PL
|
EN
Nowa wersja platformy, zawierająca wyłącznie zasoby pełnotekstowe, jest już dostępna.
Przejdź na
https://bibliotekanauki.pl
Szukaj
Przeglądaj
Pomoc
O nas
Preferencje
Polski
English
Język
Widoczny
[Schowaj]
Abstrakt
10
20
50
100
Liczba wyników
Numer - szczegóły
Adres strony
Kopiuj
Wydawca
-
Czasopismo
Bromatologia i Chemia Toksykologiczna
Rocznik
2005
Tom
38
Numer
Supl.
Identyfikatory
Okładka
Zawartość wolumenu
Supl.
artykuł:
Zarys historii i rozwoju bromatologii
(
Oledzka R.
), s. 11-18
artykuł:
Pobranie niklu i zelaza z calodobowymi dietami osob doroslych
(
Marzec Z.
,
Marzec A.
,
Zareba S.
), s. 27-30
artykuł:
Ocena poziomu miedzi i zelaza w preparatach pszczelich
(
Zareba S.
,
Krzysiak K.
), s. 37-39
artykuł:
Ocena wspolistnienia zywieniowych i metabolicznych czynnikow ryzyka w aspekcie chorob sercowo-naczyniowych
(
Przybylowicz K.
,
Cichon R.
,
Wadolowska L.
,
Bandurska E.
), s. 45-49
artykuł:
Dieta a zawartosc kadmu w krwi, subkomorkowej scianie i skrzeplinie przysciennej tetniaka aorty brzusznej
(
Socha K.
,
Borawska M. H.
,
Gacko M.
,
Guzowski A.
,
Markiewicz R.
), s. 51-55
artykuł:
Spozycie wybranych skladnikow mineralnych przez pacjentow ze schylkowa niewydolnoscia nerek leczonych dializami
(
Gajewska D.
,
Narojek L.
,
Ostrowska M.
,
Kuczek B.
), s. 57-61
artykuł:
Badania aktywnosci przeciwutleniajacej nasion pieciu odmian gryki [Fagopyrum esculentum Moench]
(
Barton H. J.
,
Folta M.
,
Chlopicka J.
,
Zachwieja Z.
,
Gumul D.
), s. 71-74
artykuł:
Badania genetyczne w naukach zywieniowych: witaminy a stabilnosc genomu
(
Nowicka G.
), s. 79-82
artykuł:
Ocena bezpieczenstwa substancji przeznaczonych do stosowania w opakowaniach zywnosci zgodnie z przepisami Unii Europejskiej
(
Cwiek-Ludwicka K.
,
Stelmach A.
,
Jurkiewicz M.
,
Mazanska M.
,
Poltorak H.
), s. 87-89
artykuł:
Wybrane skladniki odzywcze w diecie - porownanie obliczen teoretycznych i wynikow analitycznych
(
Gielecinska I.
,
Szponar L.
), s. 91-94
artykuł:
Ocena spozycia wybranych skladnikow odzywczych w diecie mieszkancow Warszawy
(
Dybkowska E.
,
Swiderski F.
,
Waszkiewicz-Robak B.
), s. 99-103
artykuł:
Aspekty zywieniowe w zakresie spozycia ryb a poziom wiedzy i preferencje konsumentow
(
Kosicka M.
), s. 117-121
artykuł:
Ocena spozycia mleka i przetworow mlecznych jako zrodla wapnia i ryboflawiny wsrod mlodziezy w wieku 13-15 lat
(
Jezewska-Zychowicz M.
), s. 129-134
artykuł:
Charakterystyka blonnika pokarmowego w wybranych makach i otrebach
(
Gorecka D.
,
Aniola J.
,
Korczak J.
,
Fedorczuk K.
), s. 153-156
artykuł:
Wartosc calkowitego statusu antyoksydacyjnego [total antioxidant status] osocza w wybranych grupach osob zywiacych sie w rozny sposob w okresie zimowym
(
Nazarewicz R.
,
Kurpaska J.
,
Babicz-Zielinska E.
), s. 161-164
artykuł:
Zawartosc ftalidow w selerze korzeniowym
(
Jablonska-Rys E.
,
Kalbarczyk J.
), s. 177-180
artykuł:
Skladniki dietetyczne i substancje bioaktywne w owocach aronii, borowki czernicy i porzeczki czarnej
(
Borowska E. J.
,
Szajdek A.
), s. 181-184
artykuł:
Aktywnosc przeciwutleniajaca wysokotaninowych ekstraktow z surowcow roslinnych
(
Amarowicz R.
,
Troszynska A.
