Wydawca
Czasopismo
Rocznik
Tom
Numer
3
Identyfikatory
Okładka
Zawartość wolumenu
-
3
-
artykuł: Wpływ prowadzenia winorośli odmiany „Rondo” na stężenie wybranych kwasów organicznych w sokach jej owoców. Część II (Dobrowolska-Iwanek J., Kaplan M., Borowy A., Gajdzik E., Zagrodzki P.)
-
artykuł: Zachowania nabywców na rynku produktów tłuszczowych (Kondratowicz-Pietruszka E.)
-
artykuł: Nutrition habits in boys attending three secondary schools in the Czech Republic (Jurikova J., Pluhackova M.)
-
artykuł: Ocena zawartości i stopnia ekstrakcji wapnia i magnezu w preparatach ziołowych przeznaczonych dla diabetyków (Krol E., Kieloch K., Suliburska J., Staniek H., Krejpcio Z., Wojciak R., Marcinek K.)
-
artykuł: Wybrane wyróżniki chemiczne, fizyczne i sensoryczne owoców różnych odmian jabłoni (Narwojsz A., Bojarska J., Borowska E. J.)
-
artykuł: Wpływ sposobu gotowania mrożonego brokuła i kalafiora na właściwości przeciwutleniające i jakość sensoryczną (Narwojsz A., Borowski J., Borowska E. J.)
-
artykuł: AAMA i GAMA - merkapturowe pochodne akryloamidu i glicydamidu w moczu, jako markery narażenia na akryloamid pochodzący z żywności i dymu tytoniowego (Mojska H., Gielecinska I.)
-
artykuł: Stosowanie niedozwolonych środków wspomagających w sporcie amatorskim (Wojciak R. W., Staniek H., Krol E., Suliburska J., Banat A., Marcinek K., Krejpcio Z.)
-
artykuł: Opinia konsumentów o żywności dla diabetyków (Piecyk M., Rachocka A.)
-
artykuł: Ocena sposobu żywienia osób po 50 roku życia (Staniek H., Socha M., Krol E., Wojciak R. W., Suliburska J., Marcinek K., Krejpcio Z.)
-
artykuł: Wpływ diety wzbogaconej w olej amarantusowy na skład kwasów tłuszczowych w wybranych tkankach zwierząt doświadczalnych (Ogrodowska D., Czaplicki S., Zadernowski R.)
-
artykuł: Charakterystyka własności bioaktywnych i sensorycznych ekstraktu w proszku z ziela karczocha (Wojtowicz E., Przygonski K., Korbas E., Remiszewski M.)
-
artykuł: Pyłek pszczeli jako źródło pierwiastków i substancji o aktywności przeciwutleniającej (Rodacki T., Wojtanowska-Krosniak A., Krosniak M., Kaleta J., Zagrodzki P.)
-
artykuł: Wiedza kobiet na temat żywieniowych czynników ryzyka rozwoju raka gruczołu piersiowego (Malczyk E., Zolotenka-Synowiec M., Calyniuk B., Wyka J., Misiarz M., Majkrzak Z.)
-
artykuł: Analiza porównawcza wybranych zachowań żywieniowych wśród uczniów białostockich szkół średnich (Kurianiuk A., Karczewski J.)
-
artykuł: Wpływ wodnego ekstraktu z owoców przepękli ogórkowatej i oleju z nasion granatowca właściwego na profil lipidowy u szczurów - badania wstępne (Bialek A., Jelinska M., Bamburowicz-Klimkowska M., Tokarz A.)
-
artykuł: Zastosowanie techniki ICP-OES do oceny zawartości wybranych pierwiastków śladowych i toksycznych w odpadowych nasionach owoców jadalnych oraz szyszkach chmielu stosowanych w produkcji żywności (Ostrowski J., Skiba A., Dobrowolski R.)
