Nowa wersja platformy jest już dostępna.
Przejdź na https://bibliotekanauki.pl

PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2010 | nr 2 | 65-75
Tytuł artykułu

Człowiek polityczny w filozofii Arystotelesa

Treść / Zawartość
Warianty tytułu
Języki publikacji
PL
Abstrakty
Arystoteles stworzył system filozoficzny mający za cel, naukowe poznanie rzeczywistości, system szukający przyczyn zjawisk. Sam będąc człowiekiem ciekawskim i interesującym się dosłownie wszystkim, Arystoteles napisał wiele dzieł dotyczących praktycznie każdej dziedziny życia (od polityki po rolnictwo). Arystoteles, mówiąc obrazowo, stąpał mocno po ziemi, szukając na niej rozwiązania zagadek bytu, odwrotnie od Platona, "buszującego w ideach" (żartobliwa metafora, aczkolwiek dobrze oddająca zakres zainteresowań obu filozofów). Arystoteles był bardziej typem analitycznym, przyrodniczym, a Platon - pełnym mistyki. Z powodu rozległości zainteresowań Arystotelesa, bardzo trudno jest streścić jego nauki. Nauka o bycie, wydaje się być tą, która najbardziej wpłynęła na dalsze losy filozofii, a także jest nauką, która leży u podstaw wszystkich innych dziedzin omawianych przez Arystotelesa. (fragment tekstu)
Rocznik
Numer
Strony
65-75
Opis fizyczny
Twórcy
Bibliografia
  • Baldwin, J.M. 2003. Słownik filozoficzny, Arystoteles, Warszawa.
  • Encyklopedia Powszechna Multimedialna - Edycja 2004.
  • Encyklopedia Gazety Wyborczej, Tom 1, PEN Warszawa 2004.
  • Glenski, Cz., Glenski, J. 1993. Myślę, więc jestem.Maksymy i sentencje Kęty.
  • Gromska, D. 1981. Etyka Nikomachejska, Warszawa.
  • Maryniarczyk, A. 2003. Metafizyka, Warszawa 2003.
  • Mikołejko, Z. 2002. Elementy filozofii, Warszawa.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171336889
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.