Nowa wersja platformy jest już dostępna.
Przejdź na https://bibliotekanauki.pl

PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
Czasopismo
2012 | 6 | nr 2 | 7-14
Tytuł artykułu

Akt kontemplacji w ujęciu św. Tomasza z Akwinu

Treść / Zawartość
Warianty tytułu
The Act of Contemplation in the View of St. Thomas Aquinas
Języki publikacji
PL
Abstrakty
Kontemplacja jest aktem ujawniającym najwyższy status bytowy człowieka w otaczającej go rzeczywistości. Filozofia chrześcijańska przypomina, że we współczesnym świecie większość osób wybiera życie czynne kosztem kontemplatywnego. Taka postawa przeszkadza kontemplacji, bowiem człowiek zazwyczaj pochłonięty jest przez działalność zewnętrzna, nakierowaną na gromadzenie dóbr materialnych. Ideałem jednak byłoby, ażeby działalność praktyczna wspierała i podporządkowała wewnętrzne uczucia i namiętności duszy człowieka na poznawczą wartość prawdy i działanie dobra, wspomagając kontemplację nakierowaną na piękno bytu. Droga do optimum potentiae to doskonalenie intelektualne i wolitywne, a w konsekwencji nawet kontemplacja piękna Absolutu. (abstrakt oryginalny)
EN
Contemplation is an act that exposes the highest existential status of man in the surrounding reality. In view of Christian philosophy, most people today choose the active life at the expense of the contemplative. This attitude hinders contemplation, since man is mostly absorbed in external activities aimed at the accumulation of material goods. However, ideally, practical activities should encourage and subordinate the inner feelings and passions of the soul to the cognitive value of truth and the impact of goodness, supporting contemplation aimed at the beauty of being. Intellectual and volitional perfection and, consequently, even the contemplation of the beauty of the Absolute, are the way to optimum potentiae. (original abstract)
Czasopismo
Rocznik
Tom
6
Numer
Strony
7-14
Opis fizyczny
Twórcy
  • Państwowa Szkoła Wyższa im. Papieża Jana Pawła II w Białej Podlaskiej
Bibliografia
  • 1. Furdzik P. (2004), Kontemplacyjne poznanie, w: Powszechna encyklopedia filozofii, I-K, PTTA Lublin.
  • 2. Gardeil Fr. A., O. P. (1931), La contemplation mystique, "Revue Tomiste" 36.
  • 3. Gilson E. (1965), Elementy filozofii chrześcijańskiej, tłum. T. Górski, PAX Warszawa.
  • 4. Gilson E. (1998), Tomizm - wprowadzenie do filozofii św. Tomasza z Akwinu, PAX Warszawa.
  • 5. Gogacz M. ( 1985 ), Filozoficzne aspekty mistyki - Materiały do filozofii mistyki, ATK Warszawa.
  • 6. Krąpiec M. A. (1995), Metafizyka, w: Dzieła VII, RW KUL Lublin.
  • 7. Maryniarczyk A. SDB (2001], Pierwsze zasady wyrazem porządku racjonalnego - interpretacja metafizycznych pierwszych zasad, w: S.Thomae Aquinatis, Quaestiones disputatae de veritate. Kwestie problemowe o prawdzie - studia i komentarze, tłum. A. Białek, red. A. Maryniarczyk, RW KUL Lublin.
  • 8. Maryniarczyk A. (2000), Zeszyty z metafizyki. Racjonalność celowość świata osób i rzeczy, SITA Lublin.
  • 9. Milano A. (1966), L'Istino nella vision del mondo di Sam Tommaso D'Akquino, Desclee&C.-Editori Pontidici Roma - Parigi - Tournai- New York.
  • 10. Peterson J. (1997), Virtue, End and the Vision In Aquinas, "Aquinas" 40.
  • 11. Porfiriusz z Tyru (2006), List do Marcelli, tłum. P. Ashwin - Siejkowski, wyd. WAM Kraków.
  • 12.Sancti Thomae Aquinatis (1950 - 1972), Opera Omnia. Textus Leonino aequiparatus, Ed. Marietti, Taurini.
  • 13. Św. Tomasz z Akwinu (1998), O rozumie wyższym i niższym, w: Kwestie dyskutowane o prawdzie, tłum. A. Aduszkiewicz, I. Kuczyński, J. Ruszczyński, Wyd. Antyk, Kęty.
  • 14. Theron S. (1989), Intentionality, Immateriality and Understanding in Aquinas "The Heythrop Journal" 30.
  • 15. Possenti V. (2002), Racjonalizm i życie wewnętrzne: ,, siedliska osoby" w: Osoba i realizm w filozofii, tłum. R. Otsason, red. A. A. Podgórscy, Polskie Towarzystwo św. Tomasza z Akwinu KUL.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171314069
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.