Nowa wersja platformy jest już dostępna.
Przejdź na https://bibliotekanauki.pl

PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2014 | t. 15, z. 5, cz. 1 Profesjonalizm w logistyce Kształcenie logistyków - doświadczenia i wnioski | 9-20
Tytuł artykułu

Profesjonalna logistyka szansą gospodarki polskiej w czasach kryzysów, chaosu i zmian

Treść / Zawartość
Warianty tytułu
Professional Logistics of the Chance the Polish Economy in Times of Crisis, Chaos and Changes
Języki publikacji
PL
Abstrakty
Współczesna logistyka wykorzystuje zarówno innowacje techniczne, technologiczne, jak i organizacyjne, a ich wprowadzanie postrzegane jest obecnie jako standard dla wielu firm działających na rynku TSL. Dynamiczny rozwój handlu w Polsce po 1989 roku wpłynął na świetne warunki do rozwoju branży logistycznej, która dość szybko dorównała zachodnim standardom. Rozwój logistyki w Polsce pod koniec XX i w pierwszej dekadzie XXI w. spowodował, że właściwie każde przedsiębiorstwo, każda firma chce się utożsamiać z jej założeniami i stosowanymi rozwiązaniami w praktyce bowiem logistycy przyczyniają się do zdobycia przez przedsiębiorstwo przewagi konkurencyjnej poprzez optymalizację jego kosztów. Powszechnie uważa się, że logistyka XXI wieku musi pójść jeszcze dalej, aby uwolnić producenta od absorbujących zadań, powinna zaoferować nie tylko informatycznie wspomaganą wysoką sprawność działania (na przykład w obsłudze kanału dystrybucji z centrum do końcowego odbiorcy). Nowoczesna logistyka staje się tak wysoko zintegrowanym procesem, że producentom zostają tylko dwie kwestie do rozwiązania - projektować i produkować to, co ma najwyższą jakość oraz (co najważniejsze) wybierać najlepszych partnerów logistycznych. (fragment tekstu)
EN
The Article moves the junctional problems of logistics in the first decade of the 21st century. Arising primarily from the development of the economy and the dissemination of technological information and communication strategy, which basically has changed the practice of business management and mar explained. Author stresses the special role of logistics personnel and its place in the process of improving the management of business logistics enterprises, particularly their education, knowledge and practical skills for the smooth functioning of the dynamic market environment. (original abstract)
Słowa kluczowe
Twórcy
  • Społeczna Akademia Nauk
Bibliografia
  • Abt S. (1998), Zarządzanie logistyczne w przedsiębiorstwie, PWE, Warszawa.
  • Bukowski L. (2006), Edukacja logistyczna powinna być dedykowana praktyce, "Logistyka", nr 4, ILiM, Poznań.
  • Brzeziński M. (2006), Logistyka jako przedmiot dydaktyki, "Logistyka", nr 4.
  • Bukowski L. (2006), Edukacja logistyczna powinna być dedykowana praktyce, "Logistyka", nr 4, ILiM Poznań.
  • Cisoń K., Wynagrodzenia w branży TSL w 2013 roku, www. pracuj w logistyce, 09. 2013.
  • Ficoń K. (2001), Procesy logistyczne w przedsiębiorstwie, Wyd. Impuls Plus Konsulting, Gdynia.
  • Górski P. (2006), Gdzie studiować logistykę?, "Logistyka", Nr 4 i 5, ILiM Poznań.
  • Hasiuk M. (2004), Przerzut, rozmieszczenie i działania sił koalicji w trakcie operacji "Iracka wolność", "Zeszyty Naukowe AON".
  • Hołdanowicz G., Hybki T. (2003), Wojna na pustyni, Raport WTO Nr 4.
  • Jedliński M. (1997), Rola logistyka w procesach gospodarczych, "Gospodarka materiałowa i logistyka", nr 1, ss. 1-10.
  • Młynarczyk M., 10 najlepszych zawodów 2013, Forbes.pl, publikacja z dnia 18.01.2013.
  • PKPP Lewiatan, PAP Komunikat, 11.08.2011.
  • Rutkowski K. (2011), Jak zarządzać logistyką i łańcuchem dostaw w XXI wieku [w:] Logistyk(a) jutra, WAT.
  • Rocki M., www nm.pl, online 11.08.2011.
  • Trochymiak B., Logistyka - bije rekordy popularności na uczelniach wyższych i w szkołach średnich, www.pracujwlogistyce.pl, 18.04.2012.
  • Kurasiński Z. (2007), Logistyka na przełomie wieków, "Systemy logistyczne wojsk", nr 33, WAT.
  • Korupcja i łapówkarstwo w Polsce, www.tvn24.pl/wiadomości-ze-swiata, 05.12.2012, wiadomości wp.pl, 29.01.2013.
  • Lista zamachów terrorystycznych w 2013, wikipedia.pl, dostęp 26.09.2013.
  • Skowronek Cz., Saryusz-Wolski Z. (2003), Logistyka w Przedsiębiorstwie, PWE, Warszawa.
  • Szyszka G. (2004), Sieci logistyczne na zintegrowanym rynku europejskim, Kongres Logistyki Polskiej, Poznań 19-21 maja 2004 r.
  • Wasylko M. (1999), Logistyka w gospodarce narodowej, Wyd. Wyższej Szkoły Kupieckiej, Łódź.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171317629
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.