PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2012 | R. 10, nr 3, cz. 2 | 18-32
Tytuł artykułu

Analiza systemów zarządzania jakością i bezpieczeństwem żywności w branży mleczarskiej

Treść / Zawartość
Warianty tytułu
Analysis of Quality and Food Safety Management Systems in the Dairy Industry
Języki publikacji
PL
Abstrakty
W artykule przedstawiono charakterystykę branży mleczarskiej oraz analizę stanu wdrożenia systemów zarządzania jakością, bezpieczeństwem żywności, środowiskiem oraz BHP w zakładach mleczarskich na terenie województw: kujawsko-pomorskiego, mazowieckiego, podlaskiego i warmińsko-mazurskiego Przedmiotem przeprowadzonych w pracy analiz były: motywy wdrażania systemów, powody zmiany jednostki certyfikującej, przesłanki wdrażania systemów zarządzania oraz korzyści i problemy wynikające z wdrożenia standardów dotyczących systemów zarządzania. Najczęściej wdrażanymi systemami były standardy dotyczące bezpieczeństwa żywności i jakości. Mniej niż połowa badanych zakładów zadeklarowała częściową lub pełną integrację wdrożonych systemów zarządzania. Głównymi przesłankami wdrażania systemów zarządzania przez badane zakłady były: wymogi stawiane przez sieci handlowe i klientów oraz poprawa wizerunku firmy. Przedsiębiorstwa napotkały podczas wdrażania na wiele problemów, m.in.: koszty wdrożenia (konsultacje, szkolenia), przygotowanie dokumentacji, wdrażanie tej dokumentacji oraz opór pracowników. Jednak po wdrożeniu zauważyły wynikające z tego korzyści. Do najczęściej wskazywanych należą: uporządkowanie odpowiedzialności oraz wzrost świadomości pracowników. (abstrakt oryginalny)
EN
The article presents the characterization of the dairy industry and an analysis of the status of implementation of quality, food safety, environment and industrial safety management systems in dairy plants. The analysis contain dairy plants from the voivodeships of Pomerania, Kujawy, Mazovia, Podlasie and Warmia and Mazury. The research carried out in the analysis of management system implementation motives, the causes of changing the certification body, the reasons for implementation of different management systems as well as the benefits and problems resulting from the implementation of management systems. Food safety and quality management systems were the most often implemented. Less than half of dairy companies declared a partial or full integration of implemented systems. The main premises of the implementation of management systems were the requirements of the retailers and customers as well as improving of the company image. Dairy plants faced a number of problems, including costs of implementation (consultations, trainings), preparing and implementation the documentation as well as staff reluctance. However they observed some benefits after the implementation of the management systems. An arrange responsibility and increased of the staff consciousness were the most frequently indicated profits. (original abstract)
Rocznik
Strony
18-32
Opis fizyczny
Twórcy
  • Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie
  • Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie
Bibliografia
  • Babuchowski A., Seremak-Bulge J. (2005), Zmiany w polskim mleczarstwie w wyniku akcesji do Unii Europejskiej, "Przegląd Mleczarski", nr 11.
  • Biuletyn Informacyjny Agencji Rynku Rolnego, (sierpień 2011), ARR.
  • Kupczyk A. (2006), Zmiany bazy surowcowej sektora mleczarskiego w Polsce, "Hodowca Bydła", nr 8.
  • Nitecka E. (2008), Krajowy przemysł mleczarski - możliwości i bariery rozwoju, "Przegląd Mleczarski", nr 3.
  • Otoliński E., Szarek J. (2009), "Handel zagraniczny Polski artykułami mleczarskimi", Przegląd Mleczarski", nr 11.
  • Produkcja i Handel Zagraniczny Produktami Rolnymi w 2010 r. (2011), GUS, Warszawa.
  • Rocznik Statystyczny Rolnictwa 2010 (2011), GUS, Warszawa
  • Seremak-Bulge J. (2008), Polski rynek mleczarski na tle świata, cz. 3, "Przegląd Mleczarski", nr 11.
  • Seremak-Bulge J. (2011), Przetwórstwo mleka, "Rynek Mleka - stan i perspektywy", nr 41.
  • Smoleński Z., Zdziarska T. (2009), Przetwórstwo mleka, "Rynek Mleka - stan i perspektywy", nr 37.
  • Sych-Winarek J. (2009), Krajowy rynek mleka 2008/2009, "Biuletyn Informacyjny ARR", nr 5.
  • Szajner P., Smoleński Z. (2009), Handel zagraniczny mlekiem i jego przetworami, "Rynek Mleka - stan i perspektywy", nr 37.
  • Świetlik K. (2009), Spożycie mleka i jego przetworów, " Rynek Mleka - stan i perspektywy", nr 37.
  • Świetlik K. (2011), Spożycie mleka i jego przetworów, "Rynek Mleka - stan i perspektywy", nr 41.
  • Urbaniak M. (2006 a), Korzyści wynikające z wdrożenia systemów zarządzania, "Problemy Jakości", nr 7.
  • Urbaniak M. (2006 b), Bariery związane z wdrażaniem systemów zarządzania, "Problemy Jakości", nr 8.
  • Wlazło J., Kupczyk A. (2008), Stan aktualny i perspektywy rozwoju sektora mleka surowego w Polsce, "Przegląd Hodowlany", nr 2.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171223723
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.