PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
Czasopismo
2020 | T. 99, nr 3 | 367--372
Tytuł artykułu

Zastosowanie fitobiotyków w profilaktyce zwierząt

Wybrane pełne teksty z tego czasopisma
Warianty tytułu
EN
Application of phytobiotics in animal prevention
Języki publikacji
PL
Abstrakty
PL
W ostatnim czasie coraz większym zainteresowaniem w żywieniu zwierząt cieszą się naturalne produkty roślinne stosowane jako dodatki fitobiotyczne, a wśród nich zioła i produkty uzyskiwane na ich bazie w procesie ekstrakcji chemicznej. Stosowane dodatki w żywieniu zwierząt mogą poprawiać smak i zapach paszy, zwiększać jej pobranie, regulować funkcje trawienne, modyfikować mikroflorę przewodu pokarmowego, a w konsekwencji wpływać na zdrowie, przyrosty masy oraz zużycie paszy. Zwiększenie stabilności tych związków można uzyskać, stosując metody technologiczne i biotechnologiczne. Omówiono działanie przeciwbakteryjne, antyoksydacyjne oraz profilaktyczne zastosowania fitobiotyków u zwierząt gospodarskich.
EN
A review, with 62 refs., of biol. active compds. found in plants, as well as antibacterial, antioxidant and antiinflammatory and preventic effects of their use in livestock.
Wydawca

Czasopismo
Rocznik
Strony
367--372
Opis fizyczny
Bibliogr. 62 poz., tab., wykr.
Twórcy
  • Katedra Higieny Środowiska i Dobrostanu Zwierząt, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, ul. Chełmońskiego 38C, 51-630 Wrocław, robert.kupczynski@upwr.edu.pl
  • Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu
Bibliografia
  • [1] Rozporządzenie (WE) 1831/2003 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 22 sierpnia 2003 r. w sprawie dodatków stosowanych w żywieniu zwierząt, Dz. U. UE 268/29.
  • [2] M.J. Cheesman, A. Ilanko, B. Blonk, I.E. Cock, Phcog. Rev. 2017, 11, 57.
  • [3] J. Balcells, A. Aris, A. Serrano, A.R. Seradj, J. Crespo, M. Devant, J. Anim. Sci. 2012, 90, 4975.
  • [4] R. Kupczyński, M. Bednarski, K. Śpitalniak, K. Pogoda-Sewerniak, Int. J. Mol. Sci. 2017, 18, 1501.
  • [5] D.J. Newman, G.M. Cragg, J. Nat. Prod. 2016, 79, 629.
  • [6] C.I. Heck, E.G. De Mejia, J. Food Sci. 2007, 72, 138.
  • [7] A. Koszowska, A. Dittfeld, A. Puzoń-Brończyk, J. Nowak, B. Zubelewicz-Szkodzińska, Post. Fitoter. 2013, 4, 263.
  • [8] A. Zwyrzykowska, R. Kupczyński, B. Jarosz, A. Szumny, A.Z. Kucharska, Open Chem. 2015, 13, 1303.
  • [9] A. Najda, Episteme 2015, 27, 65.
  • [10] K. Wińska, W. Mączka, J. Łyczko, M. Grabarczyk, A. Czubaszek, A. Szumny, Molecules 2019, 24, 2130.
  • [11] K.H.C. Baser, C. Franz, [w:] Essential oils. Science, technology and applications, (red. K.H.C. Baser i G. Buchbauer), CRC Press 2010, 881.
  • [12] Pat. USA 6800294B1 (2004).
  • [13] A.M. Gómez-Caravaca, V. Verardo, A. Segura-Carretero, A. Fernández- -Gutiérrez, M.F. Caboni, Polyphenols in plants, Academic Press, 2014.
  • [14] T.A. McAllister, C.B. Annett, C.L. Cockwill, M.E. Olson, Y. Wang, P.R. Cheeke, Vet. Parasitol. 2001, 97, 85.
  • [15] S. Zhang, J.H. Jung, H.S. Kim, B.Y. Kim, I.H. Kim, Asian-Austral. J. Anim. Sci. 2012, 25, 1309.
