Wydawca
Czasopismo
Rocznik
Tom
Numer
3
Identyfikatory
Okładka
Zawartość wolumenu
-
3
-
artykuł: Skład wybranych suplementów diety w świetle obowiązujących wymagań (Stos K., Krygier B., Glowala A., Jarosz M.)
-
artykuł: Ocena potencjału antyoksydacyjnego i stężenia flawonoidów w surowych oraz poddanych obróbce termicznej sokach z owoców papryki (Kurzeja E., Kudelski A., Stec M., Synowiec A., Jurczyk M., Pawlowska-Goral K.)
-
artykuł: Ocena stanu odżywienia i nawyków żywieniowych wybranej grupy zawodników uprawiających wioślarstwo (Durkalec-Michalski K., Suliburska J., Jeszka J.)
-
artykuł: Całodobowe racje pokarmowe i suplementacja jako źródła żelaza i witaminy C w żywieniu studentów lubelskich uczelni (Marzec Z., Koch W., Marzec A.)
-
artykuł: Ocena możliwości występowania Cronobacter sakazakii w gotowych daniach dla niemowląt (Stankiewicz J.)
-
artykuł: Zmiany barwy oraz aktywności antyoksydacyjnej miodów podczas przechowywania (Wilczynska A.)
-
artykuł: Stężenie litu w wodach mineralnych oraz w wodach pitnych pobranych w domach mieszkańców Krakowa i obszaru Polski południowej (Folta M., Barton H.)
-
artykuł: Ocena wartości energetycznej i odżywczej diet na przykładzie wybranego szpitala województwa śląskiego (Calyniuk B., Grochowska-Niedworok E., Misiarz M., Podniesinska R.)
-
artykuł: Analiza sensoryczna i barwa jako wskaźniki jakości napojów truskawkowych wzbogacanych ekstraktami z zielonej herbaty i miodokrzewu (Lysoniewska E., Kalisz S., Mitek M.)
-
artykuł: Związki fenolowe nasion żmijowca zwyczajnego (Echium vulgare L.) (Czaplicki S., Zadernowski R., Nowak-Polakowska H.)
-
artykuł: Funkcjonalność słodyczy w opinii konsumentów (Jezewska-Zychowicz M., Jeznach M., Kosicka-Gebska M.)
-
artykuł: Porównanie trwałości tłoczonych na zimno olejów lnianego i rzepakowego (Tanska M., Rotkiewicz D., Ambrosewicz M.)
-
artykuł: Makroelementy owoców truskawek (Bojarska J. E., Zadernowski R., Tonska E.)
-
artykuł: Dieta a stężenie kadmu w krwi pacjentów z guzami ślinianek (Soroczynska J., Socha K., Lazarczyk B., Borawska M. H.)
-
artykuł: Zawartość wapnia i żelaza oraz ich główne źródła w diecie mężczyzn w okresie 21-letniej obserwacji (Charkiewicz A. E., Poniatowski B., Karpinska M., Korecki J., Jamiolkowski J., Szpak A.)
-
artykuł: Wpływ sprzężonych dienów kwasu linolowego w diecie samic szczurów na ryzyko procesu nowotworowego u ich potomstwa (Bialek A., Tokarz A., Zagrodzki P.)
-
artykuł: Zawartość hydroksymetylofurfuralu oraz furfuralu w dżemach borówkowych (Scibisz I., Kalisz S., Mitek M.)
-
artykuł: Substancje biologicznie aktywne naturalnie występujące w oleju amarantusowym (Ogrodowska D., Czaplicki S., Zadernowski R.)
-
artykuł: Postrzeganie bezpieczeństwa żywności a korzystanie z oferty gastronomicznej w grupie młodych konsumentów (Jezewska-Zychowicz M., Gajda R.)
-
artykuł: Potencjał antyoksydacyjny herbatek owocowych (Zujko M. E., Witkowska A., Mironczuk-Chodakowska I.)
