PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
Tytuł artykułu

Wykorzystanie produktów prozdrowotnych i suplementów diety w insulinoopornośći®

Treść / Zawartość
Identyfikatory
Warianty tytułu
EN
The use of pro-healthy products and dietary supplements in insulin resistance®
Języki publikacji
PL
Abstrakty
PL
Przeprowadzono ankietę wśród osób ze zdiagnozowaną insulinoopornością. W badaniach brało udział 60 respondentów. Wykazano, że 90% osób spożywa suplementy diety / produkty o właściwościach prozdrowotnych. Ponadto 62% badanych przyznało, że suplementacja przyniosła korzystne zmiany w ich organizmie, a 20% zauważyło wyraźne zmniejszenie objawów insulinooporności. W przypadku stosowania produktów o właściwościach prozdrowotnych 33% badanych zauważyło korzystne zmiany w organizmie wynikające z ich spożywania, a u 10% osób zmniejszenie insulinooporności. Właściwie skomponowana dieta połączona z aktywnością fizyczną jest najbardziej skuteczna w walce z insulinoopornością i obroną przed wystąpieniem cukrzycy typu 2.
EN
An internet survey was conducted among people with diagnosed insulin resistance. 60 people participated in the study. The research shows that 90% of people take dietary supplements / pro-healthy products. In addition, 62% of respondents admitted that supplementation had beneficial changes in their body, and 20% noted a marked reduction in insulin resistance. With the use of pro-health products, 33% persons noticed beneficial changes in the body resulting from their consumption and in 10% were reduced insulin resistance. Properly formulated diet combined with physical activity is the most effective against insulin resistance and type 2 diabetes.
Rocznik
Tom
Strony
46--55
Opis fizyczny
Bibliogr. 51 poz., rys.
Twórcy
autor
  • Katedra Inżynierii Żywności i Organizacji Produkcji, Wydział Nauk o Żywności, SGGW
autor
  • Katedra Inżynierii Żywności i Organizacji Produkcji, Wydział Nauk o Żywności, SGGW
autor
  • Katedra Inżynierii Żywności i Organizacji Produkcji, Wydział Nauk o Żywności, SGGW
autor
  • Katedra Inżynierii Żywności i Organizacji Produkcji, Wydział Nauk o Żywności, SGGW
autor
  • Katedra Inżynierii Żywności i Organizacji Produkcji, Wydział Nauk o Żywności, SGGW
  • Katedra Inżynierii Żywności i Organizacji Produkcji, Wydział Nauk o Żywności, SGGW
Bibliografia
  • [1] Alberti K., R. Eckel, S. Grund y, P. Zimmet, A. Cleeman , K. Donato, J. Fruchart, W. James, C. Loria , C. Sidney. 2009. „Harmonizing the Metabolic Syndrome: a joint interim statement of the International Diabetes Federation Task Force on Epidemiology and Prevention”; National Heart, Lung, and Blood Institute; American Heart Association; World Heart Federation; International Atherosclerosis Society; and International Association for the Study of Obesity. Circulation 120(16): 1640- 1645.
  • [2] Anioła J. 2014. „Żywność prozdrowotna. Składniki i technologia” (red. Czapski J., Górecka D.) Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu, Poznań: 21-27.
  • [3] Baer D., S. Gebauer, J. Novotny. 2016. „Walnuts consumed by healthy adults provide less available energy than predicted by the Atwater factors”. The Journal of Nutrition 146: 9-13.
  • [4] Balkau B., L. Mhamdi , J. Oppert, J. Nolan , A. Golay, F. Porcellati, M. Laakso , E. Ferrannini . 2008. „Physical Activity and Insulin Sensitivity The RISC Study”. American Diabetes Association 57(10): 2613-2618.
  • [5] Bandurska -Stankiewicz E., M. Białkowska , M. Bolanowski , A. Dembińska - Kieć, B. Krzyżanowska -Świniarska , E. Małecka -Tendera , A. Milewicz , M. Olszanecka -Glinianowicz , L. Ostrowska , B. Zahorska -Markiewicz . 2011. „Stanowisko Polskiego Towarzystwa Badań nad Otyłością w kwestii stosowania metforminy u osób otyłych w stanach przedcukrzycowych”. Endokrynologia Otyłość i Zaburzenia Materii 7(2): 152-156.
