PL
|
EN
Nowa wersja platformy, zawierająca wyłącznie zasoby pełnotekstowe, jest już dostępna.
Przejdź na
https://bibliotekanauki.pl
Szukaj
Przeglądaj
Pomoc
O nas
Preferencje
Polski
English
Język
Widoczny
[Schowaj]
Abstrakt
10
20
50
100
Liczba wyników
Numer - szczegóły
Adres strony
Kopiuj
Wydawca
-
Czasopismo
Bromatologia i Chemia Toksykologiczna
Rocznik
2008
Tom
41
Numer
3
Identyfikatory
Okładka
Zawartość wolumenu
3
artykuł:
The problems in consumption of iodine and iodine-containing preparations
(
Nadolnik L.
,
Lupachyk S.
)
artykuł:
Nanotechnologia - korzysci i zagrozenia zdrowotne
(
Waszkiewicz-Robak B.
,
Swiderski F.
), s. 202-208
artykuł:
Weglowodany w diecie czlowieka
(
Lebiedzinska A.
), s. 215-218
artykuł:
Melatonina - hormon o dzialaniu pro nasennym
(
Zawilska J. B.
), s. 224-228
artykuł:
Produkty nalezace do zywnosci wygodnej jako zrodlo wapnia, magnezu i zelaza
(
Prescha A.
,
Grajeta H.
,
Pieczynska J.
,
Wrobel A.
), s. 243-248
artykuł:
Gryka jako zywnosc funkcjonalna
(
Chlopicka J.
), s. 249-252
artykuł:
Wplyw inhibitora katepsyny D z lupin nasion wyki siewnej na aktywnosc enzymow proteolitycznych
(
Roszkowska-Jakimiec W.
,
Krupkowska A.
,
Bielawska K.
,
Milewska E.
), s. 262-264
artykuł:
Badania nad skladem i podatnoscia na utlenianie oleju z nasion lnu modyfikowanego genetycznie
(
Prescha A.
,
Siger A.
,
Lorenc-Kukula K.
,
Biernat J.
,
Nogala-Kalucka M.
,
Szopa J.
), s. 286-292
artykuł:
Potencjal przeciwutleniajacy ekstraktow karotenoidow z komorek Rhodotorula sp. w emulsji kwasu linolowego
(
Gramza-Michalowska A.
,
Stachowiak B.
), s. 298-302
artykuł:
Zmiany wybranych skladnikow i wlasciwosci antyoksydacyjnych borowki brusznicy w procesie otrzymywania przecierow
(
Borowska E. J.
,
Mazur B.
), s. 303-307
artykuł:
Ocena zawartosci manganu i miedzi w lisciach wybranych roslin leczniczych i otrzymanych z nich ekstraktach wodnych
(
Konieczynski P.
,
Wesolowski M.
), s. 338-342
artykuł:
Zawartosc wybranych makroelementow w roslinnych surowcach leczniczych oraz sporzadzonych z nich odwarach
(
Arceusz A.
,
Wesolowski M.
,
Radecka I.
), s. 343-348
artykuł:
Chemometryczna analiza podobienstwa pomiedzy zawartoscia potasu, wapnia, magnezu, zelaza, manganu i kadmu w ekstraktach wybranych mieszanek ziolowych
(
Suchacz B.
,
Wesolowski M.
), s. 354-359
artykuł:
Zawartosc potasu, magnezu, wapnia i zelaza w wybranych koncentratach zup typu instant
(
Borkowska B.
,
Kolenda H.
), s. 360-364
artykuł:
Wystepowanie benzenu w napojach bezalkoholowych
(
Jedra M.
,
Starski A.
,
Gawarska H.
,
Sawilska-Rautenstrauch D.
), s. 382-388
artykuł:
Rola suplementacji w uzupelnianiu niedoborow witamin i skladnikow mineralnych w diecie Polakow, objetych badaniem WOBASZ
(
Sygnowska E.
,
Waskiewicz A.
), s. 389-394
artykuł:
Zawartosc zelaza i manganu w wybranych produktach przeznaczonych do zywienia niemowlat i malych dzieci
(
Marzec A.
,
Marzec Z.
,
Zareba S.
), s. 415-418
artykuł:
Ocena sposobu zywienia osob starszych [60-96 lat] z wybranymi schorzeniami
(
Tokarz A.
,
Stawarska A.
,
Kolczewska M.
