Nowa wersja platformy jest już dostępna.
Przejdź na https://bibliotekanauki.pl

PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2014 | nr 33 European Union - 10 Years after Enlargement | 227-237
Tytuł artykułu

Zakres procesów integracyjnych w ramach Unii Celnej Rosji, Białorusi i Kazachstanu

Treść / Zawartość
Warianty tytułu
The Scope of Integration Processes within the Eurasian Customs Union Established by Russia, Belarus, and Kazakhstan
Języki publikacji
PL
Abstrakty
Procesy międzynarodowej integracji regionalnej na obszarze poradzieckim wzbudzają wiele wątpliwości i kontrowersji. Liczne inicjatywy, które pojawiają się od rozpadu ZSRR w 1991 r., często w większym stopniu starają się utrzymać powiązania polityczne i gospodarcze istniejące wcześniej między państwami poradzieckimi niż wytworzyć we wzajemnych relacjach nową jakość. Dodatkowe utrudnienie stanowią duże dysproporcje w potencjale gospodarczym i politycznym oraz w posiadanych zasobach naturalnych. Euroazjatycka Wspólnota Gospodarcza (EaWG) od początku swojego istnienia w 2001 r. wyznaczała sobie ambitne cele gospodarcze. Powstała w 2010 r. na terytorium EaWG Unia Celna integruje trzech z pięciu członków ugrupowania: Federację Rosyjską, Republikę Białorusi i Kazachstan. Celem niniejszego artykułu jest próba odpowiedzi na pytanie o faktyczny zakres integracji ekonomicznej między państwami, które utworzyły Unię Celną, oraz o perspektywy przekształcenia tego obszaru we wspólny rynek.(abstrakt oryginalny)
EN
Processes of international regional integration in the post-Soviet area raise many doubts and controversies. Since the collapse of the USSR and formation of new countries in its place in 1991, numerous initiatives have occurred, that often to a greater extent attempt to maintain the previously-functioning political and economic ties between these countries, instead of creating a new quality of mutual relations between them. An additional difficulty in this respect lies in large disparities in terms of economic and political potential and natural resources owned. Eurasian Economic Community (EurAsEC), since its inception in 2001, has assumed ambitious economic goals. The Eurasian Customs Union, founded in 2010 on the territory of the EurAsEC, integrates three of the five members of the group: the Russian Federation, the Republic of Belarus, and Kazakhstan. The purpose of this article is to attempt to answer the question about the actual extent of economic integration between the countries which formed this customs union and the prospects of transforming the area into a common market.(original abstract)
Twórcy
  • Politechnika Białostocka
Bibliografia
  • Balassa B., 1973, The Theory of Economic Integration, Allen and Unwin, London.
  • DOTS, 2000, Direction of Trade Statistics, Yearbook 2000, International Monetary Fund.
  • DOTS, 2006, Direction of Trade Statistics, Yearbook 2006, International Monetary Fund.
  • DOTS, 2011, Direction of Trade Statistics, Yearbook 2011, International Monetary Fund.
  • DOTS, 2012, Direction of Trade Statistics, Yearbook 2012, International Monetary Fund.
  • DOTS, 2013, Direction of Trade Statistics, Yearbook 2013, International Monetary Fund.
  • El-Agraa A. M., 2002, Regional Integration. Experience, Theory and Measurement, Palgrave Mac- Millan, Basingstoke.
  • EBRD, 2014, European Bank for Reconstruction and Development, country information, http://www.ebrd.com/pages/country/kazakhstan.shtml [dostęp: 15.03.2014].
  • Libman A., 2012, Studies of Regional Integration in the CIS and in Central Asia. A Literature Survey, Eurasian Development Bank, Sankt Petersburg.
  • Libman A., Vinokurov E., 2012, Holding-Together Regionalism. Twenty Years Of Post-Soviet Integration, Euro-Asian Studies, Palgrave MacMillan, London.
  • Mattli W., 1999, The Logic of Regional Integration. Europe and Beyond, Cambridge University Press, Cambridge.
  • Naruniec A. (red.), 2005, Kazachstan. Przewodnik dla przedsiębiorców, UNIDO, Warszawa.
  • Shishkov Iu, 2007, The Commonwealth of Independent States. A Decade and a Half of Futile Efforts, Problems of Economic Transition, vol. 50, no. 7 (pierwotny tekst w: Voprosy ekonomiki, 2007, no. 4, pp. 113-126), English translation by M.E. Sharpe, Inc.
  • EaKG, 2007, Umowa o stworzeniu wspólnego obszaru celnego i kształtowaniu Unii Celnej (Договор о создании единой таможенной территории и формировании Таможенного союза), Euroazjatycka Komisja Gospodarcza, http://www.eurasiancommission.org/ ru/docs/ [dostęp: 05.03.2014].
  • Vinokurov E., Libman A., 2012, Eurasian Integration. Challenges of Transcontinental Regionalism, Euro-Asian Studies, Palgrave MacMillan, London.
  • Vladimir Putin signed Executive Order on Measures to Implement the Russian Federation Foreign Policy, May 7,2012, Oficjalny Portal Prezydenta Federacji Rosyjskiej, http://eng.kremlin.ru/acts/3764 [dostęp: 05.03.2014].
  • Waltz K., 1979, Theory of International Politics, McGraw-Hill Inc., Boston.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171318943
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.