PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
Tytuł artykułu

Zastosowanie funkcjonalnych preparatów białkowo-mineralnych w przemyśle żywnościowym i paszowym

Wybrane pełne teksty z tego czasopisma
Identyfikatory
Warianty tytułu
EN
Use of functional protein-mineral preparations in the food and feed industry
Języki publikacji
PL
Abstrakty
PL
Przeanalizowano przemysłowe metody produkcji hydrolizatów białkowych. Zwrócono szczególną uwagę na ich właściwości biologiczne. Wyniki badań wskazują, że peptydy wyodrębnione z białek mleka charakteryzują się aktywnością przeciwnadciśnieniową, przeciwkrzepliwą, przeciwnowotworową, antymikrobiologiczną, antyoksydacyjną, opioidową oraz chelatującą. Technologia produkcji preparatów białkowych z różnych surowców polega na ich ekstrakcji i wytrącaniu a następnie hydrolizie enzymatycznej. Poprzez ukierunkowaną suplementację komercyjnymi dodatkami białkowo-mineralnym można potencjalnie wpływać na poprawę zdrowia ludzi i zwierząt.
EN
A review, with 58 refs., of protein hydrolyzates and concentrates (caseinates) of practical importance.
Czasopismo
Rocznik
Strony
269--273
Opis fizyczny
Bibliogr. 58 poz., wykr.
Twórcy
  • Katedra Technologii Surowców Zwierzęcych i Zarządzania Jakością, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, ul. Chełmońskiego 37/41, 51-630 Wrocław
  • Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu
  • Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu
  • Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu
  • Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu
  • Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu
autor
  • Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu
Bibliografia
  • [1] G. Schaafsma, Europ. J. Clin Nutr. 2009, 63, 1161.
  • [2] A. Zambrowicz, M.T. Immer, A. Polanowski, G. Lubec, T. Trziszka, Amino Acids 2013, 44, 315.
  • [3] D. Oonincx, I. de Boer, Plos one 2012, DOI:10.1371/journal.pone.0051145.
  • [4] B. Wróblewska, L. Jędrychowski, M. Farjan, Żywn. Nauka. Tech. Jakość 2007, 50, 44.
  • [5] D. Cupiał, D. Witrowa-Rajchert, Żywn. Nauka. Technol. Jakość 2009, 67, 27.
  • [6] Praca zbiorowa, Protein hydrolysates in biotechnology, (red. V.K. Pasupuleti i A.L. Demain), Springer 2010.
  • [7] D. Abu, A. Bani-Jaber, B. Amro, D. Jones, G.P. Andrews, Food Bioprod. Process 2007, 85, 284.
  • [8] S.A Agarwal, R.L. Beausire, S. Patel, H.J. Patel, Food Sci. 2015, 80, Suppl 1, 23.
  • [9] A.L. McCarthy, Y.C. O’Callaghan, N.M. O’Brien, Agriculture 2013, 3, 112.
  • [10] N.C. Wickremasinghe, V.A. Kumar, J.D. Hartgerink, Biomacromolecules 2014, 13, 3587.
  • [11] M. Darewicz, J. Borawska, P. Minkiewicz, A. Iwaniak, P. Starowicz, Żywn. Nauka Technol. Jakość 2015, 100, 26.
  • [12] C.C. Udenigwe, R.E. Aluko, J. Food Sci. 2012, 71, 11.
  • [13] A. Iwaniak, P. Minkiewicz, Acta Sci. Pol. Technol. Aliment. 2007, 6, 5.
  • [14] H. Korhonen, A. Pihlanto, Int. Dairy J. 2006, 16, 945.
  • [15] J. Szpendowski, K. Siemianowski, Nauki Inż. Technol. 2013, 10, 122.
  • [16] Rozporządzenie (UE) nr 609/2013, Dz. Urz. UE L 181, 35.
  • [17] A. Iwaniak, P. Minkiewicz: Pol. J. Food Nutr. Sci. 2008, 58, 289.
  • [18] R. Mozrzymas, Dieta w fenyloketonurii, Polskie Stowarzyszenie Przyjaciół Dzieci z Fenyloketonurią, Wrocław 2001.
  • [19] Ch. Schmidt, Protein Trends & Technologies Seminar, 8–9 kwietnia 2014 r., Arlington Heights, IL, USA.
  • [20] A. Kusiuk, M. Grembecka, P. Szefer, Brom. Chem. Toksykol. 2009, 3, 798.
  • [21] P.A. Harnedy, R.J. FitzGerald, J. Funct. Foods 2012, nr 4, 6.
  • [22] S.B. Kim, J.W. Lim, J. Anim. Sci. 2004, 17, 1459.
  • [23] M. Phelan, A. Aherne, R.J. FitzGerald, N.M. O’Brien, Int. Dairy J. 2009, 19, 643.
  • [24] C. Roshni, K.D. Tanmoy, G. Mahua, D. Pubali, Food Bioprod. Process. 2015, 94, 70.
  • [25] A. Cavazos, E. Gonzalez de Meíja, Compr. Rev. Food Sci. Food Saf. 2013, 12, 364.
  • [26] Z.Y. Chen, C. Peng, R. Jiao, Y.M. Wong, N. Yang, Y. Huang, J. Agric. Food. Chem. 2009, 57, 4485.
