Wydawca
Czasopismo
Rocznik
Tom
Numer
3
Identyfikatory
Okładka
Zawartość wolumenu
-
3
-
artykuł: Ocena barwy napojów energetyzujących (Roj A., Przybylowski P.)
-
artykuł: Ocena jakości mikrobiologicznej żywności w Unii Europejskiej w oparciu o doniesienia RASFF (Mackiw E., Sciezynska H., Pawlowska K., Maka L.)
-
artykuł: Właściwości antyoksydacyjne wybranych produktów fermentacji mlekowej (Barton H., Fortuna M., Folta M.)
-
artykuł: Sposób żywienia a ryzyko chorób układu sercowo - naczyniowego wśród kobiet w wieku 40-73 lat. Cz. I. Podstawowe składniki odżywcze, sacharoza, błonnik (Terlikowska K. M., Dobrzycka B., Witkowska A., Zujko M. E.)
-
artykuł: Porównanie działania przeciwdrobnoustrojowego olejków eterycznych Manuka (Leptospennum Scoparium) i Kanuka (Kunzea Ericoides) (Gniewosz M., Stobnicka A., Adamska E.)
-
artykuł: Skład chemiczny marchwi białej White Satin F1 świeżej i mrożonej (Wronowska A., Zadernowski R.)
-
artykuł: Ocena jakości wybranych soków pomarańczowych (Pyryt B., Wilkowska D.)
-
artykuł: Walidacja oznaczania wybranych eikozanoidów metodą LC-MS/MS (Jelinska M., Gielecinska I., Mojska H., Tokarz A.)
-
artykuł: Obniżenie zawartości hydroksyproliny w ścianie tętniaka aorty- wskazanie do suplementacji askorbinianu (Lapinski R., Siergiejuk M., Worowska A., Gacku M.)
-
artykuł: Obecność potencjalnych alergenów w wybranej grupie gotowych dań dla niemowląt (Stankiewicz J.)
-
artykuł: Wpływ światła o różnej długości fal na rozwój roślin i wybrane parametry biochemiczne na przykładzie rzeżuchy (Lepidium sativum) i gorczycy. (Sinapis alba) (Kusior M., Krosniak M., Chlopicka J., Zagrodzki P.)
-
artykuł: Określenie procentowego udziału kwasów tłuszczowych w tłuszczu mleka klaczy (Kacprzak S., Pietrzak-Fiecko R., Felkner-Pozniakowska B., Galgowska M., Wojcik D.)
-
artykuł: Ocena zawartości wybranych witamin : składników mineralnych w całodziennych racjach pokarmowych grupy kobiet z zaburzeniami płodności (Gorna I., Drabowicz E., Przyslawski J.)
-
artykuł: Ocena wartości odżywczej i kalorycznej jadłospisu dla dorosłych z cukrzycą typu II proponowanego w jednej z poradni diabetologicznych na terenie województwa mazowieckiego (Zyngiel W., Trzuskowska M.)
-
artykuł: Oznaczanie zawartości flawonoidów i fenolokwasów w odmianowych miodach pszczelich (Wilczynska A.)
-
artykuł: Kiełki brokułu jako źródło potencjalnie bioprzyswajalnych antyoksydantów (Swieca M., Gawlik-Dziki U., Dziki D., Baraniak B.)
-
artykuł: Wpływ składu kompleksów beta-Laktoglobuliny z witaminą D3 na przebieg krzywych DSC (Gorska A., Ostrowska-Ligeza E., Brys J., Wirkowska M.)
-
artykuł: Ocena wpływu sytuacji społeczno-ekonomicznej na występowanie centralnego otłuszczenia na podstawie wskaźnika talia-do-wysokości u młodzieży z małych miast i wsi w wieku 13-18 lat. Projekt POLYSES (Dlugosz A., Niedzwiedzka E., Dlugosz T., Wadolowska L.)
-
artykuł: Wpływ sprzężonych dienów kwasu linolowego na dynamikę procesów peroksydacji lipidów w warunkach procesu nowotworowego (Bialek A., Tokarz A.)
-
artykuł: Ocena pobrania wapnia, magnezu, sodu i potasu z całodziennymi racjami pokarmowymi studentów z uwzględnieniem suplementacji (Marzec Z., Marzec A., Wyszogrodzka-Koma L., Buczek A.)
