Nowa wersja platformy jest już dostępna.
Przejdź na https://bibliotekanauki.pl

PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
Czasopismo
2014 | nr 9 | 23-25
Tytuł artykułu

Komosa ryżowa - cenna roślina pseudozbożowa

Warianty tytułu
Quinoa : Precious Crop-Like Cultivar
Języki publikacji
PL
Abstrakty
Komosa ryżowa jest jedną z najstarszych roślin uprawnych na świecie. Od tysiącleci uprawiali ją Inkowie w rejonie Andów, była nazywana matką zbóż. Po podboju przez Hiszpanów jej znaczenie malało, zainteresowano się nią ponownie w XX wieku. Uprawiana jest w Ameryce Południowej, USA, Kanadzie, Indiach i na Wyspach Brytyjskich. Uprawa w Polsce może być ograniczona ze względu na krótki okres wegetacji. Zalecana jest w diecie osób zagrożonych chorobami układu sercowo-naczyniowego, nerwowego i kostnego. (abstrakt oryginalny)
EN
Quinoa is one of the oldest cultivars in the world. It was cultivated by Andean Incas for thousands of years, it was called the mother of crops. After the conquest by the Spanish its role decreased, it was rediscovered in the 20th century. It is cultivated in South America, USA, Canada, India and British Isles. In Poland cultivation is limited due to a short vegetative period. It is recommended in the diet for persons with problems with cardiac, vascular, nervous and bone systems. (original abstract)
Czasopismo
Rocznik
Numer
Strony
23-25
Opis fizyczny
Twórcy
autor
  • Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
  • Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
Bibliografia
  • A. Ceglińska, G. Cacak-Pietrzak 2009, Mity a nauka. Magiczne właściwości dzikich zbóż św. Hildegardy. Wrocławskie Wyd. Naukowe ALTA 2, Wrocław, 143-158.
  • B. Dębski, M. A. Gralak 2001, Komosa ryżowa - charakterystyka i wartość dietetyczna. Żywienie Człowieka i Metabolizm, 4, 360-369.
  • Z. Grochowski 1996, Komosa ryżowa - Chenopodium quinoa Willd. w: Nowe rośliny uprawne na cele spożywcze, przemysłowe i jako odnawialne źródła energii. Wyd. SGGW, 44-58.
  • J. Kopcewicz, S. Lewak, Fizjologia roślin. PWN, 2012.
  • Normy żywienia człowieka 2008. Red. M. Jarosz, B. Buhłak-Jachymczyk, Wyd. Lekarskie PZWL, Warszawa.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171333123
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.