Wydawca
Czasopismo
Rocznik
Tom
Numer
1 cz.1
Identyfikatory
Okładka
Zawartość wolumenu
-
1 cz.1
-
artykuł: Wpływ in vitro jonów chromu Cr plus 3 oraz selenu Se plus 4 i selenu Se minus 2 na procesy energetyczne u szczurów (Kuryl T., Debski B., Bertrandt J., Klos A., Gralak M.)
-
artykuł: Zmiany w polskim ustawodawstwie żywnościowym w związku z integracją Polski z Unią Europejską (Filipiak-Florkiewicz A.)
-
artykuł: Zastosowanie wielowymiarowych technik eksploracyjnych w analizie zachowań osób w podeszłym związanych z żywnością. Badania pilotowe. Projekt Senior Food-QOL (Slowinska M. A., Wadolowska L., Danowska-Oziewicz M., Cichon R., Niedzwiedzka E., Walus A., Szymelfejnik E.)
-
artykuł: Wybrane składniki pokarmowe w żywieniu młodzieży poznańskich szkół średnich (Maruszewska M., Przyslawski J.)
-
artykuł: Rola antyoksydantów i biopierwiastków zawartych w diecie w prewencji chorób nowotworowych i chorób układu krążenia (Graczyk A., Bombalska A., Romiszewska A.)
-
artykuł: Zawartość składników mineralnych w obiadach w wybranej stołówce szkolnej w okresie wiosennym (Klebaniuk R., Czech. A., Semeniuk V.)
-
artykuł: Wpływ składu diety i jej suplementacji składnikami mineralnymi na wskaźniki antyoksydacyjne w krwi i wątrobie szczura (Friedrich M., Sawicka A.)
-
artykuł: Jak odżywiają się dzieci w przebiegu nieswoistych zapaleń jelit? (Grzybowska K., Grzybowski A., Dziuda-Gorzkowska M. R., Koziel B., Majecka E., Bieganski T.)
-
artykuł: Force plate measurement of human hemodynamics (Kriz J., Martinik K., Seba P., Tosnerova V.)
-
artykuł: Znaczenie informacji o wartości odżywczej produktu żywnościowego w zachowaniach nabywczych konsumentów (Ozimek I., Gutkowska K.)
-
artykuł: Sposób żywienia i stan odżywienia pacjentów z przewlekłą niewydolnością nerek leczonych dializami (Gajewska D., Narojek L., Kuczek B., Ostrowska M.)
-
artykuł: Ocena zmian zawartości wybranych składników mineralnych w dietach starszych kobiet w latach 1992-2002 (Chabros E., Charzewska J., Wajszczyk B., Rogalska-Niedzwiedz M., Chwojnowska Z.)
-
artykuł: Wpływ suplementacji kwasami tłuszczowymi omega-3 na poziom żelaza i wybrane parametry krwi u wegetarian podczas wysiłku fizycznego (Poprzecki S., Zebrowska A.)
-
artykuł: Zmiany aromatu kawy z dodatkiem zbóż i buraków w ujęciu kinetycznym (Kwiatkowska-Sienkiewicz K.)
-
artykuł: Program preventivni pece v ACR - riziko rozvoje ICHS (Stritecka H., Hlubik P., Chaloupka J.)
-
artykuł: Osteoporoza w życiu kobiety - realny czynnik zagrożenia zdrowia (Grygiel-Gorniak B., Bolesławska I., Przyslawski J.)
-
artykuł: Analiza diet otyłych nastolatków w aspekcie gospodarki wapniowo-fosforanowej (Weker H., Wiech M.)
-
artykuł: Ocena procesów poznawczych przed i w trakcie suplementacji magnezem osób narażonych na przewlekły, wieloczynnikowy stres (Ligocki P., Tarnowski A., Walasek L.)
-
artykuł: Zawartość wybranych metali oraz azotanów i azotynów w owocach żurawiny błotnej oraz borówki czarnej i czerwonej z rejonu Lubelszczyzny (Ognik K., Sembratowicz I., Truchlinski J.)
-
artykuł: Dieta a zawartość cynku w surowicy krwi, subkomórkowej ścianie i skrzeplinie przyściennej tętniaka aorty (Socha K., Borawska M., Gacko M., Guzowski A., Markiewicz R.)
-
artykuł: Wpływ nawyków żywieniowych na stężenie miedzi w surowicy krwi (Borawska M. H., Markiewicz R., Witkowska A., Socha K.)