-
artykuł: Wybrane właściwości fizykochemiczne gumy ksantanowej jako składnika preparatów o zwiększonej pojemności sycącej (Ocieczek A., Skotnicka M.)
-
artykuł: Ocena jakości sensorycznej nowych potraw z jarmużem (Brassica oleracea) (Flaczyk E., Przeor M., Kobus-Cisowska J., Bieganska-Marecik R.)
-
artykuł: Nektary owocowe z udziałem soku z owoców rokitnika (Pilat B., Zadernowski R.)
-
artykuł: Próba wykorzystania spektroskopii FT-IR do monitorowania jakości mikrobiologicznej orzechów laskowych (Lipinska E., Hac-Szymanczuk E., Koczon P., Lachowska W.)
-
artykuł: Wartość odżywcza i jakość sensoryczna chleba bezglutenowego z udziałem preparowanej mąki grochowej i przetworów gryczanych (Kulczak M., Blasinska I., Luczak H., Brzozowska M.)
-
artykuł: Wpływ warunków przechowywania na aktywność antyoksydacyjną kurkumy sterylizowanej i niesterylizowanej (Kurzeja E., Stec M., Synowiec-Wojtarowicz A., Hajducka M., Pawlowska-Goral K.)
-
artykuł: Efekty stosowania diety eliminacyjnej w terapii leczniczej alergii i nietolerancji pokarmowej (Maciejewska G., Schlegel-Zawadzka M.)
-
artykuł: Ocena poziomu wiedzy i świadomości rodziców w kontekście roli soków i napojów w żywieniu dzieci w wieku przedszkolnym (Stankiewicz J., Weckowicz E.)
-
artykuł: Charakterystyka tłuszczów pochodzących z dziczyzny (Brys J., Wisniewska H., Ciemniewska-Zytkiewicz H., Brys A.)
-
artykuł: Ocena całodziennych racji pokarmowych studentów z uwzględnieniem suplementacji mineralnej (Marzec Z., Marzec A., Wyszogrodzka-Koma L., Koch W., Hojda M.)
-
artykuł: Ocena stosowania suplementów diety wspomagających odchudzanie u kobiet (Karmanska A., Pietrusinska J., Karwowski B.)
-
artykuł: Profil kwasów tłuszczowych, w tym izomerów trans, w wybranych wyrobach cukierniczych (Boleslawska I., Kosewski G., Przyslawski J.)
-
artykuł: Wpływ sprzężonych dienów kwasu linolowego na zawartość metabolitów kwasów arachidonowego i linolowego w nerkach szczurów z wywołanymi chemicznie nowotworami (Jelinska M., Pyzik J., Bialek A., Tokarz A.)
-
artykuł: Częstotliwość spożycia wybranych produktów zbożowych przez młodzież w wieku 16–18 lat (Calyniuk B., Misiarz M., Zolotenka-Synowiec M., Grochowska-Niedworok E., Malczyk E., Wyka J., Filarska M.)
-
artykuł: Wpływ diety niskowęglowodanowej i wysokobiałkowej (LCHP) na profil lipidowy szczurów szczepu Wistar (Kostogrys R. B., Franczyk-Zarow M., Maslak E., Wybranska I.)
-
artykuł: Wpływ warunków palenia na właściwości antyoksydacyjne i parametry barwy wybranych gatunków kawy (Synowiec-Wojtarowicz A., Klis B., Golebiowska A., Malowska M., Kamycki M., Szczesio M., Pawlowska-Goral K.)
-
artykuł: Opieka farmaceutyczna nad pacjentem ze schorzeniami wątroby - aspekty bromatologiczne (Gawlik G., Pasko P.)
-
artykuł: Ocena stanu odżywienia i zachowań zdrowotnych u kobiet ćwiczących jogę (Gogojewicz A., Kasprzak Z., Pilaczynska-Szczesniak L.)
-
artykuł: Badanie aktywności antyoksydacyjnej oraz polifenoli w aspekcie jakościowym i ilościowym w kiełkach gryki (Chlopicka J., Folta M., Barton H., Sitek A.)
