Nowa wersja platformy jest już dostępna.
Przejdź na https://bibliotekanauki.pl

PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2008 | nr 1 | 167-170
Tytuł artykułu

Kilka refleksji na temat kuratora sądowego

Treść / Zawartość
Warianty tytułu
Języki publikacji
PL
Abstrakty
W ostatnim czasie zauważa się tendencję odchodzenia od resocjalizacji w warunkach izolacyjnych na rzecz działań resocjalizacyjnych w środowisku otwartym. Praktyka pokazuje, że izolacja nieletniego od środowiska naturalnego (rodzina) przynosi często odwrotne efekty, bowiem w środowisku zamkniętym jest większy wpływ podkultury przestępczej. Potwierdzeniem tego jest coraz większy nadzór kuratora sądowego który powinien: posiadać obywatelstwo Polskie, korzystać z pełni praw cywilnych i obywatelskich, mieć w kraju stałe miejsce zamieszkania, nie być karany, mieć ukończone 26 lat życia, zasługiwać na zaufanie, posiadać wyższe wykształcenie. Jak podają źródła pierwszym kuratorem był Jan Augustus (Amerykanin z pochodzenia), który w 1841r. założył kaucję i poręczył sędziemu zmianę zachowania się przestępcy. 22.06.1909r w Królestwie Polskim wprowadzono nową ustawę "o uwolnieniu warunkowym przed odbyciem terminu kary", która stanowiła zalążek kurateli sądowej w Polsce. W tym samym czasie zatwierdzono działalność Towarzystwa Opieki nad Zwolnionymi z Więzień tzw. patronat, którego celem była pomoc w znalezieniu pracy dla osób zwolnionych z zakładów karnych. (fragment tekstu)
Rocznik
Numer
Strony
167-170
Opis fizyczny
Twórcy
Bibliografia
  • Gromek, K. 2004. Kuratorzy sądowi, Warszawa
  • Kamiński, J, Milewski, J. 1979. Resocjalizacja skazanych przewodnik dla kuratorów sądowych, Warszawa 1979
  • Kopeć-Chrościcka, M. 1984. Kurator sądowy zadania profilaktyczne i resocjalizacyjne, Warszawa
  • Nowakowski, Z. 2001. Transformacja systemowa w Polsce, Zeszyty Naukowe WSIZiA, Warszaw
  • Pytka, L. 2001. Pedagogika resocjalizacyjna, Warszawa
  • Sirojć, Z. 2004. Wpływ procesu integracji z Unią Europejską na zarządzanie zasobami ludzkimi w administracji państwowej, Zarządzanie Zasobami Ludzkimi, nr 2
  • Słomski, W. 2007., Kilka uwag o pojęciu Tolerancja, in: Parerga 2
  • Szczęsny, W. 2003. Zarys resocjalizacji z elementami patologii społecznej i profilaktyki, Warszawa.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171330969
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.