PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
Tytuł artykułu

Transport intermodalny a potencjał gospodarczo-obronny państwa

Autorzy
Wybrane pełne teksty z tego czasopisma
Identyfikatory
Warianty tytułu
EN
Transport intermodalny a potencjał gospodarczo-obronny państwa Intermodal transport and national's economic potential of defence
Konferencja
Krajowa Konferencja Naukowa „Wielowymiarowość współczesnej logistyki” (14-15.11.2019 ; Warszawa, Polska)
Języki publikacji
PL
Abstrakty
PL
Jednym ze składników potencjału obronnego państwa jest potencjał gospodarczo-obronny, którego źródłem są ogniwa gospodarczo-obronne w obrębie nie-militarnego podsystemu wykonawczego systemu obronnego państwa. Zakres działalności tego typu ogniw obejmuje również transport, w tym transport intermodalny, który szczególnie warto rozwijać z uwagi na szerokie spektrum zalet i korzyści dla jego interesariuszy. Zapewniając użyteczność czasu i miejsca, transport intermodalny tworzy pewnego rodzaju fundament do prawidłowego funkcjonowania i rozwoju wszystkich ogniw, których naczelnym zadaniem jest tworzenie potencjału gospodarczo-obronnego. Poniekąd, transport intermodalny pozwala uruchomić, wyzyskać ten potencjał.
EN
National potential of defence consists of many components. One of them is national's economic potential of defence which is created by many units placed within the non-military executive subsystem of the national defence system. The scope of activity of these units also includes intermodal transport, which is particularly worth developing due to the wide range of advantages and benefits for its stakeholders. Ensuring the usability of time and place, intermodal transport creates a kind of foundation for the proper functioning and development of all units, whose main task is to create national's economic potential of defence. In a sense, intermodal transport allows to run, exploit this potential.
Rocznik
Tom
Strony
330--348, CD
Opis fizyczny
Bibliogr. 35 po.z, rys.
Twórcy
  • Akademia Sztuki Wojennej Wydział Zarządzania i Dowodzenia Instytut Logistyki Katedra Transportu , p.krekora@akademia.mil.pl
Bibliografia
  • 1. Bajkowski, H. (red.) (1979). Potencjał obronno-ekonomiczny. Teoria i praktyka, Poznań: Wydawnictwo AE w Poznaniu.
  • 2. Beczkiewicz, Z. (1967). Ekonomika obrony narodowej. Warszawa: Wydawnictwo MON.
  • 3. Beczkiewicz, Z. (1965). Szkice z ekonomiki wojennej. Warszawa: Wydawnictwo MON.
  • 4. Brzeziński, M. (1998). Logistyka wojsk lądowych. Warszawa: WAT.
  • 5. Ciastoń, S. (1969). Ekonomiczne aspekty obronności. Warszawa: Wydawnictwo MON.
  • 6. Council Directive 92/106/EEC of 7 December 1992 on the establishment of common rules for certain types of combined transport of goods between Member States, OJ L 368, 17/12/1992, p. 38-42.
  • 7. European Conference of Ministers of Transport, United Nations Economic Commission for Europe, European Commission. (2001). Terminology on combined transport, New York-Geneva.
  • 8. Giermakowski, L. (1991). Przemysł w potencjale ekonomiczno-obronnym kraju. Warszawa: Ministerstwo Pracy i Polityki Socjalnej.
  • 9. Góra, I. (2019). Intermodal to przyszłość przewozów towarowych, Rynek Kolejowy, https://www.rynek-kolejowy.pl/wiadomosci/ignacy-gora-intermodal-to-przyszlosc-przewozow-towarowych-91560.html (29.06.2019).
  • 10. http://www.viacombi.eu/en/analyse/technics (29.06.2019).
  • 11. https://www.pkpcargo.com/pl/co-robimy/intermodal (29.06.2019).
  • 12. Jabłoński, W. (1985). Wiedza ekonomiczno-obronna. Zeszyty "TWO".
  • 13. Kalinowski, R. (1994). Struktura i zadania pozamilitarnych ogniw obronnych w systemie obronnym Rzeczypospolitej Polskiej. Warszawa: Wydawnictwo AON.