-
artykuł: Próby oceny jakości mikrobiologicznej rynkowych olejów tłoczonych na zimno (Wroniak M., Lipinska E., Blazejak S.)
-
artykuł: Wpływ suplementacji jonów miedzi i resweratrolu na zawartość składników mineralnych w sierści szczurów z wyindukowanym chemicznie nowotworem gruczołu sutkowego (Skrajnowska D., Bobrowska B., Wereszczynska M., Tokarz A.)
-
artykuł: Wpływ parametrów parzenia na zawartość kofeiny w naparze Yerba Mate (Kruszewski B., Jakobiak A., Jasiczek A., Wieczorek B., Niemczuk D.)
-
artykuł: Stężenie wybranych składników mineralnych w sokach jabłkowych z uprawy konwencjonalnej i ekologicznej (Zagrodzki P., Krosniak M., Pazdan K., Piotrowicz J., Gastol M.)
-
artykuł: Wpływ nawyków żywieniowych i suplementów diety na spożycie witaminy C (Mystkowska J., Markiewicz-Zukowska R., Karpinska E., Puscion A., Borawska M. H.)
-
artykuł: Wstępne badania zawartość ołowiu i kadmu w całodziennych racjach pokarmowych studentów Szkoły Głównej Służby Pożarniczej (SGSP) (Klos A., Bertrandt J., Dlugaszek M., Szymanska W.)
-
artykuł: Charakterystyka tłuszczów występujących w wybranych batonach zbożowych (Derewiaka D., Gorska J.)
-
artykuł: Wpływ spożycia składników mineralnych z dietą oraz aktywności fizycznej na stan mineralny organizmu studentek (Puscion A., Markiewicz-Zukowska R., Karpinska E., Mystkowska K., Borawska M. H.)
-
artykuł: Wpływ dodatku modyfikowanych skrobi kukurydzianych na jakość wyrobów z mięsa drobiowego oddzielonego mechanicznie (Karpinska-Tymoszczyk M., Danowska-Oziewicz M.)
-
artykuł: Zawartość witamin rozpuszczalnych w tłuszczach w dziennej racji pokarmowej osób z Nysy i okolic (Grochowska-Niedworok E., Misiarz M., Wyka J., Malczyk E., Calyniuk B., Mamala A.)
-
artykuł: Częstotliwość spożycia produktów typu fast food przez młodzież męską (Wyka I., Grochowska-Niedworok E., Malczyk E., Misiarz M., Szczesna N.)
-
artykuł: Ekstraktywność składników bioaktywnych w procesie otrzymywania nalewki z pigwy (Narwojsz A., Borowska E. J., Borowski J., Pilat B.)
-
artykuł: Zawartość żelaza w mleku kobiecym i mleku innych ssaków (Stasiuk E., Przybylowski P.)
-
artykuł: Biostatyczne właściwości herbat wieloskładnikowych (Steinka I.)
-
artykuł: Hydroliza enzymatyczna białka mleka i jego przetworów w warunkach in vitro (Pokorska-Lis G., Tokarz A., Debek P.)
-
artykuł: Ocena zawartości cynku w ziołowych suplementach diety (Socha K., Borawska M. H., Soroczynska J., Markiewicz-Zukowska R.)
-
artykuł: Badanie aktywności przeciwdrobnoustrojowej żywności typu tempeh (Chlebowska-Smigiel A., Gientka I., Mroczek K.)
-
artykuł: Preferencje i czynniki wyboru w zakresie spożycia mleka i produktów mlecznych wśród studentek poznańskich uczelni wyższych (Przyslawski J., Glowka A., Boleslawska I., Kazmierczak A., Dzieciol M.)
-
artykuł: Dystrybucja podskórnej tkanki tłuszczowej dziewcząt w relacji do przedstartowej redukcji masy ciała (Janiszewska K., Przybylowicz K., Danielewicz A.)
-
artykuł: Wykorzystanie tłuszczów do przygotowania potraw smażonych w warunkach domowych (Korzeniowska-Ginter R., Czarniecka-Skubina E.)
-
artykuł: Wpływ preparatów skrobi opornych dodawanych do diet zwierząt doświadczalnych na absorpcje pozorne wapnia i fosforu (Orzel D., Zieba T., Bronkowska M., Styczynska M., Biernat J.)
