Nowa wersja platformy jest już dostępna.
Przejdź na https://bibliotekanauki.pl

PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
13 (2014) | nr 3 | 17-27
Tytuł artykułu

Innovations of the Food Products from the Perspective of the Gen Y Consumers

Treść / Zawartość
Warianty tytułu
Innowacje produktów żywnościowych z perspektywy konsumenta generacji Y
Języki publikacji
EN
Abstrakty
W niniejszym artykule zostały zaprezentowane wyniki badań ankietowych dotyczących zachowań konsumentów - reprezentujących generację Y - w procesie decyzji zakupowych dotyczących innowacyjnych produktów żywnościowych. Celem niniejszego artykułu jest identyfikacja sposobów postrzegania innowacji na rynku żywności przez konsumenta generacji Y. Z przeprowadzonych badań ankietowych wynika, że młodzi konsumenci w bardzo różny sposób definiują innowacje na rynku produktów żywnościowych, kojarząc je przed wszystkim z wprowadzaniem nowych sposobów utrwalania żywności (bez konserwantów, bez pasteryzacji) oraz zmniejszeniem poziomu składników niekorzystnych dla zdrowia. Warto zauważyć, że młodzi konsumenci chętnie akceptują innowacje na rynku żywności, co trzeci badany zadeklarował, że kupuje innowacyjne produkty żywnościowe szybko, ale po uprzednim namyśle. (abstrakt oryginalny)
EN
This article includes results of questionnaire surveys concerning behaviour of the consumers - representing Generation Y - in the process of purchase decisions concerning innovative food products. The aim of this thesis is to identify the ways of perception of innovations on the food market by a consumer of Generation Y. Conducted questionnaire surveys shows that young consumers, in a very different way, define innovations on the market of the food products, associating them, above all, with introduction of the new ways of food preservation (without preservatives, without pasteurization) and reduction of the level of unhealthy ingredients. It is worth noticing that young consumers willingly accept innovations on the food market, every third respondent declared that he/she quickly buys innovative food products, but after due consideration. (original abstract)
Rocznik
Numer
Strony
17-27
Opis fizyczny
Twórcy
  • Uniwersytet Zielonogórski
  • Uniwersytet Zielonogórski
Bibliografia
  • Anders K., 2014. Jak kupuje Y [How does Y buy]. Marketing w Praktyce 3, 9-11.
  • Barska A., 2014. Attitudes of young consumers towards innovations on the food market. Management 18, 1, 419-432.
  • Barska A., Pylak K., Majerek D., Sieradzka K., Łącka I., Ślusarczyk R., Piątyszek-Pych A., Wyrwa J., Machnik-Słomka J., Sabat A., 2014. Procesy innowacyjne a rozwój regionu [The innovative processes and development of a region]. Politechnika Lubelska, Lubin, 101.
  • Babicz-Zielińska E., Jeżewska-Zychowicz M., Trańska M., 2013. Neofobia a zachowania konsumentów na rynku nowej żywności (w:) Konsumpcja w innowacyjnej gospodarce [Neophobia and behaviour of the consumers on the market of new food (in:) Consumption in the innovative economy]. Ed. A. Olejniczuk-Merta. Handel Wewnętrzny, styczeń, 229.
  • Berreby D., 1999. The Hunter-Gatherers of the Knowledge Economy: The Anthropology of Today's Cyberforagers. Booz & Company, New York.
  • Christensen Ch., Raynor M., 2008. Innowacje. Napęd wzrostu [Innovations. Driving force of the growth]. Wydawnictwo Studio Emka, Warszawa.
  • Gutkowska K., 2011. Innowacyjność konsumentów wobec produktów żywnościowych jako warunek rozwoju rynku żywności [Innovativeness of the consumers towards food products as a condition of food market development]. Konsumpcja i Rozwój 1, 108-110.
  • Gutkowska K., Ozimek I., 2005. Wybrane aspekty zachowań konsumentów na rynku żywności - kryteria zróżnicowania [Selected aspects of behaviour of the consumers on the food market - diversity criteria]. Wydawnictwo SGGW, Warszawa.
  • Haffer M., 1998. Determinanty strategii nowego produktu polskich przedsiębiorstw przemysłowych [Determinants of new product strategy in the Polish industrial enterprises]. Uniwersytet Mikołaja Kopernika, Toruń, 28.
  • Hinton P.R., Brownlow C., McMurvay I., Cozens B., 2004. SPSS explained. Routledge, East Sussex.
  • Karcz K., 2004. Międzynarodowe badania marketingowe. Uwarunkowania kulturowe [International marketing research. Cultural conditions]. PWE, Warszawa, 15.
  • Keith M., 2011. An exploratory investigation and typology of mobile information search, perceived credibility and WOM behavior amongst Generation Y. American Marketing Association, Summer, 27-28.
  • Kotler Ph., Armstrong G., 2008. Principles of Marketing. Pearson Prentice Hall, New Jersey.
  • Kowalczuk I., 2011. Innowacyjna żywność w opinii konsumentów i producentów [Innovative food in the opinion of the consumers and producers]. Wydawnictwo SGGW, Warszawa, 47.
  • Males M., 1996. The Scapegoat Generation: America's War on Adolescents. Common Courage Press, New York, 29.
  • Oslo Manual, 2005. Guidelines for Collecting and Interpreting Technological Innovation Data. 3rd edn. OECD/Eurostat, Paris.
  • Penc J., 1999. Innowacje i zmiany w firmie [Innovations and changes in a company]. Placet, Warszawa, 143, 157.
  • R Core Team, 2014. A language and environment for statistical computing. R Foundation for Statistical Computing, Vienna, Austria. URL http://www.R-project.org/.
  • Rogers E.M., 1983. Diffusion of Innovations. The Free Press, New York - London, 16.
  • Schumpeter J.A., 1960. Teoria rozwoju gospodarczego [Theory of economic development]. PWN, Warszawa, 104.
  • Sojkin B., Małecka M., Olejniczak T., Bakalarska M., 2009. Konsument wobec innowacji produktowych na rynku żywności [Consumer towards product innovations on the food market]. Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego, Poznań.
  • Twenge J.M., 2007. Generation Me: Why Today's Young Americans Are More Confi dent. Assertive, Entitled-And More Miserable Than Ever Before. Free Press, New York.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171315417
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.