), s. 419-423
artykuł:
Ocena sposobu zywienia kadry narodowej polskich lekkoatletow. Porownanie wynikow badan analitycznych z ocena teoretyczna. Cz.II. Wybrane makro- i mikroelementy
(
Lebiedzinska A.
,
Czaja J.
,
Zbikowski R.
,
Szefer P.
), s. 428-432
artykuł:
Wybrane skladniki o dzialaniu antyoksydacyjnym w planowanych do spozycia calodziennych racjach pokarmowych mieszkancow domu pomocy spolecznej
(
Maruszewska M.
,
Stelmach M.
,
Przyslawski J.
), s. 445-449
artykuł:
Wartosc energetyczna i zawartosc skladnikow podstawowych w planowanych do spozycia racjach pokarmowych mieszkancow domu pomocy spolecznej
(
Maruszewska M.
,
Gorna I.
,
Przyslawski J.
), s. 450-454
artykuł:
Oznaczanie bialek gliadynowych w ziarnach pszenicy za pomoca elektroforezy kapilarnej
(
Kowalski P.
), s. 455-459
artykuł:
Bionagromadzanie rteci przez owocniki lakowki ametystowej [Laccaria amethystina]
(
Zielinska M.
,
Danisiewicz-Czuprynska D.
,
Falandysz J.
), s. 460-463
artykuł:
Rtec w plachetce kolpakowatej [Rozites caperata]
(
Orzlowska D.
,
Bielawski L.
,
Falandysz J.
), s. 464-467
artykuł:
Migracja formaldehydu z wyrobow z melaminy przeznaczonych do kontaktu z zywnoscia
(
Stelmach A.
,
Cwiek-Ludwicka K.
,
Poltorak H.
), s. 475-478
artykuł:
Ocena bezpieczenstwa na podstawie wynikow badan monitoringowych zawartosci ochratoksyny A w slodzie i piwie
(
Rybinska K.
,
Postupolski J.
,
Ledzion E.
,
Kurpinska-Jaworska J.
,
Szczesna M.
,
Karlowski K.
), s. 479-483
artykuł:
Wplyw czynnikow dietetycznych na zawartosc dialdehydu malonowego w watrobach szczurow z wyindukowanymi DMBA nowotworami
(
Bobrowska B.
,
Tokarz A.
,
Zajac M.
), s. 489-494
artykuł:
Wystepowanie laseczek Bacillus cereus w wybranych asortymentach cukierniczych w placowkach na terenie Trojmiasta
(
Stankiewicz J.
,
Steinka I.
), s. 506-509
artykuł:
Jakosci surowek i salatek pochodzacych z placowek handlowych
(
Steinka I.
,
Kukulowicz A.
), s. 510-513
artykuł:
Ocena spozycia azotanow [III] i [V] przez wybrane grupy populacyjne oraz ich dzialanie w organizmie czlowieka
(
Bawa S.
,
Rutkowska A.
,
Starbala A.
), s. 519-524
artykuł:
Sklad chemiczny Kombuczy i napoju herbacianego powstalego w procesie fermentacji
(
Florczak J.
,
Jaskolski P.
,
Wedzisz A.
), s. 536-539
artykuł:
Wplyw procesow biologicznych na aktywnosc antyoksydacyjna wybranych nasion roslin straczkowych
(
Gumienna M.
,
Czarnecka M.
,
Czarnecki Z.
), s. 553-557
artykuł:
Antyoksydanty w zywnosci a stres oksydacyjny
(
Gasinska A.
,
Pilka B.
), s. 558-561
artykuł:
Wplyw suszenia sliwek na zawartosc polifenoli i aktywnosc przeciwutleniajaca
(
Walkowiak-Tomczak D.
), s. 562-566
artykuł:
Wplyw polifenoli zawartych w diecie na aktywnosc antyoksydacyjna surowicy
(
Zujko M. E.
,
Witkowska A. M.
), s. 567-571
artykuł:
Wplyw inhibitora katepsyny D z lupin nasion wyki siewnej na aktywacje proenzymow przewodu pokarmowego
(
Roszkowska-Jakimiec W.
,
Milewska E.
,
Bielawska K.
,
Dziakowska I.
), s. 572-574
artykuł:
Wplyw sposobu obrobki termicznej warzyw i owocow na wlasciwosci funkcjonalne blonnika pokarmowego
(
Gorecka D.
), s. 575-579
artykuł:
Jakosc mikrobiologiczna ryb wedzonych pakowanych prozniowo, utrwalanych metoda wysokich cisnien
(
Windyga B.
