Nowa wersja platformy jest już dostępna.
Przejdź na https://bibliotekanauki.pl

PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2012 | nr 2 | 233-240
Tytuł artykułu

Strefy Fermiego

Autorzy
Treść / Zawartość
Warianty tytułu
Fermi zones
Języki publikacji
PL
Abstrakty
Wbrew pozorom artykuł ten nie dotyczy tematyki fizykalnej. Wręcz przeciwnie, dotyczy losu człowieka, a ściślej mówiąc jego miejsca w ludzkiej zbiorowości (Jeśli takie miejsce istnieje ?). Dwa zjawiska będą nas tu interesowały, a mianowicie położenie konkretnego człowieka w ludzkiej zbiorowości oraz jego status w hierarchii społecznej (który często ulega zmianie). Historycy, politolodzy, filozofowie zajmują się człowiekiem w kontekście jego przynależności stanowej, kiedy mówią o warstwie rolniczej, inteligenckiej, czy tak zwanej klasie średniej. Natomiast w ich analizach nie ma w ogóle miejsca dla jednostki, a przecież każda zbiorowość, czy społeczeństwo składa się z jednostek (atomizacja)  i ten wątek uszedł uwadze myślicielom [Weiss, 2003: 49]. W artykule niniejszym będziemy badać ludzką zbiorowość, ale w kontekście analizy jej jednostki. Na temat jednostki i jej roli w społeczeństwie napisano już wiele tomów, ale wszystkie one powielają potoczne poglądy, które rzucają się w oczy bez specjalnych studiów.(fragment tekstu)
EN
This article is an attempt to recall the phenomenon in physics called "Fermi zones" and the principle of Fermi resulting from social sciences. The author believes that this principle is not only physical but anthropic, too.(original abstract)
Rocznik
Numer
Strony
233-240
Opis fizyczny
Twórcy
Bibliografia
  • Białynicki, B. 1978. UW- PAN, Warszawa
  • Bullock, B. 1979. Hitlers life, " Alfa- Hause ", London
  • Czerny, J. 1986. Addytywność w nauce, US, Katowice
  • Kant, I. Aufklarung, Konigsberg
  • Michalet, K.L. 1869. Hegels Werke, " Wolf", Berlin
  • Weiss, E. 2003. Zarzdzanie a przedsiębiorczość, w: PWSZ, Wałbrzych
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171330727
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.