-
artykuł: Porównanie biostatycznych właściwości miąższów wybranych owoców cytrusowych (Steinka I.)
-
artykuł: Całoziarnowa mąka owsiana - surowiec do produkcji pieczywa prozdrowotnego (Kawka A., Matuszewska A., Podlewska A.)
-
artykuł: Selen w moczu pacjentek z chorobą Hashimoto przed rozpoczęciem i po zakończeniu suplementacji selenem (Kryczyk J., Wietecha-Posluszny R., Blazewska-Gruszczyk A., Slowiaczek M., Zagrodzki P.)
-
artykuł: Ocena świadomości konsumenckiej przy spożyciu grzybów i podejmowanego ryzyka zatrucia (Ciecierska M., Gorniak J., Derewiaka D., Druzynska B., Majewska E., Kowalska J.)
-
artykuł: Wiedza młodych dorosłych na temat czynników ryzyka chorób serca (Harton A., Marut M., Myszkowska-Ryciak J., Gajewska D.)
-
artykuł: Zastosowanie spektroskopii FT-IR i analizy dyskryminacyjnej do rozróżniania wódek pod względem surowca (Sujka K., Reder M., Ciemniewska-Zytkiewicz H., Koczon P.)
-
artykuł: Analiza zawartości ołowiu w wybranych winach czerwonych dostępnych na rynku Trójmiasta (Stasiuk E., Przybylowski P.)
-
artykuł: Przewodność właściwa a barwa naturalnych miodów pszczelich (Puscion-Jakubik A., Borawska M. H.)
-
artykuł: Stabilność oksydatywna tłuszczu mleka przeżuwaczy w porównaniu z tłuszczem mleka kobiecego (Brys J., Wirkowska-Wojdyla M., Gorska A., Ostrowska-Ligeza E., Gajda K.)
-
artykuł: Ocena indeksu sytości oraz składników żywności w wybranych produktach spożywczych (Skotnicka M., Ocieczek A.)
-
artykuł: Wstępna ocena potencjału antyoksydacyjnego całodziennych racji pokarmowych studentów (Koch W., Marzec Z., Ponikowska J.)
-
artykuł: Wpływ olejów roślinnych na zawartość 7-metyloguaniny w surowicy krwi szczurów (Bobrowska-Korczak B., Skrajnowska D., Feder M., Tokarz A.)
-
artykuł: Zastosowanie testu rancimat do badania potencjału przeciwutleniającego ekstraktów metanolowych uzyskanych z mąki, ciasta i pieczywa pszennego oraz żytniego (Faron A., Konopka I., Tanska M., Swedrak A.)
-
artykuł: Jakość tłuszczu w zbożowych produktach dla niemowląt i małych dzieci (Wirkowska-Wojdyla M., Brys J., Gorska A., Ostrowska-Ligeza E., Klimaszewska A.)
-
artykuł: Badanie (in vitro) wpływu interakcji pomiędzy ekstraktami kawy a kwasem askorbinowym i wybranymi polifenolami na ich właściwości antyoksydacyjne (Barton H., Folta M., Chlopicka J., Kulawik A.)
-
artykuł: Zawartość związków przeciwutleniających w suchych liściach oraz ekstraktach z herbaty żółtej (Przygonski K., Wojtowicz E., Zaborowska Z., Korbas E., Remiszewski M.)
-
artykuł: Zawartość polifenoli i aktywność przeciwutleniająca miodów pitnych (Majewska E., Czarnecka M., Kowalska J., Druzynka B., Ciecierska M., Derewiaka D.)
-
artykuł: Sposob żywienia mężczyzn uprawiających sporty walki oraz analiza przyjmowanych suplementów i środków spożywczych specjalnego przeznaczenia żywieniowego (Misiorowska J., Kozlowska L.)
