PL
|
EN
Nowa wersja platformy, zawierająca wyłącznie zasoby pełnotekstowe, jest już dostępna.
Przejdź na
https://bibliotekanauki.pl
Szukaj
Przeglądaj
Pomoc
O nas
Preferencje
Polski
English
Język
Widoczny
[Schowaj]
Abstrakt
10
20
50
100
Liczba wyników
Numer - szczegóły
Adres strony
Kopiuj
Wydawca
-
Czasopismo
Żywienie Człowieka i Metabolizm
Rocznik
2003
Tom
30
Numer
3-4
Identyfikatory
Okładka
Zawartość wolumenu
3-4
artykuł:
Zywnosc jako wektor bioterroryzmu aspekty diagnostyczne
(
Gryko R.
,
Tyszkiewicz W.
), s. 629-633
artykuł:
Zawartosc kadmu w guzie krtani a dieta
(
Czyzewska E.
,
Borawska M. H.
,
Soroczynska J.
,
Luczaj J.
,
Chodynicki S.
), s. 826-829
artykuł:
Zawartosc kadmu i olowiu oraz wybranych skladnikow mineralnych w racjach pokarmowych mlodziezy
(
Sikora E.
,
Cieslik E.
), s. 1122-1126
artykuł:
Zastosowanie modyfikowanej celulozy do mikrokapsulkowania oleju rybiego - nowy preparat wzbogacajacy zywnosci w kwasy tluszczowe omaga-3
(
Kolanowski W.
,
Laufenberg G.
,
Kunz B.
), s. 912-918
artykuł:
Zasady bezpieczenstwa przy produkcji zywnosci dla odbiorcy specjalnego w aspekcie zagrozenia bioterroryzmem
(
Kolodziejczyk E.
,
Chachulska R.
,
Zajac E.
), s. 649-654
artykuł:
Wykorzystanie techniki wysokich cisnien do obnizenia zanieczyszczenia mikrobiologicznego przypraw
(
Windyga B.
,
Sciezynska H.
,
Grochowska A.
,
Gorecka K.
,
Karlowski K.
), s. 1146-1149
artykuł:
Wybrane zagadnienia wystepowania czynnikow ryzyka raka jelita grubego
(
Lach J.
,
Bany J.
,
Kiezel G.
), s. 659-666
artykuł:
Wybrane skladniki wina a ich znaczenie prozdrowotne
(
Mackiw E.
), s. 1088-1096
artykuł:
Wplyw zaawansowania zmian autolitycznych miesa wieprzowego na zmiany ilosciowe i jakosciowe tiaminy
(
Szymandera-Buszka K.
), s. 1040-1043
artykuł:
Wplyw udzialu ziarna owsa nagiego w mieszankach dla tucznikow na jakosc miesa wieprzowego
(
Semeniuk V.
,
Grela E. R.
), s. 1063-1066
artykuł:
Wplyw rodzaju i miejsca pozyskania kielbas na zawartosc w nich skladnikow odzywczych i kwasow tluszczowych
(
Grela E. R.
,
Mackiewicz B.
,
Musial K.
,
Gugala G.
), s. 1022-1026
artykuł:
Wplyw poziomu wapnia i fruktanow w diecie szczurow na zmiany wybranych wskaznikow biochemicznych w surowicy krwi
(
Cieslik E.
,
Topolska K.
), s. 1067-1071
artykuł:
Wplyw nawykow zywieniowych na stezenie TNF-alfa i sICAM-1 w surowicy krwi chorych na nowotwory glowy i szyi [badania pilotowe]
(
Witkowska A.
,
Borawska M.
,
Luczaj J.
,
Chodynicki S.
), s. 830-833
artykuł:
Wplyw fruktanow dodawanych do diety na przyrosty masy ciala szczurow doswiadczalnych
(
Cieslik E.
,
Kopec A.
), s. 1072-1075
artykuł:
Wplyw czestotliwosci posilkow i rodzaju bialka e diecie szczurow na postabsorpcyjne utlenianie leucyny
(
Gas M.
,
Myszkowska-Ryciak J.
,
Bujko J.
,
Schreurs V. V. A. M.
,
Koopmanschap R. E.
), s. 1224-1228
artykuł:
Wiedza i stopien przygotowania polskich zakladow produkcji i przetworstwa zywnosci do wdrazania systemu HACCP
(
Turlejska H.
,
Konecka-Matyjek E.
,
Pelzner U.
,
Szponar L.
), s. 1003-1007
artykuł:
Wartosc rzezna i jakosc miesa tucznikow zywionych z dodatkiem antybiotyku, probiotyku lub oligosacharydu
(
Dziuba M.
,
Rekiel A.
), s. 1169-1175
artykuł:
Wartosc odzywcza i dietetyczna nasion nowych odmian bobu [Vicia faba var.major]
(
Grela E. R.
