PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
Tytuł artykułu

Badanie stężenia kwasu mlekowego, otrzymanego w procesie fermentacji mlekowej laktozy, zawartej w serwatce poprodukcyjnej przy udziale Lactobacillus

Treść / Zawartość
Identyfikatory
Warianty tytułu
EN
Study of concentration of lactic acid obtained in the process of lactic fermentation of lactose contained in the spent whey using Lactobacillus
Języki publikacji
PL EN
Abstrakty
PL
Serwatka kwaśna jest groźnym ekologicznie odpadem, będącym produktem ubocznym powstającym w przemyśle mleczarskim. Z uwagi na wysoką zawartość laktozy, odpad ten może być wykorzystywany jako surowiec w procesie fermentacji mlekowej, w którym ulega dalszej przemianie do kwasu mlekowego, przy udziale bakterii fermentacji mlekowej. Niniejsza publikacja stanowi przegląd literaturowy dotyczący procesu fermentacji mlekowej oraz opis badań własnych nad efektywnością procesu fermentacji mlekowej laktozy, pozyskanej z serwatki poprodukcyjnej, do kwasu mlekowego.
EN
Acid whey is an environmentally hazardous waste which is a by-product produced in the dairy industry. Due to the high lactose content, the waste can be used as a raw material for lactic fermentation process, where it is converted further to lactic acid using lactic acid bacteria. This publication is a literature review on lactic acid fermentation process and includes description of own research on efficiency of lactic acid fermentation of lactose, obtained from spent whey, to lactic acid.
Czasopismo
Rocznik
Strony
241--251
Opis fizyczny
Bibliogr. 55 poz., tab.
Twórcy
autor
  • Centrum Badawczo–Rozwojowe Glokor Sp. z o.o., Gliwice
autor
  • Centrum Badawczo–Rozwojowe Glokor Sp. z o.o., Gliwice
autor
  • Centrum Badawczo–Rozwojowe Glokor Sp. z o.o., Gliwice
autor
  • Centrum Badawczo–Rozwojowe Glokor Sp. z o.o., Gliwice
autor
  • Centrum Badawczo–Rozwojowe Glokor Sp. z o.o., Gliwice
  • Centrum Badawczo–Rozwojowe Glokor Sp. z o.o., Gliwice, Pracownia Neurobiologii Katedry Neurologii Uniwersytetu Medycznego w Poznaniu
  • Centrum Badawczo–Rozwojowe Glokor Sp. z o.o., Gliwice
Bibliografia
  • 1. Bednarski W.: Zagospodarowanie produktów ubocznych, Mleczarstwo zagadnienia wybrane., Wydawnictwo ART, Olsztyn, 1997.
  • 2. Szczurek W.: Produkty przewarzania serwatki i ich zastosowanie w paszy dla kurcząt brojlerów – aspekt żywieniowy i fizjologiczny., Wiadomości zootechniczne 2008, 4, 41–52.
  • 3. Pluta A., Kratochwil A., Domańska E.: Porównanie otrzymywania i zagospodarowania serwatki podpuszczkowej i kwasowej w aspekcie ochrony środowiska., Przegląd Mleczarski 2002, 10, 448–452.
  • 4. Gajewska J., Błaszczyk M.K.: Probiotyczne bakterie fermentacji mlekowej (LAB)., Postępy Mikrobiologii 2012, 51, 55–65.
  • 5. Jurkowski M., Błaszczyk M.: Charakterystyka fizjologiczno-biochemiczna bakterii fermentacji mlekowej., Kosmos Problemy Nauk Biologicznych 2012, 61, 493–504.
  • 6. Rohde C., Nawrotzki R., Jager J.: Badania laboratoryjne i techniczne fermentacji mlekowej odpadów organicznych., Ochr. Środ. 2007, 1, 41–44.
  • 7. Libudzisz Z.: Probiotyki i prebiotyki w fermentowanych napojach mlecznych., Pediatria Współczesna. Gastroenterologia, Hepatologia i Ż ywienie Dziecka 2002, 4, 19–25.
  • 8. Libudzisz Z., Kowal K.: Mikrob. techn.., Wydawnictwo Politechniki Łódzkiej, Tom II, Łódź, 2000.
  • 9. Libudzisz Z., Kowal K., Ż akowska Z.: Mikrob. techn.., Wydawnictwo Naukowe PWN, Tom I, Warszawa, 2007.
  • 10. Giori G., de Valdez G., de Ruiz Holgado A., Oliver G.: Effect of pH and temperature on the proteolytic activity of lactic acid bacteria., J. Diary Sci. 1985, 68, 2160–2164.
