PL
|
EN
Nowa wersja platformy, zawierająca wyłącznie zasoby pełnotekstowe, jest już dostępna.
Przejdź na
https://bibliotekanauki.pl
Szukaj
Przeglądaj
Pomoc
O nas
Preferencje
Polski
English
Język
Widoczny
[Schowaj]
Abstrakt
10
20
50
100
Liczba wyników
Numer - szczegóły
Adres strony
Kopiuj
Wydawca
-
Czasopismo
Bromatologia i Chemia Toksykologiczna
Rocznik
2015
Tom
48
Numer
3
Identyfikatory
Okładka
Zawartość wolumenu
3
artykuł:
Podaż wapnia, magnezu, fosforu i witaminy D w całodziennych racjach pokarmowych młodzieży gimnazjalnej - badania wstępne
(
Drzewicka M.
,
Gawor E.
,
Grajeta H.
)
artykuł:
Zawartość kadmu i ołowiu w wybranych owocach egzotycznych
(
Szydlik J.
,
Perlowski J.
,
Torbicz G.
,
Kosciuk M.
,
Tarasiuk I.
,
Czurak A.
,
Socha K.
,
Puscion-Jakubik A.
,
Soroczynska J.
,
Borawska M. H.
)
artykuł:
Zawartość wybranych związków odżywczych i biologicznie aktywnych w produktach z surowców niekonwencjonalnych - konopi siewnych (Cannabis sativa L.) oraz kasztanów jadalnych (Castanea sativa Mill.)
(
Worobiej E.
,
Madrzak J.
,
Piecyk M.
)
artykuł:
Aktywność przeciwutleniająca wybranych owoców egzotycznych
(
Kosciuk M.
,
Tarasiuk I.
,
Czurak A.
,
Szydlik J.
,
Perlowski J.
,
Torbicz G.
,
Naliwajko S. K.
,
Markiewicz-Zukowska R.
,
Bartosiuk E.
,
Borawska M. H.
)
artykuł:
Wpływ diety niskowęglowodanowej i wysokobiałkowej (LCHP) na przyrost masy ciała, a także wytrzymałość kości i zawartość w nich wapnia u szczurów szczepu wistar
(
Kostogrys R. B.
,
Franczyk-Zarow M.
,
Florkiewicz A.
,
Filipiak-Florkiewicz A.
,
Topolska K.
,
Sady M.
,
Wybranska I.
)
artykuł:
Aktywność antyoksydacyjna i całkowita zawartość polifenoli w naparach kawy w zależności od jej rodzaju i sposobu przygotowania
(
Chlopicka J.
,
Niedziela A.
,
Barton H.
)
artykuł:
Ocena wpływu podawania jaj wzbogaconych w sprzężone trieny kwasu linolenowego (CLnA) na wytrzymałość kości i zawartość w nich wapnia u myszy genetycznie zmodyfikowanych ApoE/LDLR-/-
(
Kostogrys R. B.
,
Drahun A.
,
Franczyk-Zarow M.
,
Florkiewicz A.
,
Filipiak-Florkiewicz A.
,
Topolska K.
,
Czyzynska-Cichon I.
,
Sady M.
,
Wybranska I.
)
artykuł:
Ocena spożycia alkoholu, kawy i palenia papierosów wśród kobiet w ciąży
(
Wyka J.
,
Misiarz M.
,
Malczyk E.
,
Zolotenka-Synowiec M.
,
Calyniuk B.
,
Smolka B.
,
Mazurek D.
)
artykuł:
Wpływ zastosowanych diet na zmiany w zawartości wybranych pierwiastków w śledzionach szczurów z rakiem sutka
(
Skrajnowska D.
,
Bobrowska-Korczak B.
,
Klepacz M.
,
Tokarz A.
)
artykuł:
Antocyjany z jagód aronii jako związki antygenotoksyczne w hodowlachóludzkich limfocytów
(
Brokos J. B.
,
Gasiorowski K.
)
artykuł:
Ocena wiedzy żywieniowej studentów PWSZ w Nysie
(
Misiarz M.
