PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2006 | R. 13, nr 2 (47), Supl. | 20-27
Tytuł artykułu

Związki fenolowe owoców wybranych odmian truskawki

Treść / Zawartość
Warianty tytułu
Phenolic Compounds in Fruit of Selected Varieties of Strawberry
Języki publikacji
PL
Abstrakty
W pracy przedstawiono zawartość związków fenolowych w owocach 11 odmian truskawki (Senga Sengana, Thuriga, Polka, Camarosa, Dukat, Elsanta, Onebor, Heros, Kent, Kama, Honeoye), uprawianych na poletkach doświadczalnych założonych w 2004 r. w Jarotach k. Olsztyna. Analizie poddano owoce świeże zebrane w czerwcu 2005 roku. Związki fenolowe wyodrębniano poprzez czterokrotną macerację owoców 80% metanolem o pH=2. W ekstraktach metanolowych oznaczono zawartości związków fenolowych ogółem, antocyjanów, tanin skondensowanych oraz określono ich zdolności do wiązania rodnika DPPH.. Na podstawie uzyskanych wyników stwierdzono, że największą zawartością związków fenolowych ogółem charakteryzowały się truskawki odmiany Polka i Elsanta (powyżej 8000 mg/100 g suchej masy; w przeliczeniu na kwas galusowy), najmniejszą zaś Kent i Kama (poniżej 5300 mg/100 g s.m.). Zawartość antocyjanów kształtowała się na poziomie od 29,5 mg/100 g s.m. w owocach odmiany Kent, do 79,3 mg/100 g s.m. w owocach odmiany Honeoye. Zdolność do wiązania rodnika DPPH. była zróżnicowana w zależności od odmiany i wahała się od 44,8% w truskawkach odmiany Honeoye do 62,9% w owocach odmiany Senga Sengana. W większości odmian zaobserwowano dodatnią korelację pomiędzy ogólną zawartością polifenoli a zdolnością neutralizacji rodnika DPPH. Zawartość tanin skondensowanych w badanych owocach zawierała się w przedziale od 977,2 mg/100 g s.m. w truskawkach odmiany Kent, do 2356,4 mg/100 g s.m. w owocach odmiany Honeoye. Zaobserwowano odwrotną proporcjonalność pomiędzy zawartością antocyjanów i tanin skondensowanych a aktywnością przeciwutleniającą ekstraktów badanych odmian truskawek (r = -0,91). (abstrakt oryginalny)
EN
This study presents the content of basic phenolic compounds in the fruit of 11 cultivars of strawberries (Senga Sengana, Thuriga, Polka, Camarosa, Dukat, Elsanta, Onebor, Heros, Kent, Kama and Honeoye), cultivated on experimental plots established in 2004 in Jaroty, near Olsztyn. The analysis included fresh fruit harvested in June 2005. Phenolic compounds were isolated by macerating the fruit four times with 80% methanol. Methanol extracts were analysed to determine the content of general phenolic compounds, anthocyanins, and condensed tannins. Additionally, their DPPH. radical scavenging activity was determined. On the basis of the results obtained, it was established that the Polka and Elsanta cultivars of strawberry had the highest total content of phenolic compounds (over 8,000 mg/100 g of dry mass; per gallic acid), while Kent and Kama varieties showed the lowest value (below 5,300 mg/100 g of dry mass). Anthocyanin content ranged from 29.5 mg/100 g d. m. in fruit of Kent variety, to 79.3 mg/100 g d. m. for Honeoye variety. DPPH. radical scavenging activity varied depending on the cultivar and ranged from 44.8% for strawberries of Honeoye variety to 62.9% for Senga Sengana variety of fruit. For most varieties, there was a positive correlation between the content of general polyphenols and DPPH. radical scavenging activity. Condensed tannins content in the analysed fruit ranged from 977.2 mg/100 g d.m. in the Kent variety of strawberries to 2356.4 mg/100 g d. m. in fruit of the Honeoye variety. There was an inverse proportion between the content of anthocyanins and condensed tannins and the antioxidant activity of the examined varieties of strawberries (r = -0.91). (original abstract)
Rocznik
Strony
20-27
Opis fizyczny
Twórcy
  • Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie
  • Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie
  • Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie
  • Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie
Bibliografia
  • [1] AOAC. 1974. Official Methods of Analysis. 12th ed.. Washington DC, 9, 110.