-
artykuł: Zawartość elementów mineralnych w dietach przedszkolnych w zależności od pory roku (Czech A., Semeniuk V., Klebaniuk R.)
-
artykuł: Magnez - pierwiastek życia. Wpływ antropopresji na zawartość magnezu w miodach pszczelich, pochodzących z dwóch rejonów Polski (Michalik P., Kosla T., Skibniewska E.)
-
artykuł: Z historii zaopatrzenia okrętów w wodę pitną (Dega K., Kierznikowicz B., Morawiec B.)
-
artykuł: Wykorzystanie proszkowego preparatu wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 do wzbogacania wybranych koncentratów spożywczych (Kolanowski W., Lis M., Smoczek J., Laufenberg G.)
-
artykuł: Wiedza z zakresu żywienia uczniów średnich szkół zawodowych o profilu gastronomicznym (Urbanska I., Czarniecka-Skubina E.)
-
artykuł: Sposób żywienia 16-letniej młodzieży z obszarów mniej zurbanizowanych Polski Północno-Wschodniej, a sytuacja ekonomiczna (Walus A., Wadolowska L., Cichon R.)
-
artykuł: Porównanie wartości odżywczej wybranych diet redukcyjnych ze szczególnym uwzględnieniem składników mineralnych (Regula J., Jeszka J., Gramza A.)
-
artykuł: Zawartość tłuszczu i skład kwasów tłuszczowych w wybranych grupach produktów spożywczych, pobranych z rynku na terenie Polski w 2004 r. (Mojska H., Balas J., Gielecinska I., Pawlicka M., Szponar L.)
-
artykuł: Wartość odżywcza i zawartość składników mineralnych w jabłkach odmiany Jonica wyprodukowanych w sadach województwa lubelskiego (Kiczorowska B., Kiczorowski P.)
-
artykuł: Ocena sposobu żywienia ciężarnych w aspekcie podaży wapnia i żelaza (Smigiel-Papinska D., Wojciak R. W., Krejpcio Z., Staniek H., Krol E.)
-
artykuł: Zawartość składników mineralnych w nasionach nowych odmian roślin strączkowych stosowanych w żywieniu ludzi (Grela E. R., Rybinski W., Nalewajko B., Kowalczuk E.)
-
artykuł: Zaopatrzenie w wodę w sytuacji kryzysowej (Bzdega J., Lach J., Bzdega W., Szostka K.)
-
artykuł: Modele preferencji pokarmowych dziewcząt a zagrożenia niedoborami wybranych składników mineralnych (Czarnocinska J.)
-
artykuł: Jakość wyżywienia wybranymi składnikami mineralnymi w gospodarstwach domowych w Polsce w latach 1980-2000 (Gornicka M., Gronowska-Senger A.)
-
artykuł: Status tkanki kostnej a sposób żywienia kobiet (Przybylowicz K., Przybyszewska J., Cichon R., Wadolowska L., Sternal L.)
-
artykuł: L-karnityna - zastosowanie w praktyce klinicznej (Lysiak-Szydlowska W.)
-
artykuł: Wartość odżywcza całodziennych racji pokarmowych młodzieży z regionu kujawsko - pomorskiego (Przybyszewska J., Walus A., Jaworowska A.)
-
artykuł: Mięso zwierząt wolnożyjących - potencjalnym źródłem zakażenia Francisella tularensis (Osiak B., Gawel J.)
-
artykuł: Ocena spożycia składników mineralnych wśród studentów SGGW w Warszawie (Bujko J., Myszkowska-Ryciak J., Nitka I.)
-
artykuł: Analiza struktury źródeł wybranych składników mineralnych w "diecie optymalnej" Kwaśniewskiego (Pierzynowska J., Drywien M., Kolodziejczyk M.)
-
artykuł: Projekt podpory zdravi - prubezne vysledky (Stritecka H., Hlubik P., Voseckova A., Pavlik V.)
-
artykuł: Importance of vitamins - recommendation for intake (Fajfrova J., Hlubik P., Pavlik V., Stritecka H., Halajcuk T., Fajfr M.)
-
artykuł: Źródła mikro i makroelementów w diecie uczniów ze środowiska wiejskiego i miejskiego (Medrela-Kuder E.)
-
artykuł: Potencjalna rola niektórych antyoksydantów i pierwiastków śladowych w patogenezie choroby nowotworowej (Wasowicz W., Gromadzinska J.)
