PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
1986 | nr 224 | 53-61
Tytuł artykułu

Miody naturalne wzbogacane propolisem. Cz. 2, Określenie trwałości w zależności od czasu i warunków przechowywania

Warianty tytułu
Natural Honey Enriched by Propolis. Part 2, Determination of Durability as a Function of Time and Condition of Storage
Języki publikacji
PL
Abstrakty
Biorąc pod uwagę z jednej strony potrzebę opracowania produktu pszczelego o właściwościach profilaktyczno-regeneracyjnych, z drugiej zaś możliwości wprowadzenia do miodów propolisu - o poznanych już właściwościach - podjęto badania nad wzajemnymi relacjami obu tych substancji i wynikającymi stąd kolejnymi zagadnieniami badawczymi. Problemem, który należało rozważyć, aby w sposób możliwie wyczerpujący ująć zagadnienie jakości tego typu preparatów, było określenie ich trwałości. Zarówno miód naturalny, jak i propolis należą bowiem do produktów biologicznie złożonych, dlatego też ich składniki mogą ulegać pewnym przemianom w czasie przechowywania.
EN
Multiflorous honey enriched by 2% propolis extract was kept in different conditions during 12 mounths and sensorial, physico-chemical and microbiological discriminants were estimated. Changes of quality in dependence on time and condition of storage and optimal level of these were presented. Simultaneously a good influence of cristalization for high level of quality was observed.
Rocznik
Numer
Strony
53-61
Opis fizyczny
Twórcy
autor
  • Akademia Ekonomiczna w Krakowie
  • Akademia Ekonomiczna w Krakowie
Bibliografia
  • Czermiński J. i wsp., Metody statyst. w dośw. chem., PWN, Warszawy 1974.
  • Janeŝ K., Pharm. 1974, 29/8/:544-545.
  • Kühnau J., J. Rev. of Nutr. and Diet. 1976, 24:117-191.
  • Lackett J., Wilson W., Amer. Bee J., 1971, 8:300-301.
  • Lavie P., Traité de biologie de l'abeille, t.III, Paris 1968.
  • Maurizio A., Bee World 1962, 43/3/:66-81.
  • Scheller S. i wsp., Nowości Weter. 1978, 8/1/:73-79.
  • Ślawska E., Gołębiowski T., Miody naturalnie wzbogacane propolisem, cz. I. - artykuł złożony do druku.
  • Wachonina T.W., Duszkowa E.S., Trudy Naucz. - Issled. Instit. Pczeł. 1974, 9:257-266.
  • White J.W., Jr, J. of Food Science 1961, 26:63-71.
  • Wojtacki M.: Produkty pszczele i przetwory miodowe, PWRiL, warszawa 1982.
  • Wootton M., i wsp., J. of Apic. Res. 1976, 15/1/:23-28.
  • Wootton M. i wsp., J. of Apic. Res. 1976, 15/1/:29-34.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171223691
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.