,
Makaruk J.
,
Czech A.
,
Panayiotou P. P.
), s. 919-924
artykuł:
Wartosc odzywcza diety makrobiotycznej stosowanej w zywieniu dzieci przedszkolnych
(
Kownacka M.
,
Narojek L.
,
Trzeciak K.
), s. 1154-1157
artykuł:
Stan odzywienia dzieci leczonych CADO i ADO
(
Makulska I.
,
Zwolinska D.
,
Wawro A.
,
Pietraszkiewicz T.
), s. 838-844
artykuł:
Srodki spozywcze specjalnego przeznaczenia zywieniowego w prewencji chorob dietozaleznych
(
Stos K.
,
Kundzicz M.
,
Wierzejska R.
,
Orlowska K.
,
Brozek A.
,
Nalewczynska M.
,
Szponar L.
), s. 713-720
artykuł:
Spozycie fluoru a wystepowanie prochnicy zebow u mezczyzn osadzonych w Areszcie Sledczym w Radomiu
(
Ciagadlak T.
,
Klos A.
,
Bertrandt J.
,
Modzelewska M.
,
Biela E.
), s. 759-764
artykuł:
Risk factors and cardiovascular diseases in selected subpopulation
(
Hlubik P.
,
Pavlik V.
,
Zetocha J.
,
Chaloupka J.
)
artykuł:
Psychospoleczne uwarunkowania anorexia nervosa wsrod kandydatek do lotnictwa
(
Bednarski W.
,
Kobos Z.
,
Bertrandt J.
,
Klos A.
), s. 706-708
artykuł:
Profil lipidowy szczurow intoksykowanych benzo[a]pirenem w zaleznosci od poziomu witaminy E i beta-karotenu w diecie
(
Galinski G.
,
Czarnocinska J.
,
Tomaszewicz K.
,
Gawecki J.
,
Szyfter K.
,
Aniola J.
), s. 1132-1136
artykuł:
Profil lipidowy i rodzinne wystepowanie otylosci u dzieci otylych w wieku 10-15 lat
(
Rapacka E.
,
Kowalczyk E.
,
Fijalkowski P.
,
Szpotan J.
,
Blaszczyk J.
), s. 750-754
artykuł:
Produkty zbozowe zrodlem kadmu i olowiu
(
Kot A.
), s. 1097-1103
artykuł:
Problemy ochrony zywnosci przed zagrozeniami biologicznymi w swietle doswiadczen NATO
(
Bartoszcze M.
), s. 634-638
artykuł:
Porownawcza analiza zawartosci wybranych pierwiastkow w lisciach herbat i naparach [metoda AAS]
(
Mularczyk-Oliwa M.
,
Dlugaszek M.
), s. 925-930
artykuł:
Polifenole, witamina C oraz calkowity potencjal antyoksydacyjny organizmu u pacjentow z choroba Crohn'a
(
Mielcarz G.
,
Linke K.
,
Podgorski T.
,
Wojewodzki A. B.
), s. 834-837
artykuł:
Pestycydy benzimidazolowe w owocach krajowych i importowanych
(
Szymczyk K.
,
Malczewska M.
,
Goszcz H.
), s. 1127-1131
artykuł:
Optymalizacja procesow cieplnej sterylizacji konserw rybnych, ze wzgledu na ich bezpieczenstwo zdrowotne oraz jakosc
(
Bykowski P. J.
,
Kolodziejski W.
,
Pawlikowski B.
), s. 906-911
artykuł:
Oddzialywanie soli peklujacych wzbogaconych jodkiem potasu na zmiany ilosciowe i jakosciowe tiaminy podczas pasteryzacji miesa wieprzowego
(
Szymandera-Buszka K.
), s. 1036-1039
artykuł:
Ocena znakowania zywnosci produkowanej i wprowadzanej do obrotu na terenie wojewodztwa podlaskiego w latach 2001-2002 na podstawie badan Wojewodzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Bialymstoku
(
Stopnicka B.
,
Szamrej I. K.
), s. 1044-1049
artykuł:
Ocena wartosci odzywczej i skladu mineralnego surowcow i produktow przemyslu piekarskiego
(
Klebaniuk R.
,
Czech A.
), s. 983-987
artykuł:
Ocena psychiczna zaburzen odzywiania
(
Kobos Z.
,
Bednarski W.
,
Bertrandt J.
,
Klos A.
,
Ortynski O.
), s. 709-712
artykuł:
Ocena epidemiologiczna zastosowania Sepolu w stanach otepiennych pochodzenia naczyniowego
(
Kozlowska-Staniczek J.
,
Juszko-Piekut M.
,
Mozdzierz A.
,
Stojko A.
,
Stojko J.
