Nowa wersja platformy jest już dostępna.
Przejdź na https://bibliotekanauki.pl

PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2012 | nr 230 | 15-25
Tytuł artykułu

Liberalizm w Polsce - tradycje i współczesność

Warianty tytułu
Liberalism in Poland - Traditions and Modernity
Języki publikacji
PL
Abstrakty
W krótkim artykule nie sposób ani postawić wszystkich istotnych pytań związanych z liberalizmem w Polsce, ani tym bardziej udzielić na nie gruntownych odpowiedzi. Można jednak przynajmniej zasygnalizować niektóre jego problemy - takie jak przebijanie się z trudem jego sztandarowych idei i postulatów do świadomości Polaków czy natrafianie na mur niechęci, niezrozumienia i łączenia go z tym, czym ani nie był w przeszłości, ani obecnie nie jest. Moim zdaniem, liberalizm nie był, nie jest i być nie musi zagrożeniem dla tego świata, który stanowi o zachowaniu przez naród jego tożsamości. Jest to najogólniejsza z tez formułowanych w tym artykule. (abstrakt oryginalny)
EN
In this short article we cannot simply raise all the important issues related to liberalism in Poland, nor give satisfying answers to those questions. Nevertheless, we are able to point out briefly some of its problems - such as the hard breaking through of its main ideas and postulates into the consciousness of Poles, or hitting the wall of reluctance, lack of understanding and associating it with what it was not in the past or is not in the present times. In my opinion it was not, it is not and it does not have to be a threat to the world which constitutes a nation's identity. It is the most general of all the theses formulated in this article. (original abstract)
Rocznik
Numer
Strony
15-25
Opis fizyczny
Twórcy
  • Uniwersytet im. Adama Mickiewicza w Poznaniu
Bibliografia
  • Bogucka, M., 1987, Dzieje kultury polskiej do 1918 roku, Ossolineum, Wrocław-Warszawa-Kraków-Gdańsk-Lódź.
  • Drozdowicz, Z., 2005, Liberalizm europejski, WSZiB, Poznań.
  • Drozdowicz, Z., 2006, Filozofia Oświecania, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa.
  • Gray, J., 1994, Liberalizm, Znak, Fundacja im. S. Batorego, Kraków.
  • Kołłątaj, H., 1953, Wybór pism naukowych, PWN, Warszawa.
  • Król, M., 1996, Liberalizm strachu czy liberalizm odwagi, Znak, Fundacja im. S. Batorego, Kraków-Warszawa.
  • Manent, P., 1994, Intelektualna historia liberalizmu, Arcana, Kraków.
  • Seidler, G.L., 1984, W nurcie Oświecenia, Wydawnictwo Lubelskie, Lublin.
  • Sobolewska, B., Sobolewski, M. (red.), 1978, Myśl polityczna XIX i XX w. Liberalizm, PWN, Warszawa.
  • Szacki, J., 1994, Liberalizm po komunizmie, Znak, Kraków.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171224705
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.