-
artykuł: Wpływ pobytu pilotów wojskowych na obozie szkoleniowo-kondycyjnym w Zakopanem na ich stan odżywienia (Klos A., Bertrandt J., Bieniek R., Rozmysl E., Kobos Z., Toczek J.)
-
artykuł: Wpływ termooksydacyjnie zmienionych tłuszczów roślinnych na wydzielanie 8-hydroksy-2-deoksyguanozy w moczu szczurów (Tokarz A., Bobrowska B., Kosk M.)
-
artykuł: Biologicznie aktywne związki chromu (III) i ich znaczenie w żywieniu człowieka i farmakoterapii (Krejpcio Z., Szymusiak H., Wojciak R. W., Zielinski R.)
-
artykuł: Analiza spożycia wybranych składników mineralnych przez pacjentki z osteoporozą (Bawa S., Kowaluk B., Wichrowska H.)
-
artykuł: Znakowanie żywności w świetle wymagań Wspólnoty Europejskiej (Gertig H.)
-
artykuł: Składniki mineralne - porównanie obliczeń teoretycznych i wyników badań analitycznych (Szponar L., Gielecinska I.)
-
artykuł: Promocja zdrowego żywienia wśród dzieci objętych kształceniem zintegrowanym klas I-III wybranych szkół podstawowych z gminy Warszawa-Bielany (Ostalska J., Bzdega J., Klarecki D.)
-
artykuł: Zaburzenia gospodarki magnezowej u chorych z przewlekłą niewydolnością nerek (Walasek L., Rzeszotarski J., Marszalek A.)
-
artykuł: Ocena wyników testu czasu reakcji prostej i czasu reakcji z wyborem u pilotów wojskowych w czasie suplementacji magnezem (Ligocki P., Tarnowski A., Walasek L.)
-
artykuł: Porównanie zawartości energii i wybranych składników mineralnych w całodziennych racjach pokarmowych stosowanych w żywieniu polskich sportowców w latach 1998 i 2003 (Szczepanska B., Malczewska-Lenczowska J.)
-
artykuł: Percepcja otyłości (Kobos Z., Bertrandt J., Klos A., Rozmysl E.)
-
artykuł: Zaburzenia gospodarki wapniowo-fosforanowej jako czynnik ryzyka chorób sercowo-naczyniowych u chorych chorych z przewlekłą niewydolnością nerek (Rzeszotarski J., Walasek L., Marszalek A.)
-
artykuł: Stan odżywienia 16-letniej młodzieży z obszarów mniej zurbanizowanych Polski Północno-Wschodniej, a sytuacja ekonomiczna (Walus A., Wadolowska L., Cichon R.)
-
artykuł: Zawartość miedzi i cynku w mleku i wybranych produktach mleczarskich (Radzyminska M., Skibniewska K. A., Markiewicz K., Smoczynski S. S.)
-
artykuł: Nowelizacja tabel składu i wartości odżywczej żywności. Zmiany w ciągu ostatnich lat (Kunachowicz H., Iwanow K., Ratkovska B., Przygoda B., Nadolna I.)
-
artykuł: Ocena poziomu metali ciężkich w wybranej żywności wygodnej (Krejpcio Z., Krol E., Wojciak R. W., Smigiel-Papinska D., Staniek H., Sionkowski S.)
-
artykuł: Rola wody i składników mineralnych w żywieniu polskich żołnierzy pełniących służbę w warunkach klimatu gorącego (Bertrandt J.)
-
artykuł: Zawartość selenu w wątrobie zwierząt hodowlanych i dzikich (Borawska M. H., Markiewicz R., Socha K.)
-
artykuł: Znaczenie miedzi dla równowagi oksydacyjno-antyoksydacyjnej i mechanizmy odpowiedzialne za tę homeostazę (Kura M., Krzesinski P., Kowalczyk E., Blaszczyk J.)
-
artykuł: Dobowe spożycie makro- i mikroskładników przez uczniów klas IV-VI z wybranych łódzkich szkół podstawowych, a zagrożenia dla zdrowia (Paradowska-Stankiewicz I., Grzybowski A.)
-
artykuł: Wpływ spożycia soków/nektarów wzbogacanych w wapń na gęstość mineralną kości u żołnierzy pełniących służbę w jednostkach Kawalerii Powietrznej (Bertrandt J., Klos A., Rozmysl E., Kozicki T., Kobos Z.)
