Wydawca
Rocznik
Tom
---
Numer
15
Identyfikatory
Okładka
Zawartość wolumenu
-
15
-
artykuł: Profil histochemiczny dwóch części mięśnia najdłuższego grzbietu tuczników obu płci (Wojtysiak D., Pasciak P., Migdal W., Poltowicz K.)
-
artykuł: Przydatność pomiarów mięśnia najdłuższego grzbietu do szacowania mięsności tusz wieprzowych (Winarski R., Wajda S., Borzuta K.)
-
artykuł: Wpływ polimorfizmu genu kalpastatyny na cechy jakości mięsa tuczników odpornych na stres (Kocwin-Podsiadla M., Krzecio E., Kuryl J., Antosik K., Zybert A., Sieczkowska H., Pospiech E., Grzes B.)
-
artykuł: Właściwości fizykochemiczne świeżego i mrożonego mięśnia longissimus dorsi tuczników mieszańcowych (Gajewczyk P., Akincza J.)
-
artykuł: Wpływ czasu wypoczynku przedubojowego na stopień poubojowego wykrwawienia i jakość mięsa tuczników (Tereszkiewicz K., Molenda P., Sokolowicz Z.)
-
artykuł: Optymalna proporcja treoniny do lizyny zależy od poziomu białka w paszy dla rosnących świń (Buraczewska L., Swiech E.)
-
artykuł: Analiza wpływu polimorfizmu w locus RYR1 na wybrane cechy nasienia knurów reprodukcyjnych użytkowanych w Stacjach Hodowli i Unasieniania Zwierząt (Kmiec M., Terman A., Kulig H., Kowalewska I.)
-
artykuł: Optymalne skale tuczu świń w Polsce warunkiem ekonomicznej i ekologicznej produkcji oraz zrównoważonego rynku wieprzowiny (Okularczyk S.)
-
artykuł: Polimorfizm genu receptora prolaktyny u knurów rasy polskiej białej zwisłouchej (Kmiec M., Terman A.)
-
artykuł: Wpływ polimorfizmu genów RYR1 i CAST oraz ich interakcji na wybrane cechy jakości mięsa tuczników czterorasowych (Kuryl J., Krzecio E., Kocwin-Podsiadla M., Monin G.)
-
artykuł: Badania zmian wybranych parametrów jakości mięsa wieprzowego post mortem (Grzeskowiak E., Borzuta K., Strzelecki J., Borys A., Lisiak D., Rogalski J.)
-
artykuł: Jakość tuszy i mięsa oraz poziom kwasów tłuszczowych w słoninie tuczników żywionych paszą z dodatkiem premiksu APC (Wajda S., Daszkiewicz T., Borzuta K., Grzeskowiak E.)
-
artykuł: Wybrane cechy wartości rzeźnej tusz tuczników o różnej masie ciała (Daszkiewicz T., Wajda S.)
-
artykuł: Zależności między wynikami oceny mięsności knurów ras duroc i pietrain a mięsnością ich potomstwa określaną w zakładach mięsnych (Eckert R.)
-
artykuł: Wstępna analiza polimorfizmu pięciu sekwencji mikrosatelitarnych DNA w rejonie genu IGF2 (SSC2pl.7) świń (Wrzeska M., Rejduch B.)
-
artykuł: Ocena jakości tuszy wieprzowej (Borzuta K.)
-
artykuł: Gospodarka żelazem w przebiegu tuczu świń ze szczególnym uwzględnieniem hierarchii w stadzie (Kluczek S.)
-
artykuł: Cechy tuczne i rzeźne tuczników mieszańcowych z udziałem ras duroc i belgijskiej zwisłouchej (Rekiel A., Wiecek J., Batorska M.)
-
artykuł: Optymalizacja żywienia świń z wykorzystaniem nowej generacji dodatków paszowych (Grela E.)
-
artykuł: Wykorzystanie loch mamek do odchowu prosiąt najsłabszych w dniu Odsadzenia. II. Wyniki rozrodu loch w następnym cyklu produkcyjnym, po wykorzystaniu ich jako mamek (Poznanski W., Rzasa A., Procak A., Woldanska M.)