-
artykuł: Składniki mineralne w diecie pacjentek z chorobą Hashimoto (Naliwajko S. K., Markiewicz-Zukowska R., Sawicka E., Bartosiuk E., Omeljaniuk W. J., Borawska M. H.)
-
artykuł: Ocena spożycia z dietą sztucznych substancji słodzących w wybranej grupie młodzieży z cukrzycą typu 1 – badanie pilotażowe (Wierzbicka E., Skarzynska M., Piontek E., Korzeniewska G.)
-
artykuł: Wpływ czasu hodowli na profil kwasów tłuszczowych Lb. Rhamnosus GG i Lb. Acidophilus LA-5 w aspekcie chemotaksonomicznej identyfikacji (Zareba D., Ziarno M.)
-
artykuł: Zawartość witamin w dietach kobiet z chorobą Hashimoto (Markiewicz-Zukowska R., Naliwajko S. K., Bartosiuk E., Sawicka E., Omeljaniuk W. J., Borawska M. H.)
-
artykuł: Furan i akrylamid w żywności (Orzel D., Biernat J.)
-
artykuł: Inaktywacja peptydaz przewodu pokarmowego człowieka przez ekstrakt z nasion (Lapinski R., Siergiejuk M., Chlabicz M., Worowska A.)
-
artykuł: Porównanie odżywiania kobiet z prawidłową i obniżoną masą kostną (Medrela-Kuder E., Bis H.)
-
artykuł: Porównanie metod oznaczania hydroksymetylofurfuralu w miodach pszczelich (Majewska E., Kowalska J., Skiba J.)
-
artykuł: Zawartość witamin antyoksydacyjnych w racjach pokarmowych chorych z Białostockiego Centrum Onkologii poddawanych chemioterapii i radioterapii (doniesienia wstępne) (Maksimowicz T., Karwowska A., Filon J., Grzegorczyk E., Kmiecik G., Karczewski J.)
-
artykuł: Beta-laktoglobulina – potencjalny nośnik witaminy D (Gorska A., Ostrowska-Ligeza E., Wirkowska M.)
-
artykuł: Ocena porównawcza diet Labofeed i AIN-93 w badaniu bilansowym na szczurach (Czarnocinska J., Kortus M., Aniola J., Galinski G.)
-
artykuł: Pozostałość chlorowanych węglowodorów w ketchupach (Pomianowski J. F., Wieczorek J., Mozolewski W.)
-
artykuł: Ocena potencjału antyoksydacyjnego soków z wybranych warzyw z rodziny dyniowatych (Kurzeja E., Synowiec A., Stec M., Kudelski A., Chrobok M., Pawlowska-Goral K.)
-
artykuł: Próba oceny zachowań żywieniowych oraz spożycia wybranych owoców grupy kobiet ciężarnych o karmiących (Kamelska A. M., Pietrzak-Fiecko R., Bryl K., Nowakowski J. J.)
-
artykuł: Soki z udziałem winogron i wina jako źródło składników bioaktywnych (Czaplicki S., Borowska E. J., Sawczuk A., Krajewski R.)
-
artykuł: Właściwości przeciwutleniające napojów energetyzujących (Witkowska A., Zujko M. E., Mironczuk-Chodakowska I.)
-
artykuł: Wpływ składu podłoża fermentacyjnego i zastosowanych szczepów drożdży na przebieg fermentacji alkoholowej oraz jakość spirytusu surowego (Lipinska E., Bonin S., Leoniuk R., Hac-Szymanczuk E.)
-
artykuł: Stabilność karotenoidów w sokach przecierowych z marchwi utrwalonych techniką wysokich ciśnień (HPP) (Zyngiel W.)
-
artykuł: Zmiany jakości frytur palmowych podczas smażenia frytek (Kita A., Tajner-Czopek A., Popiela-Kukus K., Pluciennik E.)