-
artykuł: Wpływ dodatku przeciwutleniaczy i obróbki cieplnej na jakość wyrobów z mięsa indyczego (Karpinska-Tymoszczyk M., Danowska-Oziewicz M.)
-
artykuł: Ocena stanu wiedzy uczniów szkół policealnych na temat dodatków do żywności (Kosciolek A., Hartman M., Spiolek K., Kania J., Pawlowska-Gora K.)
-
artykuł: Ocena wpływu dihydrochalkonów obecnych w jabłkach na aktywność metaboliczną komórek (Kosciolek A., Kurzeja E., Pawlowska-Goral K.)
-
artykuł: Analiza zachowań nabywczych konsumentów płatków śniadaniowych oraz deklaracji żywieniowych zamieszczonych na etykietach tych produktów (Ratusz K., Wirkowska M.)
-
artykuł: Profil składników odżywczych w dietach małych dzieci pijących i niepijących mleko (Weker H., Baranska M., Dylag H., Riahi A., Wiech M., Strucinska M., Kurpinska P., Rowicka G., Klemarczyk W.)
-
artykuł: Zmiany jakości mikrobiologicznej soków marchwiowych podczas próby przechowalniczej (Gientka I., Chlebowska-Smigiel A., Sawikowska K.)
-
artykuł: Wpływ procesów technologicznych na zmiany potencjału antyoksydacyjnego i parametry barwy soków jabłkowych (Synowiec-Wojtarowicz A., Kudelski A., Bielinska A., Gibas W., Musik M., Pawlowska-Goral K.)
-
artykuł: Sposób żywienia osób z Hipercholesterolemią stosujących odpowiednią dietę i niestosujących diety (Sygnowska E., Waskiewicz A.)
-
artykuł: Ocena zanieczyszczenia wybranych win kadmem i ołowiem (Grembecka M., Kalis A., Szefer P.)
-
artykuł: Podaż wapnia z produktów mlecznych diecie kobiet po 60 roku życia (Wlodarek D., Sobocinska A., Glabska D.)
-
artykuł: Realizacja projektu dotyczącego narażenia na wybrane substancje chemiczne w żywności (FACET) (Walkiewicz A., Traczyk I.)
-
artykuł: Ocena sposobu żywienia i stanu odżywienia oraz ryzyka wystąpienia zaburzeń odżywiania u młodzieży licealnej w wieku 16-20 lat (Bawa S. H., Tolubinska M., Myszkowska-Ryciak J., Harton A., Gajewska D.)
-
artykuł: Ocena spełnienia wymagań dotyczących nadzoru nad krytycznymi punktami kontroli przez przedsiębiorstwa należące do łańcucha żywnościowego (Szkiel A.)
-
artykuł: Zastosowanie obróbki enzymatyczno-mikrobiologicznej w kształtowaniu zawartości związków biologicznie aktywnych w wybranych nasionach roślin strączkowych (Gumienna M., Szwengiel A., Lasik M., Czarnecki Z.)
-
artykuł: Ocena zawartości i potencjalnej biodostępności składników mineralnych z żywności dla diabetyków (Krejpcio Z., Suliburska J., Hyzyk A. K., Dyba S., Grochowicz A.)
-
artykuł: Ocena skuteczności wiązania magnezu przez biomasę Candida utilis ATCC 9950 oraz ściany komórkowe tych drożdży (Stasiak-Rozanska L., Blazejak S.)
-
artykuł: Ocena pobrania akryloamidu z dietą przez młodzież nyskich liceów ogólnokształcących (Malczyk E., Grochowska-Niedworok E., Wyka J., Misiarz M., Kacprzak M.)
-
artykuł: Wartość energetyczna oraz poziom spożycia podstawowych składników odżywczych w grupie mężczyzn w wieku 55-64 lat zamieszkałych w Białymstoku (Charkiewicz A. E., Poniatowski B., Szpak A.)
-
artykuł: Zawartość popiołów wybranych herbatach ekspresowych (Luczak H., Jezewska M., Bialas M., Kulczak M.)
-
artykuł: Ocena zawartości chlorowodorku chininy w napojach bezalkoholowych typu tonik (Czajkowska A., Bartodziejska B., Gajewska M.)