-
artykuł: Preferencje konsumentów na rynku mrożonej żywności wygodnej (Druzynska B., Lukasik M., Majewska E., Kowalska J., Ciecierska M., Derewiaka D.)
-
artykuł: Analiza wybranych zwyczajów żywieniowych pacjentów z tętniakiem aorty brzusznej (Karwowska A., Lapinski R., Kurianiuk A., Gacko M., Karczewski J.)
-
artykuł: Wpływ syntetycznego i naturalnego przeciwutleniacza oraz obróbki cieplnej na jakość wyrobów z mięsa indyczego (Karpinska-Tymoszczyk M., Danowska-Oziewicz M., Draszanowska A., Antoniak L.)
-
artykuł: Porównanie jakości wybranych win ziołowych (Wolosiak R., Modrzejewska M., Worobiej E.)
-
artykuł: Surowicze stężenia homocysteiny jako czynnik ryzyka niedokrwiennej choroby serca u osób stosujących dietę „optymalną” lub tradycyjną (Boleslawska I., Przyslawski J.)
-
artykuł: Ocena wiedzy konsumentów dotycząca zagrożeń zdrowotnych wynikających ze spożywania koncentratów zup (Borkowska B., Kazmierczak K.)
-
artykuł: Właściwości antyoksydacyjne ekstraktów ze sterylizowanej i niesterylizowanej papryki chili (Stec M., Kurzeja E., Synowiec-Wojtarowicz A., Gacek J., Pawlowska-Goral K.)
-
artykuł: Zachowania zdrowotne wojskowego personelu lotniczego i podchorążych Wyższej Szkoły Oficerskiej Sił Powietrznych w Dęblinie (Baran P., Gazdzinska A., Jagielski P., Jakacka A., Piotrowski M., Wylezol M.)
-
artykuł: Żywność dla niemowląt i małych dzieci w aspekcie zmieniającego się prawa żywnościowego (Wilska H. M., Weker H.)
-
artykuł: Zawartość pierwiastków w kościach szczurów po doustnym podaniu jonów cynku, miedzi i związków polifenolowych (Skrajnowska D., Bobrowska B., Kazimierczuk A., Tokarz A.)
-
artykuł: Wybrane właściwości zdrowotne produktów przerobu ziarna kakaowego (Kowalska J., Majewska E., Druzynska B., Ciecierska M., Derewiaka D., Samorajczyk N.)
-
artykuł: Wpływ wybranych związków bioaktywnych jabłek na homeostazę oksydacyjno-redukcyjną fibroblastów (Synowiec-Wojtarowicz A., Kosciolek A., Kurzeja E., Stec M., Pawlowska G. K.)
-
artykuł: Próba oszacowania spożycia kofeiny wśród gimnazjalistów z Przyborowa (Blaszczyk E., Piorecka B., Dudek J., Jagielski P., Schlegel-Zawadzka M.)
-
artykuł: Nutrigenomika - nowy kierunek nauki o żywieniu (Kostogrys R. B., Wybranska I.)
-
artykuł: Ocena spożycia witamin oraz wskaźnik diety środziemnomorskiej w dietach osób ze stwardnieniem rozsianym (Karpinska E., Socha K., Kochanowicz J., Borawska M. H.)
-
artykuł: Wpływ wybranych preparatów ziemniaczanej skrobi opornej typu RS4 na bilans azotowy szczurów doświadczalnych (Styczynska M., Figurska-Ciura D., Lozna K., Orzel D., Bronkowska M., Kapelko M.)
-
artykuł: Źródła salicylanów w dietach osób dorosłych (Gajewska D., Keszycka P., Harton A., Myszkowska-Ryciak J.)
-
artykuł: Oznaczanie aktywności antyoksydacyjnej naparów wodnych z liści morwy białej stanowiących składnik suplementów diety (Gryn A., Tadeja A., Bazylak G.)
