Narzędzia help

Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
cannonical link button

http://yadda.icm.edu.pl:443/baztech/element/bwmeta1.element.baztech-article-BPP1-0090-0125

Czasopismo

Chemik

Tytuł artykułu

Ryboflawina, znana jako witamina B2

Autorzy Nowak, K.  Żmudzińska-Żurek, B. 
Treść / Zawartość http://miesiecznikchemik.pl/ http://www.chemikinternational.com/issues/
Warianty tytułu
EN Riboflavin, known as vitamin B2
Języki publikacji PL
Abstrakty
PL W pracy przedstawiono właściwości, metody otrzymywania i zastosowanie ryboflawiny, substancji powszechnie znanej jako witamina B2. Ryboflawinę otrzymuje się metodami syntezy chemicznej, semisyntetycznej oraz mikrobiologicznej. Głównym jej źródłem są produkty pochodzenia zwierzęcego oraz ziarna zbóż. Ryboflawina, jak każda inna witamina jest substancją niezbędną dla organizmu człowieka i spełnia w nim ważne funkcje.
EN The paper presents properties, production and application of Riboflavin, the substance generally known as vitamin B2. It is manufactured by various methods including chemical, semisynthetic and microbiologic synthesis. The main sources of riboflavin are animal products and various cereal crops. Riboflavin, as any other vitamin, is a necessary substance for the human organism fulfilling important functions.
Słowa kluczowe
PL ryboflawina   witamina B2   witamina G   ovoflawina   laktoflawina  
EN riboflavin   vitamin B2   vitamin G   ovoflavin   lactoflavin  
Wydawca Stowarzyszenie Inżynierów i Techników Przemysłu Chemicznego, ZW CHEMPRESS-SITPChem
Czasopismo Chemik
Rocznik 2009
Tom Vol. 62, nr 2
Strony 65--67
Opis fizyczny Bibliogr. 18 poz.
Twórcy
autor Nowak, K.
autor Żmudzińska-Żurek, B.
  • Instytut Chemii i Technologii Organicznej, Politechnika Krakowska
Bibliografia
1. Muszyński J.: Farmakognozja, PZWL, Warszawa, 1957.
2. Kohlmunzer S.: Farmakognozja, PZWL, Warszawa, 1998.
3. Nenitesku C.D.: Chemia organiczna, PWN, Warszawa, 1967.
4. Berezowski W.M.: Chimia witaminow, Piszczewaja Promyszlennost, Moskwa, 1973.
5. Bhat S.VM Nagasampagi B.A., Sivakumar M.: Chemistry of Natural Products, Springer Berlin, Heidelberg, New York, Narosa Publishing House, New Delhi, 2005.
6. Moszczyński P, Pyć R.: Biochemia witamin, cz. l, Witaminy grupy B i koenzymy, WN PWN, Warszawa, Łódź, 1998.
7. Neumuller O-A.: Rómpps Chemie-Lexikon, Franckh 'sche Verlagshandlung, Stuttgart, 1977.
8. The Merck lndex, Twelfth Edition, Merck & Co.lnc. Whitehouse Station. N.Y, 1996.
9. Sikorki Z.E.: Chemiczne i funkcjonalne właściwości składników żywności, WNT, Warszawa, 1996.
10. Kunachowicz H., Czarnowska-Misztal H., Szczepńska A., Ners A.: Podstawy żywienia człowieka, WSiR Warszawa, 1955.
11. Chemia leków, pod red. Zejca A., Gorczycy M., WL PZWL, Warszawa, 1998.
12. Bednarski W, Reps A.: Biotechnologia żywności WNT, Warszawa, 2001.
13. Encyklopedia Techniki, Przemysł Spożywczy, PWN. Warszawa, 1978.
14. Van Loon A., Hohmann P.G., Bretzel H.R, Humbelin M., Pfister M.: Chimia International Journal for Chemistry, 50(9), 410, 1996.
15. Rożnowska K.: Witaminy i Biopierwiastki, Wyd. Agencja Wydawniczo-Usługowa „Emilia", Kraków, 1996.
16. Mindell E.: Biblia witamin, Wiedza i Życie, Warszawa, 1994.
17. Podlewski J.K., Chwalibogowska-Podlewska A.: Leki współczesnej terapii, Split Tradin, Spółka z o.o., Warszawa, 2005.
18. Normy żywieniowe dla ludności w Polsce cz.ll: Witaminy, składniki mineralne, pod red. Gromkowskiej-Sengler A., PWN, Warszawa, 1987.
Kolekcja BazTech
Identyfikator YADDA bwmeta1.element.baztech-article-BPP1-0090-0125
Identyfikatory