Nowa wersja platformy jest już dostępna.
Przejdź na https://bibliotekanauki.pl

PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2008 | nr 8 | 37-45
Tytuł artykułu

Rola i funkcje usług żywieniowych we współczesnym świecie

Treść / Zawartość
Warianty tytułu
The role and functions of catering services in modern world
Języki publikacji
PL
Abstrakty
EN
According to the author, the increase and importance of catering services need to verify their principal functions necessary in modern world. The functionality of services in an important factor influencing the satisfaction of consumers in process of supplying their needs. Besides, it influences the overall quality of firms offering catering services. More important functions, not including principal ones, cover: industrial (profitable market section), social (integration, catering at workplace and hospitals), cultural (exposition and promotion of cultural values), educational (formation of cultural patterns), and pro-healthy functions (creation of proper food attitudes), marketing (promotion of new foods and meals), and distribution (sale of goods and additional services). The significance and importance of particular functions depends on a variety of factors as: nature of services, sort of catering firm, sort of consumers, etc. It seems that a majority of mentioned functions is so far underestimated resulting in wrong image of Polish gastronomy.(original abstract)
Słowa kluczowe
Rocznik
Numer
Strony
37-45
Opis fizyczny
Twórcy
  • Akademia Morska w Gdyni
Bibliografia
  • Babicz-Zielińska E., Preference and consumption of vegetables and fruit among schoolchildren, polish Journal of Food and Nutrition Sciences, nr 8/49, 1999.
  • Dąbrowska A., Babicz-Zielińska E., Owczarek T., Zabrocki R., Zjawisko neofobii wobec nowych produktów żywnościowych wprowadzanych na rynek, [w: ] Zarządzanie produktem - wyzwania przyszłości, (red.) Kall J., Sojkin B., AE w Poznaniu, Poznań 2006.
  • Fernandez-Armesto F., Wokół tysiąca stołów czyli historia jedzenia, WK "Twój Styl", Warszawa 2003
  • Jabłońska A., T. Szczęsna, Działalność restauracji w warunkach gospodarki rynkowej, Przegląd Gastronomiczny, nr 6/1994.
  • Jargoń r., Obsługa konsumenta, WSiP, Warszawa 2000.
  • Kempy D., Logistyczna obsługa klienta, PWE, Warszawa 2001.
  • Kowrygo B., Studium wpływu gospodarki rynkowej na sferę żywności i żywienia w Polsce, Wyd. SGGW, Warszawa 2000.
  • Knowles T., Zarządzanie hotelarstwem i gastronomią, PWE, Warszawa 2001.
  • Krajewski K., Tul-krzyszczuk A., Kołakowska-Paszkiewicz A., Produkty regionalne jako dziedzictwo kulturowe i szansa rozwoju polskiej turystyki. Problemy Turystyki i Hotelarstwa, 3 (7), Wyd. AM, Gdynia 2003.
  • Lewandowski, H.J., Gastronomia, Publikacje Wyższej Szkoły Turystyki i Hotelarstwa w Sopocie, Gdańsk 2000.
  • Masłowski A., Gastronomia w Polsce - stan obecny i perspektywy, "Przegląd Gastronomiczny" nr 9/1995.
  • Mazur J., Zarządzanie marketingiem usług, Wyd. Difin, Warszawa 2002.
  • Mazurek-Łopacińska K., Zachowania nabywców i ich konsekwencje marketingowe, PWE, Warszawa 2003.
  • Ritzer G., Mcdonladyzacja społeczeństwa, MUZA, Warszawa 1999.
  • Sala J., Rozwój zakładów gastronomicznych typu "Fast food" w Polsce, "Przegląd Gastronomiczny" nr 5/1993.
  • Sala J., Marketing w gastronomii, PWE, Warszawa 2004.
  • Szponar L., H. Turlejska, żywienie zbiorowe w Polsce - niedostatki i potrzeby, "Przegląd Gastronomiczny" nr 5/1994.
  • Usunier J. C., Commerce entre cultures. Une aproche culturelle du marketing international, Press Universitaire de France, Paris 1992.
  • Zabrocki R., Żywienie w agroturystyce jako forma prezentowania dziedzictwa kulturowego wsi polskiej. Prace Komisji Nauk Rolniczych i Biologicznych XLIII, Bydgoskie Towarzystwo Naukowe, Bydgoszcz 2005.
  • Zabrocki R., Postawy konsumentów wobec idei rozwoju produktów regionalnych na globalnym rynku żywności, [w: ] Zarządzanie produktem - wyzwania przyszłości, (red.) Kall J., Sojkin B., Wyd. AE w Poznaniu, Poznań 2006.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171316487
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.