Nowa wersja platformy jest już dostępna.
Przejdź na https://bibliotekanauki.pl

PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2010 | nr 2 | 235-240
Tytuł artykułu

Moralno - etyczne oblicze wolontariatu. Uwagi na margines pracy socjalnej

Treść / Zawartość
Warianty tytułu
Języki publikacji
PL
Abstrakty
Powoli zaczyna upowszechniać się świadomość, że każdy z nas będzie kiedyś stary, niedołężny, schorowany i będzie potrzebował pomocy, wsparcia, pocieszenia, i otuchy. Im wcześniej człowiek zrozumie te zagadnienia, tym łatwiej zrozumie on człowieka będącego w potrzebie. Wolontariat wyposaża człowieka jeszcze w jedną ważną cechę. Redukuje u niego lub pomniejsza jego własny egoizm. To są bardzo ważne konstatacje. Dlatego należy cieszyć się, że zjawisko wolontariatu przybiera na sile, umacnia się na całym świecie. (...) Zjawisko wolontariatu będzie się na świecie rozwijać, a to z tego względu, że wzrasta świadomość planetarna jako gatunku homo - sapiens. Ludzie wreszcie zrozumieją, że zamiast bratobójczych wojen lepsza jest wzajemna pomoc w postaci jaką jest wolontariat. Takie cele przyświecały autorowi tego tekstu, kiedy podejmował decyzję o jego redakcji. (fragment tekstu)
Rocznik
Numer
Strony
235-240
Opis fizyczny
Twórcy
Bibliografia
  • Steuber, H. 2008. Ein moralisches Leben , Oldenburg Uni Presse 2008.
  • Witwicki, Wł. 1927. Psychologia , Lwów.
  • Wiedemann, M. 2004. Hilfe Und Hilfslosigkeit, Magdeburg Pad Hochschule.
  • Hartmann, N. 1929. Ethik, Salzburgh.
  • McKey, K. 1999. Charrity, London.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171337345
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.