,
Grochowska-Niedworok E.
,
Dul L.
,
Wyka J.
,
Malczyk E.
,
Calyniuk B.
)
artykuł:
Źródła wiedzy i zastosowanie przypraw ziołowych przez osoby dorosłe zamieszkujące okręg małopolski i śląski
(
Zwirska J.
,
Zyla K.
,
Blaszczyk E.
,
Jagielski P.
,
Schlegel-Zawadzka M.
)
artykuł:
Ocena wartości odżywczej białka na podstawie jego składu aminokwasowego w dietach studentek dietetyki
(
Rozanska D.
,
Regulska-Ilow B.
,
Salomon A.
,
Kawicka A.
,
Konikowska K.
,
Zatonska K.
,
Szuba A.
)
artykuł:
Porównanie składu podstawowego oraz aktywności przeciwutleniającej młodych pędów w stosunku do korzeni buraka ćwikłowego (Beta vulgaris L.)
(
Piasna E.
,
Koronowicz A.
,
Leszczynska T.
,
Ambroszczyk A.
,
Bednarczyk J.
,
Dyk A.
)
artykuł:
Analiza oświadczeń zdrowotnych na etykietach płatków śniadaniowych
(
Piecyk M.
,
Luczynska K.
)
artykuł:
Aktywność przeciwutleniająca oraz jakość wytrawnych win czerwonych pozyskiwanych ze szczepu Cabernet sauvignon
(
Bak-Sypien I.
,
Lisiecka A.
,
Zgola I.
,
Karwowski B.
)
artykuł:
Wpływ suplementacji diety sprzężonymi dienami kwasu linolowego na aktywność desaturaz (delta6, delta5) w mikrosomach wątrobowych szczurów z indukowanym procesem nowotworowym
(
Stawarska A.
,
Bialek A.
,
Lukasik M.
,
Tokarz A.
)
artykuł:
Próba uzyskania zamienników tłuszczu mleka kobiecego na drodze przeestryfikowania enzymatycznego
(
Brys J.
,
Wirkowska-Wojdyla M.
,
Gorska A.
,
Ostrowska-Ligeza E.
,
Ciemniewska-Zytkiewicz H.
,
Kowalska D.
)
artykuł:
Wpływ procesu fermentacji mlekowej na stężenie cynku i miedzi w zakwasach uzyskanych z różnych rodzajów zbóż i pseudozbóż
(
Barton H.
,
Fortuna M.
,
Folta M.
,
Chlopicka J.
)
artykuł:
Profil kwasów tłuszczowych w wybranych rodzajach przekąsek i produktów wygodnych
(
Kosewski G.
,
Boleslawska I.
,
Przyslawski J.
)
artykuł:
Zawartość witaminy B6 i B12 oraz kwasu foliowego w diecie pacjentów z tętniakiem aorty brzusznej
(
Karwowska A.
,
Kurianiuk A.
,
Lapinski R.
,
Karczewski J.
)
artykuł:
Nawyki żywieniowe kobiet uczęszczających na zajęcia fitness
(
Malczyk E.
,
Zolotenka-Synowiec M.
,
Misiarz M.
,
Wyka J.
,
Mielnik K.
)
artykuł:
Wiedza a rzeczywistość - jak słuchaczki uniwersytetu trzeciego wieku przyjmują leki
(
Kimsa-Dudek M.
,
Synowiec-Wojtarowicz A.
,
Derewniuk M.
,
Pawlowska-Goral K.
)
artykuł:
Fizykochemiczne wyróżniki jakości wybranych miodów nektarowych
(
Majewska E.
,
Druzynska B.
,
Derewiaka D.
,
Ciecierska M.
,
Wolosiak R.
)
artykuł:
Właściwości teksturalne ciastek kruchych wypieczonych na bazie tłuszczu przeestryfikowanego
(
Wirkowska-Wojdyla M.
,
Brys J.
,
Ostrowska-Ligeza E.
,
Gorska A.