-
artykuł: Makroelementy w całodziennych racjach pokarmowych uczennic ze szkół policealnych m. Białegostoku (Ustymowicz-Farbiszewska J., Smorczewska-Czuprynska B., Filon J., Zawadzka E., Karczewski J.)
-
artykuł: Ocena zawartości toksycznych pierwiastków śladowych w wodach leczniczych (Biernat J., Michalczyk J., Lozna K., Styczynska M.)
-
artykuł: Wpływ dodatku białek sojowych oraz amarantusa na jakość batonów zbożowych (Marciniak-Lukasiak K., Zbikowska A., Lisiecka G.)
-
artykuł: Ocena występowania konserwantów w żywności na rynku warszawskim (Ratusz K., Maszewska M.)
-
artykuł: Wpływ nawyków żywieniowych na gromadzenie tkanki tłuszczowej u studentek Uniwersytetu Medycznego w Białymstoku (Karpinska E., Markiewicz-Zukowska R., Socha K., Puscion A., Mystkowska K., Borawska M. H.)
-
artykuł: Wiązanie selenu przez drożdże paszowe Candida Utilis ATCC 9950 (Kieliszek M., Blazejak S., Jedrzejczak R.)
-
artykuł: Wpływ obróbki cieplnej i dodatku białka sojowego na wybrane wskaźniki jakości wyrobów z mięsa wieprzowego (Danowska-Oziewicz M., Karpinska-Tymoszczyk M.)
-
artykuł: Wpływ procesu suszenia na właściwości rekonstytucyjne kompleksów beta-laktoglobuliny z cholekalcyferolem (Szulc K., Gorska A.)
-
artykuł: Wybrane wyróżniki jakości decydujące o atrakcyjności napojów mlecznych z dodatkiem ekstraktów kawy (Dmowski P., Platta A.)
-
artykuł: Parametry fizykochemiczne jednosmakowych deserów owocowych dla dzieci i niemowląt (Majewska E., Kowalska J., Marcinska M.)
-
artykuł: Porównanie właściwości sorpcyjnych wybranych rodzajów skrobi (Ocieczek A., Ruszkowska M., Palich P.)
-
artykuł: Wzbogacanie tłuszczu mlecznego w kwasy n-3 na drodze przeestryfikowania enzymatycznego (Witkowska M., Brys J., Gorska A., Ostrowska-Ligeza E., Zubrzycka K.)
-
artykuł: Analiza wpływu diet modelowych na wartość ciśnienia tętniczego krwi — badania pilotażowe (Gajewska D., Jaworska U., Bawa S., Myszkowska-Ryciak J., Harton A.)
-
artykuł: Zależność między matczynym BMI kobiet, spożyciem błonnika i tłuszczu w czasie ciąży a masą urodzeniową noworodka (Przybylowicz K. E., Janiszewska K., Przybylowicz M., Grzybiak M.)
-
artykuł: Słone przekąski w diecie młodych konsumentów (Kosicka-Gebska M., Gebski J.)
-
artykuł: Analiza zmiany składu surowcowego oraz procesu aglomeracji na właściwości przeciwutleniające kakao instant (Kowalska J., Majewska E., Ochocka A.)
-
artykuł: Zawartość tokoferoli w tuszkach oraz zalewach wybranych konserw rybnych (Latkowska M., Wolosiak R.)
-
artykuł: Ocena wybranych parametrów antropometrycznych wśród młodzieży akademickiej Poznania (Kazmierczak A., Boleslawska I., Glowka A., Dzieciol M., Przyslawski J.)
-
artykuł: Właściwości przeciwutleniające przypraw na przykładzie pieprzu czarnego Piper nigrum L. (Newerli-Guz J.)
-
artykuł: Ocena zawartości chlorku sodowego w wybranych koncentratach spożywczych (Smiechowska M., Pawlaczyk E.)
-
artykuł: Wpływ rodzaju dodatku i temperatury ekstruzji na zawartość akrylamidu w chrupkach kukurydzianych (Rytel E., Tajner-Czopek A., Peksa A., Kita A., Miedzianka J.)
-
artykuł: Hamowanie aktywności katepsyny D i katepsyny E przez ekstrakty z nasion (Karwowska A., Grzegorczyk E., Worowska A., Filon J., Karczewski J.)
