Tytuł artykułu
Identyfikatory
Warianty tytułu
Does speciation of elements in water make sense? Part VI - chemical forms of copper in water
Języki publikacji
Abstrakty
Miedź jest metalem przejściowym XI grupy pobocznej układu okresowego charakteryzującym się zdolnościami indukcji pola magnetycznego, efektywnego przenoszenia ładunków elektrycznych oraz stabilnością chemiczną w kontakcie z wodą. Z uwagi na te cechy fizyko-chemiczne Cu znalazła zastosowanie w niemal wszystkich urządzeniach elektrycznych oraz w instalacjach wodnych. Miedź powszechnie występuje w glebie i wodzie, gdzie najczęściej znaleźć można ją pod postacią kationu dwuwartościowego (Cu2+) oraz w formie wodorotlenku (Cu(OH2)). Miedź pełni też bardzo ważną rolę w rozwoju i funkcjonowaniu wielu organizmów żywych, gdzie jest mikroelementem niezbędnym do funkcjonowania wielu układów ciała ssaków.
Copper is a transition metal of the XI minor group of the periodic table, characterized by the ability to induce a magnetic field, effectively transfer electric charges and be chemically stable in contact with water. Due to these physical and chemical properties, Cu is used in almost all electrical devices and water installations. Copper is commonly found in soil and water, where it is most often found as a divalent cation (Cu2+) and as a hydroxide (Cu(OH2)) . Copper also plays a very important role in the development and functioning of many living organisms, where it is a microelement necessary for the functioning of mary mammalian body systems.
Słowa kluczowe
Wydawca
Czasopismo
Rocznik
Tom
Strony
39--43
Opis fizyczny
Bibliogr. 27 poz., rys., tab.
Twórcy
autor
- Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu, ul. Wojska Polskiego 28, 60-637 Poznań
autor
- Politechnika Poznańska, Wydział Technologii Chemicznej, ul. Berdychowo 4, 60-965 Poznań
autor
- Politechnika Poznańska, Wydział Technologii Chemicznej, ul. Berdychowo 4, 60-965 Poznań
autor
- Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu, ul. Wojska Polskiego 28, 60-637 Poznań
Bibliografia
- [1] Emsley J.:„Nature's building blocks: an A-Z guide to elements", Oxford University Press, 121-125, 2003.
- [2] B.C. Ministry of Environment and Climate Change Strategy: „Copper Water Quality Guideline for the Protection of Freshwater Aquatic Life-Technical Report.", Water Quality Guideline Series, WQG-Q3-1, Prov.Victoria B.C., 2019.
- [3] Hammond C.R.: „The Elements in Handbook of Chemistry and Physics CRC Press, 81st edition, 2004.
- [4] Geld M.; „Epoka brązu i wczesna epoka żelaza w Europie" Kraków,1975.
- [5] Kozłowski J.K.; „Encyklopedia Historyczna Świata. Prehistoria Kraków 1999.
- [6] Cuppett J.D., Duncan S.E., Dirtrich A.M.: „Evaluation of Copper Speciation and Water Quality Factors That Affect Aqueous Copper Tasting Response", Chem. Senses, 31, 689-697, 2006.
- [7] Ribolzi O., Valles V., Gomez L., Voltz M.; „Speciation and origin of calculate copper in runoff water from a Mediterranean vineyard catchment", Environ. Pollution, 177, 261-271, 2002.
- [8] Ahmed M.E., Soliman M., Ismail R., Ahmed S., Abounahia N., Mubasir S., Fouladi S., Khraisheh M.; „Recent trends of copper detection in water samples", Bulletin of the National Research Centre, 45, 218.2021.
- [9] Huang S-D., Shih K-Y; „Direct determination of copper in sea-water with a graphite furnance atomic absorption spectrometer", Spectrochim Acta. Part B, 48,1451-1460, 1993.
- [10] Taylor A.A., Tsuji J.S., Garry M.R., McArdle M.E., Goodfellow W.L., Jr., Adams W.J., Menzie C.A.; „Critical review of exposure and effects: implications for setting regulatory health criteria for ingested copper", Environ. Manag., 65, 131-159, 2020.
- [11] Bagherian G., Chamjangi M.A., Euari H.S., Ashrafi M.; „Determination copper (II) by fame atomic absorption spectrometry after its per concentration by a highly selective and environmentally friendly dispersive id-liquid microextraction technique", J. Anal. Sci. Technol., 10,1-11, 2019.
