Nowa wersja platformy jest już dostępna.
Przejdź na https://bibliotekanauki.pl

PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2010 | 97 | z. 4 | 200-209
Tytuł artykułu

Dywersyfikacja jako proces dostosowawczy gospodarstw województwa małopolskiego

Autorzy
Treść / Zawartość
Warianty tytułu
Diversification as a Adjustment Process of Farms in Małopolska District
Języki publikacji
PL
Abstrakty
Celem opracowania jest przedstawienie dywersyfikacji w kierunku działalności pozarolniczej jako szansy przetrwania lub godziwego życia małych gospodarstw rolniczych. Badania przeprowadzono w gospodarstwach prowadzących działalność agroturystyczną z terenu kilku gmin województwa małopolskiego. Z badań wynika, że przyczyny podjęcia takiej działalności to problemy ze znalezieniem pracy poza gospodarstwem rolnym lub trudności związane z uruchomieniem działalności gospodarczej, zaś podjęciu działalności sprzyjało posiadanie wolnych pomieszczeń, siły roboczej, relatywnie niskie koszty uruchomienia działalności oraz brak obciążeń podatkowych czy biurokratycznych. Badane gospodarstwa średnio oceniły wzrost dochodu przy prowadzeniu działalności agroturystycznej o 27%. W większości przypadków planowały rozwój działalności agroturystycznej dążąc do zwiększenia udziału z tej działalności w dochodach rodziny. (abstrakt oryginalny)
EN
Market economy, unemployment, increase of input costs, small scale of agricultural production -these are some of many important reason which caused that farmer families have been forced to look for additional, non-agricultural, out of farm sources of income. Diversification, especially to non-agricultural activities, is for many farms a chance to survive. The survey concerned farms which have chosen agritourism activities as a source of additional income. The main reason for such a decision was the problem with finding non-farm jobs and difficulties with undertaking non-agricultural activities on farms (costs, taxes) other than agritourism. Main reasons favouring agritourism were free rooms on farms, surplus of labour force, relatively low costs of starting agritourism. Investigated farms evaluated average share of income generated by agritourism activities at 27% of total income. Almost all farms planned to continue and develop their agritourism activities to increase the share of income generated by that activity. (original abstract)
Rocznik
Tom
97
Numer
Strony
200-209
Opis fizyczny
Twórcy
autor
  • Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie
Bibliografia
  • Bański J., Czapniewski K. Ł. 2009: Przedsiębiorczość wiejska. Baza danych, Fundacja Fundusz Współpracy, Biuro Programów Wiejskich, Projekt Agrinpol, Warszawa.
  • Bringham E.F., Gapenski L.C. 2000: Zarządzanie finansami, Warszawa. Wydawnictwo PWE.
  • Charakterystyka gospodarstw rolnych w województwie małopolskim w 2005 r., Urząd Statystyczny w Krakowie, kwiecień 2006.
  • Jalinik M. 2002: Agroturystyka na obszarach przyrodniczo cennych, "Rozprawy Naukowe", nr 7, Politechnika Białostocka, Białystok.
  • Koch R. 1998: Strategia. tak opracować i wprowadzić w życie najskuteczniejszą strategię? Wyd. Profesjonalnej Szkoły Biznesu, Kraków.
  • Kopaliński W. 2009: Słownik wyrazów obcych i zwrotów obcojęzycznych z almanachem. RYTM, Warszawa.
  • Majewski D., Radzikowska E. 2001: Znaczenie działań dywersyfikacyjnych dla polskiego rolnictwa, [w:] Różnicowanie produkcji rolniczej ze szczególnym uwzględnieniem obszarów o trudnych warunkach rolniczych, Polska Wieś 2000. Raport o stanie wsi. FDPA, Warszawa.
  • Makarski S. 1994: Adaptacja gospodarski chłopskiej i jej otoczenia do warunków rynkowych, IRWiR PAN, Warszawa.
  • Paluszek J. 2008: Dywersyfikacja wykorzystania zasobów ziemi w gospodarstwach rolnych w Polsce, "Roczniki Naukowe Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie", t. X.
  • Rolnictwo i obszary wiejskie w Polsce w latach 1992-2007, Departament Analiz Ekonomicznych i Prognoz Ministerstwa Pracy i Polityki Społecznej, Warszawa marzec 2009.
  • Sirko M., Bek J. 2006: Rola turystyki w rozwoju gospodarczym obszarów wiejskich i leśnych, Wydawnictwo WSE, Stalowa Wola.
  • Stec A. 1999: Bariery rozwoju agroturystyki i możliwości ich przezwyciężenia na przykładzie Podkarpacia, [w:] Szanse i bariery rozwoju przedsiębiorczości w regionie Podkarpacia, Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa, Jarosław.
  • Sznajder M., Przezbórska L. 2006: Agroturystyka, PWE, Warszawa.
  • Swietlikowska U. (red.) 2000: Agroturystyka, Fundacja Programów Pomocy dla Rolnictwa (FAPA), Warszawa.
  • Turystyka wiejska czynnikiem ożywienia terenów wiejskich, (raport) KCDRRiOW, Kraków 2001.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171315365
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.