PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
Tytuł artykułu

Assessment of the suitability of oat varieties (Avena sativa L.) for cultivation in organic system

Treść / Zawartość
Identyfikatory
Warianty tytułu
PL
Ocena przydatności odmian owsa (Avena sativa L.) do uprawy w systemie ekologicznym
Języki publikacji
EN
Abstrakty
EN
In the years 2014-2015 the study on the suitability of 7 oat varieties: 2 hulled (Bingo, Krezus) and 5 naked (Cacko, Maczo, Nagus, Polar, Siwek) for cultivation in organic farming was done. The experiments were conducted in two locations: Grabów (Mazowieckie province, organic farm of IUNG - PIB) and Chwałowice (Mazowieckie province, organic farm of CDR in Radom). In 2014 the yield of oats was on average by 2.0 t·ha-1 lower than in 2015 due to adverse weather conditions (excess rainfall and low temperatures during sowing and emergence). Naked varieties responded by greater reduction in yields (yield in the range of 1.5-3.0 t·ha-1) compared to the hulled varieties (4.1-5.4 t·ha-1), which was a consequence of the weaker emergence and small density of canopy. In 2015 favorable distribution of rainfall during a critical period for the development of oats allowed to get a good compactness of crop canopy, which together with the lack of fungal diseases provided the high productivity of this species. In both years of research hulled varieties yielded higher than the naked varieties (on average by 66%). Among the naked varieties the highest yield was obtained for Maczo variety (average 3.76 t·ha-1) and Siwek in Grabow (3.84 t·ha-1) and the lowest for Cacko (2.94 t·ha-1), due to the smallest density of plants and ears. Differences in the intensity of oat infestation between the localizations of experiments and oat varieties were found. Hulled oats varieties: Bingo and Krezus were characterized by greater competitiveness in relation to the weeds compared to the naked oat varieties (13% fewer weeds and 40% less dry matter of weeds). The greater competitive ability against weeds of hulled oat varieties compared with naked was the result of bigger plant and ears density, a greater dry matter of underground parts and the height of plants. Assessment of leaf infection of examined oat varieties in milky-wax maturity stage in 2014 showed moderate intensity of corona rust and leaf spot as well as slight degree of Septoria diseases while in 2015 showed no symptoms. The symptoms of Fusarium disease in both years occurred sporadically and showed no statistically significant differences between varieties.
PL
W latach 2014-2015 przeprowadzono badania przydatności do uprawy w rolnictwie ekologicznym 7 odmian owsa:2 oplewionych (Bingo, Krezus) i 5 nagoziarnistych (Cacko, Maczo, Nagus, Polar, Siwek). Doświadczenia wykonano w 2 lokalizacjach: Grabów (woj. mazowieckie, gospodarstwo ekologiczne IUNG - PIB) oraz Chwałowice (woj. mazowieckie, gospodarstwo CDR Radom).W 2014 r. poziom plonowania owsa był średnio o 2,0 t/ha niższy niż w 2015 r., ze względu na niekorzystne warunki pogodowe (nadmiar opadów i niskie temperatury w okresie wysiewu i wschodów). Większą obniżką plonów zareagowały odmiany nagoziarniste (plon w zakresie 1.5-3.0 t·ha-1) w porównaniu do odmian oplewionych (4.1-5.4 t·ha-1), co było konsekwencją słabszych wschodów i małej zwartości łanów. W 2015 r. sprzyjający rozkład opadów w okresie krytycznym dla rozwoju owsa umożliwił otrzymanie dobrej zwartości łanu, co w powiązaniu z brakiem porażenia przez choroby grzybowe zapewniło wysoką wydajność tego gatunku. W obu latach badań odmiany oplewione plonowały wyżej niż odmiany nieoplewione (średnio o 66%). Spośród odmian nagoziarnistych najwyższe plony uzyskano dla odmiany Maczo (średnio 3,76 t/ha) oraz Siwek w Grabowie (3,84 t/ha), a najniższe dla odmiany Cacko (2,94 t/ha), ze względu na najmniejszą obsadę roślin i kłosów. Stwierdzono różnice w zachwaszczeniu łanów owsa między miejscowościami i odmianami. Odmiany oplewione owsa - Bingo i Krezus wyróżniały się większą konkurencyjnością w stosunku do chwastów w porównaniu do odmian nagoziarnistych (o 13% mniejsza liczba chwastów i o 40% mniejsza sucha masa chwastów). Większa konkurencyjność w stosunku do chwastów odmian oplewionych owsa w porównaniu z nieoplewionymi wynikała z większej obsady roślin i masy części nadziemnych oraz wysokości roślin. Ocena porażenia liści badanych odmian owsa w fazie dojrzałości mlecznowoskowej w 2014 r. wykazała umiarkowane nasilenie rdzy koronowej i plamistości liści oraz niewielki stopień porażenia septoriozą, natomiast w 2015 r. nie wykazała objawów chorobowych. Objawy fuzariozy w obu latach badań wystąpiły sporadycznie i nie wykazano statystycznie istotnych różnic między odmianami.
