Czasopismo
Tytuł artykułu
Autorzy
Warianty tytułu
Efficiency Diversification of Food Industry Sectors in Poland
Języki publikacji
Abstrakty
Celem opracowania jest wskazanie przewag określonych grup przemysłu spożywczego z punktu widzenia ich sprawności i skuteczności. Analiza ma charakter mezoekonomiczny i została przeprowadzona dla lat 2006-2008 na podstawie danych Głównego Urzędu Statystycznego. Z przeprowadzonych badań wynika, że duże zróżnicowanie efektywności pomiędzy poszczególnymi grupami przetwórstwa spożywczego jest spowodowane zróżnicowaniem technologicznym. Najefektywniejszymi grupami okazały się przemysł olejarski i paszowy. (abstrakt oryginalny)
The paper presents the analysis of efficiency diversification of food industry sectors in Poland. Among the benchmarks of efficiency management there were labour profitability and labour productivity included. This mesoeconomics analysis is based on statistical data for the years 2006-2008. Basing on research results there is found out a diversification of efficiency level between different food industry sectors, which is caused by technological diversification. The most efficient sectors were the oil sector and the animal feed sector. (original abstract)
Rocznik
Tom
Numer
Strony
258-266
Opis fizyczny
Twórcy
autor
- Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
Bibliografia
- Niezgoda D. 2008: Metodologiczne aspekty przewagi konkurencyjnej przedsiębiorstwa, "Roczniki Naukowe SERiA", t X, z.l.
- Porter M.E. 1992: Strategia konkurencji. Metody analizy sektorów i konkurentów, PWE, Warszawa.
- Pszczołowski T. 1978: Mała encyklopedia prakseologii i teorii organizacji, Zakład Narodowy im. Ossolińskich, Wrocław.
- Rocznik Statystyczny Przemysłu, GUS, Warszawa 2007-2009.
- Sierpińska M., Jachna T. 2004: Ocena przedsiębiorstwa według standardów światowych. Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa.
- Urban R. (red.) 2008: Przemysł spożywczy w Polsce. ING Bank Śląski, Warszawa.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171315605