PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
Tytuł artykułu

Wpływ wybranych preparatów dezynfekcyjnych na hamowanie wzrostu bakterii środowiskowych z rodzaju Enterococcus

Wybrane pełne teksty z tego czasopisma
Identyfikatory
Warianty tytułu
EN
Effect of selected disinfectants on the growth inhibition of environmental Enterococcus bacteria
Języki publikacji
PL
Abstrakty
PL
Dokonano oceny stopnia zahamowania wzrostu in vitro izolatów z rodzaju Enterococcus po zastosowaniu wybranych preparatów do dezynfekcji strzyków krów mlecznych. Wykazano istotne różnice we wrażliwości izolatów w zależności od rodzaju zastosowanego preparatu. Istotnie wyższą aktywność, w porównaniu ze środkami dezynfekcyjnymi zawierającymi jod aktywny i kwas mlekowy, wykazywał preparat z dodatkiem diglukonianu chlorheksydyny. Nie stwierdzono różnic istotnych statystycznie we wrażliwości izolatów na ten sam preparat dezynfekcyjny stosowany w różnych stężeniach.
EN
Active I2, lactic acid or chlorhexidine digluconate-contg. disinfectants were used at 37°C for 24 h to inhibit the growth of the Enterococcus bacteria. The chlorhexidine digluconatecontg. disinfectants were most effective, both undild. and double dild. The effectiveness of other disinfectants strongly decreased with increasing degree of their diln.
Czasopismo
Rocznik
Strony
1406--1408
Opis fizyczny
Bibliogr. 15 poz., il., tab., wykr.
Twórcy
  • Katedra Biologii i Środowiska Zwierząt, Wydział Hodowli i Biologii Zwierząt, Uniwersytet Technologiczno-Przyrodniczy im. Jana i Jędrzeja Śniadeckich, ul. Mazowiecka 28, 85-084 Bydgoszcz
autor
  • Uniwersytet Technologiczno-Przyrodniczy im. J.J. Śniadeckich w Bydgoszczy
  • Uniwersytet Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy
  • Uniwersytet Technologiczno-Przyrodniczy im. J.J. Śniadeckich w Bydgoszczy
autor
  • Uniwersytet Technologiczno-Przyrodniczy im. J.J. Śniadeckich w Bydgoszczy
Bibliografia
  • [1] A.J. Bradley, Vet. J. 2002, 163, 1.
  • [2] C.S. Petersson-Wolfe, S.L. Wolf, J.S. Hogan, J. Dairy Sci. 2009, 92, nr 7, 3158.
  • [3] J.C. Ogier, P. Serror, Int. J. Food Microbiol. 2008, 126, nr 3, 291.
  • [4] G.M. Jones, J.M. Swisher Jr., VCE 2009, 404-234, https://pubs.ext.vt.edu/404/404-234/404-234.html
  • [5] J.S. Hogan, K.L. Smith, Mat. National Mastitis Council, 42nd Annual Meeting, Fort Worth, Texas, 26-29 stycznia 2003 r.
  • [6] R.L. Boddie, S.C. Nickerson, R.W. Adkinson, J. Dairy Sci. 2000, 83, nr 12, 2975.
  • [7] L.Y. Oura, L.K. Fox, C.C. Warf, G.K. Kemp, J. Dairy Sci. 2002, 85, nr 1, 252.
  • [8] S.P. Oliver, M.J. Lewis, S.H. King, B.E. Gillespie, T. Ingle, K.R. Matthews, H.H. Dowlen, P.A. Drechsler, E.E. Wildman, J.W. Pankey, J. Food Prot. 1991, 54, nr 9, 737.
  • [9] V. Kromker, F. Reinecke, J.H. Paduch, N. Grabowski, Clin. Microbiol. 2014, 3, 157.
  • [10] S.P. Oliver, S.H. King, M.J. Lewis, P.M. Torre, K.R. Matthews, H.H. Dowlen, J. Dairy Sci. 1990, 73, nr 8, 2230.
  • [11] K.S. Godinho, A.J. Bramley, Br. Vet. J. 1980, 136, nr 6, 574.
  • [12] M.G. Lopez-Benavides, J.H. Williamson, S.J. Lacy-Hulbert, R.T. Cursons, Vet. Microbiol. 2009, 134, nr 1-2, 186.
  • [13] K.R. Petrovski, A. Caicedo-Caldas, N.B. Williamson, N. Lopez-Villalobos, A. Grinberg, T.J. Parkinson, I.G. Tucker, J. Dairy Sci. 2011, 94, nr 7, 3366.
  • [14] F.B. Gilbert, A. Fromageau, J. Lamoureux, B. Poutrel, BMC Vet. Res. 2006, 2, 33.
  • [15] R.C. Lawrence, T.F. Fryer, B. Reiter, Nature 1967, 213, 1264.
Uwagi
Opracowanie rekordu w ramach umowy 509/P-DUN/2018 ze środków MNiSW przeznaczonych na działalność upowszechniającą naukę (2018)
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.baztech-4b53dbe7-babc-4181-8080-a8185e525f5a
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.