  • [27] E. Eckert, A. Zambrowicz, M. Pokora, A. Polanowski, J. Chrzanowska, M. Szołtysik, A. Dąbrowska, H. Różański, T. Trziszka, World’s Poultry Sci. J. 2013, 69, 375.
  • [28] S.S. Khora, Int. J. Pharmacy Pharmaceut. Sci. 2013, 5, 31.
  • [29] T. Yanai, Y. Suzuki, M. Sato, Biosci. Biotechnol. Biochem. 2003, 67, 380.
  • [30] A.B. Nongonierma, R.J. FitzGerald, J. Funct. Foods 2013, 5, 1909.
  • [31] J. Wilson, M. Hayes, B. Carney, Food Chem. 2011, 129, 235.
  • [32] B. Hernández-Ledesma, Bioactive food peptides in health and disease, (red. B. Hernández-Ledesma i Chia-Chien Hsieh), InTech Prepress, Novi Sad 2013.
  • [33] G. Kansci, C. Genot, A. Meynier, F. Gaucheron, J.M. Chobert, Lait 2004, 84, 449.
  • [34] G.R. Huang, Z.-Y. Ren, J.-X. Jiang, W.-W. Chen, Adv. J. Food Sci. Technol. 2012, 4, 207.
  • [35] F.R. Liu, L. Wang, R. Wang, Z.-Z. Chen, J. Agric. Food Chem. 2013, 61, 7537.
  • [36] C. Torres-Fuentes, M. Alaiz, J. Vioque, Food Chem. 2012, 134, 1585.
  • [37] S.H. Lee, K.B. Song, Process. Biochem. 2009, 44, 378.
  • [38] Rozporządzenie (WE) Nr 1831/2003, Dz. Urz. UE L 268, 29.
  • [39] Rozporządzenie (WE) Nr 68/2013, Dz. Urz. UE L 29, 1.
  • [40] R. Kołacz, E. Bodak, B. Dolińska, Z. Dobrzański, F. Ryszka, Med. Weter. 2001, 57, 680.
  • [41] T. Ettle, P. Schlegel, F.X. Roth, J. Anim. Physiol. Anim. Nutr. (Berl.) 2008, 92, 35.
  • [42] J.C. Peters, D.C. Mahan, J. Anim. Sci. 2008, 86, 2247.
  • [43] C.L. Wright, J.W. Spears, K.E. Webb Jr., J. Anim. Sci. 2008, 86, 1357.
  • [44] L.M. Nemec, J.D. Richards, C.A. Atwell, D.E. Diaz, G.I. Zanton, T.F. Gressley, J. Dairy Sci. 2012, 95, 4568.
  • [45] J.D. Bailey, R.P. Ansotegui, J.A. Paterson, C.K. Swenson, A.B. Johnson, J. Anim. Sci. 2001, 79, 2926.
  • [46] G. Ashry, A. Hassan, S. Soliman, Food Nutr. Sci. 2012, 3, 1084.
  • [47] J.E. Nocek, M.G. Holt, J. Oppy, J. Dairy Sci. 2011, 94, 4046.
  • [48] S. Opaliński, B. Dolińska, M. Korczyński, K. Chojnacka, Z. Dobrzański, F. Ryszka, Poultry Sci. 2012, 91, 1627.
  • [49] I.B. Kibangou, S. Bouhallab, G. Henry, F. Bureau, S. Allouche, A. Blais, Pediatr. Res. 2005, 58, 731.
  • [50] K.J. Cross, N.L. Huq, E.C. Reynolds, Curr. Pharm. Design. 2007, 13, 793.
  • [51] D.A. Clare, H.E. Swaisgood, J. Dairy Sci. 2000, 83, 1187.
  • [52] P. Guilloteau, V. Romé, L. Delaby, F. Mendy, L. Roger, A.A. Chayvialle, Peptides 2009, 30, 2221.
  • [53] A. Czech, E.R. Grela, Ann. Univ. Mariae Curie-Skłodowska, EE Zootech. 2006, 24, 111.
  • [54] M. Bednarski, R. Kupczyński, P. Sobiech, Polish J. Vet. Sci. 2015, 18, 207.
  • [55] T. Ganz. Blood 2003, 102, 783.
  • [56] D. Maes, M. Steyaert, C. Vanderhaeghe, A. López Rodríguez, E. de Jong, R. del Pozo Sacristán, F. Vangroenweghe, J. Dewulf, Vet. Rec. 2011, 188. doi: 10.1136/vr.c7033.
  • [57] D.A. Clare, G.L. Catignani, H.E. Swaisgood, Curr. Pharm. Des. 2003, 9, 1239.
  • [58] M. Szołtysik, J. Niedbalska, A. Dąbrowska, R. Kupczyński, A. Zambrowicz, M. Pokora, K. Babij, J. Chrzanowska, Przem. Chem. 2012, 91, 1014.
Uwagi
PL
Opracowanie ze środków MNiSW w ramach umowy 812/P-DUN/2016 na działalność upowszechniającą naukę.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.baztech-a30fa04b-da9c-43d0-baba-b1aed519b1ff
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.