-
artykuł: Wybrane aspekty wpływu żywienia na bezpieczeństwo nurkowania (Konarski M., Siermontowski P., Olszanski R.)
-
artykuł: Żywienie w obiektach schronowych (Szostka K., Sciesinski K., Bzdega J.)
-
artykuł: Ocena zawartości wybranych składników mineralnych w całodziennej racji pokarmowej studentów uprawiających sport (Czapska D., Ostrowska L., Stefanska E., Karczewski J.)
-
artykuł: Porównanie zachowań żywieniowych i aktywności fizycznej wśród studentów stosujących dietę tradycyjną oraz wegetariańską (Jagielski P., Schlegel-Zawadzka M.)
-
artykuł: Ocena spożycia żelaza, cynku i miedzi przez studentów w całodziennych racjach pokarmowych i suplementach (Oledzka R., Karpinska D., Majewska W., Bobrowska B.)
-
artykuł: Ocena zawartości wybranych składników mineralnych w całodziennych racjach pokarmowych młodzieży w wieku 13-15 lat (Jezewska-Zychowicz M.)
-
artykuł: Porównanie spożycia wybranych pierwiastków w całodziennych racjach pokarmowych warszawskich studentów medycyny w latach 2001-2004 (Ziolkowska A., Ostrowska A.)
-
artykuł: Pojęcie wartości odżywczej w opinii konsumentów (Gutkowska K., Ozimek I., Osobka G.)
-
artykuł: Ocena sposobu żywienia studentów Wydziału Farmaceutycznego Collegium Medicum Uniwersytetu Jagiellońskiego w Krakowie w latach 2003 i 2004. Część I. Składniki mineralne (Pasko P., Krosniak M., Chlopicka J., Zagrodnik I., Zachwieja Z.)
-
artykuł: Zmiana zawartości błonnika pokarmowego w pieczywie i jej wpływ na poziom tego składnika w wybranych dietach (Paczkowska M., Kunachowicz H.)
-
artykuł: Wpływ diety niskobiałkowej i dodatku witaminy C na stężenie składników mineralnych w wątrobie szczurów (Gralak M. A., Bertrandt J., Klos A., Stryczek A. B., Debski B.)
-
artykuł: Dekadowa dieta uniwersalna z uwzględnieniem różnic religijnych (Lakomy R., Bzdega J., Rustecka M.)
-
artykuł: Ocena zawartości wapnia, fosforu i magnezu w całodziennych racjach pokarmowych wybranych grup ludności (Krejpcio Z., Staniek H., Smigiel-Papinska D., Wojciak R. W., Krol E.)
-
artykuł: Spożycie składników mineralnych z dietą oraz stan odżywienia pacjentów z przewlekłą chorobą nerek (Kozłowska L., Rosolowska-Huszcz D., Rydzewski A.)
-
artykuł: Ocena narażenia mieszkańców Lubelszczyzny na kadm i ołów pobierane z całodobowymi dietami (Marzec Z., Marzec A., Zareba S.)
-
artykuł: Wpływ selenu na równowagę oksydacyjno-antyoksydacyjną i funkcję komórek śródbłonka (Krzesinski P., Kura M., Kowalczyk E., Blaszczyk J.)
-
artykuł: Ocena poziomu spożycia wapnia i fosforu w całodziennych racjach pokarmowych dzieci z powiatu bialskiego (Czeczelewski J., Raczynski G.)
-
artykuł: Preferencje dodatków do potraw mięsnych wśród studentów Wyższej Szkoły Wojsk Lądowych w Vyskove (Republika Czeska) (Jurikova J., Pokorny J., Dostalova J.)
-
artykuł: Powszechność stosowania suplementów chroniących przed stresem oksydacyjnym w grupie wegetarian (Nazarewicz R.)
-
artykuł: Źródła składników pokarmowych, w tym mineralnych w żywieniu kobiet w okresie ciąży (Weker H., Strucinska M., Wiech M.)
-
artykuł: Monitoring zawartości wybranych biopierwiastków i metali toksycznych w sierści i tkankach zwierzyny łownej z terenów centralnej Polski (Dlugaszek M., Kwapis J., Mularczyk-Oliwa M.)
-
artykuł: Aktualne poglądy na temat wzbogacania żywności w wielonasycone kwasy tłuszczowe omega-3 (Jaworska D., Kolanowski W.)