-
artykuł: Zmiany genetyczne świń i ich wpływ na kierunki użytkowania (Rozycki M.)
-
artykuł: Wpływ przyrostów masy ciała na wskaźniki rozrodu loch rasy Lanrace (Beckova R., Danek P., Sejkorova T.)
-
artykuł: Cechy tuczne, rzeźne i jakość mięsa świń o zróżnicowanej grubości słoniny (Michalska G., Nowachowicz J., Bucek T.)
-
artykuł: Masa tuszy a wybrane cechy rzeźne i jakość mięsa wieprzowego (Lyczynski A., Pospiech E., Grzes B., Czyzak-Runowska G., Rzosinska E., Pietrzak M.)
-
artykuł: Efekt heterozji w zakresie cech tucznych i rzeźnych knurków mieszańców (Michalska G., Nowachowicz J., Bucek T., Wasilewski P.)
-
artykuł: Wstępne obserwacje nad zachowaniem się loch prośnych o różnym genotypie RYR1 (Klocek C., Kalinowska B., Kapelanski W., Dybala J.)
-
artykuł: Poziom tłuszczu śródmięśniowego a wybrane cechy rzeźne i jakość mięsa wieprzowego (Lyczynski A., Pospiech E., Kocwin-Podsiadla M., Rzosinska E., Czyzak-Runowska G., Grzes B., Krzecio E.)
-
artykuł: Zależność między cechami użytkowości rzeźnej a cechami jakości i składem chemicznym mięsa tuczników PEN AR LAN (Rybarczyk A., Szaruga R., Tarnowska A., Najdowska I.)
-
artykuł: Wyniki oceny przyżyciowej knurków różnych ras (Michalska G., Nowachowicz J., Chojnacki Z., Wasilewski P., Bucek T.)
-
artykuł: Analiza wyników oceny przyżyciowej knurków mieszańców (Michalska G., Nowachowicz J., Chojnacki Z., Bucek T., Wasilewski P.)
-
artykuł: Wpływ sacharynianu sodu na preferencje pokarmowe odsadzonych prosiąt (Falkowski J., Bugnacka D., Kozera W.)
-
artykuł: Zmiany histopatologiczne w m. longissimus lumborum świń rasy polskiej białej zwisłouchej oraz mieszańców uzyskanych w programach Torhyb i Stamboek (Bogucka J., Kapelanski W.)
-
artykuł: Płeć tuczników a ich cechy tuczne, rzeźne i jakość mięsa (Czyzak-Runowska G., Lyczynski A., Pospiech E., Kocwin-Podsiadla M., Rosinska E., Grzes B., Krzecio E.)
-
artykuł: Wpływ zastąpienia soli wapniowych tłuszczu utylizacyjnego solami wapniowymi oleju lnianego w dawkach pokarmowych na skład chemiczny oraz profil kwasów tłuszczowych w siarze i mleku loch (Barowicz T., Pieszka M., Pietras M., Migdal W.)
-
artykuł: Zależność między pomiarami grubości słoniny i mięśnia najdłuższego grzbietu a umięśnieniem tuszy knurów (Szyndler-Nedza M., Rozycki M.)
-
artykuł: Poziom hormonów tarczycy i witaminy B12 w surowicy krwi wybranych ras świń o zróżnicowanym poziomie produkcyjności (Karska M., Rajs R., Kapelanski W.)
-
artykuł: Wpływ dodatku fitazy mikrobiologicznej i kwasu mrówkowego w mieszankach paszowych na wskaźniki biochemiczne krwi loch (Czech A.)
-
artykuł: Świniodziki - aspekt biologiczny i utylitarny (Walkiewicz A., Wielbo E., Stasiak A., Matyka S., Babicz M., Kasprzyk A., Kamyk P., Lechowski J., Lubkowska D.)
-
artykuł: Efektywność żywienia ad libitum tuczników w końcowym okresie tuczu paszą z udziałem suszu z traw lub tłuszczu paszowego (Grela E., Matras J., Semeniuk V., Musial K.)
-
artykuł: Właściwości fizykochemiczne i funkcjonalne mięsa tuczników wyprodukowanych na bazie pokolenia F0 importowanego z Danii (Kocwin-Podsiadla M., Sieczkowska H., Zybert A., Krzecio E., Antosik K., Pospiech E., Lyczynski A., Grzes B., Miszczuk B.)