  • [2] Beattie J., Crozier A., Duthie G.G.: Potential health benefits of berries. Curr. Nutr. Food Sci., 2005, 1, 71-86.
  • [3] Borowska J.: Owoce i warzywa jako źródło naturalnych przeciwutleniaczy (1). Przem. Ferm. Owoc. Warz., 2003, 5, 11-12.
  • [4] Borowska J.: Owoce i warzywa jako źródło naturalnych przeciwutleniaczy (2). Przem. Ferm. Owoc. Warz., 2003, 6, 29-30.
  • [5] Cordenunsi B.R., Genovese M.I., do Nascimento J.R.O., Hassimotto N.M.A., dos Santos R.J., Lajolo F.M.: Effects of temperature on the chemical composition and antioxidant activity of three strawberry cultivars. Food Chem., 2005, 91, 113-121.
  • [6] Häkkinen S., Heinonen M., Kärenlampi S., Mykkänen H., Ruuskanen J., Törrönen R.: Screening of selected flavonoids and phenolic acids in 19 berries. Food Res. Int., 1999, 32, 345-353.
  • [7] Hannum S.M.: Potential impact of strawberries on human health: a review of the science. Crit. Rev. Food Sci. Nutr. , 2004, 44, 1-17.
  • [8] Mättä-Riihinen K.R., Kamal-Eldin A., Törrönen A.R.: Identification and quantification of phenolic compounds in berries of Fragaria and Rubus Sp. (Family Rosaceae). J. Agric. Food Chem., 2004, 52, 6178-6187.
  • [9] Moszczyński P.: Rola polifenoli roślinnych we współczesnym żywieniu. Zdrowa Żywność - Zdrowy Styl Życia, 1997, 2 (36), 8-11.
  • [10] Moure A., Franco D., Sineiro J., Dominguez H., Nunez M.J., Lema J.M.: Antioxidant activity of extracts from Gevuina avellana and Rosa rubiginosa defatted seeds. Food Res. Int., 2001, 34, 103-109.
  • [11] Naumann R.: Nie tylko witaminy... Bioaktywne jedzenie od A do Z. Wydawnictwo Sic. s.c., Warszawa 1998.
  • [12] Nosecka B., Klimek G.: Rynek truskawek w Polsce. Mat. Ogólnopol. Konf. Truskawkowej ISiK, Skierniewice 2005, s. 5-18.
  • [13] PN-90/A-75101/03. Oznaczanie zawartości suchej masy metodą wagową.
  • [14] Rosicka-Kaczmarek J.: Polifenole jako naturalne antyoksydanty w żywności. Przeg. Piek. Cuk., 2004, 6, 12-16.
  • [15] Santos-Buelga C., Scalbert A.: Review Proanthocyanidins and tanin-like compounds - nature, occurrence, dietary intake and effects on nutrition and health. J. Sci. Food Agric., 2000, 80, 1094-1117.
  • [16] Shahidi F., Naczk M.: Phenolics in Food and Nutraceuticals. CRC Press LLC, 2004.
  • [17] Skupień K., Oszmiański J.: Comparison of six cultivars of strawberries (Fragaria x ananassa Duch.) grown in northwest Poland. Eur. Food Res. Technol., 2004, 219, 66-70.
  • [18] Törrönen R., Häkkinen S., Kärenlampi S., Mykkänen H.: Flavonoids and phenolic acids in selected berries. Canc. Lett., 1997, 114, 191-192.
  • [19] Wicklund T., Rosenfeld H.J., Martinsen B.K., Sundf0r M.W., Lea P., Bruun T., Blomhoff R., Haffner K.: Antioxidant capacity and colour of strawberry jam as influenced by cultivar and storage conditions. LWT, 2005, 38, 387-391.
  • [20] Wrolstad R.E.: color and pigment analyses in fruit products. Agricultural Experiment Station, Oregon State University, Station Bulletin 624, Reprinted May 1993.
  • [21] www.lpi.oregonstate.edu
  • [22] Ziemlański S.: Normy żywienia człowieka. Fizjologiczne podstawy. Rozdział 8. Rola antyoksydantów żywieniowych w stanie zdrowia i choroby. Wyd. Lek. PZWL, Warszawa 2001.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171347485
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.