodzaju światła i jego natężenia na produkcyjność kur nieśnych
(
Herbut E.
,
Sosnowka-Czajka E.
,
Cholocinska-Plaza A.
)
artykuł:
Wartość odżywcza i technologiczna mięsa kurcząt brojlerów różnego pochodzenia
(
Gawecki W.
,
Gornowicz E.
)
artykuł:
Barwa skorupy jaj bażanta łownego i jej wpływ na wylęgowość
(
Mroz E.
,
Pudyszak K.
)
rozwiń roczniki
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.