- [12] Lemos V.A„ Santos M.J.S., Vieira D.R.. Novaaes C.G.; Determination of copper in water samples by atomic absorption spectrometry after could point extraction.", Microchim Acta, 157,215-222,2007.
- [13] Goudarzi N.; „ Determination of trace amounts of copper in river seawater samples by fame atomic absorption spectrometry (FAAS) cloud- point preconcentration.", J. Braz. Chem. Soc., 18, 1348-1352, 2007.
- [14] Özzeybek G., Erarpat S., Chormey D.S., Firat M., Büyükpmar C.Turak, Bakirdere S. „Sensitive determination of copper in water samples i dispersive liquid-liquid microextraction-slotted quartz tube-fame atomic absorption spectrometry", Microchem. J., 132,406-410,2017.
- [15] Romero-Cano LA., Zarate-Guzmin A.I., Carrasco-Marin F., Gonzales; Gutierrez LV; „Electrochemical detection of copper in water using carbon paste electrodes prepared from bio-template (grapefruit peels) functionalized with carboxyl groups.", J. Electroanal. Chem., 837, 22-29, 2019.
- [16] Ma Y.R., Niu H Y, Zhang X.L., Cai Y.Q.; „Colorimetric detection of copper ions in tap water during the synthesis of silwer/dopamine nanoparticles.", Chem. Commun., 47,12643-12645, 2011.
- [17] Kulisa K., Polkowska-Motrenko l., Dybczyńki R.; „Determination of transition metals by ion chromatography", Annual Report. Institute of Nuclear Chemistry and Technology, Warszawa, 74-76,1999.
- [18] Kmak-Kapusta D., Rozprawa doktorska; „Migracja miedzi w środowisku przyrodniczym w zasięgu oddziaływania immisji pyłów zakładu przetwórstwa rud ołowiowo-cynkowych - Miasteczko Śląskie", Gliwice, 2011.
- [19] Wachnik A.; „Fozjologiczna rola miedzi i jej znaczenie w żywieniu". Roczniki PZH, 9,491-497,1987.
- [20] Kleczkowski M. Kluciński W.; „Niedobory miedzi, cynku i kobaltu u bydła. Monografia", Katedra nauk Klinicznych Wydział Medycyny Weterynaryjnej SGGW w Warszawie, 2008.
- [21] WHO/SDE/WSH/03.04/88 English only Copper in Drinking-water Back-ground document for development of WHO Guidelines for Drinking-water Quality.
- [22] Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 7 grudnia 2017 r. w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi. Dz.U. 2017 poz. 2294.
- [23] Dyrektywa Rady 98/83/WE z dnia 3 listopada 1998 r. w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi. Dz.U. L 330 z 5.12.1998, s. 32.
- [24] Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 31 marca 2011 r. w sprawie naturalnych wód mineralnych, wód źródlanych i wód stołowych. Oz. U. 2011 nr 85 poz. 466.
- [25] Rozporządzenie Ministra Gospodarki Morskiej i Żeglugi Śródlądowej z dnia 12 lipca 2019 r. w sprawie substancji szczególnie szkodliwych dla środowiska wodnego oraz warunków, jakie należy spełnić przy wprowadzaniu do wód lub do ziemi ścieków, a także przy odprowadzaniu wód opadowych lub roztopowych do wód lub do urządzeń wodnych. Dz.U. 2019. 1311.
- [26] Marek Doskocz, Joanna Konstanciuk, Julian Skrzymowski, Magdalena Hart, Barbara Konik, Agnieszka Nawrocka, Dawid Wiącek, Juliusz Walaszczyk Miedź wodzie pitnej. Zagrożenia związane z zanieczyszczeniem wtórnym wody. Badania wstępne. Open lnnovation 1-2 2018.
- [27] Hebert CD et al. Subchronic toxicity of cupric sulfate administered in drinking water and feed to rats and mice. Fundamental and Applied Toxicology, 21:461-475,1993.
Uwagi
Opracowanie rekordu ze środków MNiSW, umowa nr POPUL/SP/0154/2024/02 w ramach programu "Społeczna odpowiedzialność nauki II" - moduł: Popularyzacja nauki (2025).
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.baztech-85643608-836f-42e4-a7ad-a6a7281cd41b
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.