PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
Tytuł artykułu

Ryboflawina, znana jako witamina B2

Identyfikatory
Warianty tytułu
EN
Riboflavin, known as vitamin B2
Języki publikacji
PL
Abstrakty
PL
W pracy przedstawiono właściwości, metody otrzymywania i zastosowanie ryboflawiny, substancji powszechnie znanej jako witamina B2. Ryboflawinę otrzymuje się metodami syntezy chemicznej, semisyntetycznej oraz mikrobiologicznej. Głównym jej źródłem są produkty pochodzenia zwierzęcego oraz ziarna zbóż. Ryboflawina, jak każda inna witamina jest substancją niezbędną dla organizmu człowieka i spełnia w nim ważne funkcje.
EN
The paper presents properties, production and application of Riboflavin, the substance generally known as vitamin B2. It is manufactured by various methods including chemical, semisynthetic and microbiologic synthesis. The main sources of riboflavin are animal products and various cereal crops. Riboflavin, as any other vitamin, is a necessary substance for the human organism fulfilling important functions.
Czasopismo
Rocznik
Strony
65--67
Opis fizyczny
Bibliogr. 18 poz.
Twórcy
autor
  • Instytut Chemii i Technologii Organicznej, Politechnika Krakowska
Bibliografia
  • 1. Muszyński J.: Farmakognozja, PZWL, Warszawa, 1957.
  • 2. Kohlmunzer S.: Farmakognozja, PZWL, Warszawa, 1998.
  • 3. Nenitesku C.D.: Chemia organiczna, PWN, Warszawa, 1967.
  • 4. Berezowski W.M.: Chimia witaminow, Piszczewaja Promyszlennost, Moskwa, 1973.
  • 5. Bhat S.VM Nagasampagi B.A., Sivakumar M.: Chemistry of Natural Products, Springer Berlin, Heidelberg, New York, Narosa Publishing House, New Delhi, 2005.
  • 6. Moszczyński P, Pyć R.: Biochemia witamin, cz. l, Witaminy grupy B i koenzymy, WN PWN, Warszawa, Łódź, 1998.
  • 7. Neumuller O-A.: Rómpps Chemie-Lexikon, Franckh 'sche Verlagshandlung, Stuttgart, 1977.
  • 8. The Merck lndex, Twelfth Edition, Merck & Co.lnc. Whitehouse Station. N.Y, 1996.
  • 9. Sikorki Z.E.: Chemiczne i funkcjonalne właściwości składników żywności, WNT, Warszawa, 1996.
  • 10. Kunachowicz H., Czarnowska-Misztal H., Szczepńska A., Ners A.: Podstawy żywienia człowieka, WSiR Warszawa, 1955.
  • 11. Chemia leków, pod red. Zejca A., Gorczycy M., WL PZWL, Warszawa, 1998.
  • 12. Bednarski W, Reps A.: Biotechnologia żywności WNT, Warszawa, 2001.
  • 13. Encyklopedia Techniki, Przemysł Spożywczy, PWN. Warszawa, 1978.
  • 14. Van Loon A., Hohmann P.G., Bretzel H.R, Humbelin M., Pfister M.: Chimia International Journal for Chemistry, 50(9), 410, 1996.
  • 15. Rożnowska K.: Witaminy i Biopierwiastki, Wyd. Agencja Wydawniczo-Usługowa „Emilia", Kraków, 1996.
  • 16. Mindell E.: Biblia witamin, Wiedza i Życie, Warszawa, 1994.
  • 17. Podlewski J.K., Chwalibogowska-Podlewska A.: Leki współczesnej terapii, Split Tradin, Spółka z o.o., Warszawa, 2005.
  • 18. Normy żywieniowe dla ludności w Polsce cz.ll: Witaminy, składniki mineralne, pod red. Gromkowskiej-Sengler A., PWN, Warszawa, 1987.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.baztech-article-BPP1-0090-0125
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.