PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
Tytuł artykułu

Niekonwencjonalne surowce przemysłu owocowo-warzywnego

Autorzy
Treść / Zawartość
Identyfikatory
Warianty tytułu
Języki publikacji
PL
Abstrakty
PL
Wśród konsumentów wzrasta zainteresowanie niekonwencjonalnymi surowcami owocowymi i warzywnymi. Jak można je wykorzystać w przemyśle spożywczym?
Wydawca
Czasopismo
Rocznik
Tom
Strony
56--60
Opis fizyczny
Bibliogr. 24 poz., rys.
Twórcy
  • Zakład Technologii Owoców, Warzyw i Zbóż, Instytut Nauk o Żywności, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
Bibliografia
  • 1. Antoniewska A., Rutkowska J., Adamska A. 2017: Charakterystyka owoców pigwowca japońskiego oraz ich zastosowanie w przemyśle spożywczym. ŻYWNOŚĆ. Nauka. Technologia. Jakość, 24, 2(111), 5-15.
  • 2. Badgujar S.B., Patel V.V., Bandivdekar A.H. 2014: Foeniculum vulgare Mill: A Review of Its Botany, Phytochemistry, Pharmacology, Contemporary Application, and Toxicology. BioMed Research International, 2014, 842674.
  • 3. Bielicki P., Pąśko M. 2020: Rozmnażanie wegetatywne derenia jadalnego (Cornus mas L.) przez sadzonki półzdrewniałe. Zeszyty Naukowe Instytutu Ogrodnictwa, 28, 29-33.
  • 4. Cassels L.J. 2017: Experiences and conclusions from the last seven years of North American haskap cultivation: Varieties, fertilization and market trends. Doniesienie konferencyjne, II Konferencja Kamczacka, Ożarów Mazowiecki, Polska.
  • 5. Dziwulska-Hunek A., Krawiec M., Boroń B., Matwijczuk A. 2017: Wpływ stymulacji nasion Scorzonera hispanica L. światłem lasera na zawartość barwników fotosyntetycznych w liściach. Acta Agrophysica, 24(3), 419-431.
  • 6. Farmakopea Polska X, Polskie Towarzystwo Farmaceutyczne, Warszawa: Urząd Rejestracji Produktow Leczniczych, Wyrobów Medycznych i Produktow Biobójczych, 2014, s. 4276.
  • 7. Gawroński J., Żebrowska J., Pabich M., Jackowska I., Kowalczyk K., Dyduch-Siemińska M. 2020: Phytochemical Characterization of Blue Honeysuckle in Relation to the Genotypic Diversity of Lonicera sp. Applied Science, 10, 6545.
  • 8. Grobelna A., Kalisz S., Kieliszek M., Giurgiulescu L. 2020: Blue Honeysuckle Berry (Lonicera Caerulea L.), as raw material, is particularly predisposed to the production of functional foods. Carpathian Journal of Food Science and Technology, 12(3), 144-155.
  • 9. Internet 1: Dane Głównego Urzędu Statystycznego, https://bdl.stat.gov.pl/bdl/start [dostęp na dzień 28.05.2024].
  • 10. Internet 2: https://jagodnik.pl/producenci-jagody-kamczackiej-dolaczcie-do-najwiekszych-polskich-samozbiorow/ [dostęp na dzień 05.06.2024].
  • 11. Jałoszyński K., Surma M., Stępień B., Pasławska M. 2018: Analiza suszenia mikrofalowo-próżniowego korzenia skorzonery. Kinetyka suszenia i skurcz suszarniczy. W: Innowacje w zarządzaniu i inżynierii produkcji. T. II, 239-250, Opole, Oficyna Wydawnicza Polskiego Towarzystwa Zarządzania Produkcją (red. R. Knosal).
  • 12. Kalisz S., Polak N., Turowska A. 2022: Rynek produktów z aronii czarnoowocowej i jagody kamczackiej. Przemysł Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny, 2, 30-33.
  • 13. Konopacka D., Mieszczakowska-Frąc M., Kruczyńska D., Piecko J., Płocharski W. 2019: Jagoda kamczacka - wartościowy surowiec do suszenia. Przemysł Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny, 63(12), 14-16, 18-19.
  • 14. Kucharska A.Z., Sokoł-Łętowska A., Piorecki N. 2011: Morfologiczna, fizykochemiczna i przeciwutleniająca charakterystyka owoców polskich odmian derenia właściwego (Cornus mas L.). ŻYWNOŚĆ. Nauka. Technologia. Jakość, 3(76), 78-89.
  • 15. Lachowicz S., Oszmiański J. 2016: Prozdrowotne właściwości jagody kamczackiej. Przemysł Fermentacyjny i Owocowo Warzywny, 60(2), 24-26.
  • 16. Lendzion K., Gornowicz A., Bielawski K., Bielawska A. 2021: Phytochemical Composition and Biological Activities of Scorzonera Species. International Journal of Molecular Sciences, 22(10), 5128.
  • 17. Malinowska P., Olas B. 2016: Rokitnik - roślina wartościowa dla zdrowia. Kosmos. Problemy Nauk Biologicznych, tom 65, 2(311), 285-292.
  • 18. Nahorska A., Dzwoniarska M., Thiem B. 2014: Owoce pigwowca japońskiego (Chaenomeles japonica (Thunb.) Lindl. ex Spach) źrodłem substancji biologicznie aktywnych. Postępy Fitoterapii, 4, 239-246.
  • 19. Niesteruk A., Lewandowska H., Golub Ż., Świsłocka R., Lewandowski W., 2013: Zainteresujmy się rokitnikiem. Preparaty z rokitnika zwyczajnego (Hippophae Rhamnoides L.) jako dodatki do żywności oraz ocena ich rynku w Polsce. Kosmos. Problemy Nauk Biologicznych, tom 62, 4(301), 571-581.
  • 20. Nurzyńska-Wierdak R. 2016: Właściwości lecznicze i wykorzystanie w fitoterapii niektórych gatunków roślin drzewiastych. Krzewy półkuli północnej. Annales Horticulturae, 26(2), 27-46.
  • 21. Orsavova J., Sytařova I., Mlček J., Mišurcova L. 2022: Phenolic Compounds, Vitamins C and E and Antioxidant Activity of Edible Honeysuckle Berries (Lonicera caerulea L. var. kamtschatica Pojark) in Relation to Their Origin. Antioxidants, 11, 433.
  • 22. Sarı A., Şahin H., Ozsoy N., Ozbek Celik B. 2019: Phenolic compounds and in vitro antioxidant, anti-inflammatory, antimicrobial activities of Scorzonera hieraciifolia Hayek roots. South African Journal of Botany, 125, 116-119.
  • 23. Stadnik B., Migut D. 2023: Prozdrowotne właściwości krzewów ozdobnych. W: Badania i Rozwój Młodych Naukowców w Polsce. Fauna i Flora. Młodzi Naukowcy, Poznań, 100-105.
  • 24. Tarko T., Duda-Chodak A., Pogoń P. 2010: Charakterystyka owoców pigwowca japońskiego i derenia jadalnego. ŻYWNOŚĆ. Nauka. Technologia. Jakość, 6(73), 100-108
Uwagi
Opracowanie rekordu ze środków MNiSW, umowa nr POPUL/SP/0154/2024/02 w ramach programu "Społeczna odpowiedzialność nauki II" - moduł: Popularyzacja nauki (2025).
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.baztech-774e91b9-2f6e-4a07-b497-42af166f8fdf
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.