  • 14. Kamiński, T. (1976). Transport w potencjale wojenno-ekonomicznym kraju. WAP / Materiały i Studia, (55).
  • 15. Konstytucja Rzeczypospolitej Polskiej z dnia 2 kwietnia 1997 r. (Dz. U. z 1997 r. Nr 78, poz. 483, z późn. zm.).
  • 16. Kubicki, J. Kuriata, A. (2000). Problemy logistyczne w modelowaniu systemów transportowych. Warszawa: WKiŁ.
  • 17. Kubicki, J. Urbanyi-Popiołek, I. Miklińska, J. (2002). Transport międzynarodowy i multimodalne systemy transportowe. Fundacja Rozwoju Wyższej Szkoły Morskiej, Gdynia.
  • 18. Neider, J. Marciniak-Neider, D. (1995). Przewozy intermodalne w handlu międzynarodowym. Warszawa: PWE.
  • 19. Neider, J. Marciniak-Neider, D. (1997). Transport intermodalny. Warszawa: PWE.
  • 20. Nowak, E. (1994). Komunikacje i wojna. Warszawa: Wydawnictwo Bellona.
  • 21. Nyszk, W. (2009). Paletyzacja i konteneryzacja dostaw amunicji do wojsk. Warszawa: Wydawnictwo AON.
  • 22. Radzik, L. (2014). Koniec XV zmiany, koniec misji ISAF, Dowództwo Operacyjne Rodzajów Sił Zbrojnych, http://www.do.wp.mil.pl/artykuly/aktualnosci/2014-12-04-koniec-xv-zmiany-koniec-misji-isaf/ (29.06.2019).
  • 23. Rozporządzenie Rady Ministrów z dnia 3 listopada 2015 r. w sprawie wykazu przedsiębiorców o szczególnym znaczeniu gospodarczo-obronnym (Dz. U. poz. 1871, z późn. zm.).
  • 24. Stankiewicz, W. (1981). Ekonomika wojenna. Wydawnictwo MON, Warszawa.
  • 25. Strategia obronności Rzeczypospolitej Polskiej. Strategia sektorowa do Strategii Bezpieczeństwa Narodowego Rzeczypospolitej Polskiej, 2009.
  • 26. Sułek, M. (1995). Gospodarka obronna Polski. Stan obecny i perspektywy. Warszawa: Wydawnictwo AON.
  • 27. Sułek, M. (1994). Potencjał obronno-gospodarczy [w:] W. Stankiewicz (red.). Ekonomika obrony. Warszawa: Wydawnictwo AON.
  • 28. Terminology on combined transport, United Nations Economic Commission for Europe, European Conference of Ministers of Transport, European Commission, New York/Geneva 2001.
  • 29. United Nations Convention on International Multimodal Transport of Goods, United Nations, Geneva, 24/05/1980.
  • 30. Wojnarowska-Szpucha, S. Wojnarowski, J. (2014). System – podsystem obronny państwa i świadczenia na jego rzecz. Warszawa: Wydawnictwo AON.
  • 31. Wojnarowski, J. (2005). System obronności państwa. Warszawa: Wydawnictwo AON.
  • 32. Wojnarowski, J. (2013). System obronny Rzeczypospolitej Polskiej. Struktura, zadania i kierunki rozwoju. Warszawa: Wydawnictwo AON.
  • 33. Wołejszo, J. Jakubczak, R. (red.) (2013). Obronność. Teoria i praktyka. Warszawa: Wydawnictwo Bellona.
  • 34. Woźniak, D. Kukiełka, L. (2011). Niektóre aspekty transportu kontenerowego w wojsku [w:] Autobusy – technika, eksploatacja, systemy transportowe, (5).
  • 35. Zachowicz, M. (2012). Tank-kontenery ruszyły do Afganistanu, http://www.lotos.pl/322/p,174,n,3632/centrum_prasowe/aktualnosci/tank-kontenery_ruszyly_do_afganistanu (29.06.2019).
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.baztech-62f15153-7635-4c46-958c-5b0bb15e2cf2
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.