  • 11. Pietraszek P., Dybka K., Walczak P., Otlewska A., Rygała A., Ołtuszak-Walczak E.: Mikrobiologiczna produkcja kwasu mlekowego z surowców odnawialnych., Pol. J. Agronomy 2010, 16, 45–56.
  • 12. Wee Y.J., Yun J.S., Kim D., Ryu H.W.: Batch and repeated batch production of L(+)-lactic acid by Enterococcus faecalis RKY1 using wood hydrolysate and corn steep liquor., J. Industr. Microbiol. Biotechnol. 2006, 33, 431–435.
  • 13. Hofvendahl K., Hahn-Hägerdal B.: Factors affecting the fermentative lactic acid production from renewable resources., Enz. Microbiol. Technol. 2000, 26, 87–107.
  • 14. van Niel E.W.J., Hahn-Hägerdal B.: Nutrients requirements of lactococci in defined growth media., Appl. Microbiol. Biotechnol. 1999, 52, 617–627.
  • 15. Amrane A.: Evaluation of lactic acid bacteria autohydrolyzate for the supplementation of lactic acid bacteria fermentation., World J. Microbiol. Biotechnol. 2000, 16, 207–209.
  • 16. Wee Y.J., Yun J.S., Park D.H., Ryu H.W.: Biotechnological production of L (+)-lactic acid from wood hydrolyzate by batch fermentation of Enterococcus faecalis., Biotech. Lett. 2004, 26, 71−74.
  • 17. Yánez R., Moldes A.B., Alonso J.L., Parajó J.C.: Production of D(–)-lactic acid from cellulose by simultaneous saccharification and fermentation using Lactobacillus coryniformis subsp. torquens., Biotechnol. Lett. 2003, 25, 1161–1164.
  • 18. Trachoo N., Boudreaux C.: Therapetic properties of probiotic bacteria., J. Biol. Sci. 2006, 6, 202−208.
  • 19. Linko Y.Y., Javanainen P.: Simultaneous liquefaction, saccharification, and lactic acid fermentation on barley starch., Enzyme Microb. Technol. 1996, 19, 118–123.
  • 20. Schepers A.W., Sibault J., Lacroix C.: Lactobacillus helveticus growth and lactic acid production during pH-controlled batch cultures in whey permeate/yeast extract medium. Kinetic modeling and model validation. Enzyme Microb. Technol. 2002, 30, 187−194.
  • 21. Ghasemi M., Najafpour G., Rahimnejad M., Beigi P.A., Sedighi M., Hashemiyeh B.: Effect of different media on production of lactic acid from whey by Lactobacillus bulgaricus. Afric. J. Biotechnol. 2009, 8, 81–84.
  • 22. Büyükkilci A.O., Harsa S.: Batch production of L(+)-lactic acid from whey by Lactobacillus casei (NRRL B-441)., J. Chem. Technol. Biotechnol. 2004, 79, 1036–1040.
  • 23. Kotzanmanidis C. Roukas T., Skaracis G.: Optimization of lactic acid production from beet molasses Lactobacillus delbrueckii NCIMB 8130., World J. Microbiol. Biotech. 2002, 18, 442–444.
  • 24. Moldes A.B., Alonso J.L., Parajó J.C.: Strategies to improve the bioconversion of processed wood into lactic acid by simultaneous saccharification and fermentation., J. Chem. Technol. Biotechnol. 2001, 76, 279–284.
  • 25. Hofvendahl K., Hahn-Hägerdal B.: L-lactic acid production from whole wheat our hydrolysate using strains of Lactobacilli and Lactococci., Enzyme Microbiol. Technol. 1997, 20, 301–307.
  • 26. Richter K., Berthold C.: Biotechnological conversion of sugar and starchy crops into lactic acid., J. Agri. Eng. Res. 1998, 71, 181–191.
  • 27. Richter K., A. Träger A.: L(+)-lactic acid from sweet sorghum by submerged and solid state fermentations., Acta Biotech. 1994, 14, 367–378.
  • 28. Yun R., Wee A.B., Kim J.N., Ryu H.W.: Fermentative production of DLlactic acid from amylase-treated rice and wheat brans hydrolyzate by a novel lactic acid bacterium, Lactobacillus sp., Biotechnol. Lett. 2004, 26, 1613−1616.
  • 29. Hadadji M., Bensoltane A.: Growth and lactic acid production by Bifidobacterium longum and Lactobacillus acidophilus in goat’s milk., Afric. J. Biotechnol. 2006, 5, 505–509.
  • 30. Fu W., Mathews A.P.: Lactic acid production from lactose by Lactobacillus plantarum: kinetic model and e.ects of pH, substrate, and oxygen., Bioch. Eng. J. 1999, 3, 163–170.