-
artykuł: Postęp hodowlany oczekiwany i zrealizowany, uzyskany w wyniku kojarzeń z knurami o różnej wartości tucznej i rzeźnej (Eckert R., Rozycki M., Zak G.)
-
artykuł: Polimorfizm genu ESR a wybrane cechy reprodukcyjne loch rasy wielkiej białej polskiej (Bogdzinska M.)
-
artykuł: Masa i udział elementów cennych z uwzględnieniem stopnia ich otłuszczenia w tuszach wieprzowych zaliczonych do poszczególnych klas systemu EUROP (Karamucki T., Kortz J., Rybarczyk A., Gardzielewska J., Jakubowska M., Natalczyk-Szymkowska W.)
-
artykuł: Obciążenie genem RYR1 oraz jakość i przydatność technologiczna mięsa tuczników wybranych grup genetycznych (Krzecio E., Antosik K., Kocwin-Podsiadla M., Zybert A., Sieczkowska H., Kuryl J., Pospiech E.)
-
artykuł: Wpływ składu chemicznego ciała na pobranie paszy przez rosnące świnie (Skiba G., Raj S., Weremko D., Fandrejewski H.)
-
artykuł: Wpływ polimorfizmu genów CAST/RsaI i RYR1 oraz ich interakcja na wybrane cechy jakości mięsa tuczników czterorasowych (Krzecio E., Kocwin-Podsiadla M., Kuryl J., Monin G.)
-
artykuł: Analiza jakości tuszy i mięsa tuczników z zaplecza surowcowego zakładów mięsnych "AGRYF" w Szczecinie (Karamucki T., Kortz J., Szaruga R., Jakubowska M., Rybarczyk A., Gardzielewska J., Otolinska A., Buryta B., Natalczyk-Szymkowska W.)
-
artykuł: Charakterystyka świń hodowanych w Polsce pod względem częstości występowania genotypów izomerazy fosfoglukozowej (GPI) i dehydrogenazy fofoglukonianowej (PGD) (Kwaczynska A., Rozycki M.)
-
artykuł: Wartość poubojowa i handlowa tusz klasy E i U świń rasy duroc (Tereszkiewicz K., Molenda P.)
-
artykuł: Zmiany wartości rzeźnej tuczników z udziałem rasy puławskiej w minionym dwudziestoleciu (Borzuta K., Grzeskowiak E., Strzelecki J., Rogalski J., Lisiak D.)
-
artykuł: Odziedziczalność cech charakteryzujących użytkowość rozpłodową świń (Tyra M., Rozycki M.)
-
artykuł: Polimorfizm genu PRLR/AluI i jego wpływ na wielkość miotu świń rasy wielkiej białej polskiej (Kmiec M., Terman A.)
-
artykuł: Zmiany grubości słoniny zależne od zawartości mięsa w tuszy (Mucha A., Rozycki M.)
-
artykuł: Zależności między polimorfizmem w loci kolipazy i leptyny a najważniejszymi cechami użytkowości tucznej i rzeźnej świń ze szczególnym uwzględnieniem poziomu tłuszczu śródmięśniowego (Blicharski T., Kuryl J., Pierzchala M.)
-
artykuł: Możliwości wykorzystania wybranych genów kształtujących rozwój tkanki mięśniowej w doskonaleniu jakości tuszy i mięsa świń (Kuryl J., Kapelanski W., Klosowska D.)
-
artykuł: Powiązania między poziomem wskaźników biochemicznych surowicy krwi a wielkością przyrostów i otłuszczeniem tuczników wysokomięsnych (Kapelanski W., Grajewska S., Bocian M., Kapelanska J., Hammermeister A.)
-
artykuł: Jakość mięsa tuczników zróżnicowanych pod względem genotypu RYR1 ubijanych w różnym czasie po transporcie (Hammermeister A., Kapelanska J., Kapelanski W., Grajewska S.)
-
artykuł: Wpływ intensywności eksploatacji knurów na wybrane parametry jakości nasienia (Janicki B., Wyrzykowski M., Siminska E.)
