PL
|
EN
Nowa wersja platformy, zawierająca wyłącznie zasoby pełnotekstowe, jest już dostępna.
Przejdź na
https://bibliotekanauki.pl
Szukaj
Przeglądaj
Pomoc
O nas
Preferencje
Polski
English
Język
Widoczny
[Schowaj]
Abstrakt
10
20
50
100
Liczba wyników
Numer - szczegóły
Adres strony
Kopiuj
Wydawca
-
Czasopismo
Bromatologia i Chemia Toksykologiczna
Rocznik
2009
Tom
42
Numer
3
Identyfikatory
Okładka
Zawartość wolumenu
3
artykuł:
Wartosc odzywcza wybranych produktow zywnosci tradycyjnej. Cz.1. Wartosc energetyczna i zawartosc skladnikow podstawowych
(
Przygoda B.
,
Kunachowicz H.
,
Paczkowska M.
,
Daniewski W.
,
Sekula W.
), s. 231-235
artykuł:
Charakterystyka zamiennikow tluszczu kakaowego i wyrobow z nich otrzymanych
(
Kowalska J.
,
Lata A.
), s. 257-262
artykuł:
Modyfikacja wlasciwosci loju wolowego i tluszczu mlecznego przez przeestryfikowanie enzymatyczne z olejem rzepakowym
(
Brys J.
,
Tarnowska K.
,
Wirkowska M.
,
Kowalski B.
), s. 304-308
artykuł:
Wplyw zabiegow technologicznych stosowanych podczas produkcji kaszy gryczanej na wlasciwosci funkcjonalne blonnika pokarmowego
(
Gorecka D.
,
Dziedzic K.
,
Graczykowski L.
), s. 319-323
artykuł:
Wplyw ilosci wody w katalizatorze na wlasciwosci przeestryfikowanych enzymatycznie mieszanin loju wolowego i oleju rzepakowego
(
Tarnowska K.
,
Brys J.
,
Kostecka M.
,
Wirkowska M.
,
Kowalski B.
), s. 339-343
artykuł:
Charakterystyka metabolizmu glukozy i fruktozy u drozdzy Brettanomyces bruxellensis w warunkach modelowych
(
Lasik M.
,
Gumienna M.
,
Nowak J.
), s. 356-362
artykuł:
Mozliwosci wzbogacania przekasek slodkich w blonnik na przykladzie ciastek kruchych
(
Zbikowska A.
), s. 363-367
artykuł:
Charakterystyka jakosci sensorycznej bulw gotowanych w zaleznosci od odmiany ziemniaka i sposobu gotowania
(
Pyryt B.
,
Kolenda H.
), s. 386-390
artykuł:
Wplyw pH zacieru i brzeczki na przebieg procesu technologicznego i wybrane wyrozniki jakosciowe piwa
(
Nowak J.
,
Paluszkiewicz M.
,
Lasik M.
), s. 414-419
artykuł:
Wplyw jadalnej powloki pullulanowej na ograniczenie zmian sensorycznych i fizykochemicznych zachodzacych w orzechach laskowych podczas ich przechowywania
(
Chlebowska-Smigiel A.
,
Gniewosz M.
), s. 420-425
artykuł:
Zawartosc kofeiny w wybranych napojach kawowych w proszku
(
Bialas M.
,
Luczak H.
,
Przygonski K.
), s. 426-430
artykuł:
Koncentraty spozywcze - zanieczyszczenie pierwiastkami szkodliwymi dla zdrowia
(
Mania M.
,
Wojciechowska-Mazurek M.
,
Starska K.
,
Karlowski K.
), s. 448-454
artykuł:
Wplyw wybranych metod ogrzewania oraz zamrazalniczego przechowywania na utlenianie sie lipidow w produktach miesnych z dodatkiem przeciwutleniaczy
(
Hes M.
,
Gramza-Michalowska A.
,
Szymandera-Buszka K.
), s. 455-459
artykuł:
Aspekty prawne zwiazane z wprowadzaniem zywnosci utrwalonej metoda HPP jako nowej zywnosci [novel food] na rynek konsumenta
(
Zyngiel W.
,
Kolenda H.
), s. 464-468
artykuł:
Pobor akryloamidu w diecie przez przedstawicieli wybranej grupy pracownikow umyslowych
(
Bekas W.
,
Kowalska D.
,
Lobacz M.
,
Kowalski B.
), s. 491-497
artykuł:
Wplyw typu oleju na zawartosc akrylamidu oraz barwe smazonych produktow przekaskowych
(
Tajner-Czopek A.
,
Kita A.
,
Lisinska G.
), s. 498-502
artykuł:
Zmiany zawartosci azotanow [V] i [III] w salacie maslowej pakowanej w atmosferze modyfikowanej
(
Radziejewska-Kubzdela E.
,
Walkowiak-Tomczak D.
,
Bieganska-Marecik R.
), s. 508-514
artykuł:
Zawartosc azotanow [V] i azotanow [III] w wybranych koncentratach zup typu instant
(
Borkowska B.