  • 31. Bustos G., Moldes A.B., Cruz J.M., Domínguez J.M.: Production of fermentable media from vine-trimming wastes and bioconversion into lactic acid by Lactobacillus pentosus. J. Sci. Food Agri. 2004, 84, 2105–2112.
  • 32. Adsul M., Khire J., Bastawde K., Gokhale D.: Production of lactic acid from cellobiose and cellotriose by Lactobacillus delbrueckii mutant Uc-3., Appl. Environ. Microbiol. 2007, 73, 5055−5057.
  • 33. Marques S., Santos J.A., Gírio F.M., Roseiro C.: Lactic acid production from recycled paper sludge by simultaneous saccharification and fermentation., Bioch. Eng. J. 2008, 41, 210–216.
  • 34. Yamamoto Y., Murosaki S., Yamauchi R., Kato K., Sone Y.: Structural study on an exocellular polysaccharide produced by Lactobacillus helveticus TY1‒2., Carbohydr. Res. 1994, 261, 67−78.
  • 35. Chmiel A.: Biotechnologia. Podstawy mikrobiologiczne i biochemiczne, Wydawnictwo PWN, Warszawa, 1994.
  • 36. Mikś-Krajnik M.H.: Rola paciorkowców mlekowych i pałeczek propionowych w procesie dojrzewania sera typu szwajcarskiego-holenderskiego., Żywność: Nauka, Technol. Jakość 2012, 1, 45–59.
  • 37. Maślanka S., Siołek M., Hamryszak Ł., Łopot D.: Zastosowanie odpadów z przemysłu mleczarskiego do produkcji polimerów biodegradowalnych., Chemik 2014, 6, 11–14.
  • 38. Jim Jem J., van der Pol J.F., de Vos S.: Microbial lactic acid, its polymer poly(lactic acid) and their industrial applications. Plastics from bacteria. Natural functions and applications., Wydawnictwo Springer-Verlag, Berlin Heidelberg, 2010.
  • 39. Malinowski R., Łubkowski D.: Badanie wpływu temperatury i czasu suszenia na wybrane właściwości polilaktydu (PLA)., Inż. Aparat. Chem., 2010, 49, 77–78.
  • 40. Jabłoński L.: Podstawy Mikrobiologii Lekarskiej., Wydawnictwo PZWL, Warszawa, 1979.
  • 41. Kunicki-Goldfinger W.J.H.: Życie bakterii. Co to są drobnoustroje i jak się je bada., Wydawnictwo Naukowe PWN, 1998.
  • 42. PN-EN 12322: 2005.: Wyroby medyczne do diagnostyki in vitro. Pożywki mikrobiologiczne – Kryteria oceny działania pożywek mikrobiologicznych., PKN, Warszawa, 2005.
  • 43. PN-EN 1659: 2004.: Systemy diagnostyczne in vitro. Pożywki mikrobiologiczne. Terminy i definicje., PKN, Warszawa, 2004.
  • 44. Stefaniuk E.: Laboratoryjna kontrola jakości podłoży mikrobiologicznych. Aktualności bioMerieux, 2008, 44, 23–26.
  • 45. Zaręba T.: Pożywki mikrobiologiczne., Laboratorium, 2007, 6, 18–19.
  • 46. Basu S., Pal A., Desai P.K.: Quality control of culture media in a microbiology laboratory., Indian J. Med. Microbiol., 2005, 23, 159–163.
  • 47. Kupryszewski G., Wstęp do chemii organicznej, Wydawnictwo PWN, Warszawa, 1979.
  • 48. PN-ISO 6091:2012.: Mleko w proszku. Oznaczanie kwasowości miareczkowej (Metoda odniesienia)., PKN, Warszawa, 2012.
  • 49. ZN-G 5:2012.: Kolorymetryczne oznaczanie kwasu mlekowego metodą kompleksu LA-Fe(III)., GLOKOR Sp. z o.o., Gliwice, 2012.
  • 50. PN-EN ISO 8069:2008.: Mleko w proszku – Oznaczanie zawartości kwasu mlekowego i mleczanów., PKN, Warszawa, 2008.
  • 51. PN-A-86060:1994.: Kwas mlekowy spożywczy., PKN, Warszawa, 1994.
  • 52. PN-A-86062:1994.: Kwas mlekowy spożywczy – Metody badań., PKN, Warszawa, 1994.
  • 53. Białecka-Floriańczyk E., Podstawy chemii organicznej, Wydawnictwo SGGW, Warszawa, 1999.
  • 54. Bojarski J., Chemia organiczna, Wydawnictwo UJ, Kraków, 2003.
  • 55. PN-67/A-86430:2002.: Mleko i przetwory mleczarskie. Lody. Metody badań chemicznych., PKN, Warszawa, 2002.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.baztech-d2321f78-6419-4ec0-9ea7-63b510a11ca1
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.