,
Kowalska H.
)
artykuł:
Wpływ zastosowania soli w produkcji chrupek kukurydzianych wzbogaconych dodatkiem niekonwencjonalnych surowców na wybrane cechy jakościowe
(
Rytel E.
,
Kita A.
,
Peksa A.
,
Tajner-Czopek A.
,
Miedzianka J.
)
artykuł:
Wybrane właściwości fizyczne układów beta-laktoglobulina-palmitynian retinylu-trehaloza otrzymanych w postaci proszków metodą suszenia rozpyłowego i sublimacyjnego
(
Gorska A.
,
Szulc K.
,
Ostrowska-Ligeza E.
,
Wirkowska-Wojdyla M.
,
Brys J.
)
artykuł:
Żywność dla niemowląt i małych dzieci - aktualne spojrzenie
(
Weker H.
,
Wiech M.
,
Wilska H.
,
Baranska M.
)
artykuł:
Oznaczanie witamin z grupy B w mleku
(
Bobrowska-Korczak B.
,
Skrajnowska D.
,
Baran M.
,
Tokarz A.
,
Oledzka R.
)
artykuł:
Zawartość związków prozdrowotnych w ziemniakach odmian o różnej barwie miąższu
(
Nems A.
,
Miedzianka J.
,
Peksa A.
,
Kita A.
)
artykuł:
Ocena jakości i właściwości przeciwutleniających wybranych kaw rozpuszczalnych
(
Wolosiak R.
,
Krawczyk V.
,
Derewiaka D.
,
Majewska E.
,
Kowalska J.
,
Druzynska B.
)
artykuł:
Całoziarnowa mąka jęczmienna w produkcji pieczywa prozdrowotnego
(
Kawka A.
,
Patelska A.
,
Jakubowski D.
)
artykuł:
Ocena sposobu żywienia osób wykluczonych przebywających na terenie Poznania
(
Glowka A.
,
Boleslawska I.
,
Przyslawski J.
)
artykuł:
Ocena wiedzy wybranej grupy osób na temat suplementów diety zawierających kwasy omega-3 i omega-6
(
Karmanska A.
,
Tadel M.
,
Karwowski B.
)
artykuł:
Ocena jakości diet studentek dietetyki na podstawie wskaźnika DQI (diet quality index)
(
Kubiak J.
,
Rozanska D.
,
Regulska-Ilow B.
,
Kawicka A.
,
Salomon A.
,
Konikowska K.
)
artykuł:
Ocena poziomu zanieczyszczenia azotanami (III) i (V) suszonych roślin przyprawowych dostępnych w sprzedaży detalicznej
(
Gajewska M.
,
Czajkowska-Myslek A.
)
artykuł:
Ocena zawartości żelaza, cynku, miedzi i manganu w substytutach mleka stosowanych w żywieniu wegan
(
Brzezicha-Cirocka J.
,
Lebiedzinska A.
,
Kuchta A.
,
Czaja J.
,
Kaminska M.
,
Szefer P.
)
artykuł:
Ocena wiedzy żywieniowej dotyczącej probiotyków wśród mieszkańców pograniczna Polski i Czech
(
Zolotenka-Synowiec M.
,
Malczyk E.
,
Calyniuk B.
,
Wyka J.
,
Melech M.
)
artykuł:
Ocena zawartości wybranych mikroelementów w herbatach owocowych
(
Brzezicha-Cirocka J.
,
Grembecka M.
,
Jezusek M.
,
Szefer P.
)
artykuł:
Ocena wiedzy i opinii rodziców/opiekunów dzieci w wieku przedszkolnym na temat oświadczeń zdrowotnych
(
Kudlik M.
,
Piecyk M.
)
artykuł:
Aktywność antyoksydacyjna soku i polifenoli z jagód aronii w hodowlach komórek linii V79
(
Gebarowski T.
,
Moreira H.
,
Szyjka A.
,
Oszmianski J.
,
Gasiorowski K.