-
artykuł: Próba zastosowania emulgatora Lysoforte jako dodatku do paszy dla warchlaków (Danek P., Beckova R., Paseka A.)
-
artykuł: Mięsność i skład morfologiczny tusz tuczników wyprodukowanych na bazie pokolenia F0 importowanego z Danii (Kocwin-Podsiadla M., Zybert A., Sieczkowska H., Krzecio E., Antosik K., Wlodawiec P.)
-
artykuł: Ocena ekonomicznej efektywności produkcji tuczników otrzymujących różne dodatki paszowe (Rekiel A., Dziuba M.)
-
artykuł: Analiza wpływu czynników endogennych tkanki mięśniowej świń na jej kruchość (Szalata M., Pospiech E., Lyczynski A., Grzes B., Czajka S.)
-
artykuł: Zależność między ubojową masą ciała a mięsnością tuszy i jakością mięsa swiń mieszańcowych (Sladek L., Cechova M., Mikule V.)
-
artykuł: Wpływ genu RYR1 na mięsność, otłuszczenie tusz i wyrębów oraz jakość mięsa świń rasy wielkiej białej polskiej, duroc i pietrain (Orzechowska B., Rozycki M., Tyra M., Kamyczek M.)
-
artykuł: Budowa anatomiczna wymienia a skład mleka macior (Rzasa A., Poznanski W., Akincza J., Procak A.)
-
artykuł: Wpływ czynników genetycznych i środowiskowych na jakość wieprzowiny (Migdal W., Pasciak P., Gardzinska A., Borowicz T., Pieszka M., Wojtysiak D.)
-
artykuł: Stan jakościowy wybranych grup genetycznych tuczników pod względem mięsności, morfologicznego składu tusz i obciążenia genem RYR1 (Krzecio E., Antosik K., Zybert A., Sieczkowska H., Kocwin-Podsiadla M., Kuryl J., Lyczynski A.)
-
artykuł: Wybrane cechy ejakulatów knurów mieszańcowych z udziałem rasy pietrain (Pokrywka K., Ruda M.)
-
artykuł: Profil kwasów tłuszczowych surowicy krwi, tłuszczu schabu i tłuszczu szynki tuczników wysokomięsnych (Migdal W., Koczanowski J., Pasciak P., Borowiec F., Borowicz T., Pieszka M., Wojtysiak D., Orzechowska B., Klocek C., Tuz R.)
-
artykuł: Zmiany poziomu ważniejszych wskaźników biochemicznych krwi w intensywnym tuczu świń wysokomięsnych (Kapelanski W., Grajewska S., Bocian M., Dybala J. A., Jankowiak H.)
-
artykuł: Wpływ długości laktacji na wybrane cechy jakości mleka loch (Rekiel A., Wiecek J.)
-
artykuł: Heterozja cech fizycznych ejakulatu knurów mieszańców duroc x pietrain i hampshire x pietrain (Wysokinska A., Kondracki S.)
-
artykuł: Analiza porównawcza wyników oceny jakości mięsa tuczników rasy puławskiej i wybranych świń wysokomięsnych (Grzeskowiak E., Borzuta K., Borys A.)
-
artykuł: Nowe trendy w badaniach jakości wieprzowiny (Kocwin-Podsiadla M., Krzecio E.)
-
artykuł: Wpływ pochodzenia socjalnego grupy i jej liczebności oraz pory roku na niektóre cechy chemiczne i fizyczne mięśnia najdłuższego grzbietu tuczników mieszańców (Grajewczyk P., Knecht D.)
-
artykuł: Próba oceny miotów pochodzących z obukierunkowego krzyżowania świń ras wpb i pbz (Milewska W., Falkowski J.)
-
artykuł: Strawność składników pokarmowych, bilans azotu i zmiany histopatologiczne organów wewnętrznych tuczników otrzymujących w miejsce poekstrakcyjnej śruty sojowej nasiona łubinu żółtego i enzymy paszowe (Stanek M., Purwin C., Rotkiewicz T., Otrocka-Domagala I., Kasperowicz B.)