  • [16] W. Windisch, K. Schedle, C. Plitzner, A. Kroismayr, J. Anim. Sci. 2008, 86, 140.
  • [17] M.M. Gheisar, I.H. Kim, Ital. J. Anim. Sci. 2018, 17, 92.
  • [18] M. Saxena, J. Saxena, R. Nema, D. Singh, A. Gupta, J. Pharmacogn. Phytochem. 2013, 1, nr 6, 168.
  • [19] F. Shahidi, P. Ambigaipalan, J. Funct. Foods 2015, 18, 820.
  • [20] J. Michiels, J.A. Missotten, D. Fremaut, S. De Smet, N.A. Dierick, Anim. Feed Sci. Technol. 2009, 151, 111.
  • [21] N. Mathlouthi, T. Bouzaienne, I. Oueslati, F. Recoquillay, M. Hamdi, M. Urdaci, R. Bergaoui, J. Anim. Sci. 2012, 90, 813.
  • [22] E. Du, L. Gan, Z. Li, W. Wang, D. Liu, Y. Guo, J. Anim. Sci. Biotechnol. 2015, 6, 58.
  • [23] R. Kupczyński, A. Szumny, M. Bednarski, T. Piasecki, K. Śpitalniak- -Bajerska, A. Roman, Animals 2019, nr 9, 774.
  • [24] A.M. Pisoschi, A. Pop, C. Georgescu, V. Turcu, N.K. Olah, E. Mathe, Eur. J. Med. Chem. 2018, 143, 922.
  • [25] C. Yang, M.A. Chowdhury, Y. Huo, J. Gong, Pathogens 2015, 4, 137.
  • [26] D. Jamroz, T. Wertelecki, M. Houszka, C. Kamel, J. Anim. Physiol. Anim. Nutr. 2006, 90, 255. 372 99/3(2020)
  • [27] K.E. Olagaray, M.J. Brouk, L.K. Mamedova, S.E. Sivinski, H. Liu, F. Robert, B.J. Bradford, PloS One 2019, 14, e0210744.
  • [28] D. Abaineh, A. Sintayehu, Trop. Anim. Health Prod. 2001, 33, 511.
  • [29] R.A. Oliveira, C.D. Narciso, R.S. Bisinotto, M.C. Perdomo, M.A. Ballou, M. Dreher, J.E.P. Santos, J. Dairy Sci. 2010, 93, 4280.
  • [30] R. Kupczynski, T. Piasecki, M. Bednarski, K. Spitalniak, A. Budny-Walczak, Turk. J. Vet. Anim. Sci. 2016, 40, 344.
  • [31] P. Li, X. Piao, Y. Ru, X. Han, L. Xue, H. Zhang, Asian-Austral. J. Anim. Sci. 2012, 25, 1617.
  • [32] M. Mohammadi Gheisar, A. Hosseindoust, I.H. Kim, J. Appl. Poult. Res. 2015, 24, 511.
  • [33] I. Giannenas, P. Florou-Paneri, M. Papazahariadou, E. Christaki, N.A. Botsoglou, A.B. Spais, Arch. Anim. Nutr. 2003, 57, 99.
  • [34] S. Calsamiglia, M. Busquet, P.W. Cardozo, L. Castillejos, A. Ferret, J. Dairy Sci. 2007, 90, 2580.
  • [35] D.K. Gessner, R. Ringseis, K. Eder, J. Anim. Physiol. Anim. Nutr. 2017, 101, 605.
  • [36] A. Wei, T. Shibamoto, J. Agric. Food Chem. 2007, 55, 1737.
  • [37] K. Śpitalniak-Bajerska, A. Szumny, A.Z. Kucharska, R. Kupczyński, J. Chem. 2018, ID 9375085, 1-8.
  • [38] A. Brenes, E. Roura, Anim. Feed Sci. Technol. 2010, 158, 1.
  • [39] C. Franz, K.H.C. Baser, W. Windisch, Flavour. Frag. J. 2010, 25, 327.
  • [40] G. Cherian, A. Orr, I.C. Burke, W. Pan, Poult. Sci. 2013, 92, 1085.