)
artykuł:
Prozdrowotne działania olejów z lnu. Wnioski z badań w hodowlach komórkowych
(
Skorkowska-Telichowska K.
,
Hasiewicz-Derkacz K.
,
Gebarowski T.
,
Moreira H.
,
Gebczak K.
,
Kulma A.
,
Gasiorowski K.
)
artykuł:
Żywienie dzieci w wieku poniemowlęcym z Trójmiasta i okolic. I. Częstość spożycia wybranych produktów spożywczych
(
Kozirok W.
,
Mroczkowska B.
)
artykuł:
Zawartość histaminy w produktach spożywczych zawierających ryby przeznaczonych dla niemowląt i małych dzieci
(
Czajkowska-Myslek A.
,
Leszczynska J.
)
artykuł:
Stabilność oksydacyjna oleju słonecznikowego tłoczonego na zimno suplementowanego ekstraktami z roślin przyprawowych
(
Kozlowska M.
,
Zontala K.
)
artykuł:
Wpływ inhibitorów pompy protonowej na gospodarkę wapniem i żelazem
(
Pasko P.
,
Woltosz A.
,
Zwolinska-Wcislo M.
,
Zachwieja Z.
)
artykuł:
Wpływ produktów spożywczych na biodostępność składników mineralnych zawartych w suplementach diety w warunkach trawienia in vitro
(
Marzec Z.
,
Szalast-Pietrzak A.
,
Wyszogrodzka-Koma L.
,
Kasperek R.
,
Frak A.
)
artykuł:
Wpływ aglomeracji i przechowywania na zawartość niezbędnych, nienasyconych kwasów tłuszczowych w preparatach z mleka w proszku
(
Ostrowska-Ligeza E.
,
Wirkowska-Wojdyla M.
,
Gorska A.
,
Brys J.
)
artykuł:
Wpływ dodatku roślin o korzystnym działaniu zdrowotnym w produkcji frytek na zawartość akrylamidu w gotowym produkcie
(
Gertchen M.
,
Tajner-Czopek A.
,
Kita A.
,
Rytel E.
,
Peksa A.
,
Miedzianka J.
,
Wyka J.
,
Bronkowska M.
)
artykuł:
Ocena wartości energetycznej i odżywczej jadłospisów starszych kobiet mieszkających w zakładzie pielęgnacyjno-opiekuńczym z uwzględnieniem ich sezonowości
(
Kolota A.
,
Glabska D.
,
Wlodarek D.
)
artykuł:
Badania nad warunkami prowadzenia procesu rozdzielania substancji biologicznie aktywnych technikami elektrochromatografii planarnej ciśnieniowej oraz wysokosprawnej chromatografii cienkowarstwowej
(
Kopcial E.
,
Marzec Z.
,
Marzec A.
,
Dzido T. H.
)
artykuł:
Porównanie właściwości antyoksydacyjnych i składu pierwiastkowego w wybranych odmianach borówki amerykańskiej
(
Wojtanowska-Krosniak A.
,
Francik R.
,
Krosniak M.
,
Rodacki T.
,
Sroka S.
,
Zagrodzki P.
)
artykuł:
Ocena zawartości wapnia w gotowych produktach spożywczych przeznaczonych dla małych dzieci
(
Misztal-Szkudlinska M.
,
Chelmieniewicz A.
,
Szefer P.
)
artykuł:
Wpływ wybranych procesów technologicznych na zmiany zawartości witaminy C w kalafiorze zielonym romanesco
(
Kapusta-Duch J.
,
Leszczynska T.
,
Borczak B.
,
Biezanowska-Kopec R.
)
artykuł:
Kwasy organiczne obecne w kiełkach grochu
(
Dobrowolska-Iwanek J.
,
Chlopicka J.
,
Grabka D.
)
artykuł:
Częstotliwość występowania nadwrażliwości pokarmowych wśród osób w wieku 10-30 lat - badania ankietowe
(
Biezanowska-Kopec R.
,
Pieklo B.
,
Leszczynska T.
,
Kapusta-Duch J.
)
rozwiń roczniki
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.