Tytuł artykułu
Treść / Zawartość
Pełne teksty:
Identyfikatory
Warianty tytułu
Języki publikacji
Abstrakty
Obok wody, słodu i drożdży, chmiel wymieniany jest jako jeden z podstawowych surowców piwowarskich. Mimo że omawiany składnik stosowany jest w niewielkich ilościach oraz jego wykorzystanie nie jest kluczowe do zajścia procesu fermentacji, to chmielowa szyszka nieodłącznie kojarzy się z piwowarstwem.
Wydawca
Czasopismo
Rocznik
Tom
Strony
50--54
Opis fizyczny
Bibliogr. 14 poz., rys., tab.
Twórcy
autor
- Politechnika Wrocławska, Wydział Chemiczny, Katedra Inżynierii Bioprocesowej, Mikro i Nanoinżynierii
autor
- Politechnika Wrocławska, Wydział Chemiczny, Katedra Inżynierii Bioprocesowej, Mikro i Nanoinżynierii
autor
- Politechnika Wrocławska, Wydział Chemiczny, Katedra Inżynierii Bioprocesowej, Mikro i Nanoinżynierii
Bibliografia
- [1] I. S. Hornsey, A history of beer and brewing. w RSC paperbacks. Cambridge: Royal Society of Chemistry, 2003.
- [2] S. Hieronymus, For the Love of hops The Practical Guide to Aroma, Bitterness and the Culture of Hops. Boulder: Brewers Association, 2012.
- [3] E. D. Ramsey, W. Guo, J. Y. Liu, i X. H. Wu, „Supercritical Fluids”, w Comprehensive Biotechnology, Elsevier, 2011, s. 1007-1026. doi: 10.1016/B978-0-08-088504-9.00152-5.
- [4] M. Goto, R. Askin, i M. Sasaki, „Supercritical Fluid Extraction in Food Analysis”, w Handbook of Food Analysis Instruments, S. √Ntle_, Red., CRC Press, 2008. doi:10.1201/9781420045673.ch3.
- [5] C. Rodriguez Correa i A. Kruse, „Supercritical water gasification of biomass for hydrogen production - Review”, The Journal of Supercritical Fluids, t. 133, s. 573–590, mar. 2018, doi: 10.1016/j.supflu.2017.09.019.
- [6] K. Heeley, R. L. Orozco, L. E. Macaskie, J. Love, i B. Al-Duri, „Supercritical water gasification of microalgal biomass for hydrogen production-A review”, International Journal of Hydrogen Energy, t. 49, s. 310-336, sty. 2024, doi:10.1016/j.ijhydene.2023.08.081.
- [7] Ž. Knez, E. Markočič, M. Leitgeb, M. Primožič, M. Knez Hrnčič, i M. Škerget, „Industrial applications of supercritical fluids: A review”, Energy, t. 77, s. 235-243, grudz. 2014, doi: 10.1016/j.energy.2014.07.044.
- [8] E. Weidner, „Impregnation via supercritical CO2-What we know and what we need to know”, The Journal of Supercritical Fluids, t. 134, s. 220–227, kwi. 2018, doi:10.1016/j.supflu.2017.12.024.
- [9] S. D. Manjare i K. Dhingra, „Supercritical fluids in separation and purification: A review”, Materials Science for Energy Technologies, t. 2, nr 3, s. 463-484, grudz. 2019, doi: 10.1016/j.mset.2019.04.005.
- [10] S. P. Jesus i M. A. A. Meireles, „Supercritical Fluid Extraction: A Global Perspective of the Fundamental Concepts of this Eco-Friendly Extraction Technique”, w Alternative Solvents for Natural Products Extraction, F. Chemat i M. A. Vian, Red., w Green Chemistry and Sustainable Technology. , Berlin, Heidelberg: Springer Berlin Heidelberg, 2014, s. 39-72. doi: 10.1007/978-3-662-43628-8_3.
- [11] S. Lee, J. Lee, Y. Kim, S. Jeong, D. E. Kim, i G. Yun, „Quasi-equilibrium phase coexistence in single component supercritical fluids”, Nat Commun, t. 12, nr 1, s. 4630, lip. 2021, doi: 10.1038/s41467-021-24895-y.
- [12] P. Stepnowski, Techniki separacyjne. Gdańsk: Wydawnictwo Uniwersytetu Gdańskiego, 2010.
- [13] M. Luque De Castro, „Where is supercritical fluid extraction going?”, TrAC Trends in Analytical Chemistry, t. 19, nr 4, s. 223-228, kwi. 2000, doi: 10.1016/S0165-9936(99)00228-9.
- [14] N. P. GesmbH, „Supercritical CO2 Extraction”, NATEX Prozesstechnologie GesmbH. Dostęp: 23 lipiec 2024. [Online]. Dostępne na: https://www.natex.at/co2-technology/supercritical-co2-extraction/
Uwagi
Opracowanie rekordu ze środków MNiSW, umowa nr POPUL/SP/0154/2024/02 w ramach programu "Społeczna odpowiedzialność nauki II" - moduł: Popularyzacja nauki (2025).
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.baztech-8a9d4c98-261c-437e-a434-6ca06ef6b020
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.