-
artykuł: Udział posiłków przedszkolnych w pokryciu zapotrzebowania na podstawowe składniki odżywcze i energię (Dymkowska-Malesa M., Skibniewska K. A.)
-
artykuł: Elektroforetyczne oznaczanie kationów: sodu, potasu, wapnia i magnezu w butelkowanych wodach mineralnych (Kowalski P., Oledzka I., Plenis A., Baczek T.)
-
artykuł: Wstępna ocena jakości miodów pszczelich na podstawie wybranych parametrów fizykochemicznych i mikrobiologicznych (Sliwinska A., Bazylak G.)
-
artykuł: Źródła składników odżywczych w dietach dzieci w wieku 13-36 miesięcy – badania ogólnopolskie (Weker H., Baranska M., Riahi A., Wiech M., Strucinska M., Kurpinska P., Dylag H., Rowicka G., Klemarczyk W.)
-
artykuł: Oksydanty/antyoksydanty w żywieniu chorych na nowotwory (Maksimowicz T. M., Maksimowicz M., Zaloga M., Karwowska A.)
-
artykuł: Zawartość barwników mających szkodliwy wpływ na aktywność i skupienie uwagi u dzieci w wybranych środkach spożywczych (Gajda-Wyrebek J., Jarecka J., Kuzma K., Beresinska M.)
-
artykuł: Ocena pobrania flawonoidów z dietą przez uczniów gimnazjum I liceum w Oleśnicy (Ilow R., Regulska-Ilow B., Tangermann S., Rozanska D., Biernat J.)
-
artykuł: Zawartość ołowiu w produktach zbożowych z terenu województwa podlaskiego (Filon J., Karwowska A., Karczewski J., Kmiecik G.)
-
artykuł: Azotany w herbatach, herbatkach owocowych i ziołowych obecnych aktualnie na polskim rynku (Pokorska-Lis G., Tokarz A., Robaczewska M.)
-
artykuł: Wpływ dodatku ekstraktów roślinnych na wybrane parametry jakościowe napojów truskawkowych (Kalisz S., Scibisz I., Mitek M.)
-
artykuł: Wpływ ekstraktu z nasion roślin spożywanych przez człowieka na aktywność katepsyny A, B, C i D (Chlabicz M., Siergiejuk M., Worowska A., Lapinski R.)
-
artykuł: Aktywność antyoksydacyjna wybranych naparów Ilex paraguariensis dostępnych na rynkuTrójmiasta (Dmowski P., Smiechowska M., Prystupa A.)
-
artykuł: Ocena jakości wybranych odmian jabłek deserowych dostępnych w sprzedaży detalicznej (Pyryt B., Wrzesniak M.)
-
artykuł: Zawartość miedzi, cynku, magnezu i manganu w całodziennej racji pokarmowej stosowanej w żywieniu studentów Szkoły Służby Pożarniczej w Warszawie (Klos A., Bertrandt J., Stezycka E., Szymanska W.)
-
artykuł: Przeciwdrobnoustrojowa aktywność ekstraktu z kłączy bergenii grubolistnej (Bergenia crassifolia (L.) Fritsch) (Krasniewska K., Gniewosz M., Baczek K., Kosakowska O.)
-
artykuł: Aktywność peptydazowa, antypepsynowa i antytrypsynowa nasion roślin spożywanych w stanie surowym przez człowieka (Siergiejuk M., Chlabicz M., Worowska A., Lapinski R.)
-
artykuł: Pobranie wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych z żywnością (Wieczorek J., Wieczorek Z.)
-
artykuł: Skład ciała i wybrane nawyki żywieniowe dzieci w wieku 14-17 lat (Lange E., Gandziarek D., Tymolewska-Niebuda B.)
-
artykuł: Wpływ metod wytwarzania ciasta pszenno-jęczmiennego na jakość pieczywa (Kawka A., Maciaczyk W.)
-
artykuł: Kontrowersje wokół bezpieczeństwa diet wysokobiałkowych (Kwasniewska A.)