-
artykuł: Postawy i zachowania konsumentów wobec żywności prozdrowotnej (Kozirok W., Baumgart A., Babicz-Zielinska E.)
-
artykuł: Niestabilność mikrosatelitarna jako potencjalny market do badań nutrigenomicznych (Bobrowska-Korczak B., Skrajnowska D., Tokarz A., Szpaderska K.)
-
artykuł: Ocena aktywności przeciwbakteryjnej oregano (Origanum vulgare L.) (Hac-Szymanczuk D., Lipinska E., Grzegrzolka O.)
-
artykuł: Zawartość witaminy C i polifenoli oraz potencjał antyoksydacyjny zaplanowanych dla osób aktywnych fizycznie potraw - sałatki z grillowanym kurczakiem oraz spaghetti z pomidorami i parmezanem (Gacek M., Fraczek B., Morawska M.)
-
artykuł: Pobranie z dietą intensywnych substancji słodzących w wybranej grupie młodzieży w wieku 16-18 lat (Wierzbicka E., Kowalczyk F., Brzozowska A.)
-
artykuł: Ocena stanu zdrowia i odżywienia osób w wieku powyżej 75 lat w populacji polskiej. Badanie WOBASZ-SENIOR (Waskiewicz A., Sygnowska E., Broda G.)
-
artykuł: Ocena zachowań żywieniowych młodzieży uprawiającej sporty wysiłkowe, na przykładzie pływania (Zabrocki R., Kaczynski R.)
-
artykuł: Zawartość likopenu i właściwości przeciwutleniające wybranych ketchupów łagodnych (Kowalczyk D., Baraniak B.)
-
artykuł: Gotowość konsumentów do spożywania żywności typu light (Jezewska-Zychowicz M., Jeznach M., Kosicka-Gebska M.)
-
artykuł: Ocena aktywności przeciwutleniającej ziela skrzypu polnego (Herbu equiseti) (Przygonski K., Zaborowska Z., Wojtowicz E., Dziarska B.)
-
artykuł: Ocena spożycia wybranych składników mineralnych wśród młodzieży akademickiej miasta Poznania (Kazmierczak A., Boleslawska I., Glowka A., Dzieciol M., Przyslawski J.)
-
artykuł: Wpływ parametrów obróbki termicznej na zawartość akrylamidu w wybranych przetworach ziemniaczanych (Tajner-Czopek A., Rytel E., Kita A., Peksa A., Miedzianka J.)
-
artykuł: Wybrane wskaźniki przemiany lipidowej i węglowodanowej u kobiet z nadwagą i otyłością w różnym wieku (Lange E., Tymolewska-Niebuda B., Krusiec J.)
-
artykuł: Skwalen i kwasy tłuszczowe przechowywanych produktów amarantusowych (Czaplicki S., Ogrodowska D., Zadernowski R.)
-
artykuł: Soki i nektary owocowe źródłem witaminy C (Lebiedzinska A., Czaja J., Petrykowska K., Szefer P.)
-
artykuł: Geny H-RASI i K-RASI jako potencjalne markety w raku piersi (Bobrowska-Korczak B., Skrajnowska D., Tokarz A.)
-
artykuł: Ocena właściwości fizykochemicznych serków homogenizowanych dostępnych na rynku lubelskim (Solowiej A.)
-
artykuł: Właściwości przeciwpleśniowe supernatantów z hodowli bakterii fermentacji mlekowej (Roman J., Lipinska E.)
-
artykuł: Ocena zawartości kadmu i ołowiu w naturalnych miodach pszczelich z regionu Podlasia (Borawska M. H., Socha K., Soroczynska J., Winiarska I. M., Pelszynska A.)
-
artykuł: Metody prowadzenia ciasta a jakość pieczywa pszenno-owsianego (Kawka A., Soltysiak M.)
-
artykuł: Zmiany właściwości antyoksydacyjnych ziół pod wpływem sterylizacji parowej i przechowywania (Kurzeja E., Stec M., Kiryk M., Maly B., Misiek K., Solujan A.)
-
artykuł: Zawartość wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych w produktach mięsnych wędzonych oznaczona metodą GC-MS (Ciecierska M., Obiedzinski M.)
-
artykuł: Badanie wpływu fermentacji mlekowej i kiełkowania na uwalnianie związków fenolowych z połączeń nierozpuszczalnych w ziarnie zbóż (Konopka I., Faron A., Tanska M.)
