PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
Tytuł artykułu

Nowoczesne rozwiązania konstrukcyje stosowane w komorach wędzarniczo-parzelniczych

Autorzy
Treść / Zawartość
Identyfikatory
Warianty tytułu
EN
Modern applied engineering solutions for the smoking - scalding chamber
Języki publikacji
PL
Abstrakty
PL
Urządzenia do wędzenia, czyli wędzarnie, komory wędzarnicze, podobnie jak suszarnie charakteryzują się mnogością systemów zależnie od technicznego poziomu konstrukcji i rodzaju wędzonych produktów. Komory wędzarnicze są urządzeniami przeznaczonymi do produkcji cieplnie obrabianych w cyklu technologicznym produktów mięsnych i innych produktów spożywczych. Umożliwiają automatyczne suszenie, wędzenie, parzenie i pieczenie oraz studzenie w jednym cyklu produkcyjnym bez kolejnych czynności. Głównym zagadnieniem uwzględnianym podczas projektowania konstrukcji i w czasie eksploatacji nowoczesnych komór wędzarniczo - parzelniczych jest uzyskanie jednorodnych warunków wędzenia w obrębie całej geometrii komory.
EN
Smoking devices, so called smokehouses, smoking chambers similar to the drying chambers can be characterized by multiplicity of the systems regardless to technical level of its construction or type of smoking products. Smoking chambers are devices designed for production meat products and other food products treated thermally in technological process. Enable automatic drying, smoking, brewing, roasting and cooling to be possible to done in one production cycle without additional actions. The main issue taken into concern during designing and exploatation of modern smoking - scalding chamber is achieving of homogenous smoking conditions in the whole chamber geometry.
Słowa kluczowe
Rocznik
Tom
Strony
83--86
Opis fizyczny
Bibliogr. poz. 13, rys.
Twórcy
autor
  • Politechnika Koszalińska
Bibliografia
  • [1] Chwastowska-Siwiecka I., Lesiak E. 2008. Postęp techniczny w konstrukcji maszyn i urządzeń do obróbki cieplnej w przemyśle mięsnym. Część I. Gospodarka Mięsna, 8, 46-52.
  • [2] Chwastowska-Siwiecka I., Lesiak E. 2008. Postęp techniczny w konstrukcji maszyn i urządzeń do obróbki cieplnej w przemyśle mięsnym. Część II. Gospodarka Mięsna, 9, 20-25.
  • [3] Dolata W. 2005. Wędzenie wyrobów mięsnych. Gospodarka Mięsna, 9, 34-38.
  • [4] Jankiewicz L., Słowiński M., Wciślińska B. 2009. Techniki wędzenia przyjazne dla środowiska naturalnego. Mięso i Wędliny, 5.
  • [5] Kubiak M. S., Jakubowski M. 2010. Model symulacyjny warunków przepływu w komorze wędzarniczej. Postępy Techniki Przetwórstwa Spożywczego, nr 1, 55-57.
  • [6] Kubiak M. S., Jakubowski M. 2010. Trójwymiarowa analiza symulacyjna CFD rozkładu pola prędkości przepływu mieszaniny dwufazowej w komorze wędzarniczej. Nauka Przyroda Technologie, 4, 5 #66.
  • [7] Maryniak B. 2010. Kontrolowane wędzenie-bezpieczne i ekonomiczne. Kalejdoskop Mięsny, 1, 53-58.
  • [8] Mazur J., Sobczak P. 2006. Zmiany temperatury podczas obróbki termicznej wybranych wędzonek otrzymanych metodą tradycyjną. Inżynieria Rolnicza, 7, 325-332.
  • [9] McIlven H., Vall ey G. 1996. Something’s smoking in the development kitchen. Nutrition of Food Science, 96 (6), 34-38.
  • [10] Michalski M. 2010. Rodzaje i systemy wędzenia produktów pochodzenia zwierzęcego. Kalejdoskop Mięsny, 1, 48-52.
  • [11] Rahma n M.S., Perera C.O. 2007. Drying and Food Preservation. [In:] Handbook of Food Preservation. Ed. by Rahman M.S., Boca Raton. 2nd Ed. CRC Press/ Taylor&Francis Group, 403-432.
  • [12] Vandendriessch e F. 2008. Meat products In the past, today and In the future. Meat Science, 78 (1-2), 104-113.
  • [13] .
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.baztech-article-BPL1-0009-0017
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.