-
artykuł: Ocena zmian w spożyciu warzyw i owoców przez chorych leczonych z powodu raka płuc (Zablocka K., Golecki M., Porebska I., Kosacka M., Jankowska R., Biernat J.)
-
artykuł: Zawartość polifenoli oraz aktywność antyoksydacyjna niektórych przetworów owocowych o znacznym stopniu przetworzenia (Mironczuk-Chodakowska I., Zujko M. E., Witkowska A.)
-
artykuł: Stan mikrobiologiczny produkcji zagęszczonego soku jabłkowego (Bonin S., Baldyga P., Lipinska E.)
-
artykuł: Wartość odżywcza całodziennych racji pokarmowych młodzieży licealnej z bursy szkolnej (Markiewicz-Zukowska R., Mystkowska K., Omeljaniuk W. J., Borawska M. H.)
-
artykuł: Zawartość ołowiu i kadmu w napojach energetyzujących kupionych w sklepach Trójmiasta (Stasiuk E.)
-
artykuł: Nowe oblicza starych znajomych – przeciwzapalne metabolity n-3 WNTK. Część I – pochodne EPA (Jelinska M., Tokarz A.)
-
artykuł: Spożycie słodyczy a poglądy konsumentów o ich wpływie na zdrowie i funkcjonowanie człowieka (Kosicka-Gebska M., Jeznach M., Jezewska-Zychowicz M.)
-
artykuł: Wykorzystanie wytłoków jabłkowych w produkcji pieczywa (Tanska M., Rotkiewicz D.)
-
artykuł: Wybrane zachowania zdrowotne studentów Wyższej Szkoły Wychowania Fizycznego i Turystyki – zachowania żywieniowe (Szczerbinski R., Karczewski J., Maksymowicz-Jaroszuk J.)
-
artykuł: Znaczenie niedoboru kwasu askorbowego w diecie w powstawaniu tętniaka aorty (Lapinski R., Worowska A., Gacko M.)
-
artykuł: Ocena stopnia kontaminacji bakteriami Campylobacter spp. Produktów drobiarskich dostępnych w handlu detalicznym (Mackiw E., Korsak D., Tomczuk K., Stos K.)
-
artykuł: Wpływ rodzaju oleju smażalniczego na właściwości chrupek z dodatkiem wytłoków lnianych podczas przechowywania (Popiela-Kukus K., Kita A.)
-
artykuł: Czynniki żywieniowe a ryzyko wystąpienia nowotworu gruczołu piersiowego w ocenie kobiet (Platta A., Orlowska B.)
-
artykuł: Źródła informacji na temat bezpieczeństwa żywności i przypisywane im zaufanie (Zakowska-Biemans S.)
-
artykuł: Wpływ pakowania w atmosferze modyfikowanej o różnym składzie na jakość jarmużu o małym stopniu przetworzenia (Bieganska-Marecik R., Radziejewska-Kubzdela E.)
-
artykuł: Analiza porównawcza poziomów stężeń sodu o potasu w warzywach świeżych i przetworzonych technologicznie (Grembecka M., Szefer P.)
-
artykuł: Występowanie pałeczek Listeria sp. w krewetkach (Kukulowicz A.)
-
artykuł: Kawy zbożowe – charakterystyka i właściwości przeciwutleniające (Worobiej E., Relidzynska K.)
-
artykuł: Wykorzystanie kulinarne pomidorów i przetworów pomidorowych w aspekcie właściwości prozdrowotnych (Korzeniowska-Ginter R., Ocieczek A., Sarwa K.)
-
artykuł: Zawartość wapnia i magnezu w próbkach mleka różnego pochodzenia (Stasiuk E., Przybylowski P.)
-
artykuł: Oznaczanie enrofloksacyny w osoczu krwi zwierzęcej metodą RP-HPLC z detekcją fluorymetryczną (Chmielewska A., Konieczna L., Lamparczyk H.)