-
artykuł: Zawartość kadmu w produktach zbożowych dostępnych w sprzedaży detalicznej w województwie podlaskim (Filon J., Karwowska A., Karczewski J.)
-
artykuł: Ocena wiedzy rodziców w zakresie wpływu nieprawidłowych zachowań żywieniowych na rozwój otyłości prostej u dzieci (Platta A., Martul A.)
-
artykuł: Całkowity potencjał antyoksydacyjny wybranych produktów spożywanych przez 50-letnich mieszkańców Wrocławia w 2008 roku (Ilow R., Regulska-Ilow B., Misiewicz D., Rozanska D., Kowalisko A., Biernat J.)
-
artykuł: Wybrane parametry jakości kisieli zwykłych o smaku cytrynowym (Borkowska A., Wontor K.)
-
artykuł: Porównanie jakości wybranych soków marchwiowych i pomidorowych (Wolosiak R., Milosz K.)
-
artykuł: Oszacowanie całkowitego potencjału antyoksydacyjnego wybranych produktów spożywanych przez studentów Akademii Medycznej we Wrocławiu w latach 2005-2007 (Ilow R., Regulska-Ilow B., Rozanska D., Tangermann S., Grajeta H.)
-
artykuł: Wpływ suplementacji monohydratem kreatyny diety mężczyzn uprawiających sporty siłowe (Nastaj M.)
-
artykuł: Oznaczanie zawartości mikroelementów w wieloskładnikowych herbatkach ziołowych (Sperkowska B., Bazylak G.)
-
artykuł: Ocena sposobu odżywiania się kobiet aktywnych fizycznie w wieku 20-40 lat (Gogojewicz A., Kasprzak Z., Pilaczynska-Szczesniak L.)
-
artykuł: Występowanie Vibrio parahaemolyticus w krewetkach pakowanych różnymi metodami (Kukulowicz A.)
-
artykuł: Dodatkowe wymagania dla laboratoriów zakładowych mających udział w zapewnieniu jakości i bezpieczeństwa żywności (Wierzowiecka J.)
-
artykuł: Ocena składu chemicznego i jakości sensorycznej chrupek fasolowo-kukurydzianych z wybranymi dodatkami smakowymi (Kulczak M., Jezewska M., Blasinska I., Korbas E.)
-
artykuł: Dobór parametrów ekstrakcji kwasów organicznych z kiełków gryki (Dobrowolska-Iwanek J., Chlopiska J., Wojtal K.)
-
artykuł: Analiza nawyków żywieniowych pacjentek Sanatorium Wojskowego w Krynicy-Zdroju (Medrela-Kuder E., Zwolinska-Mirek K.)
-
artykuł: Właściwości przeciwutleniające różnych rodzajów herbat czarnych (Worobiej E., Tyszka K.)
-
artykuł: Wpływ zmian temperatury przechowywania na zawartość 5-hydroksymetylofurfuralu w odmianowych i wielokwiatowych miodach pszczelich (Sliwinska A., Przybylska A., Bazylak G.)
-
artykuł: Ocena spożycia żywności typu „fast food" oraz napojów energetyzujących i alkoholu wśród grupy studentek Uniwersytetu Medycznego w Białymstoku (Bartosiuk E., Markiewicz-Zukowska R., Puscion A., Mystkowska K.)
-
artykuł: Akryloamid w żywności - ocena ryzyka dla zdrowia człowieka (Mojska H.)
-
artykuł: Wpływ wybranych czynników dietetycznych na aktywność delta6-desaturazy w mikrosomach wątrobowych szczurów (Stawarska A., Tokarz A., Seweryn T.)
-
artykuł: Badania zawartości metyloksantyn w naparach wybranych herbat (Stachelska-Wierzchowska A., Knasiak A.)
-
artykuł: Zawartość flawonoidów w jadalnych grzybach leśnych (Mironczuk-Chodakowska I., Witkowska A., Zujko M. E.)
-
artykuł: Badanie zawartości polifenolii aktywności przeciwutleniającej ekstraktów z roślin przyprawowych podczas ich przechowywania (Kozlowska M., Scibisz I.)
-
artykuł: Ocena barwy napojów energetyzujących (Roj A., Przybylowski P.)
rozwiń roczniki