PL
|
EN
Nowa wersja platformy, zawierająca wyłącznie zasoby pełnotekstowe, jest już dostępna.
Przejdź na
https://bibliotekanauki.pl
Szukaj
Przeglądaj
Pomoc
O nas
Preferencje
Polski
English
Język
Widoczny
[Schowaj]
Abstrakt
10
20
50
100
Liczba wyników
Numer - szczegóły
Adres strony
Kopiuj
Wydawca
-
Czasopismo
Żywienie Człowieka i Metabolizm. Suplement
Rocznik
2004
Tom
31
Numer
1 cz.2
Identyfikatory
Okładka
Zawartość wolumenu
1 cz.2
artykuł:
Żmijowiec (Echium L.) jako potencjalne źródło oleju stosowanego w profilaktyce, terapii i żywieniu
(
Krol B.
,
Kowalski R.
)
artykuł:
Znaczenie redukcji masy ciała u otyłych mężczyzn z obturacyjnym bezdechem sennym (OBS)
(
Krela-Kazmierczak I.
,
Czajkowski-Malinowski M.
,
Linke K.
)
artykuł:
Zawartość magnezu w dietach młodzieży
(
Chwojnowska Z.
,
Charzewska J.
,
Chabros E.
,
Wajszczyk B.
,
Rogalska-Niedzwiedz M.
)
artykuł:
Zawartość i skład olejów stwierdzonych w surowcach zielarskich oraz możliwość ich wykorzystania w żywieniu
(
Szczyglewska D.
,
Kozlowski J.
,
Buchwald W.
)
artykuł:
Zawartość 3-MCPD (3-monochloropropan-1, 2-diol) w sosach sojowych i przyprawach do zup w świetle regulacji europejskich
(
Obara M.
,
Grzeskiewicz S.
)
artykuł:
Zastosowanie w produkcji żywności preparatów enzymatycznych otrzymywanych z genetycznie zmodyfikowanych organizmów
(
Rams M.
,
Traczyk I.
,
Szponar L.
)
artykuł:
Zastosowanie biotechnologii do poprawy jakości słodu
(
Baca E.
,
Michalowska D.
,
Krasna D.
)
artykuł:
Zakres poradnictwa dietetycznego we wrodzonych wadach metabolizmu
(
Kowalik A.
)
artykuł:
Wzbogacanie wybranych przetworów mlecznych w wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 stosując dodatek oleju rybiego
(
Kolanowski W.
,
Lis D.
,
Swiderski F.
)
artykuł:
Wymagania dotyczące składu podstawowego produktów dla niemowląt w świetle zaleceń Komitetu Naukowego ds. Żywności Unii Europejskiej
(
Stos K.
,
Szalapski D.
,
Warczyk A.
,
Szponar L.
)
artykuł:
Wykrywanie Salmonella spp, Campylobacter spp i E. coli O157:H7 w żywności metodą multiplex PCR
(
Mackiw E.
,
Lekowska-Kochaniak A.
,
Popowski J.
)
artykuł:
Wpływ żywienia matek w okresie ciąży na rozwój alergii u dzieci
(
Karwowska W.
,
Waszkiewicz-Robak B.
)
artykuł:
Wpływ składu diety na zawartość i lokalizację tkanki tłuszczowej u otyłych kobiet w okresie menopauzalnym
(
Friedrich M.
)
artykuł:
Wpływ interakcji grofibratu i ekstraktu flawonoidów Scutellaria baicalensis oraz tłuszczów diety na gospodarkę lipidową u szczurów doświadczalnych
(
Biernat J.
,
Drzewicka M.
,
Grajeta H.
,
Regulska-Ilow B.
,
Ilow R.
,
Lamer-Zarawska E.
)
artykuł:
Wpływ edukacji żywieniowej na zachowania żywieniowe studentów
(
Kucharska M.
,
Gronowska-Senger A.
)
artykuł:
Wpływ dodatku związków fosforu na ich zawartość w diecie
(
Gielecinska I.
,
Traczyk I.
,
Rams M.
,
Guranowski M.
)
artykuł:
Wpływ czasu stosowania suplementacji żelazem na płodność, rozwój somatyczny i poziom żelaza w organizmie matki i noworodków u ciężarnych szczurzyc z niedoborem tego składnika
(
Krejpcio Z.