,
Kolenda H.
), s. 515-518
artykuł:
Zawartosc azotanow [V] w salacie i szpinaku w Polsce w latach 2007-2008
(
Gajda-Wyrebek J.
,
Jarecka J.
,
Kuzma K.
,
Mirkowska M.
), s. 519-524
artykuł:
Pozostalosci DDT i metabolitow w mleku kobiecym
(
Skrajnowska D.
,
Strzelczyk E.
,
Kotlinska A.
,
Tokarz A.
), s. 532-536
artykuł:
Oznaczenia jakosciowe w zakresie zawartosci aspartamu i jego metabolitow w napojach gazowanych bezalkoholowych z zastosowaniem techniki HPLC
(
Roj A.
,
Stasiuk E.
), s. 543-547
artykuł:
Wykrywanie i oznaczanie pozostalosci florfenikolu i tiamfenikolu w tkankach jadalnych zwierzat metoda elektroforezy kapilarnej
(
Kowalski P.
,
Plenis A.
,
Oledzka I.
), s. 569-573
artykuł:
Rozpowszechnienie Escherichia coli O157 w zywnosci z rynku krajowego
(
Sciezynska H.
,
Windyga B.
,
Grochowska A.
,
Pawlowska K.
,
Maka L.
,
Karlowski K.
), s. 574-577
artykuł:
Wplyw parametrow pasteryzacji na jakosc mikrobiologiczna miazgi aloesowej
(
Kukulowicz A.
,
Steinka I.
), s. 583-587
artykuł:
Ocena spozycia niektorych skladnikow odzywczych z racjami pokarmowymi studentow lubelskich uczelni
(
Marzec Z.
,
Koch W.
,
Marzec A.
), s. 604-609
artykuł:
Ocena zawartosci makroskladnikow w diecie mezczyzn w wieku srednim oraz stopnia realizacji ich potrzeb energetycznych
(
Wlodarek D.
,
Gurtatowska A.
), s. 620-624
artykuł:
Zawartosc skladnikow mineralnych w diecie mezczyzn zamieszkujacych Bialystok
(
Charkiewicz A. E.
,
Szpak A.
,
Poniatowski B.
,
Korecki J.
,
Sawicki Z.
), s. 625-628
artykuł:
Wplyw diety o niskim indeksie glikemicznym na zmiany skladu ciala i spoczynkowych wydatkow energetycznych u odchudzajacych sie kobiet
(
Lange E.
,
Tymolewska-Niebuda B.
,
Kacperska A.
), s. 651-657
artykuł:
Czynniki sprzyjajace efektywnemu postepowaniu zywieniowemu u dzieci w wieku przedpokwitaniowym z otyloscia prosta
(
Weker H.
,
Dylag H.
,
Baranska M.
,
Klemarczyk W.
,
Riahi A.
,
Gajewska J.
,
Strucinska M.
,
Wiech M.
), s. 658-665
artykuł:
Witaminy w diecie osob doroslych HIV-pozytywnych
(
Lebiedzinska A.
,
Bierzynska N.
,
Lemanska M.
,
Jankowska M.
,
Trocha H.
,
Smiatacz T.
,
Szefer P.
), s. 672-677
artykuł:
Charakterystyka spozycia tluszczow przez pacjentow podejmujacych rehabilitacje po przebytym zawale miesnia sercowego
(
Medrela-Kuder E.
), s. 678-682
artykuł:
Dozywianie uczniow w szkolach podstawowych i gimnazjach w wojewodztwie podlaskim w latach 2006-2007
(
Karczewski J.
,
Szczerbinski R.
,
Gabrylewska A.
), s. 683-687
artykuł:
Ocena zwyczajow zywieniowych gimnazjalistow z Olesnicy
(
Ilow R.
,
Regulska-Ilow B.
,
Plonka K.
,
Biernat J.
), s. 693-698
artykuł:
Ocena sposobu odzywiania studentek Wyzszej Szkoly Kosmetologii i Ochrony Zdrowia w Bialymstoku
(
Socha K.
,
Borawska M. H.
,
Markiewicz R.
,
Charkiewicz W. J.
), s. 704-708
artykuł:
Ocena sposobu zywienia kobiet o zroznicowanym stopniu odzywienia
(
Stefanska E.
,
Ostrowska L.
,
Czapska D.
,
Karczewski J.
), s. 718-722
artykuł:
Ocena zawartosci wybranych skladnikow mineralnych w calodziennych racjach pokarmowych studentow uczelni medycznej w latach 2003-2004 i 2008-2009
(
Czapska D.
,
Ostrowska L.
,
Stefanska E.
,
Karczewski J.
), s. 723-727
artykuł:
Spozycie jodu w wybranych grupach mlodziezy szkolnej z rejonu Pomorza
(
Stos K.
,
Jarosz M.
,
Szybinski Z.
,
Glowala A.
,
Oltarzewski M.