,
Karamac M.
), s. 193-195
artykuł:
Ocena poziomu spozycia wybranych skladnikow mineralnych [Na, K, P, Ca, Mg, Fe, Zn] wystepujacych w calodziennych racjach pokarmowych studentow AMB
(
Stefanska E.
,
Ostrowska L.
,
Czapska D.
,
Karczewski J.
), s. 209-211
artykuł:
Fluorki a pozywienie
(
Dabrowska E.
,
Balunowska M.
,
Letko M.
,
Blahuszewska K.
,
Letko R.
), s. 213-215
artykuł:
Zawartosc fluoru w dietach o zroznicowanej wartosci energetycznej
(
Jedra M.
,
Urbanek-Karlowska B.
,
Sawilska-Rautenstrauch D.
,
Bertrandt J.
,
Klos A.
), s. 217-221
artykuł:
Toksyczne metale ciezkie [Pb, Cd] w preparatach ziolowych stosowanych w chorobach watroby i drog zolciowych
(
Bloniarz J.
,
Zareba S.
,
Rahnama M.
), s. 263-267
artykuł:
Wplyw fitoestrogenow sojowych na poziom sodu i potasu w zebach i zuchwie samic szczurow po owariektomii
(
Rahnama M.
,
Bloniarz J.
,
Zareba S.
), s. 275-278
artykuł:
Zastosowanie wspolczynnikow chemoekotoksykologicznych w ocenie stopnia kontaminacji roslin leczniczych metalami
(
Kowol J.
,
Wiechula D.
,
Kwapulinski J.
,
Miroslawski J.
,
Otrebska B.
,
Rabsztyn E.
,
Jakubowska J.
,
Karpinska K.
,
Jeziorska R.
), s. 283-286
artykuł:
Analiza skupien i glownych skladowych jako techniki oceny kor na podstawie zawartosci wybranych mikroelementow
(
Radecka I.
,
Wesolowski M.
), s. 287-291
artykuł:
Woda w zywnieniu dziecka - podstawowe kryteria oceny
(
Weker H.
,
Wiech M.
), s. 321-324
artykuł:
Wplyw inhibitorow z nasion roslin spozywanych przez czlowieka na aktywnosc proteaz preparatow stosowanych w subwencyjnym leczeniu niewydolnosci zewnatrzwydzielniczej trzustki
(
Bruzgo M.
,
Gacko M.
,
Guzowski A.
,
Chlabicz M.
,
Bankowska A.
), s. 345-347
artykuł:
Inaktywacja roslinnych inhibitorow trypsyny i chymotrypsyny przez pepsyne
(
Karwowska A.
,
Gacko M.
,
Guzowski A.
,
Krupkowska A.
,
Chojnacka-Zdrodowska A.
), s. 349-351
artykuł:
Wplyw metanolu i jego metabolitow na aktywnosc pepsyny
(
Dabrowski L.
,
Jasielczuk J.
,
Karwowska A.
), s. 357-359
artykuł:
Wplyw miazszu aloesowego na przezywalnosc populacji Lactococcus sp. w skrzepie twarogowym
(
Steinka I.
,
Walczak I.
), s. 377-381
artykuł:
Zawartosc soli w calodziennych racjach pokarmowych zolnierzy oraz studentow w Wojskowej Akademii Technicznej
(
Klos A.
,
Bertrandt J.
), s. 399-403
artykuł:
Ocena sposobu znakowania zywnosci produkowanej oraz wprowadzanej do obrotu na obszarze wojewodztwa podlaskiego w latach 2003-2004 na podstawie badan Wojewodzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Bialymstoku
(
Stopnicka B.
,
Szamrej I. K.
), s. 405-408
artykuł:
Wyciag i granulacja maki zytniej jako narzedzia regulacji poziomu zawartosci podstawowych skladnikow blonnika pokarmowego
(
Michniewicz J.
,
Kolodziejczyk P.
,
Jasinska I.
), s. 417-422
artykuł:
Ocena jakosci wedlin drobno rozdrobnionych wyprodukowanych z blonnikiem grochu
(
Piotrowska E.
,
Dolata W.
,
Szczepaniak B.
), s. 433-437
artykuł:
Wplyw czesciowej wymiany tluszczu blonnikiem grochu i lubinu na cechy sensoryczne wedlin drobno rozdrobnionych
(
Szczepaniak B.
,
Dolata W.
,
Piotrowska E.
,
Zamiara B.
), s. 439-442
artykuł:
Badanie przebiegu enzymatycznej hydrolizy mieszaniny oleju rzepakowego i oleju kokosowego oraz produktow jej przeestryfikowania
(
Ledochowska E.