  • [6] Baňuls C., S. Rovira -Llopis , R. Falcon , S. Veses, N. Monzo , V. Víctor , M. Rocha , A. Hernandez-Mijar es. 2016. „Chronic consumption of an inositol-enriched carob extract improves postprandial glycaemia and insulin sensitivity in healthy subjects: A randomized controlled trial”. Clinical Nutrition 35(3): 600-607.
  • [7] Bar tos A., I. Majak , A. Szczodrowska , J. Leszcz yńska . 2015. „Ocena sposobu odżywiania osób chorych na cukrzycę typu 2”. Bromatologia i Chemia Toksykologiczna 48(1): 32-39.
  • [8] Bas u R., C. Dalla Man , M. Campioni , A. Bas u, G. Klee, G. Toffo lo, C. Cob elli, R.A. Rizza . 2006. „Effects of age and sex on postprandial glucose metabolism differences in glucose turnover, insulin secretion, insulin action, and hepatic insulin extraction”. American Diabets Association 55(7): 2001-2014.
  • [9] Bogdański P., J. Suliburska , M. Szulińska , M. Stępień, D. Pupek-Musialik , A. Jabłecka . 2012. „Green tea extract reduces blood pressure, inflammatory biomarkers, and oxidative stress and improves parameters associated with insulin resistance in obese, hypertensive patients”. Nutrition Research 32(6): 421-427.
  • [10] Bojarowicz H., P. Dźwigulska . 2012. „Suplementy diety. Część II. Wybrane składniki suplementów diety oraz ich przeznaczenie”. Hygeia Public Health 47(4): 433-441.
  • [11] Broadhurs t C.L., M. M. Polansk y, R.A. And erson . 2000. „Insulin-like biological activity of culinary and medicinal plant aqueous extracts in vitro”. Journal of Agricultural and Food Chemistry 48(3): 849-852.
  • [12] Brand -Miller J., S. Colagiuri . 2012. „Present Knowledge in Nutrition” (red. Erdman J., Macdonald I., Zeisel S.). Wiley-Blackwell: 732-744.
  • [13] Brown A., M. Walker. 2016. „Genetics of insulin resistance and the metabolic syndrome”. Current Cardiology Reports 18(8): 1-8.
  • [14] Brud W., 2000. „Prozdrowotne dodatki do żywności” (red. Rutkowski A). Polska Izba Dodatków do Żywności. Konin: 47-48.
  • [15] Ciok J., A. Dolna . 2006. „Indeks glikemiczny w patogenezie i leczeniu dietetycznym cukrzycy”. Diabetologia Praktyczna 7(2): 78-85.
  • [16] Drzycimska -Tatka B., A. Drab - Rybczyńska , J. Kasprzak . 2011. „Zespół metaboliczny – epidemia XXI wieku”. Hygeia Public Health 46(4): 423-430.
  • [17] Ebbesson S.O., M.E. Tejero , D.E. Nobmann , J.C. Lopez-Alvarenga , L. Ebbesson , T. Romenesko , E.A. Car ter, H.E. Resnick , R.B. Devereux. J.W. Mac Cluer, B. Dyke, L.S. Laston , C.R. Weng er, R.R. Fabsitz, A. Comuzzie, B. Howard . 2007. „Fatty Acid Consumption and Metabolic Syndrome Components: The GOCADAN Study”. Journal of the CardioMetabolic Syndrome 2(4): 244-249.
  • [18] Gnalicka A., A. Jabłecka . 2013. „Miejsce wyciągu z morwy białej we współczesnej farmakoterapii cukrzycy typu II”. Farmacja Współczesna 4: 196-201.
  • [19] Grygi el-Górniak B., J. Przysławski , M. Stelmach -Mardas . 2011. „Sposób żywienia, a insulinooporność w grupie kobiet otyłych po menopauzie z dyslipidemią”. Bromatologia i Chemia Toksykologiczna 44(3): 277-283.
  • [20] Henkin L., D. Zzaccaro , S. Haffn er, A. Karter, M. Rewers , P. Sholinsk y, L. Wagenknecht. 1999. „Cigarette smoking, environmental tobacco smoke exposure and insulin sensitivity”. The Insulin Resistance Atherosclerosis Study. Elsevier Science Inc. 9(5): 290-296.