-
artykuł: Preferencje produktów i potraw wśród żołnierzy wojsk lotniczych w Poznaniu (Szczepaniak B., Gorecka D., Flaczyk E.)
-
artykuł: Zawartość wybranych elementów w racjach pokarmowych pobranych ze stołówki Wyższej Szkoły Wojskowej Wojska Lądowego w Vyskove (Republika Czeska) (Jurikova J., Grametbauer P., Kalacova M.)
-
artykuł: Spożycie wapnia z produktów mlecznych przez osiemnastoletnią młodzież w zależności od czynników socjoekonomicznych (Szymelfejnik E. J., Wadolowska L., Cichon R., Bandurska-Stankiewicz E.)
-
artykuł: Zawartość wybrany makropierwiastków w całodziennych racjach pokarmowych osób dorosłych z regionu Wielkopolski (Boleslawska I., Przysławski J.)
-
artykuł: Vitamins used since childbirth till teenage (Hlubik P., Fajfrova J.)
-
artykuł: Spożycie składników mineralnych w polskiej diecie (Dybkowska E., Swiderski F., Waszkiewicz-Robak B.)
-
artykuł: Badania biegłości w zakresie oznaczania migracji globalnej z opakowań żywności organizowane przez Państwowy Zakład Higieny (Cwiek-Ludwicka K., Jurkiewicz M., Stelmach A.)
-
artykuł: Sposób żywienia a zawartość magnezu we włosach studentów AM w Białymstoku (Stefanska E., Ostrowska L., Czapska D., Karczewski J.)
-
artykuł: Wpływ popularyzacji wiedzy o wartości odżywczej warzyw na sprzedaż surówek i sałatek w restauracji zależnie od jej lokalizacji (Czarnocinska J., Dembinski A., Gawecki J.)
-
artykuł: Wegetarianin w jednostce wojskowej (Lakomy R., Rustecka M., Ostalska J., Bzdega W.)
-
artykuł: Wpływ służby wojskowej na aktywność kinazy kreatynowej, aminotransferazy asparaginianowej, aminotransferazy alaninowej i dehydrogenazy hydroksymaślanowej w surowicy (Faff J., Dudko J., Drybanski P.)
-
artykuł: Mleko jako źródło składników mineralnych (Klebaniuk R., Grela E. R., Semeniuk V.)
-
artykuł: Ocena zawartości cynku i miedzi w wybranych produktach przeznaczonych do żywienia niemowląt i małych dzieci (Marzec A., Marzec Z., Zareba S.)
-
artykuł: Oprogramowanie komputerowe w procesie produkcji żywności (Radziejewski H.)
-
artykuł: Stan miedzi i cynku w organizmie w chorobach układu krążenia (Mielcarz G., Grzymislawski M., Torlinski L., Walkowiak M., Michalewicz M.)
-
artykuł: Sledovani ztrat tekutin a mineralu pri zatezi jako podkladu pro jejich racionalni suplementaci (Chaloupka J., Stritecka H., Hlubik P., Bednarcik P.)
-
artykuł: Nadzór sanitarnohigieniczny realizowany przez mobilne laboratorium biologiczne w Republice Iraku (Zdrojewski A., Korcz S., Rybaczek M., Lasocki K.)
-
artykuł: Zawartość wybranych składników mineralnych w dietach dziewcząt w wieku pokwitania a gęstość mineralna kości (Wajszczyk B., Charzewska J., Chabros E., Rogalska-Niedzwiedz M., Chwojnowska Z.)
-
artykuł: Przeciwutleniające właściwości pieczarki hodowlanej (Agaricus bisporus) (Rajewska J., Balasinska B., Debski B., Kulasek G.)
-
artykuł: Interakcje selenu z pierwiastkami biogennymi i toksycznymi. Cz.I. Interakcje z metalami śladowymi (Zagrodzki P., Kawalec A.)
-
artykuł: Ocena sposobu żywienia osób cierpiących na nawykowe zaparcia stolca (Lach J., Bany J., Bzdega J., Kiezel G., Chrabol-Sura A.)
-
artykuł: Wpływ podania rosnącym świniom cynku w mieszankach na jego zawartość w surowicy krwi i mięsie wieprzowym (Rekiel A.)
-
artykuł: Wpływ in vitro jonów chromu Cr plus 3 oraz selenu Se plus 4 i selenu Se minus 2 na procesy energetyczne u szczurów (Kuryl T., Debski B., Bertrandt J., Klos A., Gralak M.)
rozwiń roczniki