-
artykuł: Ocena spożycia błonnika pokarmowego i jego frakcji przez pacjentów szpitala na podstawie jadłospisów dekadowych (Gorecka D., Borysiak-Marzec P., Dziedzic K., Kurzawska A.)
-
artykuł: Wartość odżywcza diety kobiet w wieku rozrodczym zamieszkałych na terenie Polski (Waskiewicz A., Sygnatowska E.)
-
artykuł: Zawartość akryloamidu w różnych rodzajach pieczywa w Polsce (Mojska H., Gielecinska I., Swiderska K.)
-
artykuł: Aktywność antyoksydacyjna wybranych ekstrudowanych produktów zbożowych (Kulczak M., Przygonski K., Remiszewski M.)
-
artykuł: Zawartość piperyny w różnych rodzajach pieprzu dostępnych na rynku Trójmiasta (Newerli-Guz J.)
-
artykuł: Próba oceny czynników wpływających na wybory konsumentów na rynku płatków śniadaniowych (Druzynska B., Szczechowicz T.)
-
artykuł: Sól kuchenna w dietach osób starszych z Białegostoku (Markiewicz-Zukowska R., Sawicka E., Naliwajko S. K., Borawska M. H.)
-
artykuł: Jakość pieczywa pozyskiwanego z surowców ekologicznych (Borkowska B.)
-
artykuł: Wartość energetyczna i zawartość podstawowych składników odżywczych w dietach 2 i 3-letnich dzieci uczęszczających do żłobków w Białymstoku (Smorczewska-Czuprynska B., Ustymowicz-Farbiszewska J., Rygorczuk B., Maksymowicz-Jaroszuk J., Karczewski J.)
-
artykuł: Badanie częstości spożycia wybranych źródeł tłuszczu wśród kobiet o różnej masie ciała i zawartość tłuszczu w ciele (Szczepanska J., Wadolowska L.)
-
artykuł: Wpływ miedzi i resweratrolu na zawartość wybranych pierwiastków w guzach nowotworowych u szczurów (Skrajnowska D., Bobrowska B., Tokarz A., Kuras M.)
-
artykuł: Jakość frakcji lipidowej w „prozdrowotnych” wyrobach ciastkarskich (Wirkowska M., Brys J., Gorska A., Ostrowska-Ligeza E., Ratusz K., Lukasz M.)
-
artykuł: Wpływ obróbki mikrobiologicznej na zawartość związków biologicznie aktywnych w wybranych nasionach roślin strączkowych (Gumienna M., Lasik M., Czarnecki Z.)
-
artykuł: Przeciwdrobnoustrojowe dzialanie wodno-etanolowego ekstraktu z liści borówki czernicy (Vaccinium myrtillus L.) (Synowiec A., Gniewosz M., Baczek K., Weglarz Z.)
-
artykuł: Ocena zawartości kofeiny w wybranych napojach bezalkoholowych (Bialas M., Luczak H., Jezewska M.)
-
artykuł: Ocena pobrania magnezu i cynku przez studentów lubelskich uczelni z uwzględnieniem suplementacji diet (Marzec Z., Koch W., Marzec A.)
-
artykuł: Mięso strusie jako nowy produkt żywnościowy na rynku polskim (Dabrowska A., Ruszkowska M., Dabkowski R.)
-
artykuł: Ocena sposobu żywienia osób w wieku 60-74 lat. Badanie WOBASZ (Sygnatowska E., Waskiewicz A.)
-
artykuł: Sposób żywienia a insulinooporność w grupie kobiet otyłych po menopauzie z dyslipidemią (Grygiel-Gorniak B., Przyslawski J., Stelmach-Mardas N., Mosor M., Nowak J.)
-
artykuł: Badania stabilności emulsji spożywczych z dodatkami różnych zagęstników (Kowalska M., Zbikowska A., Gorecka A.)