  • [21] Jańczyk W., P. Socha . 2009. „Kliniczne efekty suplementacji wielonienasyconymi kwasami tłuszczowymi omega-3”. Standardy Medyczne-pediatria 4: 100-111.
  • [22] Jarosz M. 2008. „Suplementy diety, a zdrowie: porady lekarzy i dietetyków” (red. Jarosz M., Dzieniszewski J.) Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa: 11-17.
  • [23] Khan A., M. Safdar , M. Ali Khan , K. Khattak , R. Anderson . 2003. “Cinnamon improves glucose and lipids of people with type 2 diabetes”. Diabetes Care 26(12): 3215-3218.
  • [24] Lee J., T. Sugiyama, Y. Liuiwsp . 2013. „Expansion and conversion of human pancreatic ductal cells into insulin-secreting endocrine cells”. Elife 2: e00940.
  • [25] Lewandowska O. „Insulinooporność – czym jest ta plaga, jak żyć, co jeść, diagnozować, czy to nie dotyczy ciebie?” http://www.olgalewandowskadietetyk.pl/ Dostęp 28.08.2017.
  • [26] Li S., L. Guerin -Deremaux, M. Pocha t, D. Wils, C. Reif er, L .E. Miller. 2010. „Notarise dietary fiber supplementation improves insulin resistance and determinants of metabolic syndrome in overweight men: a double-blind, randomized, placebocontrolled study”. Applied Physiology Nutrition and Metabolism 35(6): 773-782.
  • [27] Lima S., J.W. Yoon , S.H. Choi , B.J. Cho , J.T. Kim., H.S. Chang , H.S. Park , K.S. Park , H.K. Lee, Y.B. Kim, H.C. Jang . 2009. „Effect of ginsam, a vinegar extract from Panax ginseng, on body weight and glucose homeostasis in an obese insulinresistant rat model”. Metabolism 58(1): 8-15.
  • [28] Małecki M.T. 2006. „Otyłość - insulinooporność - cukrzyca typu 2”. Kardiologia Polska 64(10)(supl. 6): 561-566.
  • [29] Mendoza N., L. Pérez, T. Simoncini , A. Genazzani . 2017. „Inositol supplementation in women with polycystic ovary syndrome undergoing intracytoplasmic sperm injection: a systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials”. Reproductive BioMedicine, In press. doi.org/10.1016/j. rbmo.2017.07.005.
  • [30] Michajlik A., W. Ramotowski . 2003. „Anatomia i fizjologia człowieka”. Warszawa: Wydawnictow Lekarskie PZWL 602-605.
  • [31] Morign y P., M. Houssier, E. Mouis el, D. Langin . 2016. „Adipocyte lipolysis and insulin resistance”. Biochimie 125: 259-266.
  • [32] Morais J.B.S., J.S. Severo , G.R.R de Alenca .r, S. de Oliveira , Cruz K.J.C., D.N. Marreiro , B.J. Freitas , C.M. Carvalho , K.M. Frota. 2017. „Effect of magnesium supplementation on insulin resistance in humans: A systematic review”. Nutrition 38: 54-60.
  • [33] Musiałowska D. 2014. „Dietoterapia insulinooporności” – czyli najważniejsze informacje na temat diety oraz relacja ze spotkania z cyklu „Poznaj insulinooporność” http://www.insulinoopornosc.com/dietoterapia- insulinoopornosci Dostęp 28.08.2017.
  • [34] Nazar K., H. Kaciuba -Uściłko , J. Górski . 2001. „Fizjologiczne podstawy wysiłku fizycznego” (red. Górski J.), Wydawnictwo Lekarskie PZWL 12: 441-450, 15: 538-540.
  • [35] Otto-Buczkowska E. 2014. „Zespół metaboliczny – narastający problem”. Postępy Nauk Medycznych, XXVII (12B): 11-16.
  • [36] Pawlak J., R. Derlacz . 2011. „Mechanizm powstawania oporności na insulinę w tkankach”. Postępy Biochemii 57(2): 200-206.