,
Fonberg-Broczek M.
,
Sciezynska H.
,
Grochowska A.
,
Gorecka K.
,
Pawlowska K.
,
Karlowski K.
), s. 594-598
artykuł:
'Elektroniczny nos' w ocenie intensywnosci aromatow spozywczych jako metoda alternatywna w stosunku do analizy sensorycznej
(
Wichura A.
,
Pacholek B.
,
Chmielewski J.
,
Malecka M.
,
Duda G.
), s. 626-630
artykuł:
Efektywnosc diety o niskim indeksie glikemicznym w redukcji masy ciala
(
Lange E.
,
Tymolewska-Niebuda B.
,
Krusiec J.
), s. 641-646
artykuł:
Efektywnosc postepowania dietetycznego u dzieci w wieku 13-15 lat z otyloscia prosta
(
Weker H.
,
Riahi A.
,
Klemarczyk W.
,
Strucinska M.
,
Baranska M.
), s. 647-652
artykuł:
Ocena pobrania bioflawonoidow z dieta przez studentow z Wroclawia
(
Regulska-Ilow B.
,
Ilow R.
,
Walkiewicz G.
,
Biernat J.
), s. 674-680
artykuł:
Wystepowanie wybranych czynnikow ryzyka chorob kardiometabolicznych u Adwentystow Dnia Siodmego [ADS] z Warszawy
(
Slociak E.
,
Bartnikowska E.
), s. 699-704
artykuł:
Ocena poziomu spozycia miedzi w calodziennych racjach pokarmowych studentow studiow niestacjonarnych UMB w aspekcie spozycia wybranych grup produktow spozywczych
(
Ustymowicz-Farbiszewska J.
,
Smorczewska-Czuprynska B.
,
Oleksiuk J.
,
Karczewski J.
,
Wasyluk J.
), s. 711-715
artykuł:
Czestotliwosc spozycia wybranych produktow przez osoby otyle
(
Stefanska E.
,
Ostrowska L.
,
Czapska D.
,
Karczewski J.
), s. 716-719
artykuł:
Zawartosc olowiu w wybranych dietach wydawanych pacjentom Szpitala Wojskowego Instytutu Medycyny Lotniczej [WIML]
(
Klos A.
,
Dlugaszek M.
,
Bertrandt J.
), s. 740-744
artykuł:
Marchew purpurowa i jej przetwory jako zrodlo zwiazkow prozdrowotnych
(
Kidon M.
,
Czapski J.
,
Witrowa-Rajchert D.
), s. 771-776
artykuł:
Zawartosc i stopien termohydrolizy kolagenu w peklowanym musculus longissimus dorsi swin
(
Gajewska-Szczerbal H.
), s. 835-840
artykuł:
Jakosc sensoryczna wedlin wyprodukowanych z udzialem skrobi ziemniaczanej modyfikowanej fizycznie
(
Piotrowska E.
,
Dolata W.
,
Walkowski A.
,
Roszak H.
), s. 841-847
artykuł:
Zawartosc chloroorganicznych pestycydow i polichlorowanych bifenyli [PCB] w rybach z Zalewu Wislanego
(
Barska I.
,
Ruczynska W.
), s. 867-872
artykuł:
Ocena skazenia rtecia zboz, przetworow zbozowych i ziemniakow
(
Kot A.
,
Zareba S.
), s. 878-882
artykuł:
Zywnosc dla niemowlat i malych dzieci w swietle nowych regulacji prawnych
(
Weker H.
,
Wiech M.
), s. 883-887
artykuł:
Oszacowanie ryzyka zdrowotnego u osob pijacych wody mineralne zawierajace zwiazki boru, baru lub arsenu - pochodzace z ujec ogolnodostepnych w uzdrowiskach
(
Drobnik M.
,
Latour T.
), s. 888-892
artykuł:
Ocena sposobu zywienia wybranej grupy ludzi mlodych
(
Krol E.
,
Krejpcio Z.
), s. 911-915
artykuł:
Ocena zwyczajow zywieniowych mlodych mezczyzn uzaleznionych od srodkow psychoaktywnych
(
Wlodarek D.
,
Leszczynska B.
,
Oczkowski M.
,
Gromadzka-Ostrowska J.
), s. 921-925
artykuł:
Interakcje witaminy E z pozywieniem
(
Pasko P.
,
Zachwieja Z.
), s. 926-929
rozwiń roczniki
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.