,
Zakrzewska M.
), s. 734-738
artykuł:
Zwyczaje obrobki kulinarnej w warunkach domowych
(
Korzeniowska-Ginter R.
), s. 739-742
artykuł:
Realizacja zalecen na wybrane skladniki odzywcze u pacjentow hemodializowanych
(
Kozlowska L.
,
Los K.
), s. 754-759
artykuł:
Zwartosc metali ciezkich: olowiu i kadmu w napojach bezalkoholowych slodzonych aspartamem i acesulfamem K
(
Stasiuk E.
,
Roj A.
), s. 771-775
artykuł:
Oszacowanie zawartosci miedzi, manganu, cynku i zelaza w ziolach i lisciach roslin leczniczych
(
Ulewicz-Magulska B.
,
Baranowska M.
,
Wesolowski M.
), s. 815-821
artykuł:
Jod i fluor w produktach rybnych
(
Usydus Z.
,
Szlinder-Richert J.
), s. 822-826
artykuł:
Kasze zrodlem tiaminy i niacyny w diecie czlowieka
(
Czaja J.
,
Lebiedzinska A.
,
Dawidowska A.
,
Panasiuk K.
,
Szefer P.
), s. 831-835
artykuł:
Stres oksydacyjny i zaburzenia metaboliczne u szczurow w modelu wysokofruktozowym. Cz.II. Wplyw soku z aronii na wybrane parametry biochemiczne osocza
(
Folta M.
,
Barton H.
,
Pasko P.
,
Zagrodzki P.
,
Krosniak M.
,
Zachwieja Z.
), s. 842-847
artykuł:
Zmiany zawartosci zwiazkow fenolowych i zdolnosci przeciwutleniajacej w jarmuzu o malym stopniu przetworzenia pakowanym w atmosferze modyfikowanej
(
Bieganska-Marecik R.
,
Radziejewska-Kubzdela E.
), s. 854-860
artykuł:
Porownanie zawartosci i aktywnosci wybranych zwiazkow przeciwutleniajacych w produktach z orkiszu
(
Worobiej E.
,
Wocial M.
,
Piecyk M.
), s. 890-894
artykuł:
Aktywnosc antyoksydacyjna popularnych gatunkow owocow, warzyw, grzybow i nasion roslin straczkowych
(
Zujko M. E.
,
Witkowska A.
), s. 895-899
artykuł:
Potencjal antyoksydacyjny oraz kwasowosc w zaleznosci od odmiany i zastosowanej podkladki w jablkach z okolic Krakowa
(
Krosniak M.
,
Piotrowska A.
,
Blaszczyk J.
), s. 904-909
artykuł:
Wplyw suszonego oregano na peroksydacje lipidow wybranych olejow jadalnych
(
Kurzeja E.
,
Stec M.
,
Pawlowska-Goral K.
,
Maciejewska-Paszek I.
,
Wylezek A.
), s. 932-936
artykuł:
Wplyw roznorodnych czynnikow dietetycznych na zawartosc kwasu zwaczowego [cis-9, trans-11 CLA] i profil kwasow tluszczowych w surowicy szczurow. Cz.I
(
Bialek A.
,
Tokarz A.
,
Wisniowska A.
), s. 945-949
artykuł:
Rola skladnikow diety w rozwoju procesu nowotworowego indukowanego 7,12-dimetylobenzantracenem u szczurow
(
Bobrowska B.
,
Tokarz A.
,
Grynkiewicz G.
), s. 1017-1023
artykuł:
Interakcje witaminy K z pozywieniem i lekami
(
Pasko P.
,
Zachwieja Z.
), s. 1036-1040
artykuł:
Ocena zawartosci i biodostepnosci skladnikow odzywczych z potraw 'slowianskich'
(
Anysz W.
,
Kaminska M.
,
Kazimierska W.
,
Kusmirek R.
,
Nosarzewska M.
,
Raczak A.
,
Rogowska E.
,
Srebrzynska K.
,
Bialek A.
,
Lis H.
,
Lis P.
,
Tokarz A.
), s. 1041-1046
artykuł:
Wplyw lipidow zoltka jaja kurzego naturalnie wzbogaconego w izomery sprzezonego kwasu linolowego na proliferacje komorek czerniaka ludzkiego
(
Koronowicz A.
,
Zwawa K.
,
Szymczyk B.
,
Pisulewski P.
,
Laidler P.
), s. 1047-1051
artykuł:
Wplyw sprzezonych dienow kwasu linolowego [CLA] na mase i zmiany histologiczne watroby oraz poziom triacylogliceroli u szczurow zywionych dieta wysokofruktozowa
(
Maslak E.
,
Kostogrys R. B.
,
Pisulewski P. M.
), s. 1052-1056
artykuł:
Surface compounds extruded by food and feed plants affect mitoses
(
Zobel A. M.
,
Zobel G.
,
Schellenberger S. E.
), s. 1067-1072
rozwiń roczniki
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.