), s. 822-825
artykuł:
Ocena biostatycznego i toksycznego efektu dzialania dodatku aloesowego w skrzepie twarogowym
(
Steinka I.
,
Stankiewicz J.
), s. 1229-1233
artykuł:
Ocena autonomicznej regulacji sercowo-naczyniowej u dzieci z nadwaga i otyloscia
(
Pietraszkiewicz T.
,
Wawro A.
,
Makulska I.
), s. 692-695
artykuł:
Ocena aromatu kawy z dodatkiem pszenicy w ujeciu kinetycznym
(
Kwiatkowska-Sienkiewicz K.
), s. 959-963
artykuł:
Niedobor kwasu linolowego a sposob zywienia i stan kliniczny chorych na mukowiscydoze
(
Walkowiak J.
,
Wilczynski M.
,
Boleslawska I.
,
Lisowska A.
,
Strzykala K.
,
Przyslawski J.
), s. 736-740
artykuł:
Mechanizmy oksydacyjne toksycznego uszkodzenia nerek w przebiegu przewleklego zatrucia azotanem uranu
(
Fijalkowski P.
,
Kowalczyk E.
,
Rapacka E.
,
Niedworok J.
,
Blaszczyk J.
,
Jankowski A.
), s. 1142-1145
artykuł:
Kryteria oceny zywnosci bezpiecznej dla dzieci
(
Weker H.
,
Wiech M.
), s. 900-905
artykuł:
Kofeina a zdrowie
(
Wierzejska R.
,
Jarosz M.
), s. 1234-1241
artykuł:
Jakosc sokow owocowych z dodatkiem fruktanow
(
Cieslik E.
,
Florkiewicz A.
,
Filipiak-Florkiewicz A.
), s. 1027-1030
artykuł:
Jakosc i bezpieczenstwo twarogow zwiazane ze sposobem pakowania produktow
(
Steinka I.
,
Kukulowicz A.
), s. 888-892
artykuł:
Ilosciowa analiza opisowa jako narzedzie oceny jakosci sensorycznej i interpretacji preferencji konsumenckich piw typu pilznenskiego
(
Jaworska D.
,
Kolanowski W.
,
Wasiak-Zys G.
), s. 949-955
artykuł:
Elementy diety pokarmowej jako czynniki zmniejszajace ryzyko wystapienia raka pluca
(
Juszko-Piekut M.
,
Kolosza Z.
,
Mozdzierz A.
), s. 805-809
artykuł:
Czynniki mid spectrum a bioterroryzm zywnosciowy
(
Tyszkiewicz W.
,
Gryko R.
), s. 645-648
artykuł:
Choroby ukladu pokarmowego a zanik kostny i ryzyko osteoporozy
(
Regula A.
,
Sawicki A.
), s. 850-857
artykuł:
Choroby somatyczne a sposob zywienia i wybrane wskazniki stanu odzywienia kobiet w wieku podeszlym
(
Duda G.
,
Maruszewska M.
,
Wieczorowska-Tobis K.
,
Jozwiak A.
,
Chmielewski Z.
), s. 810-815
artykuł:
Biodostepnosc wapnia i fosforu w permeacie poultrafiltracyjnym i serwatce uzyskanymi podczas produkcji serkow twarogowych
(
Klobukowski J.
,
Szpendowski J.
,
Wilczewska J.
,
Wisniewska-Pantak D.
), s. 998-1002
artykuł:
Badania przechowalnicze mieszanek kawy mielonej z dodatkiem pszenicy i owsa, zawartosc wilgoci
(
Czachla T.
,
Kwiatkowska-Sienkiewicz K.
), s. 956-958
artykuł:
Atrybuty bezpieczenstwa zywnosci ekologicznej w swietle regulacji prawnych i w opinii konsumentow
(
Zakowska-Biemans S.
,
Gutkowska K.
,
Ozimek I.
), s. 881-887
artykuł:
Alkohol i dieta jako czynnik ryzyka raka pluca autochtonow bylego wojewodztwa katowickiego
(
Juszko-Piekut M.
,
Mozdzierz A.
), s. 795-799
artykuł:
Akumulacja metali ciezkich w rybach z Zalewu Wislanego i Zalewu Szczecinskiego
(
Polak-Juszczak L.
), s. 1137-1141
artykuł:
Aktualne mozliwosci stosowania roslin straczkowych w zywieniu
(
Czachla T.
,
Kwiatkowska-Sienkiewicz K.
,
Piec A.
), s. 1193-1195
artykuł:
Aktualna sytuacja w zakresie wdrazania zasad GMP-GHP w polskich zakladach produkcji i przetworstwa zywnosci
(
Konecka-Matyjek E.
,
Turlejska H.
,
Pelzner U.
,
Szponar L.
), s. 1055-1062
rozwiń roczniki
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.