Tytuł artykułu
Treść / Zawartość
Pełne teksty:
Identyfikatory
Warianty tytułu
Chemical composition of Kłodawa rock salts – a comparison of the composition of table salt with salt samples from the deposit
Języki publikacji
Abstrakty
Przebadano skład chemiczny soli kamienny pochodzących z Kopalni Soli „Kłodawa” S.A.: (1) jednej soli spożywczej białej zakupionej w sklepie oraz (2) pięciu próbek soli pocho dzących bezpośrednio ze złoża. W badaniach soli porównano zawartość 15 pierwiastków chemicznych — 4 makroelemen tów: Ca, Mg, K, S oraz 11 mikroelementów: Si, P, Zn, Cd, Pb, Ni, Fe, Cr, Cu, Al, Mn. Dodatkowo uzyskane wyniki analiz chemicznych soli kamiennych porównano z dostępnymi w li teraturze badaniami geochemicznymi: soli kamiennych PZ2 z Kłodawy i Mogilna oraz z soli
The chemical composition of rock salts from the Kłodawa Salt Mine was analyzed: (1) one white table salt bought in a store and (2) five salt samples coming directly from the de posit. The test of the salt compared the content of 15 chemi cal elements - 4 macroelements: Ca, Mg, K, and S, and 11 microelements: Si, P, Zn, Cd, Pb, Ni, Fe, Cr, Cu, Al, and Mn. In addition, the results obtained from the chemical analy sis of rock salts have been compared with the geochemical studies available in the literature: PZ2 rock salt from Kłodawa and Mogilno, as well as white Himalayan table salt and sea salt from France.”
Czasopismo
Rocznik
Tom
Strony
69--81
Opis fizyczny
Bibliogr. 14 poz., rys., tab.
Twórcy
autor
- Instytut Geologii, Uniwersytet im. Adama Mickiewicza, ul. B. Krygowskiego 12, 61-680 Poznań
autor
- Wydział Chemii, Uniwersytet im. Adama Mickiewicza, ul. Uniwersytetu Poznańskiego 8, 61-614 Poznań
autor
- Kopalnia Soli „KŁODAWA” S.A. 62-650 Kłodawa, Aleja 1000-lecia 2
Bibliografia
- BURLIGA S., 1997. Ewolucja wysadu solnego Kłodawy. Materiały konferencyjne: Tektonika solna regionu kujawskiego. Uniejów, 23–25.10.1997. Wydawnictwo WIND, Wrocław: 1–14.
- CZAPOWSKI G., TOMASSI-MORAWIEC H., 2018. Utwory pogranicza cyklotemów PZ1 i PZ2 cechsztynu w kłodawskim wysadzie solnym (środkowa Polska). Przegląd Geologiczny, 66 (5): 303 – 308.
- CZAPOWSKI G., TOMASSI-MORAWIEC H., WACHOWIAK J., 2022. Wybrane pierwiastki śladowe w górnopermskich (cechsztyn) utworach solnych i potasonośnych w Polsce – ocena złożowa. Przegląd Geologiczny, 70 (5): 384 – 409.
- GARLICKI A., SZYBIST A., KASPRZYK A., 1991. Badania pierwiastków śladowych w złożach soli i surowców chemicznych. Przegląd Geologiczny, 39 (11/12): 520–527.
- JAWORSKA J., NIEDZIELSKI P., 2023. Skład chemiczny soli spożywczych — sole kłodawskie na tle tak zwanych soli morskich. Chemical composition of commercial table salts - rock salt from Kłodawa in comparison with so-called sea salts. W tym numerze Przeglądu Solnego
- JAWORSKA J., SIEPAK M., 2018. Polskie sole kamienne vs sole himalajskie – analiza porównawcza wybranych składników soli spożywczych. Polish rock salts vs Himalayan salts – comparative analysis of selected components of table salts. Przegląd Solny. Salt Review 14: 95–104.
- KÖHSLING J., MACIEJARZ Z., POBORSKI J., ŚLIZOWSKI K., ŚMIETAŃSKI Z., URBAŃCZYK, K., WALASZCZYK, J., DUDEK, A., KUKLIŃSKA, A., POBORSKA- MŁYNARSKA, K., ŚLIZOWSKI, J. 1986. Określenie górniczo-geologicznych warunków eksploatacji w Kopalni Soli Kłodawa w aspekcie narastających w czasie zagrożeń górniczych. Arch. Kopalni Soli Kłodawa.
- MAZUREK S., BURLIGA S., WIŚNIEWSKI A., STASZCZAK W., MISIEK G., KURDEK D., BARTŁOMIEJCZAK G., 2016. Dodatek nr 2 do Dokumentacji geologicznej złoża soli kamiennej Kłodawa 1. Kłodawa. Narodowe Archiwum Geologiczne Państwowego Instytutu Geologicznego [3420/2017].
- MISIEK G., 1997. Stratygrafia i wykształcenie utworów cechsztynu w wysadzie solnym Kłodawy. Materiały konferencyjne: Tektonika solna regionu kujawskiego, Uniejów, 23–25.10.1997.Wydawnictwo WIND, Wrocław: 20–23.
- WERNER, Z., POBORSKI, J., ORSKA, J., BĄKOWSKI, J. 1960. Złoże solne w Kłodawie w zarysie geologiczno-górniczym. Prace Instytutu Geologicznego, 30: 467-512.
- https://sol-klodawa.com.pl/wp-content/uploads/2020/08/2019_sklad_soli_-biala.pdf
- Contaminants Reference Table, 2022. Codex maximum permitted limit (Codex ML) for Contaminants in Food and Feed.
- https://www.unicef.org/supply/media/16436/file/Contaminants-List.pdf
- General standard for contaminants and toxins in food and feed CXS 193-1995; revised in 2019) https://www.fao.org/fao-who-codexalimentarius/sh-proxy/en/?lnk=1&url=https%253A%252F%252Fworkspace.fao.org%252Fsites%252Fcodex%252FStandards%252FCXS%2B193-1995%252FCXS_193e.pdf
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.baztech-63dc8fdb-af04-497f-a4e6-1fd369a42208
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.