-
artykuł: Przeżywalność probiotycznych bakterii fermentacji mlekowej w modelowych jogurtach owocowych (Ziarno M., Zareba D., Scibisz I.)
-
artykuł: Zawartość soli w wybranych koncentratach obiadowych (Jezewska M., Kulczak M., Blasinska I.)
-
artykuł: Niestabilność mikrosatelitarna jako potencjalny marker w raku piersi (Bobrowska B., Skrajnowska D., Tokarz A., Kaminska M.)
-
artykuł: Ocena zawartości cukrów prostych i sacharozy w sokach owocowych z wykorzystaniem HPLC (Lebiedzinska A., Czaja J., Brodowska K., Wozniak A., Szefer P.)
-
artykuł: Ocena pobrania flawonoidów z dietą przez studentów Akademii Medycznej we Wrocławiu w latach 2005-2007 (Ilow R., Regulska-Ilow B., Tangermann S., Rozanska D.)
-
artykuł: Cechy socjoekonomiczne, zdrowotne i styl życia a względna masa ciała mężczyzny z małych miast w wieku 75-80 lat. Projekt Senfood – badania wstepne (Slowinska M. A.)
-
artykuł: Charakterystyka frakcji sterolowej wybranych serów dojrzewających (Derewiaka D., Obiedzinski M.)
-
artykuł: Wpływ wielkości dodatku do diety szczurów preparatów wysokobłonnikowych jabłkowego oraz buraczanego na dostępność biologiczną witaminy E (Aniola J., Galinski G., Olejniczak W., Gawecki J.)
-
artykuł: Próba przedłużenia trwałości mikrobiologicznej mięsa wieprzowego poprzez zastosowanie powłoki jadalnej (Chlebowska-Smigiel A., Gniewosz M., Sadlo B.)
-
artykuł: Stan wysycenia organizmu cynkiem a wrażliwość smakowa i występowanie zjawiska sytości sensorycznie specyficznej u młodych wegetarian (Galinski G., Walkowiak J., Wojciak R. W., Gawecki J., Krejpcio Z.)
-
artykuł: Oznaczenie zawartości wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych w kawach naturalnych palonych metodą HPLC-FLD/DAD (Ciecierska M., Obiedzinski M.)
-
artykuł: Rola żywności i żywienia w chorobie refluksowej (Smiechowska M., Cugowska M.)
-
artykuł: Jakość chleba wypiekanego w warunkach domowych (Ruszkowska M., Dabrowska A.)
-
artykuł: Analiza zawartości witamin rozpuszczalnych w tłuszczach w całodziennych racjach pokarmowych (CRP) studentek Wydziału Nauk o Zdrowiu UMB (Ustymowicz-Farbiszewska J., Smorczewska-Czuprynska B., Broz K., Wierzbicka J., Karczewski J.)
-
artykuł: Ocena wybranych suplementów diety WNKT pod względem udziału kwasów omega-3 (Piecyk M., Lyczko I., Bzducha-Wrobel A., Obiedzinski M.)
-
artykuł: Aterogeneza – jej żywieniowe i kliniczne czynniki ryzyka rozwoju w pomenopauzalnej otyłości (Grygiel-Gorniak B., Przyslawski J., Stelmach-Mardas N., Grzymislawski M., Chuchracki M., Kraskiewicz M.)
-
artykuł: Wpływ temperatury i czasu przechowywania na jakość dżemu z agrestu czerwonego (Cendrowski A., Scibisz I., Mitek M.)
-
artykuł: Ocena aktywności przeciwbakteryjnej szałwii lekarskiej (Salvia officinalis L.) (Hac-Szymanczuk E., Lipinska E., Blazejak S., Bieniak K.)
-
artykuł: Wpływ dodatków pochodzenia mlecznego na jakość pieczywa pszennego (Wolska P., Ceglinska A., Zawadka K.)