-
artykuł: Wpływ dodatku CLA do paszy na skład kwasów tłuszczowych i lipidów krwi świń (Pieszka M., Pasciak P., Barowicz T., Wojtysiak D., Pustkowiak H., Migdal W.)
-
artykuł: Wykorzystanie badań cytogenetycznych w ocenie genomu, charakterystyce ras i selekcji świń (Slota E., Rejduch B.)
-
artykuł: Badania wpływu różnych czynników na przewodnictwo elektryczne mięsa wieprzowego (Borzuta K., Grzeskowiak E., Lisiak D., Rogalski J., Strzelecki J., Piotrowski E.)
-
artykuł: Wpływ wieku na cechy nasienia knurów rasy duroc użytkowanych w inseminacji (Kondracki S., Bonaszewska D., Wysokinska A., Radomyska M.)
-
artykuł: Zastosowanie osiągnięć badań podstawowych we wspolczesnej biotechnice rozrodu świń (Ziecik A.)
-
artykuł: Wpływ dodatku preparatu zakwaszającego do paszy na wykorzystanie tryptofanu przez młode świnie (Swiech E., Pastuszewska B., Tomaszewska-Zaremba D., Buraczewska L., Taciak M.)
-
artykuł: Analiza wpływu polimorfizmu w locus ESR/PvuII na wybrane cechy ilościowe i jakościowe nasienia knurów (Kmiec M., Polasik D., Terman A., Wojdak-Maksymiec K.)
-
artykuł: Wpływ liczby świń w kojcu na ich zachowanie się w pierwszych trzech tygodniach tuczu (Ormian M., Ruda M.)
-
artykuł: Dietetyczne oddziaływanie ziarna owsa nagiego i oplewionego w dietach dla szczurów w porównaniu z ziarnem kukurydzy (Kosieradzka I., Fabijanska M.)
-
artykuł: Wpływ polimorfizmu genu kalpastatyny na mięsność i skład morfologiczny tuszy tuczników odpornych na stres (Kocwin-Podsiadla M., Krzecio E., Kuryl J., Antosik K., Zybert A., Sieczkowska H., Pospiech E., Lyczynski A., Grzes B.)
-
artykuł: Olejki eteryczne jako zamiennik antybiotykowych stymulatorów wzrostu w żywieniu odsadzonych prosiąt (Lipinski K., Tywonczuk J.)
-
artykuł: Wpływ genotypu i pory roku na wybrane cechy nasienia knurków (Milewska W., Falkowski J.)
-
artykuł: Wpływ rasy i masy ciała świń na profil kwasów tłuszczowych w mięśniu najdłuższym grzbietu (Raj S., Skiba G., Weremko D., Fandrejewski H., Migdal W., Borowiec F.)
-
artykuł: Wpływ stopnia otłuszczenia i płci tuczników na skład kwasów tłuszczowych słoniny (Koczanowski J., Migdal W., Orzechowska B.)
-
artykuł: Wykorzystanie loch mamek do odchowu prosiąt najsłabszych w dniu odsadzenia. I. Wyniki odchowu prosiąt (Poznanski W., Rzasa A., Procak A., Tadeusiak-Bocianowska J.)
-
artykuł: Wpływ stosowania kiszonego ziarna kukurydzy na wyniki tuczu świń i jakość tuszy (Swiatkiewicz M., Hanczakowska E.)
-
artykuł: Wykorzystanie poekstrakcyjnej śruty rzepakowej i nasion roślin strączkowych z dodatkiem enzymów paszowych w tuczu świń, bez udziału białka zwierzęcego (Sobotka W., Pomianowski A., Sobiech P.)
-
artykuł: Wpływ zakwaszenia paszy kwasem mrówkowym na odchów prosiąt (Kolodziej A., Jacyno E., Pietruszka A., Kuzownik K., Ostrowski W.)
-
artykuł: Strawność składników pokarmowych mieszanek z udziałem żyta i dodatkiem enzymów paszowych w żywieniu tuczników (Sokol J., Strozewski J.)
-
artykuł: Cechy produkcyjne tuczników żywionych mieszanką z dodatkiem L-karnityny (Rekiel A., Zackiewicz U.)