  • [37] Ratajczak A., M. Nawrocka , M. Szulińska , P. Bogdański . 2015. „Suplementy diety w leczeniu cukrzycy typu 2 – fakty i kontrowersje”. Farmacja Współczesna 8: 36-43.
  • [38] Rock C., S. Flatt, B. Pakiz , E. Quintanaa , D. Heatha , B. Rana , L. Natarajan . 2016. „Effects of diet composition on weight loss, metabolic factors and biomarkers in a 1-year weight loss intervention in obese women examined by baseline insulin resistance status”. Metabolism Clinical and Experimental 65(11): 1605-1613.
  • [39] Roth L.W., A. J. Polotsk y. 2012. „Can we live longer by eating less? A review of caloric restriction and longevity”. Maturitas 71: 315–319.
  • [40] Sicińska P., E. Pytel, A. Maćczak , M. Koter- Michalak . 2015. „Zastosowanie różnych suplementów diety w zespole metabolicznym”. Postępy Higieny i Medycyny Doświadczalnej, 69: 25-33.
  • [41] Skoczyńska A. 2011. „Znaczenie żywienia w leczeniu chorych z rozpoznaniem zespołu metabolicznego”. Endokrynologia, Otyłość i Zaburzenia Przemiany Materii 7(1): 25-33.
  • [42] Soleymani H., A.A. Saboury, A.A. Moosa - vi-Movahedi , F. Rahmanic , J. Malekid , S. Yousefinejad e, P. Magha mia . 2016. „Vitamin E induces regular structure and stability of human insulin, more intense than vitamin D3”. International Journal of Biological Macromolecules 93,A: 868–878.
  • [43] Solomon T.P., J.M. Haus, K.R. Kelly, M.D. Cook , J. Filion , M. Rocco , S.R. Kash yap , R.M. Watanabe, H. Barkoukis , J.P. Kirwan . 2010. „A low–glycemic index diet combined with exercise reduces insulin resistance, postprandial hyperinsulinemia, and glucose-dependent insulinotropic polypeptide responses in obese, prediabetic humans”. The American Journal of Clinical Nutrion 92(6): 1283-1284.
  • [44] Stąpor N., I. Beń-Skowron k. 2014. „Insulinooporność u dzieci”. Pediatric Endocrinology Diabetes and Metabolism 21(3); 107-115.
  • [45] Suliburska J., J. Kuśniarek. 2010. „Czynniki żywieniowe i pozażywieniowe w rozwoju insulinooporności”. Forum Zaburzeń Metabolicznych 1(3): 177-183.
  • [46] Talarowska M., A. Florkowski , A. Orzechowska , K. Zboralski , A. Wysokiński . 2008. „Konsekwencje psychologiczne zespołu metabolicznego”. Psychiatria w Praktyce Klinicznej 1(2): 67- 73.
  • [47] Van Braak H., S. von Kuster. 1998. Ocet jabłkowy. Wydawnictwo Interspar: 6-14.
  • [48] Weso łowski P., Z. Wańkowicz . 2011. „Insulinooporność: metody rozpoznawania i następstwa kliniczne”. Nefrologia i Dializoterapia Polska 4: 243-246.
  • [49] Winter Griffi th H. 1994. „Witaminy, minerały i pierwiastki śladowe”. Elipsa: 86-87.
  • [50] Wu Y., P. Song , ZW. Hang , J. Liu, X. Dai , Z. Li u, Q. Lu, C. Ouyang , Z. Xie Z. Zhao , X. Zhuo, B. Viollet, M. For etz, J. Wu, Z. Yuan , M. Zou. 2015. „Activation of AMPKα2 in adipocytes is essential for nicotine-induced insulin resistance in vivo”. Nature Medicine 21: 373-382
  • [51] Zdrojewicz Z., B. Bugaj , K. Cabała, D. Pypno , M. Waracki . 2014. „Nowoczesne kierunki leczenia cukrzycy”. Diabetologia Kliniczna 3,5: 198-205.
Uwagi
Opracowanie ze środków MNiSW w ramach umowy 812/P-DUN/2016 na działalność upowszechniającą naukę (zadania 2017).
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.baztech-11d5d367-541b-4bc4-ae5a-3fde399bcfb7
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.