Nowa wersja platformy jest już dostępna.
Przejdź na https://bibliotekanauki.pl

PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2013 | nr 2 (5) | 78-93
Tytuł artykułu

Sytuacja na rynku pracy a zmiany w konsumpcji polskich gospodarstw domowych

Autorzy
Treść / Zawartość
Warianty tytułu
Situation in the Labour Market and Changes in Consumption by Polish Households
Języki publikacji
PL
Abstrakty
Sytuacja na rynku pracy stanowi zasadnicze uwarunkowanie przeobrażeń zachodzących w poziomie i strukturze konsumpcji. W artykule pokazano jak kształtowało się to w Polsce w okresie spowolnienia gospodarki. Przedstawiono więc zmiany zachodzące w tym czasie na rynku pracy oraz podstawowe makroekonomiczne czynniki warunkujące te zmiany. Na tym tle ukazano przemiany zachodzące w poziomie konsumpcji podstawowych grup towarów i usług w polskich gospodarstwach domowych. Podstawę zaprezentowanej charakterystyki i ocen stanowiły dane statystyczne GUS.(abstrakt oryginalny)
EN
The situation in the labour market is a principal condition of transformations taking place in the level and pattern of consumption. In her article, the author presents how it was shaped in Poland in the period of economic slowdown. Therefore, she presents the changes occurring over that time in the labour market and the basic macroeconomic factors determining those changes. Against this background, there are presented the transformations taking place in the level of consumption of the basic groups of goods and services in Polish households. The CSO statistical data are the basis for the presented description and evaluations. (original abstract)
Rocznik
Numer
Strony
78-93
Opis fizyczny
Twórcy
  • Instytut Badań Rynku, Konsumpcji i Koniunktur w Warszawie
Bibliografia
  • Budżety gospodarstw domowych, wydania z lat 2008-2011, GUS, Warszawa.
  • Drucker P. (1992), Innowacja i przedsiębiorczość. Praktyka i zasady, PWE, Warszawa.
  • GUS (2010), Działalność przedsiębiorstw niefinansowych w 2008 roku, Warszawa.
  • GUS (2013), Działalność przedsiębiorstw niefinansowych w 2010 roku, Warszawa.
  • GUS (2008), Rocznik Statystyczny Rzeczypospolitej Polskiej 2008, Warszawa.
  • GUS (2012), Rocznik Statystyczny Rzeczypospolitej Polskiej 2012, Warszawa.
  • Kryńska E. (2006), Zasoby pracy w Polsce - stan obecny i perspektyw. Starzenie się ludności i zasobów pracy. Konsekwencje i sposoby ich ograniczania, IPiSS, Warszawa.
  • PARP (2012), Raport o stanie sektora małych i średnich przedsiębiorstw w Polsce w latach 2010-2011, Warszawa.
  • Popyt na pracę, wydania z lat 2007-2013, GUS, Warszawa.
  • Roczniki Statystyczne Rzeczypospolitej Polskiej, wydania z lat 2008-2012, GUS, Warszawa.
  • http://biznes.interia.pl/raport/kryzys_finansowy/news/ekonomisci-hsbc-obawiaja-sie-zalamania-konsumpcji-krajowej,1874675,5434
  • http://www.mpips.gov.pl/userfiles/File/Raporty/tworzenie%20miejsc%20pracy.pdf
  • http://www.ppr.pl/artykul-quot-import-quot-bezrobocia-43914-dzial-20.php
  • http://www.stat.gov.pl/gus/wskazniki_makroekon_PLK_HTML.htm
  • ---
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171317331
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.