-
artykuł: Wpływ różnych radzajów włókna w paszy w drugiej fazie tuczu na wyniki i jakość tuszy (Furgal-Dierzuk I.)
-
artykuł: Wpływ długości jałowienia loch na cechy ich użytkowości rozrodczej (Matysiak B., Pietruszka A., Owsianny J., Konik A.)
-
artykuł: Oddziaływanie mięsności na wartość kulinarną i przetwórczą mięsa tuczników trzech grup genetycznych (Kocwin-Podsiadla M., Antosik K., Krzecio E., Zybert A., Sieczkowska H., Grzes B., Lyczynski A., Pospiech E.)
-
artykuł: Zmiany poubojowe białek zachodzące w mięsie świń zależne od jego kruchości (Pospiech E., Greaser M. L., Szlata M., Sosnicki A. A.)
-
artykuł: Dobrostan świń jako wyraz oddziaływania środowiska produkcji (Herbut E., Walczak J.)
-
artykuł: Ocena rozwoju gruczołu mlekowego loch na podstawie pomiarów morfometrycznych z uwzględnieniem zasuszenia sutków w I i II laktacji (Procak A., Poznanski W., Rzasa A., Akincza J.)
-
artykuł: Wpływ rejonu hodowlanego na cechy użytkowe knurków rasy polskiej białej zwisłouchej (Pokrywka K., Ruda M., Kusz D.)
-
artykuł: Wstępne badania nad wyznaczeniem parametrów determinujących cechy mięsa wieprzowego kulinarnego i przetwórczego (Kocwin-Podsiadla M., Krzecio E., Antosik K., Pospiech E., Grzes B., Zybert A., Sieczkowska H.)
-
artykuł: Wpływ rasy i pory roku na jakość nasienia knurków (Janicki B., Wykrzykowski M., Siminska E.)
-
artykuł: Polimorfizm genu kalpastatyny (CAST) a wybrane cechy jakości mięsa świń (Kapelanski W., Grajewska S., Kuryl J., Bocian M., Jankowiak H.)
-
artykuł: Możliwości kriokonserwacji zarodków świni (Smorag Z., Gajda B.)
-
artykuł: Jakość mięsa wieprzowego pochodzącego z tusz zakwalifikowanych do różnych klas w systemie EUROP (Wajda S., Daszkiewicz T., Wajda M.)
-
artykuł: Szacowanie wartości hodowlanej knurów metodą BLUP z uwzględnieniem informacji o krewnych spokrewnionych z nimi w różnym stopniu (Zak G., Rozycki M.)
-
artykuł: Wpływ importu knurków i loszek na użytkowość tuczną i rzeźną świń rasy wbp o pbz (Mroczko L.)
-
artykuł: Wpływ polimorfizmu genu RYR1 na wybrane cechy produkcyjne loch rasy wbp i pbz (Bogdzinska M.)
-
artykuł: Efektywność dwóch systemów żywienia loch w okresie laktacji (Burek R., Grela E.)
-
artykuł: Zależności między genotypami w loci GPI i PGD a wybranymi cechami jakości mięsa świń rasy duroc i pietrain (Orzechowska B., Tyra M., Mucha A., Koczanowski J.)
-
artykuł: Długość pochwy i szyjki macicy a płodność loszek (Dybala J., Kapelanski W., Kapelanska J.)
-
artykuł: Zależności między genotypami w locus GPI i PGD a wybranycmi cechami tucznymi i rzeźnymi loszek ras duroc i pietrain (Orzechowska B., Rozycki M., Tyra M., Tuz R.)
-
artykuł: Zależność między mięsnością i jakością mięsa a masą tuszy ciepłej tuczników hybrydowych PIC (Rybarczyk A., Szaruga R., Kmiec M., Terman A., Natalczyk-Szymkowska W.)
-
artykuł: Cechy mikrostruktury mięśnia longissimus lumborum świń rasy polskiej białej zwisłouchej oraz mieszańców uzyskanych w programach Torhyb i Stamboek (Bogucka J., Kapelanski W.)
-
artykuł: Profil histochemiczny dwóch części mięśnia najdłuższego grzbietu tuczników obu płci (Wojtysiak D., Pasciak P., Migdal W., Poltowicz K.)
rozwiń roczniki