Nowa wersja platformy jest już dostępna.
Przejdź na https://bibliotekanauki.pl

PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
Czasopismo
2012 | nr specjalny (lipiec-sierpień) tom 2 Trendy i wyzwania zrównoważonego rozwoju w XXI wieku | 19-29
Tytuł artykułu

Rola żywności regionalnej w zrównoważonym rozwoju obszarów wiejskich w Polsce

Warianty tytułu
The Role of Regional Food in Sustainable Development of Rural Areas in Poland
Języki publikacji
PL
Abstrakty
W artykule przedstawiono podstawowe informacje na temat stanu i perspektyw rozwoju działań przedsiębiorczych na obszarach wiejskich w zakresie żywności regionalnej w Polsce. Ponadto omówiono dotychczasowe korzyści i potencjalne zagrożenia wynikające z początkowej fazy tworzenia się niszowego rynku tejże żywności. (abstrakt oryginalny)
EN
The article attempts to present the situation and basic information about the state and prospects of the effectiveness of the course of enterprise actions in rural areas as regards regional food in Poland. It describes past and future potential dangers resulting from the initial phase of creation of niche food market. (original abstract)
Twórcy
  • Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
Bibliografia
  • Bałtromiuk A., Zrównoważony rozwój wsi i rolnictwa w kontekście Wspólnej Polityki Rolnej Unii Europejskiej, (w:) Bałtromiuk A., Łodziński M. (red.), Natura 2000 jako czynnik zrównoważonego rozwoju obszarów wiejskich regionu Zielonych Płuc Polski, IRWiR PAN, Warszawa, 2011.
  • Duczkowska-Małysz K., Typologia obszarów wiejskich-kryteria delimitacji w świetle doświadczeń krajów Unii Europejskiej, (w:) Więckowicz Z. (red.), Przekształcenia obszarów wiejskich Makroregionu Południowo-Zachodniego, tom I, Typologia gmin pod względem poziomu i warunków rozwoju. Wydawnictwo AR we Wrocławiu, Wrocław 1998.
  • Gorzelak G., Planowanie rozwoju lokalnego, "Studia Regionalne i Lokalne" 1992, nr 7/10.
  • Haffner K., Rozwój społeczno-gospodarczy obszarów wiejskich. Definicje-uwarunkowaniazależności-czynniki-skutki. Badania zróżnicowania rozwoju obszarów wiejskich, (w:) Zróżnicowanie poziomu rozwoju społeczno-gospodarczego obszarów wiejskich a zróżnicowanie dynamiki przemian, IRWiR PAN, Warszawa 2007.
  • Janikowski J., Krzysztofek K. (red), Kultura a zrównoważony rozwój. Środowisko, ład przestrzenny, dziedzictwo. Polski Komitet do spraw UNESCO, Warszawa 2009.
  • Jabłońska-Urbaniak T., Rolnictwo i gospodarka żywnościowa w Polsce, MRiRW, Warszawa 2009.
  • Rosner A., Zróżnicowanie przestrzenne obszarów wiejskich w Polsce, (w:) Rosner A. (red.), Uwarunkowania i kierunki przemian społeczno gospodarczych na obszarach wiejskich, IRWiR PAN, Warszawa 2005.
  • Stanny M., Czarnecki A., Zrównoważony rozwój obszarów wiejskich Zielonych Płuc Polski. Próba analizy empirycznej, IRWiR PAN, Warszawa 2011.
  • Wilkin J., Wielofunkcyjność rolnictwa. Kierunki badań, podstawy metodologiczne i implikacje praktyczne, IRWiR PAN, Warszawa 2010.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171332921
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.