-
artykuł: Ocena czynników wpływających na zakup i stosowanie preparatów witaminowo-mineralnych przez uczniów szkół policealnych (Kosciolek A., Hartman M., Spiolek K., Kania J., Pawlowska-Goral K.)
-
artykuł: Czy stosowanie doustnych środków antykoncepcyjnych wpływa na spożycie składników mineralnych oraz ich zawartość we włosach kobiet? (Suliburska J., Krejpcio Z.)
-
artykuł: Wpływ ekstraktów tymianku i rozmarynu na stabilność oksydatywną oleju słonecznikowego (Zaborowska Z., Przygonski K., Dziarska B., Wojtowicz E., Kupka A.)
-
artykuł: Sposób odżywiania studentek Wyższej Szkoły Kosmetologii i Ochrony Zdrowia w Białymstoku w przypadku trądziku skóry (Omeljaniuk W. J., Socha K., Markowska D.)
-
artykuł: Wpływ temperatury przechowywania napojów owocowych na zawartość i aktywność wybranych przeciwutleniaczy (Roginska M. B., Wolosiak R.)
-
artykuł: Mikroelementy owoców truskawek (Bojarska J. E., Zadernowski R., Tonska E.)
-
artykuł: Ocena zawartości energetycznej i zawartości podstawowych składników odżywczych w racjach pokarmowych dzieci ze szkół podstawowych i gimnazjalnych (Falkowska A., Stefanska E., Ostrowska L., Kardasz M.)
-
artykuł: Wybrane uwarunkowania spożycia żywności obniżającej poziom cholesterolu (Jezewska-Zychowicz M., Babicz-Zielinska E.)
-
artykuł: Ocena zawartości kadmu w suplementach diety (Socha K., Borawska M. H.)
-
artykuł: Przeciwbakteryjne działanie soków owocowych z żurawiny, rokitnika, noni i goji (Stobnicka A., Gniewosz M., Mietuszewska A.)
-
artykuł: Ocena poziomu wiedzy na temat dodatków do żywności oraz ich spożycia w wybranych grupach studentów (Krejpcio Z., Suliburska J., Hyzyk A. K., Dyba S., Skwarek K.)
-
artykuł: Ocena aktywności katalazy w śliniance przyusznej szczurów eksponowanych na kadm i/lub cynk (Blonski A., Dabrowska E., Czygier M., Brzoska M., Szmitkowski M.)
-
artykuł: Ocena sposobu żywienia pacjentek z chorobą Hashimoto (Omeljaniuk W. J., Dziemianowicz M., Naliwajko S. K., Bartosiuk E., Markiewicz-Zukowska R., Borawska M. H.)
-
artykuł: Aktywność peptydazowa i hamowanie aktywności katepsyny D przez ekstrakt z nasion soczewicy (Karwowska A., Filon J., Grzegorczyk E., Karczewski J.)
-
artykuł: Wpływ czasu i temperatury przechowywania na właściwości organoleptyczne i stabilność tłuszczu w czekoladach pełnomlecznych (Kowalska J., Majewska E., Jakubowska P.)
-
artykuł: Wpływ składu atmosfery oraz czasu przechowywania na zmiany zawartości azotanów (V) i (III) w surówce warzywnej typu Coleslaw (Radziejewska-Kubzdela E., Walkowiak-Tomczak D., Bieganska-Marecik R.)
-
artykuł: Poprawa stabilności termicznej kwasu gamma-linolenowego poprzez wytworzenie kompleksu inkluzyjnego z beta-cyklodekstryną (Ostrowska-Ligeza E., Gorska A., Wirkowska M.)
-
artykuł: Typowanie wskaźnika jakości mikrobiologicznej herbat czarnych (Steinka I., Misiewicz L., Kukulowicz A.)
-
artykuł: Skład wybranych suplementów diety w świetle obowiązujących wymagań (Stos K., Krygier B., Glowala A., Jarosz M.)
rozwiń roczniki