,
Gambling L.
,
Wojciak R.
,
Mcardle H. J.
)
artykuł:
Witaminy: D, A, E, C, a gęstość mineralna kości u kobiet w okresie pomenopauzalnym
(
Krela-Kazmierczak I.
,
Linke K.
,
Sajdak E.
,
Sajdak S.
)
artykuł:
Wielkość spoczynkowej przemiany materii i termogenezy indukowanej pożywieniem u dzieci z nadwagą i otyłością prostą w wieku 11-13 lat
(
Bawa S.
)
artykuł:
Wartość odżywcza ciast biszkoptowo-tłuszczowych z dodatkiem margaryn płynnych
(
Kowalska D.
,
Rutkowska J.
)
artykuł:
Szkolenia jako pierwszy krok do wdrażania systemu HACCP
(
Turlejska H.
,
Pelzner U.
,
Konecka-Matyjek E.
)
artykuł:
Styl życia a częstotliwość występowania otyłości u kobiet w wieku podeszłym
(
Chabros E.
,
Charzewska J.
,
Rogalska-Niedzwiedz M.
,
Chwojnowska Z.
,
Wajszczyk B.
)
artykuł:
Spożycie tłuszczu i cholesterolu w dziennych racjach pokarmowych a stężenie cholesterolu u studentów medycyny
(
Ziolkowska A.
,
Klosiewicz-Latoszek I.
)
artykuł:
Spożycie sodu wśród dzieci i młodzieży w Polsce, czynnikiem ryzyka zagrożenia zdrowia
(
Szponar L.
,
Oltarzewski M.
)
artykuł:
Poziomy zanieczyszczenia azotanami i azotynami produktów dla niemowląt i małych dzieci
(
Switka A.
,
Karlowski K.
,
Jarecka J.
,
Kuzma K.
,
Gajda J.
)
artykuł:
Poradniki dobrych praktyk higienicznych (GHP), dobrych praktyk produkcyjnych (GMP) i systemu analizy zagrożeń i krytycznych punktów kontroli (HACCP) – praktyczne narzędzia przy wdrażaniu systemów zapewnienia jakości zdrowotnej żywności
(
Konecka-Matyjek E.
,
Turlejska H.
,
Pelzner U.
)
artykuł:
Polskie odmiany roślin przyprawowych
(
Seidler-Lozykowska K.
,
Kazmierczak K.
)
artykuł:
Oznaczanie zawartości pierwiastków śladowych w wybranych produktach żywnościowych za pomocą NAA
(
Danko B.
,
Polkowska-Motrenko H.
,
Ammerlaan M. J. J.
)
artykuł:
Ocena zachowań żywieniowych osób dorosłych w zakresie spożycia ryb
(
Galinski G.
,
Czarnocinska J.
,
Aniola J.
,
Babicz-Zielinska E.
)
artykuł:
Ocena zachowań żywieniowych osób dorosłych w zakresie spożycia owoców morza
(
Czarnocinska J.
,
Galinski G.
,
Aniola J.
,
Babicz-Zielinska E.
)
artykuł:
Ocena sposobu żywienia i stanu odżywienia kohorty studentów – sportowców
(
Szpakow A.
,
Lawinski K.
)
artykuł:
Ocena sposobu odżywiania się osób pozostających w odosobnieniu
(
Seidler T.
,
Zukowski T.
,
Czajka M.
)
artykuł:
Ocena skuteczności programu edukacji żywieniowej pacjentów szpitalnych w prewencji wtórnej chorób układu krążenia
(
Ciok J.
,
Sobczak M.
)
artykuł:
Ocena składu kwasów tłuszczowych w margarynach rynkowych z lat 1997-2003
(
Pawlicka M.
,
Balas J.
,
Jacorzynski B.
,
Swiderska K.
,
Daniewski M.
,
Mojska H.
)
artykuł:
Ocena pobrania kadmu z całodziennymi racjami pokarmowymi przez dzieci w Polsce i innych krajach Unii Europejskiej
(
Wojciechowska-Mazurek M.
,
Starska K.
,
Brulinska-Ostrowska E.