Słowa kluczowe
Twórcy
  • Instytut Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa - Państwowy Instytut Badawczy, Zakład Systemów i Ekonomiki Produkcji Roślinnej, ul. Czartoryskich 8, 24-100 Puławy, Poland
autor
  • Instytut Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa - Państwowy Instytut Badawczy, Zakład Systemów i Ekonomiki Produkcji Roślinnej, ul. Czartoryskich 8, 24-100 Puławy, Poland
Bibliografia
  • [1] Baresel J. P., Zimmermann G., Reents H. J.: Effects of genotype and wheat (Triticum aestivum L.) in Germany. Euphytica, 2008, 163, 347-354.
  • [2] Bertholdsson N.-O.: Early vigour and allelopathy - two useful traits for enhanced barley and wheat competiveness against weeds. Weed Research 2005, 45(2), 94-102.
  • [3] Cyrkler-Degulis M., Bulińska-Radomska Z.: Przydatność starych i aktualnych odmian owsa do uprawy w gospodarstwach ekologicznych. Journal of Research and Application in Agriculture Engineering, 2007, 52 (3), 27-31.
  • [4] Feledyn-Szewczyk B., Jończyk K., Berbeć A.: The morphological features and canopy parameters as factors affecting the competition between winter wheat varieties and weeds. Journal of Plant Protection Research, 2013, 53(3) 203-209.
  • [5] Feledyn-Szewczyk B., Kuś J., Jończyk K., Stalenga J.: The suitability of different winter and spring wheat varieties for cultivation in organic farming. W: Organic agriculture towards sustainability. V. Pilipavicius (red.), Wyd. InTech, Croatia, 2014, 9, 197-225. http://dx.doi.org/10.5772/58351.
  • [6] Gibiński M., Gumul D., Korus J.: Prozdrowotne właściwości owsa i produktów owsianych. Żywność Nauka Technologia Jakość, 2005, 4 (45) Supl., 49-60.
  • [7] Hoad S., Topp C., Davies K.: Selection of cereals for weed suppression in organic agriculture: a method based on cultivar sensitivity to weed growth. Euphytica, 2008, 163(3), 355-366.
  • [8] Klima K., Łabza T.: Plonowanie i efektywność ekonomiczna uprawy owsa w siewie czystym i mieszanym w systemie ekologicznym i konwencjonalnym. Żywność Nauka Technologia Jakość, 2010, 3(70), 141-147.
  • [9] Klima K., Pisulewska E.: Reakcja owsa oplewionego i nieoplewionego na warunki opadowo-termiczne w terenach górskich. Acta Agrophysica, 2004, 3(2), 271-280.
  • [10] Kordulasińska I., Bulińska-Radomska Z.: Ocena cech morfologicznych, użytkowych i składu chemicznego obiektów owsa zgromadzonych w Krajowym Centrum Roślinnych Zasobów Genowych w Radzikowie. Polish Journal of Agronomy, 2014, 16, 3-12.
  • [11] Kuś J., Mróz A., Jończyk K.: Nasilenie chorób grzybowych wybranych odmian pszenicy ozimej w uprawie ekologicznej. Journal of Research and Application in Agriculture Engineering, 2006, 51(2), 88-93.
  • [12] Ralcewicz M., Knapowski T.: 2006. Ocena oddziaływania wybranych czynników agrotechnicznych na wielkość plonu ziarna i skład aminokwasowy białka owsa. Biuletyn IHAR, 239, 193-204.
  • [13] Stalenga J.: Plonowanie, stan odżywienia oraz efektywność wykorzystania składników nawozowych (NPK) przez dawne i współczesne odmiany pszenicy ozimej uprawiane w ekologicznym systemie produkcji roślinnej. Journal of Research and Application in Agriculture Engineering, 2009, 54(4), 106-119.
  • [14] Ścigalska B.: Plonowanie odmian owsa w zależności od gęstości siewu w warunkach regionu południowo-wschodniego. Żywność Technologia Jakość, 1999, 1(18), 153-165.
  • [15] Wolfe M. S., Baresel J. P., Desclaux D., Goldringer I., Hoad S., Kovacs G., Löschenberger F., Miedaner T., Østergård H., Lamberts E.T. van Bueren.: Developments in breeding cereals for organic agriculture. Euphytica, 2008, 163(3), 323-346.
Uwagi
Opracowanie ze środków MNiSW w ramach umowy 812/P-DUN/2016 na działalność upowszechniającą naukę.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.baztech-a678db69-d4bc-44aa-8ef0-31e8e5137d08
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.