Nowa wersja platformy, zawierająca wyłącznie zasoby pełnotekstowe, jest już dostępna.
Przejdź na https://bibliotekanauki.pl

PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2020 | z. 177 | 37-45
Tytuł artykułu

Zróżnicowanie wynagrodzeń w przemyśle w Polsce

Autorzy
Warianty tytułu
Inter-industry Wage Differentials in Poland
Języki publikacji
PL
Abstrakty
Celem artykułu jest określenie zróżnicowania wynagrodzeń w gałęziach przemysłu oraz identyfikacja czynników mających wpływ na zmiany zachodzące w poziomach, dynamice i relacjach wynagrodzeń w Polsce w latach 2007-2017. W artykule wykorzystano przeciętne miesięczne wynagrodzenia brutto w Polsce. Na podstawie tych danych obliczone zostały odchylenia, relacje, tempo zmian oraz wskaźniki statystyczne, takie jak: średnia, odchylenie standardowe oraz wskaźnik zmienności. Do przeprowadzenia analizy zastosowano dane statystyczne publikowane w rocznikach statystycznych GUS za lata 2007-2017. (abstrakt oryginalny)
EN
The paper aims at identifying inter-industry wage differentials and determinants of changes in levels, dynamics, and relationships amongst wages in Poland over the period 2007-2017. The examination is based on average monthly gross remuneration in Poland. These data will be used to calculate deviations, relationships, the rate of changes and statistical indicators, such as: the mean, standard deviation, and coefficient of variation. The analysis and assessment are based on statistical data published in Statistical Yearbooks released by statistics Poland in Warsaw for the years 2007-2017.(original abstract)
Twórcy
  • Uniwersytet Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy
Bibliografia
  • Dziennik Ustaw Rzeczypospolitej Polskiej z dnia 31 grudnia 2007 r. nr 251, poz. 1885.
  • GUS [2010], Rocznik Statystyczny Rzeczypospolitej Polskiej 2010, Warszawa.
  • GUS [2011], Rocznik Statystyczny Rzeczypospolitej Polskiej 2011, Warszawa.
  • GUS [2012], Rocznik Statystyczny Rzeczypospolitej Polskiej 2012, Warszawa.
  • GUS [2013], Rocznik Statystyczny Rzeczypospolitej Polskiej 2013, Warszawa.
  • GUS [2014], Rocznik Statystyczny Rzeczypospolitej Polskiej 2014, Warszawa.
  • GUS [2015], Rocznik Statystyczny Rzeczypospolitej Polskiej 2015, Warszawa.
  • GUS [2016], Rocznik Statystyczny Rzeczypospolitej Polskiej 2016, Warszawa.
  • GUS [2017], Rocznik Statystyczny Rzeczypospolitej Polskiej 2017, Warszawa.
  • GUS [2018], Rocznik Statystyczny Rzeczypospolitej Polskiej 2018, Warszawa.
  • Jacukowicz Z. [2000], Zróżnicowanie płac w Polsce, w krajach Unii Europejskiej i w USA, IPiSS, Warszawa.
  • Jarmołowicz W., Knapińska M. [2007], Wynagradzanie za pracę i ich rola w motywowaniu do pracy, w: Gospodarowanie pracą we współczesnym przedsiębiorstwie. Teoria i praktyka, red. W. Jarmołowicz, Wydawnictwo Forum Naukowe, Poznań.
  • Karaszewska H. [2003], Ewolucja wynagrodzeń w Polsce w okresie zmian systemu ekonomicznego, Wydawnictwo Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu, Toruń.
  • Polska Klasyfikacja Działalności ze zmianami na 2001 [2001], Ośrodek Doradztwa i Doskonalenia Kadr Sp. z o.o., Gdańsk.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171587690
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.