,
Biernat U.
,
Karlowski K.
)
artykuł:
Ocena mozliwość wykorzystania ekstraktu z zielonej herbaty do redukcji tkanki tłuszczowej w ciele
(
Jeszka J.
,
Bajerska-Jarzebowska J.
)
artykuł:
Ocena częstości występowania niedoborów wybranych składników odżywczych w dietach dziewcząt w zależności od sezonu
(
Wajszczyk B.
,
Chwojnowska Z.
,
Rogalska-Niedzwiedz M.
,
Chabros E.
,
Kokosa J.
,
Charzewska J.
)
artykuł:
Kryteria oceny produktów spożywczych przeznaczonych dla niemowląt i dzieci
(
Weker H.
)
artykuł:
Kontrola autentyczności soków na podstawie składu izotopów stabilnych
(
Wierzchnicki R.
,
Derda M.
,
Mikolajczuk A.
)
artykuł:
Jakość i wartość żywieniowa naturalnych wód źródlanych i mineralnych
(
Hoffmann M.
,
Jedrzejczyk H.
)
artykuł:
Histamina i tyramina w rybach i przetworach rybnych w zależności od jakości mikrobiologicznej
(
Sawilska-Rautenstrauch D.
,
Fonberg-Broczek M.
,
Windyga B.
,
Sciezynska H.
,
Jedra M.
,
Urbanek-Karlowska B.
)
artykuł:
Higiena istotnym elementem zapewnienia bezpieczeństwa żywności w ustawodawstwie żywnościowym
(
Turlejska H.
,
Pelzner U.
,
Konecka-Matyjek E.
)
artykuł:
Herbicydy w uprawie roślin przyprawowych a jakość surowca
(
Kucharski W. A.
,
Mordalski R.
,
Kordana S.
)
artykuł:
Enzymatyczne przeestryfikowanie triacylogliceroli tłuszczów mieszanych zawierających długołańcuchowe kwasy polienowe z rodziny omega-3
(
Ptasznik S.
,
Jerzewska M.
,
Ropelewska M.
)
artykuł:
Ekonomiczno-społeczne czynniki wpływające na spożycie żywności w okresie transformacji systemowej w Polsce w latach 1986-1998
(
Szpak A.
,
Kaminski M.
,
Jamiolkowski J.
)
artykuł:
Efektywność wysiłku fizycznego w redukcji masy ciała u wybranej grupy kobiet
(
Pieniacy K.
,
Gronowska-Senger A.
)
artykuł:
Efekty leczenia hipolipemicznego w zależności od polimorfizmu apolipoproteiny E
(
Respondek W.
,
Klosiewicz-Latoszek L.
,
Nowicka G.
,
Stolarska I.
)
artykuł:
Czynniki żywieniowe i poza żywieniowe a gęstość mineralna kości u kobiet w wieku podeszłym
(
Chabros E.
,
Wajszczyk B.
,
Charzewska J.
,
Rogalska-Niedzwiedz M.
,
Chwojnowska Z.
,
Kost J.
)
artykuł:
Czy piana w piwie może być problemem?
(
Kordialik-Bogacka E.
,
Ambroziak W.
)
artykuł:
Częstość stosowania suplementacji u kobiet w wieku podeszłym
(
Kost J.
,
Chabros E.
,
Wajszczyk B.
,
Rogalska-Niedzwiedz M.
,
Chwojnowska Z.
,
Charzewska J.
)
artykuł:
Cholesterol oznaczany przygodnie u ochotników w jednej z dzielnic Warszawy
(
Wlodarek D.
,
Janicka I.
)
artykuł:
Badania odpowiedzi komórek krwi pępowinowej u noworodków z niskim i wysokim stopniem ryzyka rozwoju atopii
(
Karwowska W.
,
Wroblewska B.
,
Waszkiewicz-Robak B.
)
artykuł:
Badania biegłości w zakresie oznaczania zawartości pierwiastków szkodliwych dla zdrowia w żywności organizowane przez Państwowy Zakład Higieny
(
Starska K.
,
Wojciechowska-Mazurek M.
,
Brulinska-Ostrowska E.
,
Karlowski K.
)
rozwiń roczniki
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.