Nowa wersja platformy jest już dostępna.
Przejdź na https://bibliotekanauki.pl

PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2010 | nr 4 (1) | 21-32
Tytuł artykułu

W zakresie edukacji, życia i całości

Autorzy
Treść / Zawartość
Warianty tytułu
In the Range of Education, Life and Entirety
Języki publikacji
PL
Abstrakty
Celem tego artykułu jest przedstawienie aktualności autentycznego wychowania w obecnych czasach. Z jednej strony wydaje się, że współcześni ludzie wyzbyli się poglądów oświeceniowych "ciagle w przód i coraz lepiej". Z drugiej strony, przyzwyczaili się do pozycji w platońskiej jaskini i nie chcą lub nie wiedzą jak wyjść z niewoli cieni i zająć miejsce, które jest im bytowno przeznaczone.(fragment tekstu)
EN
Nowadays the problem of education is still loaded with modern spiritualizm and its atmosphere in education, and didactics in education. The problem of education is not only a challenge to an abstract academic reflection, but it is actual mission of life in the context of the civilization development, which end up in the crisis. There is call for an authentic life-long education as a human effort.(original abstract)
Rocznik
Numer
Strony
21-32
Opis fizyczny
Twórcy
Bibliografia
  • Gadacz, T. (1996): Myśli o wychowaniu. Znak 498, Kraków, s. 8.
  • Kowalczyk, S. (1992): Wprowadzenie do filozofii J. Maritaina, Lublin, KUL.
  • Komenský, J. A. (1948): Vševýchova. Pampaedia . Praha: Státní nakladatelství v Praze
  • Kratochvil, Z. (1995): Výchova, zřejmost, vědomi. Praha, Herrmann & synové.
  • Palouš, R. (1991): Čas výchovy, Praha, SPN.
  • Palouš, R. (1991): K filozofii výchovy, Praha, SPN.
  • Palouš, R. (1994): Česká zkušenost, Praha. Academia.
  • Palouš, R. (1992): Komenského Boží svět, Praha, SPN.
  • Patočka, J. (1964): Aristoteles, jeho předchůdci a dědicové, Praha.
  • Stolárik, S. (2000): Život ako existenciálny pohyb vo filozofii Jana Patočku. Košice. 42
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171333973
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.