,
Baryczka R.
), s. 449-453
artykuł:
Badanie przemian oksydatywnych tluszczu zachodzacych w ukladzie tluszcz-kapusta podczas obrobki termicznej
(
Szukalska E.
,
Tynek M.
,
Debecka J.
,
Papiernik L.
), s. 461-466
artykuł:
Wplyw zastosowania preparatow bialek tkanki lacznej jako nosnikow ekstraktu rozmarynu na utlenianie lipidow oraz zmiany zawartosci tiaminy w pulpetach z miesa wieprzowego podczas przechowywania
(
Waszkowiak K.
,
Szymandera-Buszka K.
), s. 467-471
artykuł:
Proba zastosowania metody UHP w technologii miesa drobiowego
(
Kloczko I.
,
Szemplinska A.
,
Chudoba T.
), s. 473-478
artykuł:
Wplyw technologii wysokocisnieniowej [HPP] na jakosc i trwalosc utrwalonych sokow z marchwi
(
Zyngiel W.
,
Platta A.
,
Kolenda H.
), s. 479-486
artykuł:
Stan tkanki kostnej i parametry somatyczne mlodziezy w wieku 18 lat a spozycie wapnia z produktow mlecznych
(
Wadolowska L.
,
Szymelfejnik E. J.
,
Cichon R.
,
Bandurska-Stankiewicz E.
), s. 503-508
artykuł:
Zywienie a kamica zolciowa
(
Ostrowska L.
,
Czapska D.
,
Stefanska E.
,
Karczewski J.
), s. 509-513
artykuł:
Wplyw diety bezglutenowej na poziom wybranych makro- i mikroelementow we wlosach pacjentow z choroba trzewna
(
Chelstowska M.
,
Dorosz A.
,
Lukasiak J.
), s. 515-519
artykuł:
Wplyw dietoterapii na wybrane wskazniki regulacji hormonalnych u osob z nadwaga
(
Kozlowska L.
), s. 521-526
artykuł:
Wybrane dieto-zalezne czynniki stymulujace synteze i rozklad homocysteiny
(
Kurpaska J.
,
Lukasiak J.
), s. 539-544
artykuł:
Atrybuty zywnosci ekologicznej w opinii polskich konsumentow
(
Zakowska-Biemans S.
), s. 551-554
artykuł:
Zywnosc wygodna na przykladzie zywnosci spozywanej poza domem ze szczegolnym uwzglednieniem sieci typu fast food
(
Zwierzyk J.
), s. 555-559
artykuł:
Ocena wskaznikow somatycznych i densytometrycznych osob starszych w aspekcie stopnia niezaleznosci w przygotowaniu posilkow. Badania pilotowe. Projekt SENIOR FOOD QOL
(
Slowinska M. A.
,
Wadolowska L.
,
Danowska-Oziewicz M.
,
Cichon R.
,
Niedzwiedzka E.
,
Walus A.
,
Szymelfejnik E.
), s. 567-571
artykuł:
Problemy osob starszych zwiazane z zakupami oraz przygotowywaniem zywnosci i posilkow
(
Niedzwiedzka E.
,
Szymelfejnik E.
,
Danowska-Oziewicz M.
,
Slowinska M. A.
,
Cichon R.
,
Walus A.
,
Wadolowska L.
), s. 573-577
artykuł:
Wybrane zwyczaje zywieniowe i struktura spozycia produktow przez mlodziez z regionu suwalskiego i Olsztyna
(
Walus A.
,
Wadolowska L.
,
Cichon R.
), s. 585-589
artykuł:
Ocena sposobu odzywiania sie kobiet karmiacych piersia zamieszkalych na terenie Podlasia
(
Piotrowska-Jastrzebska J.
,
Piotrowska-Depta M. J.
,
Malinowska A.
), s. 607-611
artykuł:
Ocena zalecen zywieniowych diety opartej na typologii ciala
(
Fraczek B.
), s. 623-626
artykuł:
Klasyfikacja naturalnych miodow pszczelich na podstawie analizy ksztaltu widm fluorescencyjnych
(
Gebala S.
,
Przybylowski P.
,
Borawska M. H.
,
Piekut J.
), s. 627-631
artykuł:
Zawartosc fosforu, wapnia, magnezu, zelaza, cynku i manganu oraz jakosciowa analiza wielofosforanow w koncentratach obiadowych
(
Oledzka R.
,
Skrajnowska D.
,
Rozenkiewicz G.
,
Tokarz A.
), s. 633-638
rozwiń roczniki
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.