PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
Tytuł artykułu

Smart food packaging

Autorzy
Wybrane pełne teksty z tego czasopisma
Identyfikatory
Warianty tytułu
PL
Inteligentne pakowanie żywności
Języki publikacji
EN
Abstrakty
EN
Nanotechnology is used for food packaging in food industry. Smart packaging can be defined as a new approach for food packaging system. This packaging system can arranged its condition according to environmental changes (like temperature and moisture) and it can be warned consumer when food is contaminated. In this paper nanotechnology, developments on packaging system are defined briefly and than depending on this knowledge smart packaging system is defined. Smart materials and smart package devices are defined for better understanding how smart packaging system is working. Finally food packaging samples are given
PL
Nanotechnologia jest stosowana w przemyśle spożywczym w procesie pakowania żywności. Inteligentne pakowanie można zdefiniować, jako nowe podejście do systemu pakowania żywności. Ten system pakowania może dostosowywać własne parametry odpowiednio do zmian otoczenia (jak temperatura czy wilgotność) i dostarczać konsumentowi informacji o tym, że żywność uległa zepsuciu. Praca przedstawia krótko nanotechnologię oraz rozwój systemów pakowania i na bazie tej wiedzy, definiuje system inteligentnego pakowania. W celu lepszego zrozumienia jak działa system inteligentnego pakowania, przedstawiono materiały i urządzenia mające zastosowanie w tym procesie. Zaprezentowano również przykłady tego typu opakowań
Czasopismo
Rocznik
Strony
1--7
Opis fizyczny
Bibliogr. 8 poz., rys.
Twórcy
autor
autor
Bibliografia
  • Asadi,G., Mousavi,M. 2006. Application of Nanotechnology in Food Packaging. IUFOST,DOI:10.1051/IUFOST:20060739.
  • Butler, M. 2007. Smart Packaging-Innovations and Applications.Packaging Workshop on Rapid Research into Polymer Materials,12th September 2007.
  • Chaudhry, Q., Scotter, M., Blockburn, J., Ross, B., Boxall, A., Castle, L., Aitken, R., Watkins, R. 2008. Applications and Implications of Nanotechnologies for the Food Sector. Food Additives and Contaminants,25,(3):241-258.
  • Day, B.P.F. 2008. Active Packaging of Food. OTE/SPH, JWBK126-01.
  • Martin Lo,Y. Nanotechnology and Packaging.Nutrition & Food Science.University of Maryland.
  • Scrinis, G., Lyons, K. 2007. The Emerging Nano-Corporate Paradigm:Nanotechnology and The Transformation of Nature, Food and Agri-Food Systems. International Journal of Sociology of Food and Agriculture,15,(2), ISSN:0798-1759.
  • Siegrist, M., Cousin, M.-E., Kastenholz, H., Wick, A. 2007. Public Acceptance of Nanotechnology Foods and Food Packaging:The Influence of Affect and Trust.Science Direct, 49, 459-466.
  • Yam, K.L., Takhistov, P.T., Miltz,J. 2005. Intelligent Packaging: Concepts and Applications. Journal of Food Science, 70, (1), R1-10.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.baztech-article-PWAA-0004-0013
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.