  • [41] I. Fernandes, A. Faria, C. Calhau, V. de Freitas, N. Mateus, J. Funct. Foods 2014, 7, 54.
  • [42] C. Manach, A. Scalbert, C. Morand, C. Rémésy, L. Jiménez, Am. J. Clin. Nutr. 2004, 79, 727.
  • [43] C. Gladine, E. Rock, C. Morand, D. Bauchart, D. Durand, Br. J. Nutr. 2007, 98, 691.
  • [44] R. De Nardi, G. Marchesini, J.C. Plaizier, S. Li, E. Khafipour, R. Ricci, S. Segato, BMC Vet. Res. 2014, 10, 277.
  • [45] F. Hashemzadeh-Cigari, G.R. Ghorbani, M. Khorvash, A. Riasi, A. Taghizadeh, Q. Zebeli, Prev. Vet. Med. 2015, 118, 45.
  • [46] M. Gobert, B. Martin, A. Ferlay, Y. Chilliard, B. Graulet, P. Pradel, D. Bauchart, D. Durand, J. Dairy Sci. 2009, 92, 6095.
  • [47] J.C.M. Barreira, I.C.F.R. Ferreira, M.B.P.P. Oliveira, J.A. Pereira, Food Chem. 2008. 107, 1106.
  • [48] H.W. Liu, D.W. Zhou, K. Li, J. Dairy Sci. 2013, 96, 5901.
  • [49] J. Lejonklev, U. Kidmose, S. Jensen, M.A. Petersen, A.L.F. Helwing, G. Mortensen, M.K. Larsen, J. Dairy Sci. 2016, 99, 7898.
  • [50] J. Oh, E.H. Wall, D.M. Bravo, A.N. Hristov, J. Dairy Sci. 2017a, 100, 5974.
  • [51] J. Oh, F. Giallongo, T. Frederick, J. Pate, S. Walusimbi, R.J. Elias, E.H. Wall, D. Bravo, A.N. Hristov, J. Dairy Sci. 2015, 98, 6327.
  • [52] W.Z. Yang, B.N. Ametaj, C. Benchaar, K.A. Beauchemin, J. Anim. Sci. 2010, 88, 680.
  • [53] E. Khafipour, S. Li, J.C. Plaizier, D.O. Krause, Appl. Environ. Microbiol. 2009, 75, 7115.
  • [54] R. De Nardi, G. Marchesini, J.C. Plaizier, S. Li, E. Khafipour, R. Ricci, S. Segato, BMC Vet. Res. 2014, 10, 277.
  • [55] E. Humer, I. Kröger, V. Neubauer, K. Schedle, N. Reisinger, Q. Zebeli, J. Dairy Sci. 2018, 101, 9559.
  • [56] G.J. Kolling, S.C.B. Stivanin, A.M. Gabbi, F.S. Machado, A.L. Ferreira, M.M. Campos, V. Fischer, J. Dairy Sci. 2018, 101, 4221.
  • [57] V. Vasta, M. Daghio, A. Cappucci, A. Buccioni, A. Serra, C. Viti, M. Mele, J. Dairy Sci. 2019, 102, 3781.
  • [58] Z. Fang, B. Bhandari, Trends Food Sci. Tech. 2010, 21, 510.
  • [59] R. Murugesan, V. Orsat, Food Bioprocess Tech. 2012, 5, 3.
  • [60] V.B. de Souza, M. Thomazini, J.C. de Carvalho Balieiro, C.S. Fa´varo-Trindade, Food Bioprod. Process. 2015, 93, 39.
  • [61] Q. Lang, C.M. Wai, Talanta 2001, 53, 771.
  • [62] K.Y. Khaw, M.O. Parat, P.N. Shaw, J.R. Falconer, Molecules 2017, 22, 1186.
Uwagi
1. Opracowanie rekordu ze środków MNiSW, umowa Nr 461252 w ramach programu "Społeczna odpowiedzialność nauki" - moduł: Popularyzacja nauki i promocja sportu (2020).
2. Praca wykonana w ramach badań statutowych Nr B010/0029/2019.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.baztech-2861f235-49c2-4e80-a4ce-298ffb6c2bf7
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.