PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
Czasopismo
2012 | nr 3 | 15-19
Tytuł artykułu

Rola "banków czasu" w rozwoju wspólnot lokalnych

Autorzy
Warianty tytułu
The Role of Time Banks in Local Community Development
Języki publikacji
PL
Abstrakty
Celem artykułu jest ukazanie zasad działania banków czasu oraz wskazanie argumentów na rzecz ich roli w budowaniu i rozwoju społeczności lokalnych w Polsce. Przeprowadzona analiza SWOT posłużyła identyfikacji przewag i ograniczeń rozwoju banków. Wnioski wynikające z analizy sprowadzają się do stwierdzenia, że banki czasu stanowią formę działalności, która przynosi jej uczestnikom indywidualne korzyści ekonomiczne i przyczynia się do poprawy funkcjonowania wspólnot lokalnych. (abstrakt oryginalny)
EN
The aim of this article is to introduce the activity rules of time banks and to find arguments for their role in the local community development in Poland. The SWOT analysis allows to identify advantages and disadvantages, opportunities and threats for future activities of time banks. The article argues that the time banks bring economic benefits for all participants of new initiative, as well encourage development of the local communities. (original abstract)
Czasopismo
Rocznik
Numer
Strony
15-19
Opis fizyczny
Twórcy
autor
  • Wyższa Szkoła Handlu i Finansów Międzynarodowych im. Fryderyka Skarbka w Warszawie
Bibliografia
  • Cahn E. (2004), No More Throw Away People, Washington, DC: Essentials Books.
  • Defourny J., Nyssens M. (2008), Social Enterprise in Europe: Recent Trends and Developments, EMES Working Papers No. 1.
  • Hausner J. (2007), Ekonomia społeczna jako sektor gospodarki, "Ekonomia Społeczna" nr 1.
  • Hopley S., Mackie J. (2011), Timebanking UK. Strategie Direction 2011-2013, Diskussion Document.
  • Klimek-Michno K. (2011 ), Jak założyć bank czasu, "Dziennik Polski" z 12 września.
  • Seyfang G. (2004), Time banks: rewarding community self- help in the inner city, "Community Development Journal" No. 39.
  • Sobczyk M. (2005), Czas to więcej niż pieniądz, "Obywatel" nr 6 (26).
  • Sobolewski A., Klimek P., Piekutowski J. (2009), Ekonomia społeczna w kreowaniu polityki lokalnej gmin i powiatów, Szczecin: Stowarzyszenie Czas Przestrzeń Tożsamość.
  • Żwawa A. (2008), Ekonomia alternatywna - obecność idei w Polsce, eksperymenty, wnioski, które z nich wynikają, oraz omówienie potencjalnych szans na rozwój tej ekonomii, "Ekonomia Społeczna" nr 2.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171223921
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.