Nowa wersja platformy jest już dostępna.
Przejdź na https://bibliotekanauki.pl

PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2008 | 4 Rola przedsiębiorczości w gospodarce opartej na wiedzy | 134-141
Tytuł artykułu

Wzrost innowacyjności przedsiębiorstwa jako przejaw przedsiębiorczości w gospodarce opartej na wiedzy - na przykładzie branży cukierniczej w Polsce

Treść / Zawartość
Warianty tytułu
The Growth of Innovativeness as a Sign of Entrepreneurship in the Knowledge-based Economy : Case of Polish Confectioner's Trade
Języki publikacji
PL
Abstrakty
Innowacyjność jest drogą do przekształcania polskiej gospodarki w gospodarkę opartą na wiedzy, a innowacje są postrzegane jako główny czynnik wzrostu konkurencyjności przedsiębiorstw zarówno na rynkach lokalnych, jak i międzynarodowych. (fragment tekstu)
EN
The aim of the article is the presentation of some aspects of the innovativeness in Polish industry according to my own research and analysis of the official statistical data (by Chief Census Bureau). The data about innovation are prepared by research in the respective trades; data were used by authors to show the relations between the achievements in the field of science and the performance of the industry in reference to the hypothesis about the realization of the EU Lisbon Strategy in Poland. (original abstract)
Twórcy
  • Wyższa Szkoła Menedżerska w Warszawie
Bibliografia
  • 1. Białoń L., Janczewska D., Bezpośrednie inwestycje zagraniczne w Polsce - marketingowe metody oceny z perspektywy sektora, Oficyna Wydawnicza WSM SIG, Warszawa 2004.
  • 2. Białoń L., Janczewska D., Procesy innowacyjne w polskim sektorze słodyczy jako efekt BIZ, "Postępy Techniki Przetwórstwa Spożywczego", 2/2004.
  • 3. Białoń L., Janczewska D., Marketingowe wsparcie procesów innowacyjnych, "Postępy Techniki Przetwórstwa Spożywczego", 1/2005.
  • 4. Izdebski H., Korzycka-Iwanow M., Prawo żywnościowe w Polsce na tle prawa Unii Europejskiej, "Polski Rynek Żywności", 4/2001.
  • 5. Janczewska D., Audyt systemu HACC. Audyt systemu ISO 9001 - Szkoła Audytorów, materiały dydaktyczne, skrypt dla kadry menedżerskiej, Jutrzenka SA, wykłady w ZPC Goplana, Poznań 19-21.04.2006 r., Warszawa, Most Wanted, maj 2006.
  • 6. Janczewska D., Bezpośrednie inwestycje zagraniczne w Polsce, "Przegląd Piekarski i Cukierniczy", 2/2005.
  • 7. Janczewska D., Eurosłodycze - słodka droga do Unii, "Cukiernictwo", 5/2001.
  • 8. Kierunki zwiększenia innowacyjności gospodarki na lata 2007-2013, Ministerstwo Gospodarki, Departament Rozwoju Gospodarki, Warszawa, 27 kwietnia 2006 r.
  • 9. Polski Przedsiębiorca w Unii Europejskiej. Przemysł spożywczy, Sieć regionalnych centrów informacji europejskiej, Rzeszów 2005.
  • 10. Szczepaniak P., Przemysł cukierniczy, "Boss Gospodarka", 7/2001.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171247949
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.