PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2008 | 59 | 1 | 47-57
Tytuł artykułu

Ocena oraz charakterystyka suplementow diety zawierajacych luteine i zeaksantyne obecnych na polskim rynku farmaceutycznym

Autorzy
Treść / Zawartość
Warianty tytułu
EN
The assessment and characteristic of dietary supplements with lutein and zeaxanthin on the Polish pharmaceutical market
Języki publikacji
PL
Abstrakty
PL
W pracy dokonano oceny suplementów diety zawierających luteinę i zeaksantynę, dostępnych na polskim rynku. Stwierdzono obecność ok. 50 takich suplementów, w tym 12 zawierających także zeaksantynę. Oceniane preparaty charakteryzowały się zróżnicowaną zawartością luteiny od 0,25 do 20,0 mg w 1 tabletce/kapsułce oraz zeaksantyny od 0,02 do 0,50 mg/dawce, formą występowania, ceną oraz zróżnicowanym kosztem proponowanej przez producenta kuracji. Główną przyczyną zakupu tych preparatów było zalecenie lekarza.
EN
Lutein and zeaxanthin, two xanthophylls supposed to delay formation eye's disease (AMD, cataract), and found in numerous new dietary supplements appearing on market also in Poland. In the observed period on polish pharmaceutical market was evaluated presence about 50 supplements with lutein and 12 contained zeaxanthin as well. The lutein concentration ranges from 0.25 to 20.0 mg/serving size and zeaxanthin from 0.02 to 0.50 mg. Most of them were multicomponent (multi-vitamin products) in form of capsules or tabs for adults, advised for the eyes' protections or supply of nutritional components with various contents of lutein and zeaxanthin and various costs of daily treatment.
Wydawca
-
Rocznik
Tom
59
Numer
1
Strony
47-57
Opis fizyczny
s.47-57,rys.,tab.,bibliogr.
Twórcy
autor
  • Szkola Glowna Gospodarstwa Wiejskiego, ul.Nowoursynowska 159c, 02-776 Warszawa
autor
Bibliografia
  • 1. Alves-Rodrigues A., Shao A.: The science behind lutein. Toxicol. Lett. 2004, 150, 57-83.
  • 2. Bobrowska B., Olędzka R.: Współczesne poglądy na rolę żywieniową luteiny i likopenu. Bromat. Chem. Toksykol. 2002, 35, 289-296.
  • 3. Breithaupt E., Schlatterer J.: Lutein and zeaxanthin in new dietary suplements – analysis and quantification. Eur. Food Res. Technol. 2005, 220, 648-652.
  • 4. Drobek-Słowik M., Karczewicz D., Safronow K.: Potencjalny udział stresu oksydacyjnego w patogenezie zwyrodnienia plamki związanego z wiekiem (AMD). Postępy Hig. Med. Dośw. 2007, 61, 28-37.
  • 5. Gale C.R., Hall N.F., Phillips D.I., Martyn C.N.: Plasma antioxidant vitamins and carotenoids and age-related cataract. Ophthalmol. 2001, 108, 1992-1998.
  • 6. Hamułka J., Koczara J., Gronek M.: Lutein content of selected polish foods and estimation of its intake. Pol. J. Food Nutr. Sci. 2005, 14/15, 201-206.
  • 7. Hamułka J., Wawrzyniak A.: Likopen i luteina – rola prozdrowotna i ich zawartość w produktach. Wyd. SGGW, Warszawa 2004.
  • 8. Hart D.J., Scott K.J.: Development and evaluation of an HPLC method for the analysis of carotenoids in foods, and the measurement of the carotenoid content of vegetables and fruits commonly consumed in the UK. Food Chem.1995, 54, 101-111.
  • 9. Johnson E.J., Hammond B.R., Neum K.J., Qin J., Wang X.D., Castaneda C., Snodderly M., Russell R.M.: Relation among serum and tissue concentrations of lutein and zeaxanthin and macular pigment density. Am. J. Clin. Nutr. 2000, 71, 1555-1562.
  • 10. Krinsky N.I.: Possible biologic mechanisms for a protective of xanthophylls. J. Nutr. 2002, 132, 540-542.
  • 11. Krinsky N.I., Landrum J.T., Bone R.A.: Biologic mechanisms of the protective role of lutein and zeaxanthin in the eye. Annu. Rev. Nutr. 2003, 23, 171-201.
  • 12. Krinsky N.I., Johnson E.J.: Carotenoid actions and their relation to health and disease. Mol. Aspect Med. 2005, 26, 459-516.
  • 13. Landrum J.T., Bone R.A., Joa H., Kilburn M.D., Moore L.L., Sprague K.E.: A one year study of the macular pigment: the effect of 140 days of a lutein supplement. Exp. Eye Res. 1997, 65, 57-62.
  • 14. Landrum J.T., Bone R.A.: Lutein, zeaxanthin and the macular pigment. Arch. Biochem. Biophys. 2001, 385, 28-40.
  • 15. Mares-Perlman J.A., Brady W.E., Klein R., Klein B.E., Bowen P., Stacewicz-Sapuntzakis M., Palta M.: Serum antioxidants and age-related macular degeneration in a population-based case-control study. Arch. Ophthalmol. 1995, 113, 1518-1523.
  • 16. Müller H.: Determination of the carotenoid content in vegetables and fruit by HPLC and photodiode array detection. Z. Lebensm. Unters. Forsch. A 1997, 204, 88-94.
  • 17. Olmedilla B., Granado F., Blanco I., Vaquero M.: Luteina, but not α-tocopherol; supplementation improves visual function in patients with age-related cataracts, a 2-y double blind placebo-controlled pilot study. Nutr. 2003, 19, 21–24.
  • 18. Pietruszka B., Brzozowska A.: Uwarunkowania suplementacji diety witaminami i składnikami mineralnymi w Polsce. Żyw. Człow. Metab. 2002, 29, supl., 215-219.
  • 19. Riso P., Brusamolino A., Ciappellano S., Porrini M.: Comparison of lutein bioavailability from vegetables and supplement. Int. J. Vitam. Nutr. Res. 2003, 73(3), 201-205.
  • 20. Shao A., Hathcock J.N.: Risk asessment for the carotenoids lutein and lycopene. Regul. Toxicol. Pharmacol. 2006, 45, 289-298.
  • 21. Wiktorowska A., Nowak J.Z.: Luteina i zeaksantyna – dwa karotenoidy pełniące ochronną funkcję w zwyrodnieniu plamki związane z wiekiem (AMD). Okulistyka 2004, 4, 29-34.
  • 22. Zaripheh S., Erdman J.W.: Factors that influence the bioavailability of xanthophylls. J. Nutr. 2002, 132, 531-534.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.agro-article-fc7a1cbd-2ec8-4c08-bd3e-5c79456c8b4b
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.