-
artykuł: Zachowania żywieniowe kobiet w okresie okołomenopauzalnym (Kozirok W., Bialozor M.)
-
artykuł: Wpływ dodatku ekstraktu herbaty żółtej na wybrane cechy jakościowe kawy palonej (Luczak H., Kulczak M., Blasinska I., Dziarska B.)
-
artykuł: Ocena zawartości wybranych metali ciężkich w suplementach diety (Gajewska M., Czajkowska-Myslek A., Bartodziejska B.)
-
artykuł: Właściwości funkcjonalne kompleksów beta-laktoglobuliny z palmitynianem retinylu (Gorska A., Szulc K., Ostrowska-Ligeza E., Wirkowska M., Brys J.)
-
artykuł: Wpływ przetworów gryczanych na skład mineralny i wytrzymałość kości szczurów doświadczalnych (Lozna K., Styczynska M., Orzel D., Zmijewski M., Bronkowska M., Biernat J.)
-
artykuł: Zawartość kompleksu witamin z grupy B w wybranych suplementach diety (Czajkowska-Myslek A., Gajewska M., Bartodziejska B.)
-
artykuł: Wpływ dodatku produktów bogatych w substancje bioaktywne na skład i jakość sensoryczną ciastek owsianych (Komolka P., Gorecka D., Szymandera-Buszka K., Jedrusek-Golinska A., Dziedzic K., Waszkowiak K.)
-
artykuł: Porównanie zawartości składników mineralnych (Ca, Mg, Fe, Zn i Cu) w wybranych rodzajach makaronów (Krejpcio Z., Krol E., Suliburska J., Wojciak R. W., Staniek H., Adamczewska M., Marcinek K.)
-
artykuł: Ocena zawartości szczawianów w różnych rodzajach herbat (Brzezicha J., Tkacz M., Grembecka M., Szefer P.)
-
artykuł: Zawartość soli w wybranych koncentratach spożywczych dostępnych na rynku krajowym (Zaborowska Z., Dziarska B., Bruch M.)
-
artykuł: Ocena mikrobiologiczna małży pakowanych w słoiki szklane (Kukulowicz A., Bialas J.)
-
artykuł: Występowanie nadwagi i otyłości wśród gimnazjalistów z Wrocławia (Wyka J., Mazurek D., Broniecka A., Piotrowska E., Bronkowska M., Biernat J.)
-
artykuł: Wpływ składu preparatów z mleka w proszku na przebieg krzywych chłodzenia oznaczonych za pomocą skaningowej kalorymetrii różnicowej (DSC) (Ostrowska-Ligeza E., Gorska A., Wirkowska-Wojdyla M., Brys J.)
-
artykuł: Wpływ dodatku koncentratu białek łubinu na jakość wyrobów garmażeryjnych z mięsa wieprzowego (Danowska-Oziewicz M., Karpinska-Tymoszczyk M., Antoniak L., Draszanowska A.)
-
artykuł: Kationy wapnia, magnezu, sodu, potasu w wodach domowych Krakowa i z sieci wodociągowych na terenie Polski - ocena pobrania z wodą (Barton H., Folta M., Chlopicka J.)
-
artykuł: Wpływ dodatku kompleksu chelatowego miedzi z glicyną na zawartość kwasów organicznych powstających w wyniku procesu fermentacji mąki żytniej (Podkowa K., Barton H., Folta M., Dobrowolska-Iwanek J.)
-
artykuł: Wiedza osób dorosłych aktywnych zawodowo na temat probiotyków (Zolotenka-Synowiec M., Poniewierka E., Malczyk E., Calyniuk B., Wyka J., Tatara K.)
-
artykuł: Preferencje i częstość spożycia słodyczy wśród uczniów szkoły podstawowej (Misiarz M., Wyka J., Grochowska-Niedworok E., Malczyk E., Zolotenka-Synowiec M., Stecko A.)
-
artykuł: Spożycie składników mineralnych w dietach dzieci w wieku 10-12 lat - porównanie po 5 latach (Stawarska A., Sarnocinska J., Samad F. A., Stawarski T., Tokarz A.)
-
artykuł: Aktywność antyoksydacyjna i zawartość biopierwiastków w różnych gatunkach i odmianach roślin jagodowych (Wojtanowska-Krosniak A., Rodacki T., Gajdzik E., Zagrodnik I., Krol-Dyrek K., Krosniak M.)
-
artykuł: Zawartość witaminy C w wybranych deserach, napojach i posiłkach instant dostępnych na rynku krajowym (Zaborowska Z., Przygonski K.)
-
artykuł: Zachowania żywieniowe dorastającej młodzieży warszawskiej - wybrane aspekty (Rutkowska J., Makarewicz-Wujec M.)
-
artykuł: Wpływ procesu sterylizacji parowej na zawartość związków polifenolowych i aktywność antyoksydacyjną wybranych przypraw (Kimsa M., Kurzeja E., Stec M., Synowiec-Wojtarowicz A., Puchalska A., Pawlowska-Goral K.)
-
artykuł: Stopień lubienia wybranych produktów żywnościowych przez dzieci w klasach 1-3 szkół podstawowych w powiecie myślenickim i Krakowie (Zwirska J., Schlegel-Zawadzka M., Jagielski P., Bajer M., Styczen A.)
-
artykuł: Ocena aktywności przeciwdrobnoustrojowej i przeciwutleniającej rozmarynu w modelowym produkcie mięsnym (Hac-Szymanczuk E., Lipinska E., Cegielka A., Chowaniec A.)
-
artykuł: Spożycie likopenu, luteiny i zeaksantyny w wybranej grupie młodych kobiet (Myszkowska-Ryciak J., Harton A., Gajewska D., Bawa S.)
-
artykuł: Zawartość tłuszczu oraz cholesterolu w wybranych serach typu gouda występujących na rynku warszawskim (Derewiaka D., Wojtach K., Ciecierska M., Druzynska B., Majewska E., Kowalska J.)
-
artykuł: Wpływ procesów przetwarzania na zawartość składników mineralnych (Ca, Mg, Fe, Zn, Cu) w wybranych surowcach i produktach zbożowych (Krejpcio Z., Krol E., Suliburska J., Staniek H., Kawka A., Wojciak R., Marcinek K.)
-
artykuł: Ocena jakości wybranych soków i nektarów śliwkowych (Worobiej E., Ogrodnik A., Wolosiak R.)
-
artykuł: Preferencje i częstotliwość stosowania roślin przyprawowych przez mieszkańców województwa małopolskiego - badania pilotażowe (Biezanowska-Kopec R., Leszczynska T., Pysz M.)
-
artykuł: Ocena jakości miękiszu chleba bezglutenowego świeżego i przechowywanego w warunkach zamrażalniczych metodami sorpcyjnymi (Ruszkowska M.)
-
artykuł: Interakcje wybranych leków układu sercowo-naczyniowego z potasem (Woltosz A., Zachwieja Z., Pasko P.)
-
artykuł: Wpływ prowadzenia winorośli odmiany „Jutrzenka” na stężenie wybranych kwasów organicznych w sokach jej owoców. Część I (Kaplan M., Borowy A., Dobrowolska-Iwanek J., Gajdzik E., Zagrodzki P.)
-
artykuł: Wpływ diety wzbogaconej w olej amarantusowy na retencję bioaktywnych składników w organizmach zwierząt doświadczalnych (Czaplicki S., Ogrodowska D., Zadernowski R.)
-
artykuł: Wpływ prowadzenia winorośli odmiany „Rondo” na stężenie wybranych kwasów organicznych w sokach jej owoców. Część II (Dobrowolska-Iwanek J., Kaplan M., Borowy A., Gajdzik E., Zagrodzki P.)
rozwiń roczniki